Slovenija

Novi inštitut in UKC Ljubljana do nadaljnjega ne bosta sodelovala

Ljubljana, 13. 08. 2018 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Maja Korošec
Komentarji
59

Ko je že izgledalo, da bodo najmlajši pacienti končno dobili primerno mesto v naši zdravstveni strukturi, smo znova priča zapletom. Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki je bil predstavljen kot rešitev vseh težav tega področja, je postal središče razprav in razprtij – UKC mu očita, da še ni sposoben v celoti prevzeti programa otroške srčne kirurgije, NIOSB pa trdi, da jih UKC ne spoštuje in je do njih ignorantski. Kdo ima tokrat prav?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V UKC Ljubljana nesoglasja in nepripravljenost
    03:32
    Iz SVETA: V UKC Ljubljana nesoglasja in nepripravljenost
  • Iz 24UR: Prekinjeno sodelovanje
    03:08
    Iz 24UR: Prekinjeno sodelovanje

Že desetletje trajajo spori znotraj programa zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako. Z napovedjo, da bo letos poleti zaživel Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), so se otroški srčni kirurgiji obetali končno boljši časi, a se spet zapleta. Tokrat vre med vodstvom inštituta in vodstvom UKC Ljubljana. Strokovni svet bolnišnice je namreč ministrstvo in inštitut pozval, naj inštitut v celoti prevzame odgovornost in zdravljenje otrok, ali pa kliničnemu centru zgolj svetuje. Z inštituta so danes tako sporočili, da so prestavili vse že dogovorjene prihode tujih zdravnikov.

Buturović Ponikvar: Presenečeni smo, da dobimo odziv preko medijev in ne direktno

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je v izjavi za medije povedala, da so presenečeni, da informacije iz NIOSB prejemajo preko medijev in ne direktno.

"Iz medijev smo izvedeli, da se je NIOSB odločil spoštovati sklep strokovnega sveta UKC in bodo tuji strokovnjaki v njihovi organizaciji prenehali prihajati v UKC," je dejala. Njihovo sodelovanje z NIOSB je bilo po njenem mnenju korektno, so pa večkrat opozarjali na pomanjkljivo dokumentacijo glede analize poteka zdravljenja otrok. Na očitke glede organizacije konference je odgovorila, da UKC redno opravlja mednarodne akreditacije in ima pridobljene mednarodne standarde ter da redno izvaja podobne konference.

Veselko: Prisotnost kardiologov poslanih s strani NIOSB je bila koristna

Strokovni direktor kirurške klinike UKC Ljubljana Matjaž Veselko je povedal, da je sodelovanje odlično in da so tujim kirurgom, ki so prišli s strani NIOSB, nudili optimalne pogoje za delo, tudi sami kirurgi pa so ugotavljali, da intenzivni oddelek funkcionira na dobrem nivoju.

"NIOSB ni pripravljen ne organizacijsko ne kadrovsko, da bi prevzel celoten program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi boleznimi. Mi smo bili pripravljeni že konec maja, nato 3. julija in improvizacija, da v zadnjem trenutku dobimo kirurga, ki ga še ne poznamo, za teden ali dva, pomeni večjo nevarnost za program kot obstoječi, ki ga izvajamo z MOTOL," je pojasnil Veselko.

Neprekinjeno zdravstveno varstvo še vedno ni zagotovljeno

Veselko je dodal še, da je bil odlok o ustanovitvi NIOSB izdan že v začetku leta ali konec lanskega: "V tem času razen obiska dveh direktorjev in profesor Gregoriča ni bilo nikogar, ki bi nas obvestil o strategiji, namenih, načrtu." Zagotovil je, da si zelo želijo, da bi inštitut dejansko prevzel program.

"Neprekinjenega zdravstvenega varstva ne bomo mogli zagotavljati, tako kot ga ni mogel tudi NIOSB," je še pristavil strokovni direktor kirurške klinike ljubljanskega UKC.

Gregorič: Prihode tujih zdravnikov bomo prestavili

Predsednik sveta NIOSB Igor Gregorič je povedal, da bodo upoštevali prošnjo strokovnega sveta UKC in bodo že dogovorjene prihode tujih zdravnikov v UKC Ljubljana prestavili do prevzema celotnega programa. 

"Brez predhodni dogovorov o načinu sodelovanja v obstoječem programu UKC Ljubljana je NIOBS 16. julija letos pripeljal v UKC Ljubljana prvega, 31. julija pa drugega kardiokirurga in kardiologa, katerih odgovornost in kompetence, niti status v UKC Ljubljana, niso razjasnjene. Trenutno sta v koliziji dva programa: uspešen program UKC Ljubljana s kirurgi iz centra MOTOL, in v perspektivi, po mnenju profesorja Igorja Gregoriča optimalen program NIOSB, ki do danes ni niti organiziran niti kadrovsko ekipiran" je takrat zapisal strokovni svet UKC Ljubljana.

