Slovenija

Priložnostna znamka ob vstopu v EU

Nova Gorica, 30. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ob vstopu Slovenije v EU bo Pošta Slovenije izdala priložnostno poštno znamko v nakladi 150.000 izvodov.

V okviru odprtja mednarodne filatelistične razstave v prostorih novogoriške mestne občine so predstavili priložnostno poštno znamko, ki jo bo Pošta Slovenije v nakladi 150.000 izvodov izdala 1. maja, ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo.

Kot je na predstavitvi povedal direktor sektorja za trženje pri Pošti Slovenije Vinko Filipič, je nova znamka nastala kot skupni projekt vseh desetih pristopnic. Pobudo je na Evropsko poštno združenje naslovila Poljska, ki pa je kasneje odstopila od projekta, tako da bo imelo skupni motiv znamke le devet novih pristopnic. Skupaj z novo priložnostno znamko bo izdan tudi priložnostni žig.

Motiv nove znamke je zemljevid Evrope na modri podlagi, na njej pa je tudi deset zastav novih članic unije, ki jih obkroža dvanajst zvezd. Vrednost znamke je 95 tolarjev, uporabna pa bo za pisemske pošiljke v tujino.

Na slovesnosti je predstavnik Pošte Slovenije prve tematske mape z novimi znamkami podaril županom Nove Gorice, Gorice in Občine Šempeter Vrtojba ter predstavnikoma Filatelistične zveze Slovenije in Filatelistične zveze Furlanije-Julijske krajine in Filatelističnemu društvu Dr. Franc Marušič Nova Gorica, ki je v sklopu praznovanj ob vstopu Slovenije v EU pripravilo obsežno mednarodno filatelistično razstavo, ki bo na ogled do 2. maja.