Slovenija

Primer gorenjskega ravnatelja: pri delu Policije odkrili nepravilnosti

Ljubljana, 19. 12. 2023 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L., STA
Komentarji
0

Znani so izsledki izrednega nadzora nad delom Policije pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki ga je v primeru gorenjskega ravnatelja odredil minister Poklukar. Pri delu Policijske postaje Radovljica so ugotovili določene strokovne nepravilnosti, zlasti pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približanja. Do konca januarja bodo zato izvedli postopke ugotavljanja objektivne in subjektivne odgovornosti policistov na vseh organizacijskih ravneh.

Spolna zloraba
Spolna zloraba FOTO: Shutterstock

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je avgusta odredil izredni nadzor nad delom Policije pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki naj bi jih storil ravnatelj osnovne šole in trener smučarskih tekov kot skrbnik mladoletnih oseb na območju Policijske uprave Kranj.

Namen nadzora je bil preveriti in oceniti, ali policisti izvajajo policijske naloge in uporabljajo policijska pooblastila v predkazenskem postopku zakonito in strokovno. Poudarek nadzora je bil na strokovni, hitri in skrbni obravnavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, obveščanju in sodelovanju Policije s pristojnimi institucijami ter dosledni izvedbi vseh zakonitih ukrepov za zaščito žrtev kaznivih dejanj, so sporočili z notranjega ministrstva. 

Izredni nadzor je opravil Direktorat za policijo in druge varnostne naloge Ministrstva za notranje zadeve in v začetku tega meseca ministru poslal končno poročilo o izrednem nadzoru. 

Ugotovili so, da je Policijska uprava Kranj takoj začela z intenzivno policijsko preiskavo z vsemi razpoložljivimi viri. Pri delu Policijske postaje Radovljica pa so bile ugotovljene določene strokovne nepravilnosti, zlasti pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približanja. Policija je že sprožila ustrezne ukrepe za njihov odpravo. 

Poklukar je na podlagi končnega poročila izdal usmeritve in obvezna navodila za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti. "Generalni direktor Policije mora vse policiste takoj seznaniti, da so dolžni storiti vse potrebno za zaščito žrtve kaznivega dejanja. Žrtev, v primeru mladoletne osebe pa zakonitega zastopnika, so policisti dolžni seznaniti z načinom izvajanja nadzora nad spoštovanjem ukrepa in jo med drugim podučiti, da o daljši odsotnosti z naslova bivanja obvesti območno policijsko postajo. Ta mora obvestiti pristojno policijsko postajo, na območju katere se žrtev zadržuje, ki za ta čas prevzame nadzor nad spoštovanjem ukrepa," so povzeli ministrova navodila.  

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti, ki se nanašajo na (ne)nadzorovanje spoštovanja ukrepa prepovedi približanja, pa bodo do konca januarja izvedli postopke ugotavljanja objektivne in subjektivne odgovornosti policistov na vseh organizacijskih ravneh.

"Kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost predstavljajo hudo kršitev temeljnih človekovih pravic, med drugim pravice do življenja, varnosti in dostojanstva, zaščite pred telesnimi ter duševnimi poškodbami in pravice do enakosti v družini. Policija mora biti pri preiskovanju teh deliktov še posebej skrbna, ko so žrtve mladoletne osebe ali pripadniki drugih ranljivih skupin. Enako velja, ko so storilci teh dejanj osebe, ki jim je mladoletna oseba zaupana v učenje, vzgojo, zdravljenje, varstvo ali oskrbo. Od Policije se pričakuje hitra in učinkovita preiskava, ki v največji meri upošteva osebno integriteto žrtve, pri tem se je treba v največji meri izogibati sekundarni viktimizaciji," so zaključili na notranjem ministrstvu.  

Odziv Policijske uprave Kranj

Na Policijski upravi Kranj konkretne zadeve ne komentirajo. Je pa direktorica uprave Melita Močnik na današnjem neformalnem srečanju z novinarji, na katerem je pogovor nanesel tudi na preiskovanje kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in na omenjeni nadzor dela gorenjskih policistov, povedala, da sama na nadzore vedno gleda pozitivno. Prav je namreč, da se zadeve preverijo in ugotovijo, ali je mogoče delati bolje, ter da se izdajo smernice, ki jih doslej ni bilo.

Glede preiskav kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletnikov, je pojasnila, da so te tudi za policijo velik zalogaj, v prvi vrsti zaradi zaščite žrtve, ki so v takšnem primeru še posebej ranljive. Tako v tem konkretnem primeru učitelja in trenerja kot v primeru iz taborniških vrst sta osumljenca človeka, ki naj bi jima mladoletniki zaupali in naj bi jim nudila varno zavetje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3