13°C

Prihodnji dnevi nam prinašajo občutno otoplitev

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Rok Nosan /
KOMENTARJI
54
Pust bo letos zelo dobro opravil svoje poslanstvo. Nad nami bodo namreč v prihodnjih dneh pihali zahodni vetrovi, ki nam bodo prinašali za ta čas neobičajno visoke temperature. Najtoplejši zrak nas bo predvidoma dosegel v prvi polovici prihodnjega tedna, ko bodo popoldanske temperature marsikje presegle 15 stopinj Celzija.

V prihodnjem tednu bodo temperature marsikje presegle 15 stopinj Celzija.
V prihodnjem tednu bodo temperature marsikje presegle 15 stopinj Celzija.FOTO: Dreamstime

Za nami je nekajdnevno obdobje mrzlega vremena, pred nami pa izrazita otoplitev. V preteklih dneh smo kljub odsotnosti snežne odeje marsikje izmerili najnižje temperature v letošnji zimi. Po nižinah večjega dela države je bilo okoli –10, v mraziščih južne Slovenije in v alpskih dolinah, ki jih še vedno prekriva debela snežna odeja, pa se je ohladilo do –17 stopinj Celzija. Seveda take temperature za zimo niso nič neobičajnega, saj jih izmerimo skoraj vsako leto. 

Precej bolj mrzlo je bilo sredi februarja 1956, ko se je prav na današnji dan v Babnem Polju že drugi dan zapored ohladilo do –34,5 stopinje Celzija, kar še vedno velja za uradno najnižjo izmerjeno temperaturo pri nas. Tudi marsikje drugje so bile takrat izmerjene rekordno nizke temperature. V Kočevju so termometri pokazali –31,2, v Postojni –30,5, v Murski Soboti –28,6, v Črnomlju -26,3, v Ljubljani –23,3 in v Kozini pri Sežani –20,9 stopinje Celzija.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Od zahoda se nad naše kraje širi občutno toplejši zrak

V preteklih dneh se je nad našimi kraji zadrževala suha polarna zračna masa, zato je bila modrina neba zelo izrazita, oblaki na nebu pa so bili prej izjema kot pravilo. 

PREBERI ŠE
So temperature okoli –10 stopinj Celzija res polarni mraz?

Po štiridnevnem obdobju mrzlega vremena bodo temperature v nadaljevanju tedna spet bolj pomladne. Občutna otoplitev je že dosegla Zahodno Evropo, od tu pa se bo za februar neobičajno topel zrak razširil nad večji del stare celine. Ob t. i. atlantskem tipu vremena se bodo v prihodnjih dneh čez Srednjo Evropo proti vzhodu pomaknile tri vremenske fronte s padavinami, ki pa zaradi severozahodnega vetra v višinah večjega vpliva na vreme pri nas, razen z občasno povečano oblačnostjo, ne bodo imele. 

Danes bo več oblačnosti v severovzhodni Sloveniji, jutri in v četrtek, ko bo v nižjih plasteh ozračja zapihal zahodni do jugozahodni veter, pa se bo oblačnost zgostila na Primorskem in Notranjskem. Za ta čas bo razmeroma toplo. Jutri in v četrtek bodo popoldanske temperature v večjem delu Slovenije presegle 10 stopinj Celzija in tudi ob jutrih se marsikje ne bodo več spuščale pod ničlo. 

V petek se bo prek naših krajev proti jugovzhodu pomikala oslabljena hladna fronta, zato se bo v večjem delu Slovenije pooblačilo, ponekod bo prehodno tudi rahlo deževalo, a le v simboličnih količinah. 

Ob koncu tedna se bo k nam začelo širiti območje visokega zračnega tlaka z zelo toplim afriško-sredozemskim zrakom. Dotok toplega zraka se bo nadaljeval tudi v prvi polovici prihodnjega tedna, ko bodo ob sončnem vremenu popoldanske temperature marsikje presegle 15 stopinj Celzija. Za ta čas neobičajno toplo bo v večjem delu stare celine. Marsikje bodo temperature v prihodnjem tednu višje od dolgoletnega povprečja za več kot 10 stopinj Celzija. 

Na začetku prihodnjega tedna bodo temperature v večjem delu Evrope za več kot 10 stopinj Celzija višje od dolgoletnega povprečja med letoma 1981 in 2010.
Na začetku prihodnjega tedna bodo temperature v večjem delu Evrope za več kot 10 stopinj Celzija višje od dolgoletnega povprečja med letoma 1981 in 2010.FOTO: Tropicaltidbits.com