Slovenija

Prihajajo solidarnostne sobote? 'Vsekakor to ne sme biti obveza'

Ljubljana, 22. 08. 2023 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Tadej Grešovnik, U.Z.
Komentarji
496

Vlada je med drugim za lajšanje posledic poplav predlagala uveljavitev tako imenovanih solidarnostnih sobot. "To vsekakor ne sme biti obveza," ob tem opozarja Obrtno-podjetniška zbornica. Trgovinska zbornica izpostavlja, da so bila v poplavah prizadeta tudi števila podjetja in da so mnoga podjetja in fizične osebe že donirala ali kako drugače pomagala prizadetim v poplavah. Na Gospodarski zbornici dodajajo še, da država za tak dan nikakor ne bi smela zahtevati plačila davkov in prispevkov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na mizi tudi delovne sobote
    03:30
    Iz 24UR: Na mizi tudi delovne sobote
  • Iz 24UR: Interventni zakon
    02:28
    Iz 24UR: Interventni zakon
  • Iz SVETA: Delovne sobote
    01:33
    Iz SVETA: Delovne sobote

 

Podjetja bi se za izvedbo solidarnostne sobote odločala prostovoljno. Po predlogu, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, bi bila delovna vsaka druga sobota v mesecu vse do konca leta, denar, ki bi ga zaslužili na račun vsakega dodatnega delovnika, pa bi romal v poseben sklad za obnovo. Delavec naj bi se torej odpovedal neto plačilu – če to denimo znaša 70 evrov, bi temu enak znesek v sklad prispeval delodajalec. Pri tem bi se država plačilu prispevkov odpovedala. 

"Tukaj seveda vidimo odstopanje od tistega, kar bi bilo pošteno predvsem za podjetja, ki imajo veliko zaposlenih. Včasih število zaposlenih ni sorazmerno z dobičkom, ki ga posamezno podjetje ustvarja. Bolj pošteno bi bilo, da bi to solidarnostno pomoč določili glede na dobiček podjetja," meni predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar. 

Da so delovne sobote za številna podjetja povsem nesmiselne, celo neizvedljive in da bi bila kakršnakoli prisila za gospodarstvo nesprejemljiva, še opozarja šef obrtne zbornice. Vlado, v prvi vrsti ministra Luko Mesca, poziva, naj odpravi vse nejasnosti v za zdaj očitno pomanjkljivo spisanem predlogu. "Vsekakor pa je najprej potrebno, če bo sprejet interventni zakon v tej smeri, da bodo od te obveze izključena podjetja, ki so bila poplavljena."

"Podjetja se morajo, glede na predlog, prostovoljno odločiti za delo ob sobotah in za to, da zaslužek namenijo v sklad za obnovo. Vsekakor to ne sme biti obveza," so odločeni na OZS.

Tudi Trgovinska zbornica Slovenije je v ponedeljek prejela variantne izseke tez predvidenih ukrepov, ki naj bi se nanašali na zbiranje solidarnostne pomoči. "Do tez se bomo lahko opredelili, ko bomo prejeli celovit predlog zakona," so sporočili.  Sicer podpirajo napore vlade, tudi v smeri solidarnostnega zbiranja sredstev za prizadete v poplavah, pri čemer pa bi morali predlogi po njihovem mnenju upoštevati, da so bila v poplavah prizadeta tudi številna podjetja. "Poleg tega pa so mnoga podjetja in fizične osebe tudi že donirali ali prispevali pomoč in jo še prispevajo po svojih najboljših močeh za vse prizadete," so opozorili.

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Shutterstock

"GZS je bila prva, ki je predlagala dodatni delovni dan namesto dodatnega prostega dne, in sicer kot prvi odgovor na krizo. S perspektive današnjega dne se s pobudo na načelni ravni še vedno strinjamo," pa pravijo na Gospodarski zbornici Slovenije. Tudi oni sicer dodajajo, da bodo lahko končni zakonodajni predlog komentirali šele, ko ga bodo prejeli. 

Podobno kot OZS in TZG tudi GZS meni, da bi morali solidarnostni dnevi temeljiti na prostovoljni bazi, saj so mnoga podjetja, pa tudi posamezniki/zaposleni, že donirali finančna in druga sredstva. "Vsekakor pa država za tak dan ne bi smela zahtevati plačila davkov in prispevkov," so še poudarili. 

