Slovenija
Oglas

Prihodnost kriptovalut in blokovne verige: Fintech 50 2021

Ljubljana, 13. 09. 2021 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Poročajo Nina Bambysheva, Michael del Castillo in Steven Ehrlich

Meteorski vzpon Bitcoina - od lanskega leta iz 10.000 dolarjev na rekordnih 65.000 dolarjev aprila letos - in drugih večjih kriptovalut v zadnjih nekaj mesecih, je zagotovil rekordnih osem mest na letošnjem seznamu Fintech 50, za podjetja, osredotočena na blokovne verige in kriptovalute. Val institucionalnega sprejemanja je prinesel tudi množice kapitala v kripto startup podjetja, kar je botrovalo nastanku novih kripto samorogov (podjetij z vrednostjo več kot milijardo dolarjev) in naznanilo "dozorelost" te industrije.

Med prvimi člani so platforma za kripto posojila BlockFi, ki je marca z oceno 3 milijarde dolarjev pridobila investicijo 350 milijonov dolarjev, kar je tretji največji tvegani krog med kripto startupi doslej, in Paxos, podjetje za infrastrukturo blokovnih verig, ki je najbolj znano kot partner za PayPal PYPL -1.6% in posredniške storitve za kriptovalute Venmo, ki več kot 350 milijonom strank omogoča dostop do Bitcoina, Etherja in peščice drugih večjih kriptovalut.

Med drugimi debitanti sta tudi vodilna skrbnika kriptovalut Anchorage in Fireblocks. Ker se je vse več podjetij in institucionalnih vlagateljev prebudilo zaradi kriptovalut in začelo zbirati znatne pozicije v Bitcoinih, je zanimanje za storitve hrambe kriptovalut močno naraslo. Januarja je podjetje Anchorage postalo eno od prvih kripto-naravnih podjetij, ki mu je Comptroller of the Currency podelil pogojno listino nacionalne skrbniške banke, medtem ko je podjetje Fireblocks v primerjavi s prejšnjim letom zabeležilo 2023-odstotno rast, saj je od zagona leta 2019 preneslo več kot pol bilijona dolarjev v digitalnem premoženju.

Kriptovalute-2

Med novim navdušenjem nad nezamenljivimi žetoni (non-fungible tokens – NFT), se je družba Alchemy iz San Francisca pojavila kot nova vrsta vodilnih podjetij na področju fintecha. Alchemijeva tehnologija poganja skoraj vse večje platforme NFT, vključno z OpenSea, Nifty Gateway in NBA Top Shot, ter povezuje uporabnike z blokovno verigo Ethereum, na kateri je zgrajena večina nezamenljivih žetonov ali digitalnih zbirateljskih predmetov.

Toda veterani so še vedno močni.  Podjetje Chainalysis, ki se ukvarja s preiskavami kriptovalut in zagotavljanjem skladnosti, je bilo v letih 2018 in 2020 že uvrščeno na seznam Fintech 50 in je novembra po zaključku 100-milijonskega kroga financiranja serije C pridobilo status samoroga.  Chainalysis bi lahko poimenovali "varuh kriptovalut", saj vladnim agencijam v 50. državah pomaga analizirati podatke o blokovnih verigah za preiskovanje nezakonitih transakcij in zagotavljanje skladnosti s predpisi o preprečevanju pranja denarja.

Na seznamu je tudi Coinbase, največja borza kriptovalut v Združenih državah Amerike, ki je 14. aprila s svojo premiero na borzi Nasdaq – z največjo neposredno kotacijo v zgodovini - pretresla industrijo in javne trge. Na otvoritveni dan je v nekem trenutku tržna vrednost Coinbase presegla 100 milijard dolarjev, kar je postavilo visoko letvico za kripto startupe, ki se še vedno spogledujejo z javno ponudbo.  Dva izmed letošnjih članov, Kraken in Gemini (prav tako borzi kriptovalut), sta razpravljala o javni ponudbi v prihodnosti.

