Slovenija

Prijava suma kršitev okoljevarstvenega dovoljenja podjetja Salonit Anhovo

Kanal ob Soči, 22. 06. 2023 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Občina Kanal ob Soči je podala sum kršitve okoljevarstvenega dovoljenja podjetja Salonit Anhovo. Na drugi izredni seji je občinski svet sprejel sklep, da – če obstaja utemeljena pravna podlaga za sum kršitve okoljevarstvenega dovoljenja podjetja Salonit Anhovo – občina ustrezno ukrepa oziroma poda prijavo suma kršitve. Občina je po pregledu informacij javnega značaja zaznala več kot sto posameznih utemeljenih primerov kršitev v dveh letih, zato je pristojnim institucijam podala sum kršitve.

Inšpektoratu RS za okolje in energijo je občina Kanal ob Soči podala sum kršitev okoljevarstvenega dovoljenja podjetja Salonit Anhovo. Po predstavitvi Civilne iniciative DANES in po pregledu informacij javnega značaja je ugotovila več kot sto posameznih utemeljenih primerov suma kršitev v letih 2021 in 2022.

Salonit Anhovo z okolico-7
Salonit Anhovo z okolico-7 FOTO: Aljoša Kravanja

Ugotovljeni sum kršitev se nanaša na več členov okoljevarstvenega dovoljenja podjetja Salonit Anhovo. V letih 2021 in 2022 je bil ugotovljen sum kršitev, ki se nanašajo na: preseganje dnevnih povprečnih mejnih vrednosti izpustov NOX, kršitve pri delovanju sistema za avtomatično prekinitev doziranja odpadkov, neizvajanje ukrepov v primeru okvar, preseganje največjih masnih pretokov snovi in izvajanje sosežiga odpadkov, ko za to niso izpolnjeni ustrezni pogoji, in sum neustreznosti podatkov v pristojnih poročilih (predvsem v času izvajanja meritev in nekaj dni po meritvah).

Zaznali so več primerov sosežiga odpadkov pri prenizki temperaturi, pri čemer se tvorijo strupeni dioksini in furani, več primerov preseganja največjih dovoljenih pretokov prahu in sistemsko neizvajanje ukrepov za preprečevanje nenamernih izpustov, kot so: zmanjševanje obsega sosežiga, popolna prekinitev, kot to določa OVD v primeru okvar, preseganje mejnih vrednosti zaradi sosežiga. Prav tako pa so zaznali tudi preseganje dnevnih mejnih vrednosti NOX in nedelovanje avtomatskega sistema za prekinitev doziranja odpadkov, če niso izpolnjeni ustrezni pogoji za sosežig.

Občina Kanal ob Soči v primeru potrjenih sumov pričakuje odvzem okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Salonit Anhovo in nasprotuje povečanju proizvodnje in sosežiga odpadkov v Salonitu. Podani primeri ponovno kažejo, da cementarne potrebujejo enak nadzor in obratovalni monitoring kot sežigalnice ter izenačitev mejnih vrednosti, zato je sprememba zakonodaje nujna.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
22. 06. 2023 17.36
-1
zoki ga ne more kršiti, ker ga nima!
Potouceni kramoh
22. 06. 2023 15.47
+3
Salonit Anhovo je okoljski kriminal 1.klase.Takoj zapreti vključno z odgovornimi na firmi in na občini ter državi.
piljan
22. 06. 2023 16.16
+1
Mogoče res,je pa sigurno res,da občina brez Salonita crkne.
aijtfia
22. 06. 2023 16.17
+0
In kaj potem, a bomo tudi cement uvažali iz Kitajske? Ker tam se pa držijo EU okolijskih standardov. NIMBY.
piljan
22. 06. 2023 16.28
+1
Sploh pa je Soča čista tudi mimo Salonita in naprej,kot že dolgo ne.Pa kje bodo delali domačini?Največ "serjejo "okolevarnostniki ,ki sploh niso iz soške doline.
notevenkidding
22. 06. 2023 16.33
+0
Samo zato ker tebi izgleda voda čista še ne pomeni da je. Poleg teg tu ne gre samo za vodo ampak tudi zemljo in zrak.. sicer pa so informacije o tem koliko ljudi dejansko zaposluje salonit dostopne če te to dejansko zanima in nočeš govorit na pamet.
Sakramenttinajne
22. 06. 2023 17.16
+1
Občina ne bo crknila zaradi Salonita , ker od njega razen strupov nima nič . Absurdno je da se v občini ne da kupiti niti vreče cementa
Petur
23. 06. 2023 09.14
dobijo več posamezniki se mi zdi,kot pa občina.