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, opozarja, da je bil na mizi samo delovni osnutek. "Nikakršnih projekcij ni o tem, koliko sredstev naj bi se zbralo v tem skladu, koliko podjetij bi se tega udeležilo, kaj bi prinesel izkupiček ..." našteva. "Gre za ukrep, ki je selektiven, niti se ga bodo udeležila vsa podjetja, niti ni mogoč za celotno prebivalstvo, jaz mislim, da množičnega odziva s strani delodajalcev ne bi bilo, če pa bi že bil, pa v marsikaterem primeru iz napačnih razlogov," je prepričana.

Vprašanja, ki prav tako ostajajo odprta, so – koliko, če sploh, bodo v sklad prispevala podjetja, ki se za delo ne bodo odločila, kaj bo s samostojnimi podjetniki, kaj s samozaposlenimi in kmeti? 

Iz Krkine službe za odnose z javnostmi, kaj menijo o uvebi solidarnostne sobote, odgovarjajo: "V družbi Krka smo po poplavah nemudoma ponudili našo pomoč tako podjetjem kot tudi posameznim skupnostim, ki so bila v poplavah med najbolj prizadetimi. Pri odpravljanju posledic poplav pomagamo z znanjem in opremo. V tem duhu je Krkina tehnična ekipa KSL Ljubno nemudoma priskočila na pomoč pri prizadevanjih za ponoven zagon proizvodnje, kjer sodeluje še sedaj, ekipa Krkinih poklicnih gasilcev pa je pomagala pri urejanju razmer v Lučah. Prizadetim v poplavah so se kot prostovoljci v času kolektivnega dopusta pridružili tudi številni sodelavci. Zavedamo se, da je ob naravnih nesrečah takšnih razsežnosti človekoljubna pomoč za odpravo posledic ključna, zato bomo prizadetim območjem pomagali tudi materialno. Menimo, da bi morali solidarnostni dnevi temeljiti na prostovoljni odločitvi."

V Skupini SIJ pa odgovarjajo, da v največjih jeklarskih družbah Skupine SIJ delo poteka kontinuirano, torej vse dni v letu, razen v času kolektivnih dopustov in remontov. V Skupini SIJ se tako najverjetneje solidarnostnim sobotam na zamišljen način ne bodo pridružili in tudi pričakujejo, da za podjetja to ne bo obvezno in se bodo o tem prostovoljno odločala, saj pomagajo na številne načine: "Napori Skupine SIJ po poplavah so usmerjeni predvsem v pomoč našim sodelavcem. Na hudo prizadetih območjih zaradi poplav in plazov na Koroškem s svojimi družinami namreč živi približno 1.500 sodelavcev družb SIJ Metal Ravne, SIJ Ravne Systems, SIJ ZIP center in SIJ Storitve. Zanje je na voljo solidarnostna pomoč od 2.500 evrov (več od minimalnih zneskov, določenih po kolektivnih pogodbah) do 10.000 evrov, kar je najvišji neobdavčeni znesek. Pri Lions klubu Slovenj Gradec se na humanitarnem računu zbirajo namenske donacije posameznikov in vseh drugih zainteresiranih deležnikov, predvsem pa od zaposlenih za zaposlene, ki bodo prav tako namenjena sodelavcem. V Skupini SIJ smo letos odpovedali nakupu poslovnih daril in nekaterim dogodkom ter tudi ta sredstva namenili za humanitarno pomoč zaposlenim. Vzpostavili smo tudi psihološko pomoč za zaposlene, saj se zavedamo številnih stisk, ki jih prinesejo naravne nesreče."

'Zelo je važno, da je vlada najprej postrgala, kar se je dalo, in šele potem šla na žepe davkoplačevalcev'

Matej Arčon, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podpredsednik Gibanja Svoboda, je že v petek napovedal, da bi lahko uvedli solidarnostne sobote. Vsaka druga sobota v mesecu, torej skupaj štiri do konca leta, bi tako gospodarstvo lahko del dobička prispevalo k obnovi po poplavah. 

"Mi danes vse deležnike – od sindikatov, delodajalcev, bankirjev in podjetij z dobički, pa tudi javno upravo, naslavljamo z isto stvarjo. Solidarni moramo biti kot družba, kot celota," je v ponedeljkovi oddaji 24UR ZVEČER povedal premier Robert Golob in dodal, da to pomeni, da vsak prispeva po svojih močeh. "Kdor ima več, je prav, da prispeva več," je poudaril. 

Premier je pojasnil, da bomo skušali počrpati čim več nepovratnih sredstev, a da se bomo tudi zadolžili in da moramo sredstva počrpati tudi iz okolja. "V tem primeru tudi iz gospodarstva," je prepričan. 