Gregorič: Do prevzema še ni prišlo zaradi logističnih težav

Gregorič trdi, da je denimo samo za popis opreme v UKC treba čakati več kot mesec dni, da se posamezni zaposleni vrnejo z dopustov. Poleg tega morajo mesec dni pred začetkom delovanja inštituta o vsem obvestiti tudi sindikate, potem ko so vse dejavnosti prenesene na novi javni zavod.

Gregorič trdi, da je denimo samo za popis opreme v UKC treba čakati več kot mesec dni, da se posamezni zaposleni vrnejo z dopustov.
Gregorič trdi, da je denimo samo za popis opreme v UKC treba čakati več kot mesec dni, da se posamezni zaposleni vrnejo z dopustov. FOTO: POP TV

"Da ne bo pomote, NIOSB je zagotovil strokovnjake, ki naj bi jih UKC vključil v svojo dejavnost," zagotavlja Gregorič. UKC je namreč v dopisu ministrstvo in NIOSB prosil, naj inštitut po 7. juliju nemudoma zagotovi strokovnjake, ki bodo lahko v UKC opravljali dejavnost, saj je na ta dan UKC zapustil zadnji kardiolog.

'Komu naj bi ti strokovnjaki svetovali?'

"Mi danes še ne govorimo o optimalnem programu NIOSB, ker NIOSB programa ne izvaja," je zatrdil Gregorič. 

Strokovni svet UKC Ljubljanja je v začetku avgusta sklenil, da naj NIOBS v celoti prevzame program zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako in odgovornost za rezultate.
Strokovni svet UKC Ljubljanja je v začetku avgusta sklenil, da naj NIOBS v celoti prevzame program zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako in odgovornost za rezultate. FOTO: iStock

Ravno zato, da bi v času, dokler NIOSB ne prevzame celotnega programa, tudi klinični center lahko delal po takšnih smernicah in zagotovil stalno prisotnost kirurga in kardiologa, je nacionalni inštitut nemudoma zagotovil ta kader. "Danes se kaže, da UKC te pomoči ne ceni, pa čeprav smo jo lahko zagotovili predvsem na račun mojih osebnih povezav s strokovnjaki, ki so v preteklih tednih bili v Ljubljani," ocenjuje Gregorič.

V NIOSB se ne morejo strinjati s predlogom strokovnega sveta UKC, da bi tuji strokovnjaki v prihodnje sodelovali le s svetovanjem. "Kirurg preprosto ne more samo svetovati, saj je njegova osnovna dejavnost izvajati operacije," je opozoril Gregorič. Glede na to, da so vsi otroški kardiologi iz UKC odšli, zaradi česar je UKC tudi zaprosil za pomoč, lastnega otroškega srčnega kirurga pa v kliničnem centru nimajo že od leta 2005, se Gregorič sprašuje, komu naj bi ti strokovnjaki svetovali.

Na NIOSB se ne strinjajo, da bi tuji strokovnjaki samo svetovali, saj je njihova osnovna naloga operirati.
Na NIOSB se ne strinjajo, da bi tuji strokovnjaki samo svetovali, saj je njihova osnovna naloga operirati. FOTO: iStock

