Slovenija

Primer BTC je bil usoden

Ljubljana, 28. 03. 2007 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.K./S.V.
Komentarji
5

Borut Markošek je bil razrešen z mesta vodje gospodarskega oddelka okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani.

Nakupovalno središče BTC
Nakupovalno središče BTC FOTO: Dare Čekeliš

Z mesta vodje gospodarskega oddelka okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani je bil razrešen okrožni državni tožilec Borut Markošek.

Kot so za 24ur.com pojasnili na uradu generalne državne tožilke Barbare Brezigar, je vodja okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, Blanka Žgajnar, spremenila letni razpored dela tako, da Markošek ni več vodja oddelka. Markošek je bil razrešen zaradi objektivne odgovornosti za zaplet v zvezi s potekom kazenskega postopka glede lastninjenja BTC.


Eden od okrožnih državnih tožilcev gospodarskega oddelka ljubljanskega okrožnega državnga tožilstva je namreč zamudil tridnevni rok zoper odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je s sklepom ustavilo preiskavo v kazenski zadevi zoper obdolžene Jožeta Mermala, Heleno Petrin in Andreja Repino
ter pravno osebo Blagovno transportni center zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Z zamujenim rokom za pritožbo je tožilec povzročil, da je kazenski postopek v zadevi pravnomočno končan, ponovni kazenski postopek p se lahko uvede samo na podlagi novih, drugačnih dokazov.

Kot so nam pojasnili na Okrožnem državnem tožilstvu, bo namesto razrešenega Boruta Markoška vodenje Oddelka za gospodarski kriminal na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani prevzel okrožni državni tožilec Emil Bukovac.

Pregled poslovanja v zadevi BTC pa je odredila tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar, na podlagi ugotovitev pa je sprejela tudi nekatere ukrepe, a za zdaj na uradu generalne državne tožilke še ne dajejo informacij, kakšni ti ukrepi so.

V BTC zadovoljni

Z zaključkom štiri leta trajajoče preiskave so za nadvse zadovoljni v BTC-ju, kjer trdijo, da sodišče ni ustavilo postopka zaradi tožilstva, temveč da je bilo jasno, da očitki nimajo osnove.

Odvetnik BTC-ja Stojan Zdolšek zagotavlja, da "gledano strokovno, torej po vsebini, tega sklepa tožilstvo, tudi če bi vložilo pritožbo na višje sodišče v Ljubljani, nikakor ne bi zrušilo, ne bi uspelo s pritožbo."

Borut Markošek
Borut Markošek FOTO: Slovenske novice


Markošek je bil tožilec tudi v aferi nakupa operacijskih miz, s čimer naj bi bila javna blagajna oškodovana za 230 milijonov tolarjev oziroma slabih 960 tisoč evrov. Zadeva prav tako ni dobila sodnega epiloga.

Predsednik uprave BTC Mermal je na takšen zaključek štiri leta trajajoče preiskave "izredno ponosen". Ob tem pojasnjuje, da so bili tako družba BTC kot njeni člani uprave "oprani vseh sumov in dvomov, da smo storili kakšna kazniva dejanja."


Ob razrešitvi tožilca Markoška z mesta vodje gospodarskega oddelka pa so se pojavile tudi govorice, da se je to zgodilo iz preprostega razloga, ker Markošek velikokrat ni našel skupnega jezika z generalno državno tožilko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

max99
28. 03. 2007 13.47
ja sedaj bo dobil še boljše delovno mesto.! bo lahko še več polamudu!