Kriptovalute-3

Toda fintech ni več le zgodba o uspehu podjetja. Posojilnice in borze kriptovalut se počasi umikajo novemu vročemu objektu v tem razredu - decentraliziranemu financiranju (DeFi). DeFi, krovni izraz za aplikacije in protokole, ki temeljijo na blokovnih verigah in želijo nadomestiti tradicionalne finančne posrednike, kot so banke in borznoposredniške hiše, je v zadnjih 12. mesecih močno povečal svojo priljubljenost in tržno kapitalizacijo - z nekaj več kot 1 milijarde dolarjev zaklenjene vrednosti junija 2020 na sedanjih 67,9 milijarde dolarjev. Največji med platformami DeFi so protokoli za posojanje in izposojanje, kot sta Aave in MakerDAO, ter decentralizirane borze, kot sta Uniswap in SushiSwap - vse zgrajene na Ethereumu. DeFi je s svojim vzponom pripomogel k vzponu etherja, osnovne kriptovalute Ethereuma, ki je v začetku meseca maja dosegel rekordno vrednost več kot 4.000 dolarjev. Čeprav zaradi svoje sestave ne izpolnjuje pogojev za uvrstitev na seznam Fintech 50, si zasluži priznanje za svoj uspeh in iznajdljivost.

Alchemy

Sedež: San Francisco, Kalifornija

Uporabniški vmesnik podjetja, ki ga včasih imenujejo kar Amazon Web Services za kriptovalute, omogoča, da nekoderji pišejo in berejo informacije v blokovni verigi. Družba Alchemy nekaterim strankam storitev zagotavlja brezplačno, drugim pa zaračuna 49 dolarjev na mesec ali več. Med uporabniki so tradicionalne organizacije, kot sta PwC in Unicef, ter kriptoigralci, kot je Dapper Labs, ustvarjalec blokovne verige Flow.

Financiranje: Dapper je prejel 96 milijonov dolarjev od podjetij Coatue, Addition in Pantera ter posameznih vlagateljev, kot so Charles Schwab, Peter Thiel, Reid Hoffman, Jay Z in Will Smith. 

Najnovejša ocena: 505 milijonov dolarjev

Bona fides:  Čeprav ima le 22 zaposlenih, je bila njegova infrastruktura uporabljena za transkacije v vrednosti 30 milijard dolarjev in je bila ključna za razmah NFT.

Soustanovitelja:  Glavni izvršni direktor Nikil Viswanathan, 33 let, in tehnični direktor Joseph Lau, 31 let

Anchorage

Sedež: San Francisco, Kalifornija 

Reguliran skrbnik, ki institucijam ponuja posojanje, trgovanje, financiranje in zastavljanje kriptovalut.  Januarja je Anchorage iz Južne Dakote postalo eno prvih kriptoženskih podjetij, ki jim je Comptroller of the Currency podelil pogojno listino nacionalne skrbniške banke.

Financiranje: 137 milijonov dolarjev, ki so jih prispevali Andreessen Horowitz, Blockchain Capital, državni premoženjski sklad singapurske vlade in drugi

Najnovejša ocena: 520 milijonov dolarjev po podatkih portala Pitchbook

Bona fides: sodelovanje s partnerjem (in vlagateljem)  Visa V -2,7 %, ki je delovala kot skrbnik prvega plačila s stabilnimi kovanci (stablecoini) v omrežju Visa 

Soustanovitelja: izvršni direktor Nathan McCauley, 35 let, in predsednik Diogo Monica, 35 let

BlockFi

Sedež podjetja:  Jersey City, NJ

BlockFi, ki se predstavlja kot upravitelj kripto premoženja, svojim 300.000. imetnikom računov ponuja kripto zavarovana posojila z obrestnimi merami do 4,5 % in do 8,6-odstotni letni donos na njihova kripto imetja prek obrestonosnih računov. Štiri leta staro startup podjetje se pripravlja tudi na uvedbo kreditne kartice, ki bo nagrajena z Bitcoini.

Financiranje: 504 milijone dolarjev od družb Tiger Global Management, Susquehanna Government Products, Pomp Investments in drugih

Najnovejša ocena: 3 milijarde dolarjev

Bona fides: V preteklem letu se je premoženje pod upravljanjem povečalo z milijarde dolarjev na 20 milijard dolarjev, mesečni prihodki pa so se povečali z 1 milijona na več kot 45 milijonov dolarjev, število zaposlenih pa se je s 75 povečalo na 500. 

Soustanovitelja: direktor Zac Prince, 34, in SVP operacij Flori Marquez, 29, član seznama Forbes 30 pod 30 v letu 2021

Chainanalysis

Sedež: New York

Ta pionir analize blokovnih verig z več kot 200 zaposlenimi pomaga vladam in podjetjem v 50. državah analizirati podatke blokovnih verig za preiskovanje nezakonitih transakcij in zagotavljanje skladnosti s predpisi o preprečevanju pranja denarja in poznavanju strank.

Financiranje: 266 milijonov dolarjev od podjetij Addition, Accel, Benchmark in drugih

Najnovejša ocena: 2 milijardi dolarjev

Bona fides:  Ima 350 strank, med njimi davčni urad, Gemini, Barclays in Square SQ  +10.2%.

