Slovenija

Prihodnja opozicija zadržana pri ocenjevanju nove koalicije

Ljubljana, 27. 02. 2020 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarne stranke, ki bodo po imenovanju nove vlade pristale v opoziciji, so pri komentarjih nove koalicije pod vodstvom Janeza Janše še precej zadržane. Najbolj kritični so v Levici, kjer prihodnjo vladno koalicijo ocenjujejo kot škodljivo, v SAB pa so razočarani, da poslanci levo od sredine niso bili sposobni oblikovati vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sestava nove koalicije
    03:11
    Iz 24UR: Sestava nove koalicije
  • Iz SVETA: SLS v službi vlade za kohezijo
    06:18
    Iz SVETA: SLS v službi vlade za kohezijo
Po poročanju oddaje Svet bo v nastajajoči vladi Janeza Janše svoje mesto dobila tesna zaveznica stranke SDS, Slovenska ljudska stranka. Sicer ne na kmetijskem ministrstvu, kot je bil prvotni načrt, pač pa po neuradnih informacijah zdaj na službi vlade za kohezijo.

Potem ko so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS v torek podpisale koalicijsko pogodbo, je predsednik republike Borut Pahor prvaka SDS Janeza Janšo državnemu zboru predlagal za novega predsednika vlade. DZ bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden na redni seji, po nekaterih informacijah v torek, Janši pa se, kot kaže, obeta dovolj glasov za izvolitev.

Ko bo imenovana nova vlada, se bodo v DZ spremenila tudi koalicijska razmerja. V opoziciji bodo tako pristale dosedanje koalicijske LMŠ, SD in SAB, poleg njih pa še Levica in SNS.

Med strankami prihodnje opozicije so do nastajajoče vlade oz. koalicije najbolj kritični v Levici. Po prvem pregledu koalicijske pogodbe ocenjujejo, da gre za stopnjevanje zgrešenih politik, zaradi česar bo ta koalicija škodljiva. Po besedah poslanca Mateja T. Vatovca namreč koalicijska pogodba napoveduje manjšanje javne porabe, izpostavil pa je še jasne namene po privatizaciji zdravstva, povečanje represije v državi in nestrpnost do vseh razlik.

"Janez Janša se bo zavihtel ponovno na oblast s starimi politikami, ki smo jih pri njem že videli. To bo lahko tudi potencialna nevarnost za svobodo medijev, za svobodo različnih civilnodružbenih gibanj," je opozoril Vatovec. Ob tem je bil znova kritičen do strank, "ki so še pred poldrugim letom zagotavljale, da nikakor ne morejo sodelovati s stranko, kakršna je SDS, danes pa veselo vstopajo v koalicijo z njo".

Novo koalicijo je pred današnjo sejo vlade komentirala tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. Zaželela jim je čim bolj uspešno delo in dejala, da si želi, da bi vsaj polovico tega, kar so navedli v koalicijsko pogodbo, tudi uresničili. A navedene stvari po njenem mnenju ne gredo skupaj, pri tem je navedla zavezo o zniževanju javne porabe, ki ni v skladu z zavezo, da bodo že letos zagotovili 250 milijonov evrov za dolgotrajno oskrbo. "Ena plus ena je še vedno samo dva," je ponazorila.

Med strankami prihodnje opozicije so do nastajajoče vlade oz. koalicije najbolj kritični v Levici.
Med strankami prihodnje opozicije so do nastajajoče vlade oz. koalicije najbolj kritični v Levici. FOTO: Miro Majcen

V SAB sicer niso razočarani, ker niso uspeli z idejo oblikovanja projektne vlade. "V vladi smo delali dobro, naredili veliko stvari, ki smo jih tudi obljubili volivcem, predvsem na področju upokojencev," je dejala. Če se je sestavila nova večina v DZ, kot politik ne smeš biti razočaran, je dejala Bratuškova, ki pa je razočarana nad tem, da poslanci z 52 glasovi levo od sredine niso sposobni oblikovati vlade.

Poslanska skupina SAB je sicer sklenila, da Janše za mandatarja ne bo podprla. Na vprašanje, ali bodo prevzeli glasovnice za tajno glasovanje, je odgovorila, da je to stvar poslancev.