Šef največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je poudaril, da je treba najprej počrpati vsa možna solidarnostna evropska in domača nepovratna sredstva, pri povratnih pa izbirati tista, ki so cenejša. "Ko gre za pričakovanje, da bodo gospodarstvo in posamezniki delovali solidarno, je zelo važno, da je vlada najprej postrgala, kar se je dalo, in šele potem šla na žepe davkoplačevalcev," je dejal. 

Golob pričakuje, da bodo vsi sektorji, ki imajo dobičke, najprej prostovoljno sami pokazali solidarnost, šele potem pa bi lahko sledili davčni in ostali ukrepi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (496)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElChe
23. 08. 2023 20.13
-3
Se vidi da pirnati nikoli ni delal.V gospodarstvu v Sloveniji so sobote delavne že leta,kljub temu da imas lahko mesečno 20 nadur ali letno 170 nadur.To je zapisano v zakonu o delovnih razmerjih,(člen 144 nadurno delo),je pa res da lahko ima 230 nadur samo mora delodajalec dobiti tvoje pisno soglasje.Tako da bo tole v Sloveniji izvedljivo saj če soglasja ne podpieš ti delodajalec grozi z odpovejo delovnega razmerja.Kako bo pa to rešila JU.Ker ti pa že med tednom ne naredijo nič.Čene druga jim dajte metle v roke in naj namesto snažilk pometajo po občinskih pisarnah.
ArkaMast
23. 08. 2023 17.35
+4
Takoj za. Mi bomo delali..... Še drugo leto, na Marijino vnebovzetje. So gospodarstveniki izračunali da bo to prineslo dodatne desetine milijonov.
ArkaMast
23. 08. 2023 17.32
+4
Janezu podpora naraste samo ob lopati. Le naj se je drži.
Gamer11
23. 08. 2023 17.17
+0
Večina JU že sedaj dela 30 ur tedensko, torej cca. 25% zaposlenih v SLO.
kr_en_moz
23. 08. 2023 14.28
-2
Če ne bo 30 urnega delovnika do jeseni, mora vlada pasti
SREBRNIBREG.
24. 08. 2023 18.39
+4
Zakaj pa tega tvoja janšistična ni uredila?
zoran pušenjak
23. 08. 2023 14.14
-3
Ker so tako nesposobni, da iz Evrope ne bo prišel niti cent
Dark Knight
23. 08. 2023 14.24
-3
Evropski denar težje nakradejo, tukaj imajo pa že vse pripravljeno, sklad vodi kriminalec Jamnik, ljudje bodo malo dobili od te pomoči.
St. Gallen
23. 08. 2023 13.55
-5
solidarnostna sobota bo za dolocen cas kot DDV 22%, samo zacasno
Jernej Sekirnik
23. 08. 2023 13.52
-5
Kakšna nora vlada, najbolj nora do sedaj in najbolj nesposobna! Zdaj pa še grozijo, neki ultimati, grožnje z ekstra davki, neumne neizvedljive ideje,
Julijann
23. 08. 2023 13.35
+0
Upam, da se podjetja ne bodo odločila za solidarnostne sobote, dokler bi nad sredstvi bedela SID banka, katere glavni upravitelj je le postal Jamnik in se odrekel Modri zavarovalnici. Golob in on sta velika prijatelja, zato postavitev na čelo SID banke ni bilo nobeno presenečenje. Kako se bi z zbranim denarjem ' upravljalo" je pa drugo vprašanje. Nekako ne verjamem v čiste namene.
Julijann
23. 08. 2023 13.25
-3
Najlažje je vzet od ljudi. Pripravit program in ga poslati Evropski komisiji, kjer lahko do 2026 počrpamo kar lepe zneske za odpornost, je pa že težko. Še Tanja je izjavila, zneski so res lepi, a časa za oddajo vlog so kratki. Če pa strokovna vlada ni sposobna v 3 tednih poslat zahteve, potem take vlade Slovenija ne potrebuje. Kdaj je pa potrebno tudi pohitet in ne le narod za norca imet.
cakra
23. 08. 2023 15.30
+7
Do konec avgusta 2023 lahko damo vlogo za črpanje EU..denarja in to je 2.8 milijarde eur.
Bananistanec
23. 08. 2023 13.24
+4
Pravi čas da dokapitalizirane banke vrnejo, glede na dobiček ki ga imajo bi lahko še kaj zraven dodali, lahko bi tudi zavarovalnice kaj donirale, ampak potem si revčki ne bi imeli toliko za delit
Jaka Jack
23. 08. 2023 13.15
+4
