Slovenija

Prihodnji teden se izteče rok za doplačilo dohodnine

Ljubljana, 27. 05. 2022 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
2

Rok za doplačilo dohodnine se za davčne zavezance, ki so informativne izračune prejeli 31. marca, izteče prihodnji četrtek, 2. junija. Tistim, ki so zoper izračun vložili ugovor, zneska še ni treba poravnati, prav tako se odmerjeni davek lahko poravna v več obrokih, so spomnili na Finančni upravi RS.

Davčni obračun
Davčni obračun FOTO: Shutterstock

Rok za plačilo doplačila je sicer natisnjen na plačilnem nalogu, ki je sestavni del informativnega izračuna dohodnine. Zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, rok se je iztekel 3. maja, zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev, pojasnjujejo na Fursu. 

Odmerjeni davek se sicer lahko poravna tudi v več obrokih. "Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke," sporočajo s Fursa. V primeru vložitve  obrazca ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca ter njegovih družinskih članov. Prav tako roka za vložitev obrazca ni, a kljub temu na upravi priporočajo, da ga zavezanec vloži čim hitreje. "Najbolje bi bilo, da bi ga zavezanec vložil takoj, ko prejme plačilni nalog, ki ga ne more plačati v enkratnem znesku," so dodali.

Glede plačila na obroke so sicer na voljo naslednje možnosti:

 • Obročno plačilo ali odlog plačila davka zaradi ogroženosti preživljanja (največ 24 mesečnih obrokov oz. 24 mesečni odlog)
  Vlogi se ugodi, če dohodki zavezanca in njegovih družinskih članov ne presegajo predpisanih omejitev. Podatke o dohodkih zavezanca in njegovih družinskih članov pridobi davčni organ sam. Nekatera dokazila mora vlogi priložiti zavezanec, če želi, da se jih upošteva pri obravnavi vloge (dokazila o plačilu preživnine, dokazila o slabem zdravstvenem stanju zavezanca ali njegovih družinskih članov itd.).
   
 • Obročno plačilo v največ treh mesečnih obrokih za davke, ki se ne nanašajo na opravljanje dejavnosti
  Plačilo v dveh ali treh obrokih se odobri brez preverjanja pogojev.
   
 • Obročno plačilo ali odlog plačila davka z zavarovanjem (največ 24 mesečnih obrokov oz. 24 mesečni odlog),
  Vlogi se ugodi, če zavezanec plačilo davka ustrezno zavaruje (s hipoteko, bančno garancijo itd.).

"Zavezanec lahko z vlogo zaprosi za obročno plačilo ali odlog plačila davka. V času obročnega plačila ali odloga plačila tečejo obresti po obrestni meri dva odstotka letno," je še zapisano na spletni strani Fursa.

Finančna uprava je v prvem svežnju z datumom odpreme 31. marec sicer poslala 989.325 informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Naslednji sveženj informativnih izračunov naj bi bil odpremljen konec maja.

Preplačana dohodnina bo nakazana 31. maja

S Fursa so sporočili še, da bo preveč plačana dohodnina zavezancem nakazana na plačilni račun do 31. maja. 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Artechh
27. 05. 2022 08.34
+1
Dobil včeraj vrnjeno, 😊
mackon08
27. 05. 2022 08.10
+0
Eni so dobili preveč plačano dohodnino že pred par dnevi jaz pa glih danes.