Slovenija

Prihodnost EU: boljši politiki, poslušanje državljanov in širitev na Zahodni Balkan

Bled, 30. 08. 2022 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urška Bitenc, Karmelina Husejnović
Komentarji
230

Drugi dan Blejskega strateškega foruma je potekal v luči razprav o prihodnosti(h), ki čakajo tako Evropsko unijo kot Evropo in svet. Politiki in akademiki so se osredotočili predvsem na tehtanje praks, ki bi jih bilo dobro vključiti v evropske politike. Med njimi so izstopale širitev in poglobitev Unije, opolnomočenje vrednot in večje vključevanje državljanov v politične odločitve. A kako bi do teh rešitev prišli?

Danes se je zaključil 17. Blejski strateški forum (BSF), osrednji multilateralni dogodek Ministrstva za zunanje zadeve. Na forumu je sodelovalo 2000 udeležencev, več kot 160 panelistov in govorcev iz celega sveta, štirje predsedniki držav in vlad, 15 zunanjih ministrov, predsednica Evropske komisije in drugi visoki predstavniki evropskih in mednarodnih institucij ter predstavniki gospodarstva, akademske sfere in civilne družbe, so ob zaključku dvodnevnega dogodka sporočili iz Ministrstva za zunanje zadeve. 

"17. Blejski strateški forum je presegel naša pričakovanja. Izjemno sem ponosna na organizacijo, vsebinske razprave, razpravljalce in ustvarjalce foruma. Dokazali smo, da lahko majhna Slovenija z močno diplomacijo uspešno gradi mostove in zaupanje," je ob tem dejala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Ministrica je skupaj z zunanjimi ministri Španije, Turčije, Portugalske, Islandije, Poljske, Avstrije ter državno sekretarko za evropske zadeve na ministrstvu za Evropo in zunanje zadeve Francije in generalno sekretarko Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) sodelovala na panelu z naslovom "Koliko Evrop je Evropa?". Na panelu so razpravljali o vlogi EU v prihodnosti in njenem učinkovitem odzivanju na ključne globalne izzive. "Letošnja jesen bo velika preizkušnja za Unijo, še posebej, ker bomo morali državljanom pojasniti energetske ukrepe, ki bodo vplivali na njihova življenja. To je še en dodaten razlog, da ostanemo enotni," je poudarila ministrica.

Drugi dan v ospredju prihodnost EU

Sicer pa se je drugi dan BSF začel s panelom How many futures for the EU ('Koliko prihodnosti za EU'), na katerem so se politiki in akademiki pogovarjali predvsem o tem, kaj čaka Unijo in kako se bo kontinent z izzivi spopadel, pa tudi kako pripravljeni smo nanje.  

Večina panelistov se je strinjala, da je najpomembnejši korak Evrope njena širitev, pa tudi poglobitev vezi znotraj nje. "Države so odgovorne za izboljšanje Unije, ne Unija sama," je bil jasen državni sekretar na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve Marko Štucin. S tem se je strinjala tudi predsednica Fundacije za evropske progresivne študije in pretekla članica evropskega parlamenta Maria Joao Rodrigues, ki meni, da se širitev in poglabljanje vezi znotraj Unije lahko izvedeta hkrati in ne smeta biti izključujoči. "Potrebujemo nov pristop, ki bo vključeval oboje, predvsem dovolj močne institucije, ki bodo opolnomočile demokracijo," je bila jasna.  

'Prihodnost mora vključevati Zahodni Balkan'

Štucin je kot prvi omenil nujno integracijo držav Zahodnega Balkana v Unijo. "V skladu s tem moramo sprejeti konkretne korake," je opozoril. Ker te države odrivamo stran, se ustvarjajo nacionalizmi, je tudi razložil svojo podporo. 