"Očitno je, da v UKC v tem trenutku obstaja ignoranca do NIOSB z željo, da se novi zavod onemogoča v prevzemu dejavnosti kljub temu, da je strokovni svet UKC sam predlagal, naj NIOSB prevzame dejavnost v celoti," meni Gregorič in dodaja, da se to kaže tudi v odnosu do NIOSB v primeru konference o obolevnosti in umrljivosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
14. 08. 2018 09.48
+1
Plačuješ zavarovanje na polno, dobiš nazaj pa prst v tazadnjo
juhej77
14. 08. 2018 09.29
+3
Hudic je ta Denar!!! Ljudje pitrebni pomoči ostajajo-mo še naprej samo številke.... BANDA
Smešno
14. 08. 2018 08.57
+2
... ?! “BU-TA-LI-ZEM” v Butalistanu, a.d. 2018.
Smešno
14. 08. 2018 09.00
+2
.. to ni ne socijalizem, ne kapitalizem ampak - butalizem!
SSKOMENTATOR
14. 08. 2018 08.25
+8
Sem v podporni dejavnosti in jih nekaj osebno poznam: Problem je v znanju. Če ga imaš manj kot kolega, boš storil vse, da bo on enak tebi in ne obratno. Na zahodu, kjer je kapitalizem doma, se privilegiji vežejo na znanje.
biggbrader
14. 08. 2018 07.29
+4
Ja, konkurenca je zdrava, a ne Slovenski Bogci v belem ? Očitno samo na papirju,....pravijo beli Bogci !
mikitr
13. 08. 2018 20.32
+16
Pokrast kar se še da,počakajmo na novo vlado,ko bodo začeli nabijat davke,predvsem rednjmu in n ižjemu sloju,bogattim pa razbremenjevat plače,........brez reform ,pravosodja,zdravstva,.....bog se nas usmili.
biggbrader
14. 08. 2018 07.30
+0
Boško1980
13. 08. 2018 20.02
+11
Kolarjevo in njene podrepnike v rit nabrcat, da bo še njihove vnuke bolela glava!
letmeseeit
13. 08. 2018 19.27
+15
igralci SMC, SD, DESUS ostajajo v igri in vse gre naprej po starem.
Skunk Works
13. 08. 2018 19.26
+7
Samo TOTALNA PRIVATIZACIJA reši tale gordijski vozel,.....ampak vi najbrž ne želite tega, .... seveda ne,....bo pač po starem dalje....uživajte.....
HouseBeatz
13. 08. 2018 19.14
+14
A bo slucajno kak shod glede tega??? A za levake ni to tako aktualno kot kvazi sovrazni govor!!! Na bruhanje mi greste!!!
Si30ne
13. 08. 2018 18.43
+12
So rekli, da še ene take vlade slovensko zdravstvo ne bo zdrzalo. No nova vlada je na obzorju, ve se kaj bo iz tega šmorna. Edino pravilno je, da zdravstvo crkne do konca, pol pa da se ga začne na novo gradit. Upam da privat. Samo privat zdravstvo se bo rešilo teh pijavk, ki so priklopljene na ta meh. Sam mislim da s tako vlado iz te moke ne bo kruha tako da nas čaka še veliko kriz v zdravstvu. Ja no če bo šlo kaj narobe, še zmeraj lahko vpijejo Janša je kriv, 2004 2008, itd. ...In vse bo rešeno
pbjr
13. 08. 2018 18.23
+24
Vse to je postalo "svinjsko korito"! In kako svinjo odstraniš od korita?
abc123def456
13. 08. 2018 18.27
+13
ko hrane zmanjka, gre iskat novo polno korito.
Skunk Works
13. 08. 2018 18.04
+17
Volilci želijo levo in socialistično,...torej dobijo in imajo levo in socialistično,...ne razumem v čem je problem?.... razen če bi radi na levo-socialističen način dobili kapitalistične rezultate. Potem pa takšni volilci niso za drugam, kot za na zdravljenje. ..... aja, nič ne bo, smo spet pri levo-socialističnem zdravstvu.....
SuperBog=?lovk
13. 08. 2018 17.22
+21
Medicinska sestra tudi v letošnjem letu ni deficitarni poklic - za štipendije, vpis 18.000 študentov, ob enakem vpisu študija zdravnikov-kot prejšnja leta!pa kdo je tuki nor? bedaki in konji!
Kruh+sol!
13. 08. 2018 17.19
+23
Ne morem verjeti, da se to dogaja.
man1983
14. 08. 2018 08.09
+1
no vsaj smo malenkost boljši od Hrvatov...pri njih mladi umirajo na terenu...pri nas pa v bolnici
Darko32
13. 08. 2018 17.00
+34
Točno to se sedaj dogaja, da UKC bo naredil vse da povzroči škodo drugim. Vedno bolj je jasno, da tudi za ceno človeških življenj. Zato je sploh potrebno UKC sedaj izključiti iz tega programa, saj nima ne ljudi in ne znanja. Glavni cilj je kako se dokopati do sredstev in nič drugega. POKVARJENOST do konca. MAFIJA NA KVADRAT.
MasteRbee
13. 08. 2018 17.20
+6
in zakaj bi življenje dal za Javno? kot tule privijajo "levi".
MasteRbee
13. 08. 2018 17.22
+10
DA se razumemo, ogromno življen so rešili v tej ustanovi. Pri glavi pa šepa, to beremo že dolgo.
Darko32
13. 08. 2018 18.07
+12
MASTERBEE To so samo samohvale. Nimamo pa podatkov o neuspelih operacijah, kjer so bili bolniki zaradi tega invalidi ali pa pristali pri MATILDI v objemu. Zato ni korektno širiti samo eno plat zgodbe.
Fejknjus
13. 08. 2018 16.54
+7
Pazite se mafija tišler prihaja:D
mijavci
13. 08. 2018 16.53
-2
Tuji strokovnjaki bi samo svetovali, delali pa ne, za 220,000€ na mesec, ma ni slabo. Če to zmoremo potem nam sploh ne gre tako slabo.
fljfo
13. 08. 2018 16.36
+11
Milojka je bila najboljša ministrica za zdravstvo v najboljši vladi doslej....
aojz
13. 08. 2018 18.10
+8
Moraš napisati, da je to sarkazem. Levi ne razumejo in so že v transu.
Enohp
13. 08. 2018 16.35
+13
Ja kar lepo glejmo in poslusajmo take in podobne novice se nekaj naslednjih let. Pasivnost ljudi brez primere