Slovenija

Prijava zoper Anderliča na policijo

Ljubljana, 02. 08. 2007 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obrambno ministrstvo je prijavilo predsednika odbora za obrambo, ki je razkril nakup prisluškovalne naprave.

Na Generalni policijski upravi so za 24ur.com potrdili, da so prijavo prejeli. Zdaj jo bodo ''preučili in glede na ugotovitve izvedli ustrezne postopke'', so zatrdili.

Ministrstvo za obrambo (MORS) je poslalo prijavo kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti na Generalno policijsko upravo zoper predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Antona Anderliča zaradi suma kršenja zakona o varovanju tajnih podatkov. Prav tako so zaradi suma nepravilnega ravnanja s tajnimi podatki na inšpekcijo na ministrstvu za notranje zadeve podali prijavo, "saj so bila s protipravnim razkritjem tajnih podatkov kršena temeljna pravila varnega obravnavanja tajnih podatkov", so na obrambnem ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost. O prijavah so obvestili tudi vodstvo državnega zbora.

Ministrstvo za obrambo je lani kupilo napravo za prisluhe, je izdal Anderlič. S tem naj bi po mnenju ministrstva za obrambo kršil zakon o varovanju tajnih podatkov.
Ministrstvo za obrambo je lani kupilo napravo za prisluhe, je izdal Anderlič. S tem naj bi po mnenju ministrstva za obrambo kršil zakon o varovanju tajnih podatkov. FOTO: POP TV


Anderlič je minuli teden povedal, da je ministrstvo lani kupilo napravo za prisluhe, kar naj bi mu potrdili na ministrstvu za obrambo. Poslanec LDS in predsednik obrambnega odbora pa je po mnenju ministrstva z razkritjem kršil zakon o varovanju tajnih podatkov.

Zakon o tajnih podatkih v 8. členu določa obveznost varovanja tajnih podatkov za osebe, ki opravljajo funkcijo ali delajo v organih, ki so dolžni varovati tajne podatke, ne glede, kako so zanje izvedele. Z razkritjem podatkov, označenih s stopnjo tajnosti, je poslanec povzročil škodo pri zagotavljanju varnosti nacionalnega obrambnega sistema. Ministrstvo za obrambo

Informacija, s katero je ministrstvo Anderliču potrdilo obstoj naprave, je namreč imela oznako zaupnosti "interno". Zaradi oznake zaupnosti je poslanec LDS zavezan k varovanju zaupnosti vsebine omenjenega dokumenta, kar pomeni, da o njej ne sme javno razpravljati, poudarjajo na ministrstvu.

Nova prisluškovalna afera?

Po besedah Anderliča pa je zaskrbljujoče, da nabava ni bila navedena v poročilih o nabavah za leto 2006, ki jih je ministrstvo pripravilo za matični odbor. Zato se sprašuje, "ali imamo opravka z napravo, ki je bila za vlado tako sporna v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji". Predsednik odbora je zato na ministra za obrambo Karla Erjavca in predsednika vlade Janeza Janšo naslovil vprašanje, za kakšno napravo gre in zakaj njen nakup ni zaveden v poročilih ministrstva.

