Slovenija

Prihaja sneg, nevarnost pozebe, a narava se prebuja: alergije so že na pohodu

Ljubljana, 13. 04. 2020 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vremenoslovci napovedujejo kratkotrajno, a izrazito ohladitev. Vseeno pa se narava prebuja. Spomladi so tako na pohodu alergije, ki so lahko posebej zoprne za nekatere astmatike. Dostopni podatki sicer ne kažejo, da bi bili alergiki bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Posamezniki s kroničnimi boleznimi pljuč, kamor sodi alergijska astma, pa imajo lahko zvišano tveganje za poslabšanje astme ali težji potek covida-19.

 

Zima očitno še ni rekla zadnje.
Zima očitno še ni rekla zadnje. FOTO: Dreamstime

Medtem ko so se danes temperature povzpele nad 20 stopinj Celzija, bo jutri občutno hladneje, zgodaj zjutraj in dopoldne pa bodo snežinke ponekod presenetile tudi v nižinah. A kot pravijo na Agenciji RS za okolje, bo sneženje hitro prešlo, sneg pa tal ne bo pobelil.

Po pojasnilih agencije za okolje se danes od severa Alpam bliža hladna fronta, ki bo Slovenijo predvidoma s padavinami dosegla v drugi polovici noči na torek.

Kot so zapisali na svoji Facebook strani, se bo meja sneženja spuščala in ponekod bo lahko v torek zjutraj in zgodaj dopoldne snežilo tudi po nižinah. A kot pravi dežurni meteorolog Janez Markošek, se bo po nižinah sneg sproti talil in ne bo pobelil tal. Nad 600 ali 700 metri nadmorske višine pa utegne pasti nekaj centimetrov južnega snega.

Najmanj padavin bo na Primorskem in predvsem tam bo še vedno velika požarna ogroženost naravnega okolja. Padavine bodo v torek sredi dneva povsod ponehale, najpozneje v južni Sloveniji, od severa se bo začelo jasniti. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.

Sicer pa bo v torek občutno hladneje kot v zadnjih dneh. V notranjosti Slovenije bodo temperature ostale pod 10 stopinj Celzija. Noč na sredo in noč na četrtek bosta jasni in tam, kjer se bo veter umiril, bo spet nevarnost pozebe.

Ponovno se bo otoplilo proti koncu tedna, ko bodo najvišje temperature znova nad 20 stopinj Celzija, pa tudi jutranje ne bodo več pod lediščem, še napovedujejo na agenciji za okolje.

Alergije na pohodu

Spomladi je med alergijami posebej pogost alergijski rinitis ali seneni nahod. Ker so simptomi te bolezni lahko podobni virusnim okužbam dihal, tudi začetni obliki covida-19, so na Univerzitetni kliniki Golnik pripravili nekaj priporočil.

Specialistka interne medicine in pnevmologije Mihaela Zidarn glede na trenutno epidemiološko situacijo predlaga, da se osebe z alergijskim rinitisom izogibajo alergenom. "Torej, da se zadržujejo v notranjih prostorih, zračijo ponoči in po dežju ter opoldne za krajši čas ter da ne sušijo perila zunaj. Predlagam, da preverijo zdravila iz prejšnjih sezon in obiščejo lekarno samo, če je nujno potrebno. Oziroma uporabijo spletno lekarno, če je to mogoče," je zapisala.

Dodala je, da je posvet z izbranim zdravnikom sicer možno opraviti tudi preko telefona, ki lahko bolniku izda elektronski recept brez obiska, učinkovita zdravila za seneni nahod pa so v lekarnah na voljo tudi brez recepta.

 

Pomlad s seboj prinaša alergije.
Pomlad s seboj prinaša alergije. FOTO: Shutterstock

Razlike med alergijskim rinitisom in covidom-19

"Pri virusnih okužbah je pogosto prisotna povišana telesna temperatura, slabo počutje in bolečine v mišicah, teh simptomov praviloma ni pri sezonskem alergijskem rinitisu. Je pa za covid-19 zelo značilna izguba voha, ki se pojavi zgodaj, še preden je nos zamašen. Pri sezonskem alergijskem rinitisu pa je popolna izguba voha izjema in je posledica neprehodnega nosu," je razliko med alergijskim rinitisom in covidom-19 opisala Zidarnova.