Je pa podporo Janševi vladi napovedal poslanec SNS Jani Ivanuša. Meni namreč, da mora država naprej, ne pa da nastane večmesečni zastoj v primeru novih volitev. O odločitvi drugih dveh kolegov iz poslanske skupine ni mogel govoriti, predsednik SNS in vodja njene poslanske skupine Zmago Jelinčič pa je sporočil, da bo SNS konstruktivna opozicija, ki bo vedno podpirala pozitivne rešitve za našo državo, ne glede na to, katera in kakšna vlada jo vodi. "Tukaj pa smo različni od drugih političnih strank," je zapisal v sporočilu za javnost.

Glede morebitne podpore kandidatu za mandatarja pa Jelinčič v izjavi za medije ni želel razkriti, kako bodo poslanci SNS glasovali. Ob tem je spomnil, da je glasovanje tajno in nihče nima pravice zahtevati, da se izjasnijo, kako bodo glasovali.

V SD nastajanja nove vlade zaenkrat ne želijo komentirati. Predsednik LMŠ in premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec pa je pred dnevi izrazil željo, da bi se "tisti, ki so pred volitvami leta 2018 trdili, da s predsednikom SDS Janšo ne bodo sodelovali, tega tudi držali". Kljub temu pa je predvidel tudi možnost nastanka nove vlade, zato ga sedanje dogajanje ne preseneča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravica5
01. 03. 2020 10.47
+1
ravno levica je najbolj škodljiva za Slovenijo in Slovence, veliko manj za prišleke z juga
preprosto
28. 02. 2020 15.57
-2
Kot sem že dejal pri novi vladi gre izključno samo za zadržanje privilegijev poslancev in za nobeno dobrobit Slovenije. V resnici gre za izdajo volivcev SMCja, saj so bili poslanci SMC izvoljeni kot opcija prosi SDS in JJ, sedaj pa gredo z njim v vlado. Prav nič nebi bilo narobe, če bi šli na volitve in bi dobili novo vlado kak mesec kasneje, seveda če bi po odstopu Šarca šlo takoj v nove volitve in ne mešetarjenje.
FAUSTOS1
28. 02. 2020 14.41
-1
Torej dobivamo slovenskega orbana ki bo dušil vsako željo po svobodnem pisanju medijev ter pošiljal študente na mejo z puškami namesto ,da bi izobraževali za boljši jutri.
politik70
28. 02. 2020 13.07
+0
Ko končamo gremo še na Trstenjakovo 8.
pravica5
01. 03. 2020 10.45
+0
pa pki haha ,boste šli z prvim vlakom v tople južne kraje, saj je redko kateri govoril tekoče slovensko:))))
Zmaga Ukrajini ...
28. 02. 2020 12.35
+4
PROTI KOALICIJI SOVRAŠTVA: danes, 28. februarja ob 17. uri, bo od sedeža stranke SMC do sedeža stranke DeSUS potekal javni shod proti koaliciji sovraštva. Pričetek protesta bo torej na Beethovnovi ulici 2. Organizatorji sporočajo, da politika stranke SDS temelji na sovraštvu: do soljudi, okolja in kulture. "Danes ni mogoče, da sovraštvo vlada samo. Politika strahu, nasilja in okoljskega uničenja lahko zavlada le, če SDS podprejo stranke, ki trdijo, da bodo skrajno desničarskemu sovraštvu dale človeški obraz."
Dark Knight
28. 02. 2020 13.45
-1
mlutherking
28. 02. 2020 14.03
-1
Ma boljše, da bi šli malce na Šmarno goro.
mlutherking
28. 02. 2020 14.04
+1
Verjetno bodo hodili tisti, ki tisti dan niso imeli službe.
DAEMONIUM
28. 02. 2020 12.01
-3
