Slovenija

Primer Novič bo v primeru pritožbe na sodbo skoraj gotovo zastaral

Ljubljana, 09. 12. 2020 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bi morali opraviti narok v sojenju Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, a je bil preklican, saj sodišče še ni dobilo tujega izvedenskega mnenja o strelnih delcih. Zadevi se v primeru pritožbe na sodbo skoraj zagotovo obeta zastaranje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Primer brez epiloga?
    02:36
    Iz 24UR: Primer brez epiloga?
  • Iz 24UR: Primer Novič tik pred zastaranjem
    03:21
    Iz 24UR: Primer Novič tik pred zastaranjem

 

Tako po oceni tožilstva kot obrambe Milka Noviča namreč zadeva dokončno zastara 27. decembra, do takrat pa je skorajda nemogoče, da bi sodišču uspelo razglasiti sodbo na prvi stopnji in da bi po morebitni pritožbi o zadevi odločilo še višje sodišče. Novičeva obramba si sicer želi, da bi bila na prvi stopnji sodba v že tretjem sojenju izrečena pravočasno. 

Obtožnica Noviča bremeni, da je 16. decembra 2014 na ljubljanskem Viču umoril svojega nekdanjega šefa Janka Jamnika. Aprila 2017 je ljubljansko okrožno sodišče očitkom tožilstva pritrdilo in Noviča spoznalo za krivega ter mu izreklo 25 let zaporne kazni. Po pritožbi so konec leta 2017 enako ocenili višji sodniki, a je jeseni 2018, ko je bil Novič že v zaporu, vrhovno sodišče obe sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v ponovljenem sojenju Noviča oprostil, tožilstvo se je na sodbo pritožilo na višje sodišče. To je letos spomladi odločitev razveljavilo in zadevo vrnilo v novo, že tretje sojenje.

Prvostopenjsko sodišče je do zdaj izpeljalo večji del glavne obravnave, trenutno pa čakajo le še izvedensko mnenje o strelnih delcih, ki ga je sodišče naročilo v tujini. V dosedanjih sojenih sta bili namreč po odredbi sodišča izdelani dve izvedenski mnenji, pri čemer je izvedensko mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija potrdilo, da se strelni delci, ki so jih preiskovalci našli na Noviču, ujemajo z delci, najdenimi na kraju umora, tuje izvedensko mnenje pa tega ni moglo ne povsem potrditi ne povsem ovreči. Sodišče se je zato na tretjem sojenju odločilo še za eno izvedensko mnenje.

Obtožnica Noviča bremeni, da je 16. decembra 2014 na ljubljanskem Viču umoril svojega nekdanjega šefa Janka Jamnika.
Obtožnica Noviča bremeni, da je 16. decembra 2014 na ljubljanskem Viču umoril svojega nekdanjega šefa Janka Jamnika. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je povedal Novičev odvetnik Žiga Podobnik, bi izvedensko mnenje iz tujine moralo prispeti že sredi novembra, vendar se je zapletlo, ker se je vmes ena od izvedenk okužila s koronavirusom. Mnenje tako pričakujejo v teh dneh. "Ko bo prišlo, je potreben še njegov prevod, kar bo trajalo dva ali tri dni, potem pa ga lahko obravnavamo na sodišču," je dejal. Za prihodnji teden so na sodišču verjetno ravno za ta namen razpisane tri obravnave, ki pa bodo, če mnenja še ne bo, verjetno odpadle, pravi Podobnik.

