Slovenija

Konec tedna v znamenju temperaturnega obrata

Ljubljana, 28. 10. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
5

Po torkovem prehodu fronte bo na vreme pri nas v naslednjih dneh vplivalo območje visokega zračnega tlaka, ki nam bo prineslo umirjeno jesensko vreme. V višine bo dotekal topel in ob koncu tedna postopno tudi bolj suh zrak, po nižinah pa se bo zadrževal vlažen zrak, kar pomeni, da bo megla iz dneva v dan trdovratnejša. V višjeležečih krajih z več jasnine se bodo temperature približale 20 stopinjam Celzija, v krajih z dolgotrajnejšo meglo pa bo okoli deset stopinj manj. Podobno vreme nas bo spremljalo do sredine prihodnjega tedna.

Ob koncu oktobra je vreme lahko zelo nepredvidljivo, kar dokazujeta dogodka iz preteklosti. Tako so bile 27. oktobra pred 14 leti v gorah izmerjene najvišje temperature za ta del leta. Po Arsovih podatkih so na Voglu takrat izmerili 21,4, na Rogli 19,7, na Kredarici pa 13,6 stopinje Celzija. Tega dne je bilo najtopleje v Metliki, kjer se je ogrelo kar do 26,8 stopinje Celzija.

Povsem drugače je bilo daljnega leta 1905, ko je ob koncu oktobra večji del Slovenije prekrivala izjemno debela snežna odeja, ki je v naših krajih še sredi zime prava redkost. V Cerknici so takrat izmerili neverjetnih 120 centimetrov snega, v Višnji Gori je sneg segal 80, v Postojni pa 70 centimetrov visoko.

Po nižinah bo veliko megle ali nizke oblačnosti, več sonca bo ob koncu tedna v višjih legah, kjer bo za ta čas zelo toplo.
Po nižinah bo veliko megle ali nizke oblačnosti, več sonca bo ob koncu tedna v višjih legah, kjer bo za ta čas zelo toplo. FOTO: POP TV

Letošnji oktober se bo končal brez vremenskih ekstremov. Na vreme pri nas bo v prihodnjih dneh vplivalo območje visokega zračnega tlaka, kar pomeni, da se bo ob nočeh brez vetra krepil temperaturni obrat.  

Danes bo na Primorskem in v višjih legah nad nadmorsko višino okoli 1200 metrov veliko sonca, drugod bo dopoldne oblačno ali megleno, popoldne pa se bo nizka oblačnost večinoma razkrojila, le ponekod v jugovzhodni Sloveniji bo lahko vztrajala večji del dneva. Temperature bodo za konec oktobra kar prijetne. Na Gorenjskem bo okoli 13 stopinj Celzija. Drugod bomo izmerili od 14 do 16, na Primorskem pa bo od 17 do 19 stopinj Celzija.  

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: POP TV

Tudi četrtek bomo marsikje po nižinah začeli z meglo ali nizko oblačnostjo, ki se bo po večjih kotlinah zadržala do zgodnjega popoldneva. Po razkroju megle bo nebo prekrila tanka oblačna koprena, ki sonca sicer ne bo povsem zastrla, ga bo pa precej oslabila. Jutranje temperature bodo v alpskih dolinah okoli ničle, drugod bo od 5 do 10, popoldne pa bomo v večjem delu države izmerili od 14 do 17 stopinj Celzija. Še kakšna stopinja več bo na Primorskem.  

V petek bo ob okrepljenem severozahodnem vetru v višinah k nam dotekal za nekaj stopinj hladnejši zrak, zato bo megle nekoliko manj. Spet več jo pričakujemo ob koncu tedna, ko se bo krepil toplotni obrat. V krajih z več sonca se bodo temperature približale 20 stopinjam, v krajih z dolgotrajnejšo meglo pa bo okoli deset stopinj manj. Podobno vreme nas bo spremljalo do sredine prihodnjega tedna.  

Več o vremenu v vašem kraju

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
28. 10. 2020 13.42
+1
slovenija je glede za napovedovanje vremena zelo raznolika , tako so tudi vremenarji , ob normalnem deževju je edino kar jim nekako rata , vse ostalo se prilagajajo skoraj na uro , kar je porazno , po večini se zanesem predvsem na tuje vremenoslovce , pa so dokaj kredibilni
TistoPravo
28. 10. 2020 11.43
+0
Uglavnem nč kj super, saj je beton že dodobro nahladila in namočila ta hladna padavinska voda vsake 3 dni zadnje pol leta...ne glede na lego, bo lepo odzunaj zgolj skozi toplo zavetje hiše...stanovanja...naredite si toplo, baje virus na toplem in vlažnem težje preživi.,,
Kimberley Echo
28. 10. 2020 11.27
+3
Imel bi vprašanje za dežurnega meteorologa. Se v Jonskem morju gradi "medicane"?
provni
28. 10. 2020 08.20
+11
Kakšno pa bo vreme na obali ? Isto kot v Bovcu ? Ko napišete vreme na Primorskem pomeni, da je isto vreme v Bovcu, Novi Gorici ali pa v Izoli.
Walter Pravicek
28. 10. 2020 08.33
-1
TROFIL!TAK JE NA ŠTAJERSKEM,KOT DA JE V MARIBORU TAKO,KOT NA TROJANAH,ALI BREŽICAH?DA NE GOVORIMO O GORENJSKI REGIJI,KO POSLANCI NA BRDU MALICAJO,NA ŠPICI GORENJSKE OB AVSTRIJSKO ITALIJANSKI MEJI ŽE BUNDE OBLAČIJO.JA VREMENARJI,RAZEN ONEGA ERJAVCA NA POP TV SO BOLJ"ČITALCI TROTL DROMLA".