Bolj od teh migrantov, veliko bolj ker pac oni gredo kjer jim bo bolje drugace ne bi prehodili taksnih poti kot v 4,5 stoletju, no tja civilizacijsko tudi sodijo, skratka bolj me moti ta gnila, ampak neverjetno zares gnila EU politika in na drugi strani genetska hlapcevska politika slovencev. In pouarjam neglede komunjar ali sveckarjev med katere sodim tudi sam, ZAKAJ? Samo poglejte hrvasko politiko do EU pa naj bo to SDP ali pa HDZ, ne ebejo EU politike pa naj bo to arbitraza ali pa ti migrantje ker eni in drugi gledajo hrvaski interes ker so eni in drugi hrvatje, kaj pa mi? Da bomo vsecni Evropi je bratusca poslala vceraj v Bruselj nov okoljevarstveni nacrt, stari je bil zavrnjen, po katerem naj bi Slovenija do leta 2030 zmanjsala izpuste za 35% in to pomeni drugace drazjo ceno elektrike na danasnji dan za 2x torej pri meni ko je sedaj 60 eur bo potem 180 eur? In to bo seveda evropi vsec ker Nemci imajo ze danes pri 2500 eur povprecne place cenejso elektriko. Pri vsem tem pa imamo mi le tisti tes6 ki v primerjavi s poljskimi rudniki in termo elektearnami ni nic in seveda Poljaki so ze rekli da taksnega zmanjsanja ne bodo dosegli, nasi pa so v stanju na racun energetske siromasnosti lastnega naroda tako levicarji kot desnicarji to pripravljeni narediti. Pri tem ne gre pozabiti da je ze davno v Ur.l. sprejeta Uredba vlade o izenacitvi cene kurilnega olja (ki je danes v avstriji 66 centov v Sloveniji pri manjsih placah pa 92 centov) in Avstriji na kraj pameti ne pade da bi prvic tako svinjsko drago podrazila olje kot je v Sloveniji in komunisti ali desnica tega nikoli nista omenili ker to obema pasr, se manj pa da Avstrija razmislja da bo cene kurilca dala na ceno nafte saj imate na spletu en kup ugodnosti ob nakupu centralnih peci ces kako je to tradocionalno ogrevanje v Avstriji. No in kaksno to politiko potem imamo????? No in glede migracij kaksno delajo nemcija, francija, skandinavske drzave glede migrantov in njihovih pravic v policijskih postopkih?? Ko pa je treba prevzeti migrante iz Italije, Grcije pa vsi gledajo proc ces naj kar tam ostanejo mi pa bomo na zacetku primaknili malce denarja pa bo. Ali pa ko jih hrvatje jagajo nazaj, hrvaske oblasti neglede na politicno barvo trdno stojijo za svojo policijo in jo na vsakem koraku zagovarjajo ker vedo da dobesedno brani hrvasko drzavo pri nas bi se takoj spravili na policaje tako jansevi ali komunisti samo, da bi EU pokazali kako smo pravna drzava, tudi na racun vedno vecje bede lastnega naroda pa ceprav lahko sedaj beremo kao obracune levih in desnih a na koncu nas eni in drugi zaradi udinjanju Evropi peljejo dobesedno zejne preko vode!
politik70
28. 02. 2020 12.37
+3
Zmaga Ukrajini ...
28. 02. 2020 12.43
+2
Castrum, ... zaradi migrantov nisi nič bolj beden kot bi ostal, če jih ne bi bilo. Za začetek bi bilo treba nehat izrabljat migrante za "dežurni izgovor". Sicer bo pa tvoj Jajo zdaj vse "zrihtal". Svečkarji ste se vedno veselili prav tega, kako bo Jajo v stilu Chucka Norrisa najurišal na mejo, postrelil vse koronaviruse in migrante, mejo pa hermetično zaprl.
dragan krstic
28. 02. 2020 11.48
+0
Danes vam bo tovariš Zoki povedal resnico o gnilem kapitalizmu: tovariši in tovarišice s kapitalizmom je nepreklicno konec, naša prihodnost je zadružništvo, jaz pa bi vodil državo tako kot sem vodil Mercator. tovarišice in tovariši bodo ganjeni do srca, lumpenproletariat pa mu bo poljubljal dlan, saj ne ve da se norčujejo iz njega.
VolkBrenin
28. 02. 2020 11.36
+1
