Slovenija

Primer Bošnjak: Strokovni svet se ni opredeljeval do etičnih vprašanj

Ljubljana, 15. 03. 2023 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
45

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je pojasnil, da mora strokovni svet še potrditi zapisnik, v katerem niso odkrili strokovnih nepravilnosti v primeru Bošnjak. Kot je dodal, se svet ni ukvarjal z morebitnimi etičnimi tveganji, ampak se je opredelil le do strokovnih vprašanj. Nevrokirurg Roman Bošnjak pa je medtem na zdravniško zbornico naslovil prošnjo za oceno etičnosti svojega primera.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Strokovni svet ni odkril nepravilnosti
    02:46
    Iz 24UR: Strokovni svet ni odkril nepravilnosti
  • Jug o primeru Bošnjak
    01:50
    Jug o primeru Bošnjak

Strokovni svet UKC Ljubljana, ki ga sestavljajo strokovni direktorji klinik in strokovna direktorica največje bolnišnice, v primeru nevrokirurga Romana Bošnjaka ni odkril ne strokovnih ne postopkovnih nepravilnosti, smo neuradno izvedeli že v torek. Slednje pa je zdaj na novinarski konferenci potrdil tudi direktor UKC Ljubljana Marko Jug, ki je ob tem pojasnil, da so se ukvarjali le s strokovnim vidikom, ne pa tudi z etičnostjo ravnanja.

"Strokovni svet mora zapisnik še potrditi, omejil se je na odločanje o strokovnih vsebinah, ni odločal o morebitnih etičnih tveganjih, do katerih je prav, da se opredeli zdravniška zbornica. UKC bo pravne vsebine analiziral jutri, da se dokončno opredelimo do morebitnih pravnih vsebin, v strokovnem smislu pa ni našel nepravilnosti in napak," je dejal.

Pa napak niso našli zato, ker o tem pravzaprav ni bilo pravilnika? Kot je pojasnil Jug, tu odpirajo veliko vprašanj in strokovni svet se je opredelil do strokovnih vprašanj, kot so, ali je bil račun sestavljen pravilno za ustrezne storitve, ali je bil poseg opravljen v pravem času: "O izstavljanju računov se strokovni svet, ker to ni njegova pristojnost, ni opredeljeval." Jug je tako presojo o etičnosti ravnanja nevrokirurga prepustil v presojo Zdravniški zbornici RS.

Kot smo že poročali, smo pridobili dokumente, ki razkrivajo, da je priznani kirurg v ljubljanskem kliničnem centru operiral tujo državljanko, ki je poleg plačila po rednem ceniku UKC za "zasebni honorar" zdravnika morala nakazati še dodatnih šest tisoč evrov. Denar je morala pred posegom nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu. Po sumu korupcije je Bošnjak odstopil z mesta predstojnika nevrokirurgije. 

Bošnjak na zdravniško zbornico naslovil prošnjo za oceno etičnosti svojega primera

Roman Bošnjak je na Zdravniško zbornico Slovenije naslovil prošnjo za oceno etičnosti primera, je pojasnila predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović. Na zdravniški zbornici bodo presodili, kakšen etičen problem lahko tako ravnanje predstavlja, je v izjavi medijem pojasnila Beovićeva. Bošnjaka so sicer že zaprosili, da na zbornico v zvezi s tem primerom posreduje informacije, o primeru pa bo odločal odbor zbornice za pravno-etična vprašanja, je pojasnila.

Roman Bošnjak
Roman Bošnjak FOTO: POP TV

Beovićeva meni, da gre za posamezne primere, ki pa predstavljajo problem, saj vsak sum nepravilnega ravnanja meče slabo luč na vse zdravnike. Trenutno si namreč, kot je dejala, na vse načine prizadevajo, da bi izboljšali položaj zdravnikov v Sloveniji ter jih obdržali v Sloveniji in v javnem zdravstvu. "Taka situacija, če gledate enega laika, ki to bere, posluša, združi ti dve stvari in se seveda ne strinja s tem, da bi bilo treba te razmere izboljšati," je pojasnila.

Odbor za pravno-etična vprašanja naj bi po njeni oceni o primeru razsodil v roku enega meseca. A večjih posledic za nevrokirurga ne gre pričakovati. Na vprašanje, kakšne bi bile lahko posledice, je namreč odgovorila, da obstaja možnost različnih stopenj javnih opominov. Začasen ali trajen odvzem zdravniške licence pa je, kot je bilo razumeti Beovićevo, v tem v tem primeru zelo malo verjeten, saj je Bošnjak vrhunsko izvedel zdravniški poseg.

