Slovenija

Primer Noč: nove napake ARRS

Ljubljana, 14. 02. 2019 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Kristan
Komentarji
20

"Ne le, da niste izpolnili obljub, ob prikrivanju lastnih napak ste zagrešili nove, kot so: kršitve pristojnosti, prikrivanje za vas neugodnih izsledkov revizije in javna objava zaupnih podatkov," v odprtem pismu agenciji za raziskovalno dejavnost opozarja znanstvena svetnica dr. Urša Opara Krašovec.

Marko Noč
Marko Noč FOTO: POP TV

Da je usklajeno poročilo recenzentov, ki sta ocenjevala prijavno vlogo kardiologa in specialista interne medicine prof. dr. Marka Noča, verodostojno, je v svojih sklepih za javnost zapisal znanstveni svet agencije. A, kot se je izkazalo, v to, da so bili vsi kriteriji v oceni relevantni, ne verjamejo niti sami, piše znanstvena svetnica dr. Urša Opara Krašovec. Direktor agencije prof. dr. József Györkös je namreč v 24ur Inšpektor povedal: "Pri nekaterih točkah je znanstveni svet, ker sem bil prisoten na seji, ugotovil, da dopuščajo možnost, da nekatere točke niso relevantne in da to ni bilo upoštevano v oceni. Ampak vračam se k temu, da recenzije ne morem komentirati."

Pismo dr. Opara Krašovčeve, ki pri evropski komisiji ocenjuje prijave že več kot desetletje in pol, objavljamo v celoti. V njem med drugim zapiše: "Nobena resna raziskovalna agencija ne bi sprejela poročila s toliko napakami, ampak bi ocenjevalce pozvala k njihovi odpravi, saj bi to lahko vplivalo na oceno in spremenilo negativen izid v pozitivnega. Resna agencija se zaveda svojih pristojnosti in dolžnosti nadzora pravilne uporabe razpisnih kriterijev pri ocenjevanju in zavrnitve neutemeljene ocene. Še posebej je pazljiva v mejnih primerih. ZSA kot predlagatelj zavrnilnega sklepa je ravnal nevestno, saj je oceno s toliko pomanjkljivostmi sprejel brez pripomb." 

Odprto pismo vodstvu ARRS – primer NOČ

Z vsem spoštovanjem, (kolikor ga je še ostalo),

ob napovedi revizije postopka ocenjevanja vloge programske skupine, ki jo je vodil prof. dr. Marko Noč, dne 23. 1. 2019, ste napovedali: "ZSA bo opravil analizo postopkov prijavne vloge in preučil recenzentsko oceno s stališča njene utemeljenosti glede na oddano prijavo. Analiza bo namenjena tudi razmisleku o morebitnih spremembah oziroma nadgradnji postopkov, opredeljenih v pravilnikih ARRS." Zaradi večletnega opozarjanja na pomanjkljivosti ARRS pri razdeljevanju javnih sredstev, ki so bila preslišana, sem imela zelo nizka pričakovanja, da bo temu res tako, vendar tudi ta niste izpolnili. Še več, ne le, da niste izpolnili obljub, ob prikrivanju lastnih napak ste zagrešili nove, kot so: kršitve pristojnosti, prikrivanje za vas neugodnih izsledkov revizije in javna objava zaupnih podatkov.

Napovedali ste presojo ocene, presojali pa ste predvsem vlogo. Presoja vloge ni v vaši domeni, temveč v domeni mednarodnih recenzentov. Šteli ste, koliko okenc v vlogi prof. dr. Noč ni izpolnil, s koliko stavki je opisal posamezen kriterij in kolikšen delež dovoljenega prostora je zapolnil s tekstom za opis programa dela za prihodnjih 6 let. Od agencije, ki nekaj milijonov na leto porabi za informacijske sisteme, bi pričakovali, da zagotovi tak interaktivni prijavni obrazec, ki samodejno vstavi podatke, ki jih vloga zahteva in so v informacijskem sistemu ter prepreči neustrezno izpolnjeno vlogo. Le to bi zagotovilo točnost prijave, prihranilo čas prijavitelju in čas vaših zaposlenih, za katere ste že večkrat zatrdili, da so kronično preobremenjeni.

