Slovenija

Prihodnost mirovnih misij? 'Ne obstaja le en način zagotavljanja stabilnosti sveta'

Bled, 30. 08. 2022 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
4

Blejski strateški forum je proti koncu dogodka postregel s še eno aktualno temo – "Afganistan, Sahel, Ukrajina: Konec stabilizacije, kot jo poznamo". Da zaupanje v mirovne misije Združenih narodov počasi kopni, saj da vidnega napredka ni, so poudarili nekateri sogovorniki. A kako bi lahko "rigiden" sistem modernizirali in izboljšali? Predvsem z več posluha, elastičnosti in z razumevanjem, da konflikt ni vedno homogen in da bi morale biti v reševanje regionalnih težav vpletene tudi regionalne države. "Zgodovinska in geografska povezava je tu izrednega pomena," je izpostavil sekretar ministrstva za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ki je prepričan, da lahko svoj delček k sestavljanki pristavi tudi Slovenija.

Afganistan
Afganistan FOTO: AP

Združeni narodi so od začetka svojega delovanja izvedli številne misije mirovnih operacij na konfliktnih območjih. Kot je dejal sekretar ministrstva za zunanje zadeve Samuel Žbogar, so pri slednjih običajno res največ pomagale velike države, kot so ZDA, Združeno kraljestvo in Francija, vendar pa da lahko pomembno vlogo igrajo tudi manjše države, kot je npr. Slovenija. Čeprav nimajo tako velikega proračuna, lahko namreč pomagajo tudi na druge načine, kot je npr. psihološka pomoč. "To so področja, kjer se nihče ne počuti ogroženega, in majhne države tudi na splošno ne predstavljajo večje grožnje," je dejal.

Zaupanje v Združene narode je izpuhtelo

Tako Kessy Ekomo-Soignet, članica odbora ZN za mladino, mir in varnost v centralni Afriki, kot predstavnik Senegala v Združenih narodih Cheikh Niang sta medtem govorila o zaupanju, ki so ga skupnosti na konfliktnih območjih izgubile v misije ZN. "Težava je tudi v tem, da misije zelo težko priznajo svoje napake," je poudarila Ekomo-Soignetova.

A Loubna Benhayoune, direktorica sekcije za stabilizacijo in okrevanje Združenih narodov Minusma, je poudarila, da so številni prepričani, da se bodo misije, ki zagotavljajo mir, npr. na Maliju, borile proti terorizmu. "Vendar pa se to ne bo nikoli zgodilo, saj misije tam ne bodo ostale dolgoročno. To je velika težava," je dejala. "V Maliju je 13.000 vojaške moči in kljub temu Minusmi očitajo, da ne služi ljudem, da jih ne ščiti," je dodala.

Loubna Benhayoune
Loubna Benhayoune FOTO: BSF

Priznava sicer, da so tudi načrti misij včasih zelo ambiciozni, ampak da je realnost takšna, da misije pogosto nimajo dovolj virov, da bi se lahko uspešno borile proti določenim težavam, kot je npr. terorizem. "To je večdimenzijska težava, zato potrebuje tudi večdimenzijske rešitve," je jasna.

A zaupanje v tovrstne misije je vseeno izpuhtelo, kot poudarja Ekomo-Soignetova. "Ali mladi v Centralnoafriški republiki (CAR) verjamemo v Minusmo? Odgovor je ne. Jo pa potrebujemo. Prav tako je tu vprašanje - ali te misije razumejo mlade osebe na območju CAR? Tudi tu je odgovor ne," je dejala.

Kot je pojasnila, je odrasla v vojni, v kateri živi že 30 let: "Zato vem, kaj te misije pomenijo. Nič pa se ne spremeni. Gre za zelo rigiden sistem, v katerem je zelo težko uveljaviti nove ideje."

'V reševanje regionalnih težav naj bodo vpletene regionalne države'

V države, v katerih divjajo vojne in konflikti, vstopajo države, ki s težavami niso povezane. Žbogar je prav zato poudaril pomen geografske in zgodovinske povezave držav. "Pri reševanju regionalnih konfliktov naj pomagajo regionalne države," je dejal. Za Slovenijo je tako najpomembnejši prav konflikt na Zahodnem Balkanu, "kjer smo tudi najbolj aktivni". Poleg tega, da zaradi svoje majhnosti ne predstavljamo grožnje in pri sodelovanju v mirovnih misijah tudi nimamo skrite agende, se lahko po njegovem mnenju tudi lažje povezujemo.

Tudi sicer je prepričan, da bi se morale države, ki sodelujejo v tovrstnih misijah, povezovati z regionalnimi državami. "Slovenija pomaga v Maliju, na Bližnjem vzhodu, Zahodnem Balkanu in drugod. Čeprav ne moremo imeti velike vloge pri stabilizaciji države, pa lahko zagotovo k celoti pristavimo svoj del sestavljanja," meni.