V zvezi s tem je Direktor inštituta za mednarodne in strateške študije Elcano Charles Powell izpostavil, da je treba pred samim začetkom vključevanja devetih držav tudi drugim možnim članicam omogočiti dostop do ugodnosti, ki jih zaenkrat prejema le Ukrajina. "Obstajajo trenja med Evropsko unijo in preostalo Evropo, ki jih je treba preseči," je bil jasen. To bi lahko storili s poglabljanjem pogodbenih reform, a bi lahko to uničilo trenutno kohezijo med državami članicami. "Glavni problem je, da pozabljamo na Evrope zunaj Unije, predvsem Zahodni Balkan," je tudi izpostavil Powell, z njegovim stališčem so se strinjali vsi panelisti.  

Blejski strateški forum
Blejski strateški forum FOTO: Bobo

Integracijo Zahodnega Balkana močno zagovarja tudi direktor raziskovalnega centra za evropske reforme Charles Grant. Vključitev držav Zahodnega Balkana podpira predvsem zaradi obrambnih vzrokov. "Evropa sama po sebi ni zadostna, sploh, ko pride do obrambe," je utemeljil in dodal, da nas trenutno varuje samo Nato, iz katerega lahko Amerika kadar koli samovoljno izstopi.  

A pri vključevanju novih narodov v Unijo moramo biti previdni, je opozoril irski državni minister za evropske zadeve Thomas Byrne. Meni, da moramo pri takih vprašanjih vedno znova premisliti, ali bomo s povečanjem Unije res poglobili vrednote, ki jo sestavljajo, in sisteme, ki jih zagovarjamo.  

Beseda o Zahodnem Balkanu že v ponedeljek 

Zaradi vojne v Ukrajini smo pozabili Zahodni Balkan, sta bila že na ponedeljkovem panelu 'Koliko Evrop je v Evropi' jasna zunanja ministrica Slovenije Tanja Fajon in vodja avstrijske diplomacije Alexsander Shallenberg

Fajonova je medtem glede Zahodnega Balkana tudi poudarila, da je nujno, da začnemo izpolnjevati svoje obljube. V državah Zahodnega Balkana so že pred več deset leti divjale krvave vojne, v regiji se pojavlja vedno več nacionalizma, območje je nestabilno. "Obljube izpred 17 let bi morali že izpolniti, države Zahodnega Balkana nam ne zaupajo," je povedala. 

Poljski zunanji minister Zbigniew Rau je izpostavil, da EU v tem primeru ne bo varna, pri tem pa še opozoril, da ne gre le za vrednote znotraj, ampak tudi zunaj EU. Tudi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman  je spregovoril o Zahodnem Balkanu in potrebi po integraciji regije v EU, ob tem pa dejal, da je treba vsekakor preprečiti, da bi se vojna iz Ukrajine prelila na to območje. 

Treba je vključiti javnost 

Rešitve za dvome politikov vidi v javnosti, državljanih. "Javnost je treba poslušati, ker je mnogokrat bolj sodobna in ima boljše ideje kot politiki," je bil jasen Byrne. A Štucin je izpostavil še en pogost izziv, s katerim se srečujejo politiki, ko pride do sodelovanja z državljani. "Veliko državljanskih predlogov je v politiki že implementiranih, pa državljani tega sploh ne vedo," je komentiral. Treba bi bilo tudi izboljšati, posodobiti sam sistem volitev, je bila jasna Rodriguesova. "Nujno je treba spremembe uvajati skupaj z državljani, z razpisi referendumov." 

Blejski strateški forum
Blejski strateški forum FOTO: Bobo

Klossa pa se je vprašal, zakaj je do takih težav – razkoraka med politiki in državljani – sploh prišlo. "Treba je spremeniti narativo," je bil jasen, saj so institucije izmučene, sistem se je spremenil. Samo tako bomo lahko opolnomočili tudi politične vodje, je zagovarjal. "Stara narativa pri mlajših državljanih ne deluje več," se je z njim strinjal Powell.  