Člani ZSA ste 1. 2. 2019 v sporočilu za javnost zapisali, da je usklajena ocena dveh recenzentov programa prof. dr. Noča po vseh petih kriterijih ocenjevanja utemeljena in verodostojna. Po oddaji 24 ur Inšpektor (Pop TV, 9. 2. 2019), ko je direktor ARRS razkril, da ocena le ni tako brezhibna, se je izkazalo, da niti sami v to ne verjamete. Vaše navedbe so bodisi zaradi nepoznavanja ali zgolj namernega prezrtja osnovnih kriterijev, ki jim mora usklajeno poročilo zadostiti, napačne. Naj opozorim na najbolj osnovne napake, ki vzbujajo dvom o verodostojnosti poročila. Prvič, poročilo vsebuje nerelevantne navedbe, ki nižajo oceno, kot so očitki, da dosedanje raziskave niso bile patentno zaščitene, da gospodarski, družbeni in kulturni dosežki niso navedeni in jih tudi ni pričakovati. Drugič, v mnenju so nasprotujoče si navedbe, na primer očitek, da skupina ne sodeluje v mednarodnih projektih, je v nasprotju z navedbo, da je skupina vpeta v mednarodne klinične študije. Tretjič, številčna ocena kriterija znanstvene odličnosti raziskovalne skupine (Kriterij 1) ni konsistentna s pisno obrazložitvijo. Je izrazito prenizka glede na pisni komentar. Četrtič, zapis v prvi osebi ednine v 5. kriteriju vzbuja dvom, da gre za usklajeno mnenje dveh recenzentov. Za identifikacijo teh napak ni treba biti strokovnjak s področja prijave, še več, same prijave sploh ni treba poznati. Ocena programa prof. dr. Noča je v celoti objavljena na Kvarkadabri, vpogled v samo prijavo bi pokazal kvečjemu le še nova neskladja med informacijami v vlogi in podano oceno.

Nobena resna raziskovalna agencija ne bi sprejela poročila s toliko napakami, ampak bi ocenjevalce pozvala k njihovi odpravi, saj bi to lahko vplivalo na oceno in spremenilo negativen izid v pozitivnega. Resna agencija se zaveda svojih pristojnosti in dolžnosti nadzora pravilne uporabe razpisnih kriterijev pri ocenjevanju in zavrnitve neutemeljene ocene. Še posebej je pazljiva v mejnih primerih. ZSA kot predlagatelj zavrnilnega sklepa je ravnal nevestno, saj je oceno s toliko pomanjkljivostmi sprejel brez pripomb. Kazanje na morebitne pomanjkljivosti v prijavni vlogi in pripisovanje celotne krivde prof. dr. Noču je le zavajajoče preusmerjanje pozornosti, saj le te ne morejo biti opravičilo za napake ocenjevalcev ter ARRS-jev manjkajoč nadzor. Vaše kazanje na napake prof. dr. Noča zveni takole: Prof. dr. Noč je kriv, da programu nismo podaljšali financiranja, saj bi si za prijavo moral vzeti več časa in jo tako izpopolniti, da bi bila kljub napakam ocenjevalcev in našemu nevestnemu delu pozitivno ocenjena.

V Medijskem zrcalu dne 7. 2. 2019, ki polemizira objavo z naslovom "Birokracija in znanost različna kot noč in dan" (Delo 5. 2. 2019), ste se sklicevali na negativno oceno iz leta 2014, ki ste jo sami prepoznali kot neprimerno in zato zavrgli. Pri tem vas ni motilo, da je ta informacija zaupne narave. Zanimivo bi bilo izvedeti, če ste, seveda zgolj slučajno, izbrali za ocenjevanje vloge prof. dr. Noča v letu 2018 tistega ocenjevalca, ki je program prof. dr. Noča že leta 2014 ocenil negativno. Če že polemizirate primernost izbora programske skupine prof. dr. Noča v letu 2014, bi se morali osredotočiti na primerjavo rezultatov dela programske skupine glede na vložena sredstva. Menim, da je bilo financiranje programa v obdobju 2014 – 2018 upravičeno in upam, da se strinjamo vsaj v tej točki.

Preseneča me lahkotnost zavrnitve financiranja programa prof. dr. Noča, ne samo zato ker je bila to edina zavrnjena vloga, temveč predvsem zaradi ukinitve stabilnega financiranja programa, ki je s svojimi izsledki rešil življenja mnogim. Arogantna drža in nepriznavanje lastnih napak s strani ARRS vzbuja dvom v iskrenost vašega poziva k razmisleku o morebitnih izboljšavah.

Znanstvena svetnica, dr. Urša Opara Krašovec

Preberite še: V sobotni rubriki 24UR Inšpektor smo analizirali program in prijavo dr. Noča, njegovo minulo delo, postopek recenziranja, dogajanje v minulem letu in dejstvo, da bi se ljubljanski klinični center lahko pritožil, a se za upravni spor – čeprav je bila odvetniška pisarna pripravljena to narediti brezplačno – ni odločil. 