Pogovor v okviru BSF na temo Afganistan, Sahel, Ukrajina: Konec stabilizacije, kot jo poznamo.
Pogovor v okviru BSF na temo Afganistan, Sahel, Ukrajina: Konec stabilizacije, kot jo poznamo. FOTO: BSF

"Težko je razumeti, kako nas predstavniki misij dojemajo. Nas dojemajo kot odrasle osebe, ki lahko spremenijo narativo države? Ali nas dojemajo kot osebe, ki so žrtve ali napadalci?" se sprašuje Ekomo-Soignetova, ki je na okrogli mizi o koncu stabilizacije, kot jo poznamo danes, poudarila, da se Afrika spreminja. "Poskušamo spremeniti narativo, a težko je, ker nas veliko ne verjame več v sistem Združenih narodov," je še enkrat ponovila. V CAR so se tako zdaj pojavile tudi druge skupine, ki ponujajo pomoč, kot je razvpita ruska skupina vojaških plačancev Wagner. "Dejstvo je, da jim ljudje sledijo, saj se pod Združenimi narodi ni spremenilo nič," je dejala.

Tudi Nianh je ob tem opozoril, da bi moralo v mirovnih misijah v Afriki sodelovati več afriškega prebivalstva. "Regionalna misije so lahko zelo efektivne, saj so bolj fokusirane, prav tako je več politične angažiranosti za reševanje težav. Čeprav niso dobro opremljene, pa se lahko premikajo zelo hitro," je dejal in dodal, da je sicer težava pri njih, da običajno nimajo dovolj finančnega zaledja, da bi lahko dalj časa uspešno operirale. Prepričan je sicer, da večje misije niso narejene za to, da pomagajo osebam na terenu.

Pomemben tudi pogled v prihodnost

"Dejstvo je, da si mladi želijo spremembo in da želijo pri spremembi sodelovati," je poudarila Ekomo-Soignetova. Vprašanje je torej le: ali jim bo svet dal prostor in možnost za sodelovanje in predstavljanje idej? "Ko pomislimo na stabilizacijo in gradnjo miru, ne pomislimo le na humanitarnost, temveč tudi na prihodnost, na okrevanje."

Otroci
Otroci FOTO: Shutterstock

Meni sicer, da bi morali Združeni narodi mladim dati več prostora, da lahko spregovorijo in razložijo, kaj vse je narobe v državi ter kako pomagati. Ob tem pa tudi, da je premalo treninga misij za delo z mladimi osebami. "Vse to vpliva na življenje ljudi, njihovo ravnanje in dojemanje situacije," je poudarila.

Da mora stabilizacija vključevati varnost, razvoj in humanitarnost, je jasna tudi Benhayounova. Konflikt namreč ni homogen: "Nekatera področja potrebujejo več razvoja, druga več humanitarnosti, ponekod gre le za varnostni pristop. Bolje se moramo prilagoditi razmeram, čeprav je to morda za večje organizacije, kot so ZN, težko. Ampak to moramo narediti, pogledati moramo izven okvirov." Ob tem pa morajo seveda sodelovati tudi s posameznimi vladami, saj lahko le tako stopamo "po poti miru in stabilnosti".

Simultano bi torej morali delovati na različnih področjih – podpirati institucionalne reforme, volilne procese, pomagati pri varnosti, sodelovati pri reševanju težav spolov in človekovih pravic ter spodbujati vladavino prava. Le to lahko namreč, kot je poudarila, prinese tudi dolgoročne posledice. "Ne obstaja le en način za zagotavljanje stabilnosti sveta," je jasna. A ob tem vseeno dodaja, da na področju stabilizacije ne bi smeli nikoli podcenjevati, kar je bilo že storjeno do sedaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asgml
31. 08. 2022 08.01
+2
Predlagam, da se kdorkoli NEHA VMESAVATI v katerokoli tujo drzavo, ki je ne napada agresor.Imajo svoje ljudi, se bodo ze zmenili med seboj. Vsak dan nas mediji posiljujejo s fotkami Afganistank npr.kot da tam NI normalnih moskih, normalnih starsev....za zascito lastnih zensk. Ce desci ne storijo nicesar za svoje zenske, jim se nevemkaksna tuja misija ne pomaga. Ce drugje sami ne spregledajo, da morajo NEHATI ROJEVATI ob samo 1 mizerni placi in ze stevilnim lacnim otrokom v druzini.... tudi ne bo nic drugace. Zato pa misije nimajo vec moci. A mislite, da so narodi navduseni zaradi tuje misije? Osebno poznam vec pakistanskih druzin. Nobenega veselja ni bilo ob prihodu Americanov. Pakistanci so navajeni, da imajo elektriko za 1 uro vsako 2. uro. Da ni pitne vode iz pip.... Itd.... "Pustite nas na miru in bomo srecno ziveli naprej", so govorili... Ampak "mirovne sile" se ne dajo ...... Mirovne sile nikoli ne pridejo na pobudo vecine drzavljanov. Zato pa ni uspeha.
Tone 12345
30. 08. 2022 21.04
+3
Pravijo da je bilo letošnje poletje zadnje nahladnejše do konca naših življenj!!!
Betuul
30. 08. 2022 20.43
+4
Na BSF bi morali biti povabljenih več vdržav ( predsedniki; konzuli ; nenazadnje razligni humanitarci! Neverjamem da so BSF dobro izkoristili !
Betuul
30. 08. 2022 20.45
+3
Običajno se k “omizju” povabi vse ; noben ne sme biti izobčen!?