Slovenija

Prihodnji dnevi bodo sončni in zelo topli, le jutra bodo mrzla

Ljubljana, 07. 04. 2020 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eden najbolj znanih vremenskih pregovorov pravi, da zelen božič prinaša belo veliko noč. A v nasprotju z ljudsko modrostjo bodo letošnji velikonočni prazniki, kljub zelenemu božiču, vse prej kot zimski, saj bodo temperature ob koncu tedna v najtoplejših krajih presegle celo 25 stopinj Celzija.

Pri nas in v naši širši okolici že dolgo ni bilo toliko jasnega neba, kar dokazuje tudi včerajšnji satelitski posnetek. Podobno bo tudi danes in v prihodnjih dneh, saj na vreme nad večjim delom Evrope vpliva anticiklon, ki fronte s padavinami potiska stran od naših krajev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V območju visokega zračnega tlaka se nad Evropo širi topla in zelo suha zračna masa. V prihodnjih dneh bo najtopleje na jugu Francije, kjer se bodo temperature približale 30 stopinjam Celzija. Tudi pri nas bomo ponekod izmerili malo nad 25 stopinj Celzija.

Vse do velike noči bo zelo toplo. Temperature bodo nad srednjo in zahodno Evropo ob popoldnevih presegale dolgoletno povprečje za skoraj 10 stopinj Celzija, kar prikazujeta rdeča in rjava barva na zgornji animaciji. Območja, ki so obarvana v modro, pa bodo hladnejša od povprečja.
Vse do velike noči bo zelo toplo. Temperature bodo nad srednjo in zahodno Evropo ob popoldnevih presegale dolgoletno povprečje za skoraj 10 stopinj Celzija, kar prikazujeta rdeča in rjava barva na zgornji animaciji. Območja, ki so obarvana v modro, pa bodo hladnejša od povprečja. FOTO: Tropicaltidbits.com

Mrzla jutra, topli popoldnevi

Zaradi zelo suhe zračne mase - relativna vlaga bo ob popoldnevih marsikje padla celo pod 20 odstotkov - bodo temperaturna nihanja med nočjo in dnevom velika. Po nižinah večjega dela države bodo znašala okoli 20, v višje ležečih alpskih dolinah ter po mraziščih Notranjske in Kočevske pa bodo marsikje presegala celo 25 stopinj Celzija. Tako bodo jutra kljub toplim popoldnevom ostala zelo hladna. V sredo zjutraj se bo temperatura marsikje spustila pod ničlo. Najbolj, kar do –4 stopinje Celzija, se bo ohladilo v Celjski in Slovenjegraški kotlini, v alpskih dolinah ter na Notranjskem in Kočevskem. Drugod po državi pričakujemo od –2 do 0 stopinj Celzija. Precej topleje bo na Primorskem, kjer bo še pihala šibka burja. Tu bodo termometri pokazali od 6 do 12 stopinj Celzija.

Temperature bodo iz dneva v dan nekoliko višje, le jutra bodo še ostala razmeroma sveža.
Temperature bodo iz dneva v dan nekoliko višje, le jutra bodo še ostala razmeroma sveža. FOTO: Dreamstime

Sončno vreme z le nekaj posameznimi oblaki se bo nadaljevalo do velike noči. Ob šibki burji bo v sredo popoldne najtopleje na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se bo ogrelo do okoli 24 stopinj Celzija, v drugi polovici tedna, ko izrazitejšega vetra ne bo, pa se bo težišče najvišjih temperatur preselilo nad vzhodno Slovenijo. V najtoplejših krajih v Beli krajini in Posavju se bo ogrelo tudi malo nad 25 stopinj Celzija, prav veliko pa ne bomo zaostajali niti drugod. Manjšo spremembo vremena z nekaj malega dežja lahko pričakujemo na velikonočni ponedeljek.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja

V večjem delu države je v zadnjih 30 dneh padla manj kot polovica običajnih padavin, obilnejšega dežja pa ni na vidiku še vsaj do sredine aprila. Izsušenost površinskega sloja tal se bo tako še povečala, saj ob sončnem in rahlo vetrovnem vremenu z dnevno temperaturo nad 20 stopinj Celzija iz tal dnevno izhlapi tudi več kot tri litre vode na kvadratni meter.