Delalali bonus sobote, da bo sklad upravljal čudežni deček Jamnik??? Tega denarja oškodovani nikoli ne bodo videli.
Julijann
23. 08. 2023 13.19
-2
Poglej kaj dobi nekdo, ki je vlagal v Modro zavarovalnico. Več kot polovica vloženega denarja tako njim ostane, potem pa naj človek nalaga v tak pokojninski sklad.
zoran pušenjak
23. 08. 2023 12.55
+3
Res totalno nesposobna, nepoštena, lena vlada do sedaj v zgodovini Slovenije
Čmru
23. 08. 2023 12.51
+16
Solidarnostno se bo delalo za koga ze? Pa bo ta solidarnost sla pomoci potrebnim?? Po moje ZIHER NE, da sploh ne govorim o tem, da se resitve prelagajo samo na davkoplacevalce, in da vsak dan bolj bluzijo pri kvazi resitvah, dejmo se ja bolj rajo zje..t🤮🤮🤮🤮🤮
Nečakinja mag prava
23. 08. 2023 13.09
-1
Sama skupaj z apostolom ponujam solidarnostni golaž.
Dark Knight
23. 08. 2023 13.13
-1
Prav zabavno ga je gledati kako obupano brani sojega nesposobnega mesijo 🤣🤣🤣
SREBRNIBREG.
23. 08. 2023 12.51
-11
Spoštovani vsi oškodovani v tej katastrofi. Poglejte si komentarje janšistov kako nasprotujejo żrtvovanju svojega enega delovmega dne za vas. upam, da se jim primerno njihovemu obnašanju do vas zahvalite na vdmsakih naslednjih volitvah.
Dark Knight
23. 08. 2023 13.04
+8
Še kar cmokaš. Nihče ne nasprotuje pomoči, nasprotujemo pa kraji delovnim ljudem pot pretvezo solidarnosti. To noben normalen ne more podpirati, sploh zato, ker imamo v EU milijarde zagotovljene ravno za take primere, ampak jih tvoj kuštravi mesija ne zna ali ne želi počrpati. Res si en defekten spranc. Vsakič voliš nove obraze in potem tu zagovarjaš njihovo totalno nesposobnost. Mrs 🤣🤣🤣
Julijann
23. 08. 2023 13.20
+3
Apostol, bi se obrnil še na Mirovni inštitut in druge priveske nevladnikov, ki so se " borili" za to vlado in so sedaj lepo nagrajeni.
Groucho Marx
23. 08. 2023 13.40
+1
Srebrni, tebi niso jasne osnove, prav tako kot tudi ne kuštravcu, da zagovarjaš to zmedeno idejo.
Caseino123
23. 08. 2023 12.47
+10
Novinarji, zakaj ne omenite, da je ta predlog prvi v zahodnih demokracijah in postkomukističnih državah. Mi dejansko želimo komunistično diktaturo nazaj? No me zanima kako veselo bodo odšli delat delavci in potomci tistih: "je blo fajn ko je bil še Tito". Fajn ali ne, ne razumemkako se lahko časti človeka, ki je DOKAZANO polklal desetisoče Slovencev. Danes he dan spomina na žrtve totalitarnih režimov, ampak nikjer niti članka o tem, v Sloveniji pa še vedno glave v zemlji in pesek v oči, kot da se povojni izvensodni poboji nad civilisti niso dogajali in ISTI (pravilno) obsojate civilne žrtve v Ukrajini, ampak ne razumem da se ne obsodi pobojev civilostov PO VOJNI in to SLOVENCEV.
Krneki 00
23. 08. 2023 12.50
+1
55 let pranja glave naredi to iz ljudi.... drugače pa vse izvensodne poboje treba obsodit..komunistične , fašistične itd.... sploh poboje civilov ter otrok ki jih pri nas ni manjkalo.... sam folk je pretumast oz opran pri nas da bi to dojel
Rezervni Kristus
23. 08. 2023 12.44
+6
Kaj ste vendar pričakovali od prevarantov? Jasno, da bodo lupili narod. Po možnosti še tiste, ki so bili oškodovani. Dali ste svoje glasove medijskim klovnom, zdaj pa imejte ta cirkus.
Novi uporabnik
23. 08. 2023 12.30
+14
Če bodo moje sobote solidarne, me dobo morali solidarno opravičiti plačila najemnine :)
zoran pušenjak
23. 08. 2023 12.29
+8
To pomeni, da iz proračuna ne bo nič šlo za obnovo. Seveda provladni NVO stanejo
Calabras
23. 08. 2023 12.19
+21
Že tako jih veliko komaj živi in sedaj bojo ti isti delali za druge? Pa ne ga srat no.
sarmat22
23. 08. 2023 12.30
+13
Točno tako! Torej 50-70 € šenkati nekomu oziroma jih dat stran od sebe pa ceprav delavec trdo dela ta dan?? NE HVALA!