Beović se je odzvala tudi na predstavljeno revizijo poslov UKC Ljubljana z dobavitelji, ki kaže na pogosto nespoštovanje predpisov. Kot je dejala, si zdravniki želijo, da se te stvari raziščejo. Ne gre namreč za neposredno vlogo zdravstvenih delavcev, pač pa za sistemski problem ustanov, kjer do nepravilnosti prihaja, kar pa meče slabo luč tudi na zdravstvene delavce, je opozorila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misekmali
16. 03. 2023 20.19
+1
Strokovni svet UKC Ljubljana ni ugotovil, Tarča je kirurga Bošnjak danes raztrgala.
pekoči paradižnik
15. 03. 2023 19.16
+1
To bo še pestro pri nabavah,... pacient in njegova širša družina so vpleteni, po zadnjih informacijah je tudi zdravnica urška dobavljala neki material,... so ji strici in tete uredili postranski zaslužek.
4556
15. 03. 2023 16.51
+0
Saj ni čudno ,da je odtekanje denarja v davčne oaze samo neetično.In tako bo financiranje Martina Berischaja s strani Goloba tudi samo neetično brez znakov kaznivega dejanja Še malo pa boste hujši od Siciljanske mafije.
komarec
15. 03. 2023 16.43
Se pa mi državljani opredeljujemo do etičnih vprašanj.
pojtrarara
15. 03. 2023 16.24
+1
pa saj ne gre samo za etiko - gre za po mojem tudi oškodovanje ukcja... če napiše jasno,da je uspel ceno znižati (torej tisto, ki jo dobi ukc) potem pa sebi v privat žep nakaže honorar... jaz to razumem da je del cene, ki bi pripadala ukcju, sebi ukazal nakazati na trr... če je vse potekalo v okviru ukcja bi moral vse postavke navesti na dotičnem računu - tudi njegovo strokovno mnenje... niprav nobenega razloga, da se tega plačuje ločeno in še na drug račun... in sploh pa ne v takem abnormalnem znesku. A utaja davkov je etično vprašanje za te bele bogove - ker ostali v js moramo pošiljati da nismo niti kaznovani in v nobenem kazenskem postopku, ker ja davčna zatajitev je kaznivo dejanje po našem kazenskem zakoniku... me zanima če bi mene kdo na šiht vzel, če jim rečem, veste vsake toliko si od posla firme dam nekaj nakazat na svoj trr in to v davčni oazi, me zanima, če bi šefi rekli - ah to pa ni nič spornega, do etičnih vprašanj se pa ne bomo opredeljevali... strokovno je to vse top... seveda ste top kader, pošten... me res zanima... koga imate vi za bedaka beli bogovi - pa ni nismo neumni...
zibertmi
15. 03. 2023 16.13
+4
seveda se ni opredelil.kako bi se pa,kriv je tudi tisti ,ki drži vrečo
misekmali
15. 03. 2023 13.39
+2
Nedvimno ste javnosti dokazali nesposobnost. Kirurg Bošnjak si je z uradnim dopisom UKC (z glavo in žigom) pisal račun z navedbo svojega TRR v davčni oazi, vi temu pravite, da ni nepravilnosti.
pekoči paradižnik
15. 03. 2023 13.25
+3
Direktor UKC z izbranimi in blagimi besedami v pogojniku previdno govori, da ne bi razkril še kakšne umazane podrobnosti iz poslovanja UKC, ki mu zanesljivo niso tuje.
pekoči paradižnik
15. 03. 2023 13.25
+1
.... da ne reč, da bi bilo čudno, če pri njih ne bi sodeloval.
pekoči paradižnik
15. 03. 2023 13.41
misekmali
15. 03. 2023 13.07
+8
Ali je izdan račun institucije kliničnega centra šel čez sito FURSa??? Prosim za odgovor. Pred dnevi je FURS imel kampanijo, da se ne odpira podjetja v BIH. V primeru UKC pa se izdaja račun s številko računa v tujini, t.i. davčni oazi. Če to drži, potem naj uprava UKC odstopi, v nadprotnem primeru pa uprava FURS, zaradi nevestnega dela in diskriminacije.
vvvilice
15. 03. 2023 12.58
+3
Vedno sem mislil, da je etika sestavni del plemenitega poklica zdravnika. Esencialni del. Kot je zapisano, sem se globoko motil. Verjetno je bolj pomembna pri kovaču. Pa ne žalom kovača.
natmat
15. 03. 2023 12.47
+5
Etiko poznate samo ko je si dvigujete plače!!!
MatjazZafred
15. 03. 2023 12.11
+5
Zdravstvo in etika😂🤣. Vse se bo vrnilo
Janko Mesar
15. 03. 2023 11.58
-4
Janezovo maslo
Ljhdsvd
15. 03. 2023 12.55
Biker 333
15. 03. 2023 11.43
+11
Tipično za Slovenijo.
brezvode
15. 03. 2023 11.35
+3
Le s kom je ta Bošnjak v sorodu???
Andree
15. 03. 2023 11.54
+1
mali.mato
15. 03. 2023 12.45
+3
smajser1
15. 03. 2023 11.33
+15
JApajaDAja
15. 03. 2023 11.32
+4
samo, da je op uspela! predajmo se raje čutnemu popevanju ukz in branju njene "grete" o njenih neizživetih in nepotešenih strasteh :-)
Pa kaj
15. 03. 2023 11.29
+14
to, da nimate etike, nam je že dolgo znano...
ii
15. 03. 2023 11.28
+15
Kaj tazga. Za mnenje v lastni žep, operacija pa na UKC. A to ni nič neetičnega?
VoxP
15. 03. 2023 11.26
+6
ETIKA NI ZDRAVSTVO. WIKI. Etika (grško: starogrško ἠθική) je filozofski nauk o naravnosti, o dobrem in zlu. Razumemo jo lahko kot filozofsko disciplino, ki raziskuje temeljne kriterije moralnega vrednotenja, pa tudi splošno utemeljitev in izvor morale, je skupek moralnih principov. Po nekaterih filozofih pa je etika filozofska disciplina, ki se ukvarja s tematiko človeškega hotenja in ravnanja z vidika dobrega in zlega, moralnega in nemoralnega. se pravi da zdravstvo zdravniki zanalašč trpinčijo mučijo bolnike od katerih imajp dobiček za preostalo nepotrebno jih pustijo umreti ali še pohitijo da se ga spravi.