Kot je dejal, bo po prejemu mnenja najverjetneje potrebno še videokonferenčno zaslišanje tujih izvedencev, potem pa bodo lahko sledile zaključne besede in izrek sodbe. Podobnik si želi, da bi sodišču sodbo uspelo izreči še pred zastaranjem zadeve. Se pa zaveda, da bo tudi v tem primeru zadeva, v kolikor bo na sodbo vložena pritožba, zagotovo zastarala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
09. 12. 2020 18.00
+3
V Sloveniji je zakonodaja napisana na kožo kriminalcem in tako dvoumno , da si jo lahko vsak razlaga po svoje in trdi svoj prav ! Tisti pa , ki so hoteli spremeniti to zakonodajo , so bili šikanirani s strani SDS in onemogočeni , zakaj , vedo predobro v SDS !
Trgo_mk3
09. 12. 2020 17.49
+6
Umori in gospodarski kriminal ne bi smel zastarati. To moramo državljani ob prvi priliki spremeniti in uzakoniti - tako kot imajo to urejene druge moderne evropske države.
specialist.za.vse
09. 12. 2020 17.15
+6
enim je kokos na glavo padu, pa od kje enim ideja, da bi kar nekoga nagovarjal v zaporu, da prevzame krivdo haha,prvič je človek kar bister, kakšn slučaj more bit, da na zabovo kjer vsak pride ob svoji uri ne do minute točno, nekdon štarta iz kavča z biciklom, pride na vič pred lokal, seveda lih takrat ni nobenga zunaj pred lokalom in lih takrat jamnik od nekje pride, ga ustreli in se odpelje z biciklom domov, pa dej mal se zamisl, umor je seveda mafijski pa ne balkanska zadeva, kak mosad ali kaj podobnega, tale stric je intelegenten ampak je ta umor waaaaay out of his league!!!! , a zato, ker je službo zgubu haha... sploh pa ubije se ljudi, ki te pri kaki stvari ovirajo in jih moraš pospraviti, in druga vrsta umora je v afektu jeza, če se nekomu hočeš maščevat ga ne ubiješ, se kvečjemu spraviš na družino ali kaj podobnega, ali ga drugače prizadaneš.... škoda razpravljat, upam, da ga pustijo pri miru
tarzan13
09. 12. 2020 17.01
+5
men ta novič ne deluje da bi bil sposoben takega krutega dejanja.
športnik66
09. 12. 2020 17.00
-1
Stavim, da ga je ubil tale Nović. Še v zaporu je nagovarjal sozapornika, naj namesto njega prizna umor Jamnika... Morilec bo tako žal postal prost...ne razumem pa, kako to, da sojenje za umor v SLO lahko zastara.
tarzan13
09. 12. 2020 17.09
+3
vsak ima lahk svoje mnenje, sam veš ni pa lahko kar tako nekoga obsoditi če ni tehtnih dokazov. Nevem zakaj mi nekaj govori da on to ni naredil , prej bi posumil na unga druzga osumljenca tujca k je delu na inštitutu, un deluje kot plačan morilec
borjac
09. 12. 2020 16.46
+4
V Sloveniji se pogosto sliši "primer je zastaral", nikjer v tujini , če spremljate sodne procese, ni bilo tega termina zastaralo, največ sem sicer spremljal Italijanske mega procese proti mafiji, stvari so bile stare več kot deset let, umori, napadi, ropi, poneverjanje, vendar ni nič nikdar zastaralo, pri nas pa umor in zastaranje, kaj bo mogoče umorjeni vstal od mrtvih, če umor zastara, zakon napisan na kožo lopovom in morilcem, le zakaj ga ne spremenijo ?? mislim da vsi normalni državljani vemo zakaj ga poslanci ne spremenijo.
ni_mi_vse_eno
09. 12. 2020 16.22
+7
Seveda pa slabo delo sodišč ni osamljen primer, ampak mora Slovenija redno plačevati kazni na ESČP, beri 24ur: Sodišče Sloveniji spet naložilo kazen. Prav tako tožilka Žgajnar še vedno opravlja svoje delo. Sankcij zaradi nedela pač ni. Primer Farmacevtka: Blanka Žgajnar zamudila dvoletni rok za vložitev zahteve. Baje je imela 2 leti časa, zamudila pa zgolj za en dan. Le zakaj tega ni predvidela zakonodajna veja oblasti in podala rok 2 leti in 1 dan, ajde 2 dni, da bo bolj ziher? Ne se hecat.
nikoiništa
09. 12. 2020 16.53
+3
Vozijo nas hcat, ko male otroke, narod pa butast in gleda zraven.
mertseger
09. 12. 2020 16.19
+5
Ta sodišča se prav delajo norca eno iz drugega.
provni
09. 12. 2020 15.55
+3
Naši dobri zakoni so prav vsi napisani tako, da če ne dvigaš pošte in se pritožuješ pa imaš odvetnika, prav vsako kaznivo dejanje zastara. Lep primer je JJ, ki mu kazniva dejanja zastarajo, sedaj pa vodi Vlado in covid19 - neuspešno.
ni_mi_vse_eno
09. 12. 2020 15.59
+5
Lahko gledaš tako, da je večinska leva oblast spisala zakone tako, da kazniva dejanja zastarajo. Lahko pa pogledaš iz druge strani in vidiš nesposobnost sodstva. Sojen 1x in obsojen, sojen 2x in nedolžen. Sojen v tretjo, bo pa zastaralo. Baje bi lahko bil sojen še 4x in 5x. To, da bodo sodnika preganjali (Radonjiča) je napovedal že on in to se je tudi uresničilo, beri 24ur: Zoper sodnika Radonjića predlagan disciplinski postopek. Le zakaj je imel prav?
provni
09. 12. 2020 15.59
+3
Pa še to - za slabo zakonodajo niso krivi sodniki, temveč Vlada in državni zbor ter politične stranke.
ni_mi_vse_eno
09. 12. 2020 16.00
+2
uff ja, sodniki so vedno nedolžni, to bi pa res lahko vedel. Le kdo bo s prstom pokazal nase in rekel, da je naredil narobe?
provni
09. 12. 2020 16.06
+4
Težko je delati s slabo zakonodajo in dolgotrajnimi postopki.
ni_mi_vse_eno
09. 12. 2020 16.15
+2
Težko je delati, če za nedelo nisi vsaj malo odgovoren. Plačo dobivaš neodvisno od dela, delovno mesto pa pripada do smrti. Beri Svet24: Sodnik v omaro trpal spise, da bi ti zastarali