Za vso Slovenijo je že od dvajsetega marca razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.
Za vso Slovenijo je že od dvajsetega marca razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. FOTO: Dreamstime

Takšne razmere so kot nalašč za nastanek in širjenje požarov v naravi. Požarna ogroženost je običajno največja ravno v času zgodnje pomladi, ko narava še ni ozelenela. Velika požarna ogroženost je razglašena za vso Slovenijo, s tem pa tudi prepoved kurjenja v naravi.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
07. 04. 2020 11.03
+5
Je pa čudno,da je taka suša,pa je že april
TistoPravo
07. 04. 2020 13.35
+2
Lansko leto smo imeli padavine šele po maja in to pol kr konkretno, predlani je blo ene 10 dni prej po 20.aprilu poslabšanje...leta 2018 nas je kr konkretna zima obiskala v celotnem marcu z veliko snega da je vse poledenelo...še eno leto prej pa hud mraz skor 2 mesca...drgač če pa na splošno so zelo suhe zime zadnja leta, ne samo pregorvorno sušec...v višjih legah se to še bolj čuti....ker je še nekaj stopinj hladneje in bolj vetrovno tko da zunanji zrak nosi v sebi domspomladanskih padavin blizu nič procentov vlage...in glede na pretekla leta letos sigurno sledi vroooče in sušno poletje....ampak tko če na splošno potegnemo črto, kar nam ne napada iz neba v oblikimdežja pa potem preko vročega zraka iz morja pripiha vlažnosti...tko da rastline ki po naravni selekciji se naravno obraščajo rastejo...je vse to povprečno enaka situacija. Če pa človek posadi in sadi, se je pa verjamem težko po naravi ravnat
Pacek22
07. 04. 2020 10.53
+2
ravno sedaj je lepo, ko ne smemo nikamor, ko bo pa konec virusa bo pa skos dež pa mraz
hpservis550
07. 04. 2020 10.50
+1
brez druženja na prostem nepozabize na epidemijo !!!!
macek_garfield
07. 04. 2020 10.34
+0
a se gremo martinckat v portoroz?
Miro32
07. 04. 2020 09.16
+6
Ah,koncno soncenje.
Heretik1
07. 04. 2020 09.00
+8
Vreme se ne ozira na poganske praznike.
Venom.
07. 04. 2020 09.06
+1
TistoPravo
07. 04. 2020 08.49
+5
Takle mamo...vreme je lepo...a kaj ko nam nakuhava iz zemlje vn vse naše pretekle dneve, mesece, leta....
imamserad
07. 04. 2020 08.36
-4
Venom.
07. 04. 2020 08.33
-10
Trend laganja o temperaturi je prosten že dlje casa. Postanite pozorni na to dejstvo, pa mi potem nasujte minusov po mili volji. Mediji vam lazejo o temperaturi zraka, v podporo agendi. Poročanje o povprečni temperaturi kasneje pokaže veliko višje vrednosti. Povprečno se jutranjo temperaturo v zadnjih 8 mesecih prikazalo visjo med 2 - 8°C od dejanske. Bodite pozorni in boste videli, kako vam "pridni in iskreni mediji" vsiljujejo laži.
Venom.
07. 04. 2020 08.23
-4
Kje v Ljubljani merimo temperaturo, ki jo potem objavimo v medijih? Želim en mesec vsak dan hoditi preverjati in primerjati objavljeno temperaturo z dejansko, ker se laže o jutranji temperaturi, kar je v podporo meumnostim o globalnem segrevanju. Danes so radijske postaje za 6 stopinj lagale o temperaturi in so pri -2 poročali, da je 4°C
anakondabox
07. 04. 2020 08.18
+23
Rožice so se razcvetele, čebele jih bodo razmnožile. Želim si le to, da sonček jih neguje in da zmrzal svojih lovk ne raztezuje. #zlato sončece