Slovenija

Prihodnji dnevi bodo občutno toplejši, a povsem brez dežnih kapelj še ne bo šlo

Ljubljana, 19. 04. 2021 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
7

Vreme bo v prihodnjih dneh tipično aprilsko, spremenljivo. Pričakujemo lahko izmenjavanje sončnih in oblačnih obdobij ter občasne krajevne padavine, deloma plohe, ki bodo pogostejše ob popoldnevih. K nam bo dotekal toplejši zrak in temperature se bodo po več kot dveh tednih vrnile v normalne okvire za ta čas.

V prihodnjih dneh lahko pričakujemo več sončnega vremena, a povsem brez ploh še ne bo šlo.
V prihodnjih dneh lahko pričakujemo več sončnega vremena, a povsem brez ploh še ne bo šlo. FOTO: Shutterstock

Sobota in nedelja sta nam prinesli veliko odtenkov sivine in le malo modrine, ponekod je padlo tudi nekaj kapelj dežja. Za sredino aprila je bilo neobičajno hladno. V krajih z dežjem so bile popoldanske temperature le malo nad 5 stopinj Celzija. 

Tudi danes bo prevladovalo oblačno vreme z manjšimi krajevnimi padavinami, ki jih bo več v vzhodnem delu države. Meja sneženja se bo počasi dvigala in bo popoldne na nadmorski višini med 1000 in 1300 metri. Padavin sicer ne bo veliko, marsikje na zahodu bo padlo le nekaj kapelj dežja. 

Na Primorskem, kjer bo lahko med oblaki tudi nekaj jasnine, se bo ogrelo do 15 stopinj Celzija. Drugod bodo temperature veliko bolj skromne. V večjem delu Slovenije se bodo gibale od 7 do 10 stopinj Celzija. 

Prihodnji dnevi nam prinašajo otoplitev

V nadaljevanju tedna bo k nam dotekal toplejši zrak in temperature se bodo vrnile v normalne okvire za ta čas. Kljub temu bo vreme ostalo spremenljivo.

Že jutri bo po dopoldanski delni razjasnitvi v nadaljevanju dneva spet več oblačnosti. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe, na zahodu lahko tudi posamezne nevihte. Temperature bodo občutno višje, kot smo jih imeli v zadnjih dneh. V večjem delu Slovenije se bodo po več kot enem tednu spet dvignile do 15 stopinj Celzija.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

V sredo in četrtek bo ob jugozahodnem vetru več oblakov na zahodu, več sonca pa na vzhodu države. Predvsem v popoldanskih urah bodo nastajale krajevne plohe in nevihte. Več suhega vremena nam po trenutnih izračunih prinaša konec tedna, ko se bodo temperature v najtoplejših krajih približale 20 stopinjam Celzija.

Zakaj je ozračje nestabilno?

Spremenljivost vremena je posledica zamika v segrevanju nižjih in višjih plasti ozračja, kar je tudi sicer značilnost tega dela leta. Čeprav moč sončnih žarkov hitro narašča in je pri tleh vse topleje, se zrak v višinah po mrzli zimi ogreva z zakasnitvijo, zato ozračje ob popoldnevih postane nestabilno. Takrat se toplejši zrak pri tleh začne dvigati v hladnejše višine. Ko doseže višino kondenzacije, nastane oblak, iz katerega se izločijo padavine, t. i. plohe, ki so zelo krajevnega značaja.

Proces je poznan kot konvekcija in označuje navpično gibanje zraka, ki je še posebej izrazito spomladi in v prvi polovici poletja. Hitreje kot se temperatura znižuje z višino, bolj je ozračje nestabilno in burnejše vremensko dogajanje lahko pričakujemo. V primeru, da temperatura z višino le počasi pada ali se celo zvišuje, pa govorimo o stabilnem ozračju in takrat ploh ne bo.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
19. 04. 2021 13.17
+1
Od poletja proti jeseni je treba najbolj temperaturo vzdrževat in le počasi spuščat od jeseni šele proti zimi...enako je pa od zime proti spomladi komje treba še kar konkretno dogrevat...in šele iz pomaldi proti poletju je čas da prepuščamo gretje bolj naravi. Krajevne nevihte so povsem odvisne od lokalnega vpliva, kako je zamočen teren in kako pozidano...če je veliko nepravilno ali pa sploh ne ogrevanih objektov, potem je lahko temparatura na mikro lokacijo tudi za par stopinj prenizka...vlažnost relativno visoka, in smo že v situaciji kot voda na kup rine...
TistoPravo
19. 04. 2021 13.11
+2
Ja gret fantje, ni druge
Quercus
19. 04. 2021 09.58
+1
Glede na to, da še vsaj pet dni ne bomo presegli 15 stopinj celzija, je trapasto govoriti o občutni otoplitvi. Normalne temperature bi se konec aprila morale gibati vsaj okoli 20 stopinj.
vrtnar01
19. 04. 2021 09.37
+1
pa saj dežja sploh ni,zgolj kakšno rušenje, to pa je tud vse
vrtnar01
19. 04. 2021 09.37
+3
DirtySanchez
19. 04. 2021 08.39
-1
Vedno se razveselim lepega vremena, saj se lahko tako odpravimo na kakšen izlet okoli naše hiše, ker dalje tako zaradi ukrepov ne smemo. 😬
hotchilipoper
19. 04. 2021 08.25
+2
Zdaj ko je že vse zmrznilo, je lahko toplo