Celoten prispevek 24UR Inšpektor najdete na VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MountainVibes
14. 02. 2019 14.51
+1
Če smo pod leVo vlado normalno, da nič ne deluje.., šolstvo je na dnu, zdravstvo čist out.., še mal pa še slovenije nebo več k nam bodo te ubežnike uvozli hahhh
Hrenko
14. 02. 2019 14.29
+4
zdravstvo pod socialistično levico haha, logično da nič ne deluje
jakec1575
14. 02. 2019 14.25
+15
Kredibilno vprasanje. Vsak razpis ima nek rok za dopolnitev. Tukaj tega ni bilo kolikor razumem. Morda je dr. Noč bil res povrsen, ampak dvomim da od 70 prijav edini. Ker pravna latovscina, ki se pojavlja v slovenskih razpisih je na tako visokem nivoju, da niti vsem zaposlenim pri razpisovalcih velikokrat ni jasno kaj so dali od sebe ven v javnost.
ti?2
14. 02. 2019 13.54
+15
Na žalost je to rezultat slovenskega naroda, ki je tako pomešan, da je izgubil kompas.
GP01
14. 02. 2019 11.55
-50
Grozno mi je spremljati ta medijski linč proti ARRS in povzdigovanje enega (glede na kazalnike in objave) povprečnega raziskovalca nad druge. Meni vse skupaj zgleda kot izsiljevanje za sredstva ARRS, ki so si jih bolj zaslužili drugi, bolje ocenjeni, raziskovalci. Sem sam raziskovalec in to, da v prijavi sploh ni izpolnil določenih polj je zame nepredstavljiva površnost. Naj objavi lastno prijavo na razpis, da jo lahko ovrednoti javnost. Lp.
puspan
14. 02. 2019 11.59
+37
Ti rad verjamem, da se ne počutiš najbolje, ampak ne samo ti, tudi vsa ostala druščina v ARRS-u.
GP01
14. 02. 2019 12.02
-29
Nisem v ARRS, se pa isto borim za njihova sredstva, vendar ne "jočem" če jih ne prejmem.
puspan
14. 02. 2019 12.13
+9
Daj se meni jih zrihtali, ti imaš gotovo dobre veze z njimi.
GP01
14. 02. 2019 13.38
-9
Ker sem proti teoriji zarote, pač postanem sam del zarote. Ponovim še enkrat, naj objavi lastno prijavo na razpis, da jo lahko ovrednoti javnost.
malib2
14. 02. 2019 11.43
+28
Preveč mrhovinarjev se masti v zdravstvenem lobiju, preveč so agresivni, da bi si dovolili, da jim nek nebodisigatreba odžira pogačo
sagesse
14. 02. 2019 11.38
+46
Dr. Noč je dregnil v žilne opornice,kor posel zemljariča in z svojim razkrivanjem, zemljariča spravil ob par 10 milijonov eu. Pri kraji javnih sredstev, kjer so tovariši brez kančka dvoma daleč na prvem mestu je pač tako, da uveljavijo ves svoj vpliv, da tako osebo onesposobijo. To je pač cena revolucije...
biggbrader
14. 02. 2019 11.33
+31
Vsa ta zmeda v samostojni Sloveniji, je posledica umanjkanja sposobnega slovenskega kadra, ker so bili eventuelni predhodniki, eliminirani. Na položajih je do danes ostal v glavnem krš, ki zavira razvoj Slovenije.
JApajaDAja
14. 02. 2019 11.38
-1
je ta Györköš tisti poslanec (lds?), ki je odstopil zaradi maliganov?
zubonjo
14. 02. 2019 12.24
+14
Ne, tisti je bil drugi. Bi pa ta lahko odtopil zaradi zavrnitve raziskave dr. Noča. Če prej ne po branju objavljenega pisma dr. Opare.
JApajaDAja
14. 02. 2019 12.55
+4
JApajaDAja
14. 02. 2019 11.31
+22
to so pa rezultati političnega in ne strokovnega kadrovanja!
puspan
14. 02. 2019 11.24
+18
Samo Bog in ARRS so vsemogočni...... So mislili, a ne več dolgo.
ooResnicA
14. 02. 2019 11.21
+32
...bravo G.DR.Noč zhebi toto mafijo kradljivo...
migi
14. 02. 2019 11.16
+33
Ja tak pač imamo......če se nekomu zameriš, dobiš rikverc nazaj.....S vsem spoštovanjem do g. NOČ-a, zdravstveno mafijo bi moral pustit pri miru....in tudi on bi imel mir...Ker pa je človek z vsemi vrednotami, jih je pa dobil po puklu...tako se dela z ljudmi, ki vedo. kam pes taco moli v Slovenistanu....
devote
14. 02. 2019 11.21
+34
Seveda mir jim dat... Pa kaj se. Razfukat jih je treba!