nižje mitjasr in kastrat nevtralni razpredajo o hitlerju in da je bil socialist...zato ....V VEDNOST ...nacionalsocialist je enako nacist...nikakor pa NE SOCIALIST...Ali pa bi nižje omenjeni desničarski geniji radi enačili s hitlerjem / nacionalsocialistom - nacistom ...sledeče trenutne SOCIALISTE V EU ......Sanna Marin predsednica vlade/ finska Stefan Löfven predsednik vlade/ švedska anska Mette Frederiksen predsednica / danska... Peter Pellegrini predsednik vlade/ slovaška...
Castrum
28. 02. 2020 11.41
-2
okola, spet nezbranost pri branju, mogoče pa še kaj hujšega. Nisem napisal da je bil Hitler socialist, ampak dobesedno: "Glede na to, da so nacisti vse podržavili ali pa vsaj vzeli pod svojo absolutno kontrolo bi lahko komot dejali, da je Hitler imel komunistične prijeme.....:)"...........Bom pa seveda z veseljem sprejel tvojo razlago , kaj v tem napisanem ne drži!
EkonomskaSvoboda
28. 02. 2020 12.16
-2
Ah, skuštrani Volkec se je zbudil:) Spet seciraš tuje tekste in tratiš čas tej družbi in sebi. Raje prenehaj. Ustvari kakšno dodano vrednost. Kdaj si jo nazadnje?
VolkBrenin
28. 02. 2020 12.48
+1
no....lepo da sta se prepoznala ...Le učta se ...da ne bosta pisarila neumnosti in laži....." n.socialista " ......
felix58
28. 02. 2020 11.36
+0
Ste že prepričani, da bo to tak, kot si zamišljate. Kaj pa, če bodo volitve ?
NESDSU
28. 02. 2020 11.32
+2
V nedeljo grem k maši in bom molil, da gre jajo kmalu po Erjavčevi poti .
serumresnice
28. 02. 2020 11.28
+1
Janševi priveski niso sposobni Slovenijo povleči naprej,in to tudi ni njihov namen! Borijo se samo za svoje preživetje in privilegije!
riss
28. 02. 2020 11.26
+2
A bo Svetlana na mitingu brala borčevske pesmi? Didžeja duo srp in kladivo Mesec&Kordiš pa bosta vrtela Hej brigade in podobne. A bo tudi častna četa (mogoče Varda) postrojena v čast bivšega predsednika vlade. Verjetno bo ta miting svečano dejanje. Ampak sveče prižgite za svojo politično smrt. Le kdo bo še volil levico po tem sramotnem dejanju?
felix58
28. 02. 2020 11.37
+3
Nič od tega...edino na Tsrstenjakovi boste trepetali, kaj če tile junaki pridejo še sem...
politik70
28. 02. 2020 11.16
+8
@Castrum 28.02.2020, 10:49:17 @ Ne moreš iz svoje kože. Osebno sem ti napisal vprašal in odgovoril. Odgovor tvoj je da sem zaslepljenec.... Ok . Sem te užalil? NISEM !Torej se z tabo ne da normalno komunicirat. Naslednjič bom ne samo nesramen.
Castrum
28. 02. 2020 11.32
-2
@politik70, seveda nisem užaljen, saj sem navajen da samo žalite in to sprejemam kot del vaše komunikacije. ...Nisem napisal zaslepljenec!!!! Sicer pa, da razložim - po pravopisu se da besedo v "narekovaje" takrat, ko želiš nekaj poudariti, v tem primeru konkretnem primeru to "da beseda ni rabljena, kot je to običajno"....Na vprašanje, ki si mi ga postavil, sem ti poskušal dopovedati, da ne ocenjujem po političnem polu ampak po tem, kaj je kdo naredil. Če to razumeš in sprejmeš ok, če ne je ravno tako ok. Mi je vseeno....
samuray1
28. 02. 2020 11.15
+3
Če Janša želi karkoli dosečt potem se bo moral čim prej losat Mahnića in podobnih.
Zmaga Ukrajini ...
28. 02. 2020 12.37
+4
Iz nekih nenavadnih razlogov ima zelo rad mlade fantiče ob sebi.
EkonomskaSvoboda
28. 02. 2020 10.59
-1
