Slovenija

Prihodnje leto 12 praznikov in dela prostih dni med tednom

Ljubljana, 30. 12. 2018 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letos je vseh 13 praznikov, ki so hkrati tudi dela prosti dnevi, padlo na dneve med tednom. Tako radodarno leto 2019 sicer ne bo, a bo takih praznikov še vedno 12, le dan boja proti okupatorju bomo prihodnje leto praznovali med vikendom. V tem pogledu sta bili najslabši leti 2010 in 2015, ko smo imeli večino praznikov konec tedna.

V Sloveniji imamo 20 prazničnih dni, od tega je 5 delovnih, 15 pa dela prostih. Predpisani so z Zakonom o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji (ZPDPD).

Praznike pišemo z malo začetnico

Verski prazniki v Sloveniji niso hkrati tudi državni, vendar pa je država nekatere pomembnejše verske praznike označila kot dela proste dneve. Po ZPDPD med državne praznike spadajo novo leto (prvi in drugi dan leta), Prešernov dan (slovenski kulturni praznik), dan upora proti okupatorju, praznik dela (1. in 2. maj), dan Primoža Trubarja, dan državnosti, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, vrnitev Primorske k matični domovini, dan suverenosti, dan spomina na mrtve, dan Rudolfa Maistra in dan samostojnosti in enotnosti. 

Med letoma 2012 in 2017 namreč "praznovali" novega leta dva dni, saj je vlada zaradi varčevalnih ukrepov 2. januar ukinila kot praznik in ga lani znova uvedla.
Med letoma 2012 in 2017 namreč "praznovali" novega leta dva dni, saj je vlada zaradi varčevalnih ukrepov 2. januar ukinila kot praznik in ga lani znova uvedla. FOTO: iStock

Prazniki ob novem letu in prvem maju ter Prešernov dan, dan državnosti, dan boja proti okupatorju, dan spomina na mrtve in dan samostojnosti in enotnosti so tudi dela prosti dnevi. Verski prazniki, ki so tudi dela prosti dnevi, so velika noč in velikonočni ponedeljek, binkošti, Marijino vnebovzetje, dan reformacije in božič.

Po Slovenskem pravopisu praznike pišemo z malimi začetnicami, razen Prešernovega dne in Marijinega vnebovzetja, ki sta izpeljana iz osebnega lastnega imena.

Letos vsi prazniki, ki so tudi dela prosti dnevi, med tednom

Od petnajstih dela prostih dni sta dva premična in vsako leto prideta na nedeljo (velika noč in binkošti), tako da lahko med tednom pričakujemo največ 13 dela prostih dni v posameznem letu. Takšen "popoln" izkupiček smo doživeli letos, prihodnje leto pa bo v tem pogledu še vedno zelo radodarno, saj kar 12 praznikov pade na dan med tednom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnjih letih sta bili najslabši leti glede prostih dni, ki so padli na konec tedna, 2010 in 2015. Leta 2010 je na vikend padlo kar sedem praznikov od 13 možnih, leta 2015 pa šest od 12 možnih. Med letoma 2012 in 2017 namreč nismo "praznovali" novega leta dva dni, saj je vlada zaradi varčevalnih ukrepov 2. januar ukinila kot praznik in ga lani znova uvedla.

Prazniki, ki nam bodo 'podaljšali vikend'

Prihodnje leto bodo nekateri prazniki padli na zadnje oziroma prve dni delovnega tedna, ter tako tistim, ki jim ob vikendih ni treba v službo, podaljšali proste konce tedna.

Že prvi tak primer po novoletnih praznikih bo slovenski kulturni praznik ali Prešernov dan, ki ga bomo v 2019 praznovali v petek, 8. februarja. Tak bo seveda, kot vsako leto, tudi premični praznik velikonočni ponedeljek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Praznik dela, 1. in 2. maja, bo naslednje leto v sredo in četrtek, prav tako pa bo za nekoliko daljši odmor tudi za dan državnosti treba vzeti en dan dopusta, saj bo 25. junij 2019 v torek.

Povezana dela prosta dneva dan reformacije in dan spomina na mrtve bosta prihodnje leto v četrtek in petek in bosta tako nekaterim prinesla štiri proste dneve v kosu.

Božič in dan samostojnosti in enotnosti bosta (tako kot prvi in drugi dan novega leta 2020) na sredo in četrtek. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
31. 12. 2018 15.32
+0
Super, glede na to da opravljam fizično kar naporno delo, mi je tole prav super, da vsi prazniki pridejo med tednom, vsaj malo počitka, tisti v pisarni ki se samo praskajo po riti, pa itak ne rabijo praznikov. Kolk pa se zmatrajo med praskanjem tam doli.
godzila
30. 12. 2018 16.53
-9
prihodnje leto bo 3 svetovna tako ,da kar pozabite na proste dneve,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,bum,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
oježeš
30. 12. 2018 22.33
+5
Mogoče pri tebi doma. Tako, da kar pripravi papirje in denar za odvetnika.
TOX6
30. 12. 2018 14.04
+2
to bo še ena priložnost kje se bo lahko celo leto računalo koliko je dejansko preveč zaposlenih v javni upravi. praktično jih je 50% viška, teoretično pa se bo pokazalo da vse funkcionira brez 65% prezračevalcev pisarniških prostorov!!!!!!!!
oježeš
30. 12. 2018 22.39
+6
S tem se pa popolnoma strinjam. Ampak nekateri, ki imajo opravka z državljani so res tako nerodni in nezavedni, da imajo opravka z državljani, da slaba luč pade tudi na tiste, ki pridno in zavzeto delajo svoje delo. Se pa strinjam, da se da administracija brez kakšnih ovir precej zmanjšati. Najprej naj se vse občine začnejo same financirati, brez državne pomoči, službam namenjenim samim sebi ukiniti, potem pa počasi naprej.
Dinho8O
30. 12. 2018 11.39
+38
Se bojo spet planirali podaljsani vikendi z minimalno porabo dopusta 😍
junij66
30. 12. 2018 14.25
+19
Naj si privošči vsak ki si lahko. Zakaj ne? Se dogaja tudi to v italiji v avstriji in na hrvaškem. Ne vem zakaj bi bilo pri nas to narobe.