Specialistka je opomnila, naj bodo posebej pozorne osebe, ki zaradi sezonskega alergijskega rinitisa kihajo. Raziskave covida-19 namreč kažejo, da so oboleli kužni že od enega do treh dni pred začetkom simptomov okužbe, alergik, ki simptomov še nima, pa lahko s kihanjem nevede koga okuži.

Za tiste, ki imajo poleg alergijskega rinitisa tudi astmo, je po njenih besedah izjemno pomembno, da redno jemljejo preprečevalna zdravila za astmo. Posamezniki s kroničnimi boleznimi pljuč, kamor sodi tudi alergijska astma, imajo namreč lahko ob okužbi z novim koronavirusom zvišano tveganje za poslabšanje astme ali težji potek covida-19, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Tveganje poslabšanja je večje predvsem pri osebah, ki imajo že sicer težjo obliko astme, pri tistih, ki ne jemljejo redno predpisanih preventivnih zdravil ali pogosto potrebujejo olajševalna zdravila (Ventolin, Berodual)," so zapisali.

Poleg posameznikov s težko astmo so na NIJZ med izjemno ranljivimi skupinami oseb, pri katerih je tveganje za težek potek covida-19 veliko, navedli tudi bolnike, ki so v težki respiratorni stiski zaradi pljučne fibroze ali težke kronične obstruktivne pljučne bolezni. Za vse omenjene je priporočeno, da so ves čas doma in se izogibajo bližnjih stikom z drugimi. Osebe, ki jim pomagajo pri oskrbi na domu, pa se morajo strogo držati higienskih ukrepov.

Združenje pnevmologov pljučnim bolnikom svetuje samozaščitno ravnanje in jemanje predpisanih zdravil

Združenje pnevmologov Slovenije je prav tako pripravilo priporočila, kako naj v času razmaha novega koronavirusa ravnajo pljučni bolniki. Priporočila temeljijo na uradnih priporočila Evropske pljučne fundacije ELF (European Lung Foundation), katere ustanovitelj je Evropsko respiratorno združenje. Tem bolnikom poleg upoštevanja splošnih zaščitnih priporočil svetujejo, naj kot doslej po zdravnikovih navodilih jemljejo predpisana zdravila oz. terapijo za pljučno bolezen.

Samoizolacijo pljučnim bolnikom priporočajo v primeru, če imajo vročino, kašljajo ali imajo druge simptome okužbe dihal. Ob tem jim svetujejo naj bodo pozorni tudi na druge bolezenske znake covida-19, hkrati pa naj se izogibajo stikom z bolnimi posamezniki, tudi če gre zgolj za blag prehlad.

Če pljučni bolnik svoje stanje lahko obvlada doma in ne potrebuje urgentnega zdravljenja v bolnišnici, naj naredi vse, kar je v njegovi moči, da ne bo potreboval nujnega bolnišničnega zdravljenja. V primeru poslabšanja bolezni naj kontaktira svojega družinskega zdravnika ali pulmologa. V primeru dihalne stiske je bolnik napoten na mesta, kjer je možen 24 urni nadzor in zdravljenje. Zaradi določanja pravilne poti in mesta zdravljenja pa je v trenutni situaciji na mestu preverjanje okužbe koronavirusom.