Obrambni minister morebitnega obstoja naprave za prisluhe ni želel ne potrditi ne zanikati, saj gre, kot je dejal, za zaupne podatke. Na vprašanje, zakaj odbora za obrambo ni že prej obvestil o nakupu, pa je dejal, da "ministrstvo odbora ne seznanja z vsakim nakupom, ki ga opravi iz svojega proračuna, kar pa še ne pomeni, da je bila omenjena oprema dejansko kupljena". Je pa odboru vseeno na voljo za morebitna vprašanja glede nakupov, je še dodal.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
06. 08. 2007 09.37
Opažam, da je prepovedan sad najbolj zaželen. ne vem, s čim sem si zaslužil toliko pozornosti od človeka, ki sem mu jasno dal vedeti, da je idiot. Me pa zabava, ko vidim, kako se trudi, pa mu nič ne rata. Pravzaprav sem sedaj 100 odstoten, da je ta človek duševno motena osebnost. Da ni, mogoče, celo sam šlosar?
Prvo Bore
03. 08. 2007 19.38
exim pazi jagode, polži lezejo po njih in to hdeči ali če hočeš po grasupeljsko ardeči polži. Ali so tudi Delenci hendikapirani
exim@t-2.net
03. 08. 2007 19.30
matej.trm: ne provociraj! Tudi zaj... ne pelje nikamor, pač pa pokaže tvoj IQ.
asparagus@mail386.com
03. 08. 2007 16.47
Exim! Nisem dobro razumel. Ali je hendikepiran Erjavec ali Anderlič?
exim@t-2.net
03. 08. 2007 10.27
gadni: tebe sram ne more biti, ker ne veš, kaj to sploh je. Zapomni pa si nekaj: nisi še zaprl vseh vrat za sabo in ne veš, kako boš kaznovan za norčevanje iz ljudi, ki so tako ali drugače hendikepirani. Odstrani se iz foruma, saj niti najhujši negativci niso tako primitivni, kot si ti.
Uporabnik113189
03. 08. 2007 10.12
Sanader in Janša pa se pri vseh novih tehnologijah zopet pogovarjata s plonk listki, tako da se srečata na kakšni tekmi pa zamenjata listke. Prisluškujte če morete..Kar jih poznamo imata zopet eno veliko svinjarijo za bregom in verjamem da bomo vse kar nam je namenjeno dobili dostavljeno po urniku..
Uporabnik113189
03. 08. 2007 10.00
Glede na stanje, ki vlada v naši državi ko se deli pravica in "poštenje" o katerem je bilo toooliko govora s strani Janše sem prepričan, da se prisluškuje čisto vsemu, vsakemu in to počne kdrorkoli se mu zljubi ( seveda v vojaških krogih). SOVA pa tega ne sme početi a ste normalni? Saj imamo vendar zakone in pravilnike, pa predpise in red. Le kaj vam je? Anderliča pa na križ, ima predolg jezik in ga je treba skrajšat.
kosir_maks
02. 08. 2007 19.56
Gadni ; Da ne boš ti na Dobu zadolžen, da Andehliču kahlo phazniš !! Kahla moha biti zmehaj zgloncana in topla , da Antona ne bo zazeblo v hitko , ko se usede !!! hi,hi
gadni@email.si
02. 08. 2007 19.50
Ko je Janša razkrival tajnost je bil obsojen in je bil heroj, ko Anderlič razkrije tajnost, bo obsojen in bo heroj. Obakrat je šlo za tajnost v gnili državi.
yanker007@gmail.com
02. 08. 2007 17.00
Dej tomi ne nabijaj, tu ni vprašanje o legalni ali nelegalni nabavi naprave. Gre se za razkritje tajnosti, Janši ni bilo nič, Andreliča se pa ovadi. Ampak kolikor vemo iz preteklosti je Janša specialist za razkrivanje tajnosti.
DarthRevan
02. 08. 2007 16.22
Tomi, v tem primeru se nelegalno dejavnost nočne ptice obravnava v tajnosti, in se ne razkriva zadev.
gadni@email.si
02. 08. 2007 16.20
Ehjavc je heku, phisluškovalna naphava se upohablja izključno za vahnost nasih vojakov v tujini pahdon, tudi za vahnost phed nohanjim sovhažnikom.
K_K
02. 08. 2007 14.21
xuxu | 02.08.2007 | 12:32 Nobena uporaba take naprave ni legalna! napačno maj frend ! sova z dovoljenjem sodišča lahko uporablja, vojska brez sodišča lahko uporablja le v tujini v okviru mirovnih misij ! !
Prvo Bore
02. 08. 2007 13.43
Kar tako naprej, ampak pati Tone tudi Ti si politik in krvav pod kožo. Tudi tebi bodo mogoče kaj našli.
j_erry2002@hotmail.com
02. 08. 2007 12.39
klemenjan ne razume.. še pije mleko.... p*&
xuxu
02. 08. 2007 12.32
Nobena uporaba take naprave ni legalna!
tomi.passion@gmail.com
02. 08. 2007 12.27
klemenjan. Narobe si razumel. Razlika je v tem, da je MORS kupila napravo legalno, SOVA pa nelegalno. Razumeš razliko?
klemenjan@gmail.com
02. 08. 2007 12.18
Seveda, zdaj je tajno. Pri Sovi pa ni bilo tajno. Bravo Vlada !

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.