Mimogrede, kaže, da bo na današnjem shodu na Beethovnovi še najmanj dejanskih volilcev SMC in Desus, pa toliko več simpatizerjev stranke Levica (in v delu tudi SD). Toliko, da si nalijemo čistega vina. Pač, antifa se zaveda, da je "usrala motku" (kot pravijo Srbi) in si želi to s silo ulice popraviti. Težka bo.
preprosto
28. 02. 2020 11.02
+5
EkonomskaSvoboda
28. 02. 2020 11.09
-4
Ne, Kordiš je bleknil. Saj je znano, da ne zna držati jezika za zobmi:)
preprosto
28. 02. 2020 11.10
+4
EkonomskaSvoboda
28. 02. 2020 11.15
-4
preprosto
28. 02. 2020 11.29
+1
He he he SĐS Hungaro cajtngih in Nori TV....
Malin3
28. 02. 2020 10.57
-1
Predsednica DESUSa mi je simpatična. A jo gredo levaki danes osvajati?
preprosto
28. 02. 2020 10.55
+14
Čisto sprenevedanje. Gre samo zato da bodo lahko dve leti vlekel ogromne plače in čisto nič drugega. Če bi se ravno odgovorno in hitro bi bile nove volitve ZELO hitro in bi imel nov parlament... To izgovarjanje za nadaljevanje projektov... čisto nič se ne mudi, lahko bi počakali kakšen mesec več pa bi imeli verodostojen parlament. Tako pa je bila polovica sedanje nove JJ koalicije izvoljena kot proti JJ, poslanici pa so sedaj volilcem dobesedno obrnili hrbet in šli k JJ, kot rečeno ZA PLAČE GRE in ne za Slovenijo. Ko bodo nove volitve verjamem, da SMCja ne bo več DESUS pa če bo komaj prestopil prag, NSI pa se bo potopila v SDS senci... Če se mene vpraša, ko odstopi vlada, avtomatično nove volitve ali pa nova vlada, ki bo skupaj s poslanici delala brezplačno do novih volitev, saj jim gre za SLOVENIJO mar ne?
staridida
28. 02. 2020 10.59
-7
Levaki-se še spomnite, kolk ste tarnali -kolk stanejo referendumi...
preprosto
28. 02. 2020 11.05
+2
endva
28. 02. 2020 10.55
-2
Leve stranke je potrebno odrezati od napajanja pri proračunu in bo vsem Slovencem bolje... Protest proti novi vladi me sploh ne čudi...
preprosto
28. 02. 2020 11.00
+7
Pravi nekdo iz stranke, ki pere denar (ĐurĐica, Madžarska...) he he he
Malin3
28. 02. 2020 10.54
-2
Levičarji grozijo, da bo desnica ogrožala delavce.... Kdo pa so lastniki kapitala pri nas ? Večinoma levi kapitalisti.
preprosto
28. 02. 2020 11.01
+6
To je tako kot če bi rekel, da je bil Hitler komunist.
EkonomskaSvoboda
28. 02. 2020 11.09
-4
Bil je socialist. Poguglaj kako se je imenovala njegova stranka.
Castrum
28. 02. 2020 11.11
-3
Glede na to, da so nacisti vse podržavili ali pa vsaj vzeli pod svojo absolutno kontrolo bi lahko komot dejali, da je Hitler imel komunistične prijeme.....:)
preprosto
28. 02. 2020 11.30
+2
preprosto
28. 02. 2020 11.32
+4
hE HE HE Ergo vi ste social d. stranka se pravi Fašistična oz komunistična?? Pa JJ je bil komunist in to zelo zagrizen. Kakšne podobnosti si nam prikazal....
NA LEVO ni OK
28. 02. 2020 10.54
-2
Če bi bila Levica res socialna in se zavzemala za male ljudi, potem večina forumcev 21 ne bi imela ogromno pokradenega premoženja. To je levica s kapitalom kapitalizma, ki zagovarja socializem. Vsi levaki, ki ste sicer nepremožni in zagovarjata tak socializem ste resnično revni v svojih možganih. Vaši levi bogataši so vas spravili v revščino in vi , kot revni državljani branite socijalizem in zagovarjate vašo bedo. Beda od bede.
preprosto
28. 02. 2020 11.07
+4
Zato si SĐS izposoja denr v Bosni ed ene ženske, ki za kruh nima ... vsi vemo, da je šlo za opran denar SĐS verjetno od Patrij