'Potrebujemo tudi boljše politike' 

Pomembnost skupnosti je izpostavil tudi Grant, ki prav tako podpira širitev na Zahodni Balkan, pri tem pa je podrobneje omenil območja, kjer bi enotnost morali izboljšati: Turčijo, države Zahodnega Balkana in Veliko Britanijo. "Pomembno je, da se o izzivih pogovarjamo skupaj," je dodal in posebej izpostavil, da potrebujemo tudi boljše politike. Publika politikom ne bo sledila, če se ji ti ne znajo približati, je zaključil.  

"Prihodnosti ne moremo napovedati," je tudi povedal Štucin in dodal, da ta sedaj sloni predvsem na predstavnikih vlad in močni skupnosti za njimi. Misliti moramo na prihodnje generacije, je poudaril. "Izboljšali se bomo samo tako, da se ne ustavljamo," je pristavil.  

"Ne smemo več poveličevati preteklosti in stare narative, zazreti se moramo v prihodnost," pa je zaključil Byrne.  

V ponedeljek tudi o Ukrajini, energetski krizi, zeleni politiki in vrednotah 

V dveh ponedeljkovih panelih zunanjih ministrov so poleg že omenjenih štirih sodelovali še španski zunanji minister Jose Manuel Albares Bueno, turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu, portugalski zunanji minister Joao Gomes Cravinho, islandska zunanja ministrica Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir, namestnica bolgarskega zunanjega ministra Velislava Petrova, grški zunanji minister Nikos Dendias, madžarski zunanji minister Peter Szijjarto in francoska državna sekretarka za evropske zadeve Laurence Boone ter podpredsednica Evropskega parlamenta Katarina Barley.  

Poleg orisa problematike Zahodnega Balkana so ministri, sekretarka in podpredsednica v pogovorih izpostavili dvome, ki se porajajo glede vojne v Ukrajini in načinu reševanja kriz – tako energetske kot okoljske, Ukrajinske in kulturne.  

V teh časih je enotnost posebnega pomena, se je strinjala večina, hkrati pa moramo stremeti tudi k ohranjanju evropskih vrednot in solidarnosti.  