Soustanovitelji: izvršni direktor Michael Gronager, 50 let, glavni strateški direktor Jonathan Levin, 31 let, in nekdanji tehnični direktor Jan Moller, 49 let

Fireblocks

Sedež: New York 

To startup podjetje za institucionalno hrambo kriptovalut že pomaga več kot 250. strankam, med katerimi so BNY Mellon, Revolut in druge banke, fintech podjetja, borze in hedge skladi, pri shranjevanju in prenosu najrazličnejših digitalnih sredstev. Deluje kot skrbnik in pomaga večjim institucijam pri vzpostavitvi lastnih skrbniških storitev.

Financiranje: 179 milijonov dolarjev od podjetij Coatue, Ribbit, Silicon Valley Bank in drugih

Najnovejša ocena: 700 milijonov dolarjev

Bona fides: Od začetka delovanja je prenesel že skoraj 700 milijard dolarjev digitalnega premoženja, kar pomeni 2023-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom.

Soustanovitelja: izvršni direktor Michael Shaulov, 38 let, in tehnični direktor Idan Ofrat, 39 let

Gemini

Sedež: New York 

Je ena prvih borz kriptovalut, ki je zrasla na 350 zaposlenih in zdaj letno opravi približno 30 milijard dolarjev transakcij. Kot licenčna in regulirana newyorška skrbniška družba je v dobrem položaju za vse večjo institucionalno uporabo kriptovalut. Nedavno se je razširila na področje nezamenljivih žetonov z nakupom družbe Nifty Gateway, ki je zdaj največja borza NFT. 

Najnovejša ocena: 5 milijard dolarjev

Bona fides: Do konca marca je podjetje Nifty Gateway prodalo 132 milijonov dolarjev od 188 milijonov dolarjev takšnih del, ki so jih kupili zbiratelji

Soustanovitelja: izvršni direktor Tyler Winklevoss, 39 let, in predsednik Cameron Winklevoss, 39 let, dvojčka, ki sta zaslovela po zgodnji pravni bitki z Markom Zuckerbergom zaradi zamisli o Facebooku.

Kraken

Sedež: San Francisco, Kalifornija 

Druga največja borza kriptovalut v ZDA po obsegu transakcij. Postalo je prvo podjetje za kriptovalute v ZDA, ki je prejelo bančno listino, saj je v Wyomingu pridobilo licenco depozitne institucije za posebne namene, jeseni pa namerava odpreti banko Kraken Bank in obstoječim strankam ponuditi račune. Prav tako upravlja ponudnika referenčnih tečajev in indeksov CF Benchmarks, ki ga med drugim uporabljajo Bloomberg, CME Group CME -0,3 % in Nasdaq za prikaz cen ali cen izvedenih finančnih instrumentov in indeksov.

Financiranje: 32 milijonov dolarjev. V aprilu 2021 tudi nerazkrita runda zasebnega kapitala

Najnovejša ocena: delnice se na zasebnih trgih prodajajo po domnevni vrednosti 20 milijard dolarjev 

Bona fides: do 3. maja je bil obseg trgovanja več kot 230 milijard dolarjev. Povprečni dnevni obseg izvedenih finančnih instrumentov v višini 690 milijonov USD 

Soustanovitelj in izvršni direktor: Jesse Powell, študent filozofije na univerzi Cal State, ki je v svojem prvem podjetju pomagal spletnim igralcem upravljati igralne valute

Paxos

Sedež podjetja:  New York 

Ponudnik infrastrukture blokovnih verig, ki je bil ustanovljen (kot itBit) že leta 2012, je tiho zgradil hrbtenico za kriptoposredniške storitve Paypal in Venmo in njunim strankam omogoča nakup, posedovanje in prodajo Bitcoinov, Ethereuma in nekaterih drugih kriptovalut neposredno z njunih računov. Poleg tega Societe Generale, Credit Suisse in Nomura Instinet uporabljajo Paxosovo storitev, ki temelji na blokovnih verigah, za neposredno medsebojno poravnavo poslov brez tradicionalnega posrednika, National Securities Clearing Corporation (NSCC)

Financiranje: 537 milijonov dolarjev iz PayPal Ventures, Declaration Partners in drugih

 Najnovejša ocena: 2,4 milijarde dolarjev

Bona fides: Več kot 100 institucionalnih strank 

Soustanovitelja: izvršni direktor Charles Cascarilla, 44 let (nekdanji finančni analitik banke Goldman Sachs), in izvršni direktor Asia Rich Teo, 41 let


Naročnik oglasa je Spletnik d.o.o.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3