Do sedaj je znano, da so starost in prisotnost predobstoječe bolezni, vključno z boleznijo pljuč, dejavniki tveganja za smrt zaradi covida-19. "Kljub temu je treba poudariti, da ima večina bolnikov, tudi tisti s predobstoječo pljučno boleznijo, blago okužbo in popolnoma okreva," so še zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hetiamenti
13. 04. 2020 20.25
+6
Odkar je Trontelj umrl, imam na obesalniku za naslednji dan pripravljeno od kratke majice do bunde! Amaterji vremenarski!
flojdi
13. 04. 2020 19.47
+0
. pa kdo in zakaj je lahko alergičen na naravo ? ( zakaj ni nihče alergičen na čistila , razkužila , .. oz ..kdo ali kaj ubija našo naravno odpornost na naravne stvari
LOS - T
13. 04. 2020 17.52
+6
Pa ne spet, tole bo že tretje leto brez mojih češenj al kaj? :(
drofel 1
13. 04. 2020 18.40
+2
na žalost. Tudi moje bojo preč . Tukaj nimaš kaj pomagat. Bom ostal ob 3-h zjutraj in s štrajfiksam rosil cvetove. Nimam kaj izgubit. Razen 2-3 ure spanca. Kar bo pa bo. Upam na najboljše.
mentorhercul
13. 04. 2020 17.36
+2
Ja nič, grem nazaj v zimsko spanje!
FIGEC
13. 04. 2020 15.24
+15
Resni meteorologi morda res napovedujejo kratkotrajno ohladitev. Odkod vam motiv za sejanje panike pa ne vem. Pa ne menda, da priporočate zimske gume na vozilih...?
profi1.
13. 04. 2020 16.54
+0
Figec, preberi še enkrat. Kje piše da se bo sneg kje poznal in sploh obdržal ? Nad 600 -700m nekaj malega , to je vse.
flojdi
13. 04. 2020 19.51
.gume boste eni vsekakor mel vsakršne ; češne pa češple bodo pa hudo drage ; jabčk sploh nočem omenit
keepingup
13. 04. 2020 15.18
+11
Kje mate vi sneg? Mogoče na Kredarici ga bo 1mm.
Wolfera
13. 04. 2020 15.07
+10
Fajn! Ravno jabolka breskve marelice so zacele cveteti na zahodu slo
NovodobnoSuženstvo
13. 04. 2020 15.06
+16
V Lj 23 celzija in iha, da je groza. Tega ni nihče predvidel al kaj?
iga_biba
13. 04. 2020 15.01
+10
Še sneg si je Janša zrihtal za lažjo kontrolo gibanja.
zagor2
13. 04. 2020 14.56
+12
Kaj pa animacija? Zakaj je ni?
FIGEC
13. 04. 2020 15.25
+8
Animacije izdelajo vremenarji. Ampak oni o kaki paniki ne pišejo...
TistoPravo
13. 04. 2020 14.55
-16
Naravi je to igra temperatur, vlažnosti in vremenski razmer....praši se pa za vsem tem, karkoli še...kasneje bo pa slej ko prej začelo tečt iz vsepovsod, se vlivat in klestit...sonce pa bo vse skupaj z vsemi dodatki ki jih vsi mi pošljemo na zemljo in v cevi pod njo...veselo še bolj učinkovato nakuhavati navzgor...in spet in spet in spet,,,vmes pa naši nosovi, usta...pljuča...kuker bo z poletjem narava nevarnost preusmerila v drugo smer, nas pozimi čaka ista pesem...sprejmite. Mal peče nos, polet bo pa teklo od vlažnosti in vročine...jeseni od konkretnega odlaganja preko poletja od dežja in predvsem od vlažnega zraka iz morja rose...v upajmo je preveč namočeno zemljo...ker bo pozimi lahko se skulej konkretno zamrznilo...letos ni, bi pa drugo leto...me reku
Vicarious
13. 04. 2020 15.01
+23
FIGEC
13. 04. 2020 15.26
-10
TistoPravo
13. 04. 2020 15.38
+2
Malo črkovnih neznank bosta pa že prenesla, sj bo ane..,z parimi besedami v enem stavku komentarja verjetno ne moreš zgrešit abecede...
111111112
13. 04. 2020 14.45
+14
Za nas astmatike je tole obdobjem sedaj najslabše in verjemite, ni fajn k ne more človek dihati, srečno
Hribovito2020
13. 04. 2020 14.40
+22
Če pišete od vremena se tega držite. Vmes pa malo potaknete od covida pa je "članek"
boss1111
13. 04. 2020 14.39
+22
Prihajajo alergije, zato ostanite doma zaprti, okna odpirajte samo po potrebi, ne zapuscajte stanovanj, pazite, da ne kihnete, ker ste lahko okuzeni s koronavirusom svetujejo strokovnjaki. Pa bo vlada ponovno imela.razlog, da vse vse skupaj malce podaljsa!
keepingup
13. 04. 2020 16.16
+4
Imejte dovolj wc papirja, če ga nimaš 50 rol, se nalezeš Virusa C.
Cicamica
13. 04. 2020 14.23
+57
Ojoj, nujno moram zaščititi sosedino češpljo, ki tako fajn cveti.
Uporabnik1922147
13. 04. 2020 14.20
+56
Kot da bi nam trenutno življenje spisal kak četrtošolček. ''Prišel je virus in vsi so bili prestrašeni. In potem je na svetu zmanjkalo wc papirja. Več kot mesec dni ni bilo šole in potem je snežilo.''
jarti?
13. 04. 2020 14.35
+18
cepivo bo pa obvezno, in spet nekateri bojo fajn pokasirali
flojdi
13. 04. 2020 19.54
+1