Blejski strateški forum je vodilna mednarodna konferenca v Srednji in Jugovzhodni Evropi ter edinstvena, odprta in vključujoča platforma o ključnih izzivih Evrope v 21. stoletju. V 16 letih je skupno gostil že več kot 10.000 udeležencev iz 100 držav, več kot 30 vodij držav in vlad, več kot 300 ministrov in več kot 100 predstavnikov mednarodnih organizacij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (230)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
30. 08. 2022 18.53
+3
V radijskem dnevniku ob 15.30 , je gospodarstvenik ob novicah da se bo astronomsko povečala cena elektrike, izjavil " ali bodo ti na Bledu samo govoričili in jedli šniceljne, ali pa bodo tudi kaj konkretnega naredili" zelo poštena in realistična izjava.
plastikman
30. 08. 2022 18.12
+0
Kako pa to da Janse ni na BSF?
Mio56
30. 08. 2022 18.11
+3
Kako pa kej njihova ekologija, glede na to, da so ravno ti glavni zagovorniki uvedbe zgolj in samo elektricnih vozil po letu 2035, a sami imajo sredi Bleda parkirana vozila na zelenici, kljub temu pa še ta vozila laufajo, zato da je avto ohlajen, ko koncajo...in to vec ur skupaj!!!!
Bpultimate
30. 08. 2022 17.59
+5
Vi gospoda na Bledu se le najejte žuljev slovenskih delavcev na minimalcu, avti vas pa itak zunaj čakajo prižgani s klimo, da ne bo slučajno kdo malo zašvicu.
Harpuna
30. 08. 2022 17.55
+4
En kup bla,bla,nič pa o zaustavitvi vojne,oziroma pogajanjih,samo o pomoči Ukrajini in to v orožju,da bo ja dlje trajalo.Tile EU politiki so čisto zglajzali po Ameriškem zgledu,nasrkali ga bomo pa državljani.
Maiike
30. 08. 2022 16.51
+7
Rusi se kopajo v denarju Evropejci pa na robu obupa, čas je za revolucijo in odstranitev teh škodljivcev Evropejcev..
high-fidelity
30. 08. 2022 16.35
+11
Danes bil na Bledu.. “smetana” se vozi z dragimi avti med Toplicam in festivalno.. zelo ekolosko in varcno! Cudno da nobeden novinar to ne opazi..
Kollerik
30. 08. 2022 16.44
+7
Wolfman
30. 08. 2022 16.22
+9
A res mislijo, da je narod tako zabit!
vlahov
30. 08. 2022 16.22
+7
vsak , ki nima 950 na mesec je revež ....Statistika je 780 a je za dve leti nazaj
vlahov
30. 08. 2022 16.21
+5
55 % državljanov životari pod pragom revščine oz raje 60 % . DRŽAVA REVEŽEV
Millady
30. 08. 2022 15.55
+8
Hinavci evropski so se širili na vzh za to, da bi prišli čim bližje Rusiji, to je jasno kot beli dan. In to nakladanje o Zahodnem Balkanu (izmišljen geografski pojem) je samo zaradi strahu od Rusije..Pljuc 🤮
Millady
30. 08. 2022 15.58
+5
*vzhod. Ja, evropejci so fuul nori na Bolgare, Romune...
Wolfman
30. 08. 2022 16.15
+6
EU bo vse naredila da bi Rusija pokleknila, ampak EU bo prva poklenila ali klecnila. EU bo prva potegnila kratko.
Kollerik
30. 08. 2022 16.45
+2
Upajmo da ne, v nasprotnem se nam slabo piše
vvvilice
30. 08. 2022 15.33
+12
Najprej dol z Uršulo, ona je najbolj škodljiva
vvvilice
30. 08. 2022 15.33
+11
Torej končno priznajo, da so politiki EU slabi
vvvilice
30. 08. 2022 15.31
+6
Ah, ne verjamem v pravljice
Andree
30. 08. 2022 15.25
+17
EU parlament je ena velika javna hiša
Lightgorm
30. 08. 2022 15.18
-2
Rusija: miljarde za vojsko v jahte peščice, oklepi tankov pa narejeni iz kartona
pravicnez.
30. 08. 2022 15.18
+9
Kaj dela Musarca tam ...?
Stolček
30. 08. 2022 15.32
+4
Pravicnez, kaj misliš? Je že na položaju.....
Stolček
30. 08. 2022 15.33
+2
Spravicnez, podtaknjenci in marionete se zbirajo
SproscujocChips
30. 08. 2022 15.15
-8
Vic leta je zagotovo ruska vojska. Po pol leta, ukrajinci sedaj pritiskajo na njih. 10x manjsa vojska izvaja pritisk na sovraznika. Samo luzerji lahko navijajo za tako pateticno vojsko, kateri se celoten svet smeje...
tavbix
30. 08. 2022 15.14
-8
Širitev na balkan bo žal usodna za EU...
Lightgorm
30. 08. 2022 15.19
+5
Stolček
30. 08. 2022 15.34
+6
Tavbix, širitev EU bo za balkan usodno...
Walter Pravicek
30. 08. 2022 15.13
+7
Sedaj,ko so zavozili v jarek,ko bo zima izjemno draga,ko ni nadomestila za ruske energente si upajo ponujati boljše politike narodom EU?Sedaj bi še več kontaktov?Kje ste imeli možgane ob odločitvah?Kje so bili imenitni ekonomisti.Angležinja,kandidatka za obe mesti Johnsona grozi,da bo pritisnila na gumb za sprožitev atomskih in jerdrskih bomb!A hoče otočanka tretjo svetovno vojno?Mi v EU pa čakamo zimo,kot Sahara vodo.Vsi politiki od Šolca,Ursule in ostarelega Borela niste za drugo,kot odpis.Pretekel rok trajanja.