Slovenija

Primeri, kot so bili Kengurujčki, se z novo novelo naj ne bi več dogajali

Ljubljana, 21. 05. 2019 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Do 12. junija bo potekala javna razprava o osnutku predloga novele zakona o vrtcih. Ta med drugim uvaja prepoved opravljanja dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok vsem fizičnim in pravnim osebam, ki niso vpisane v razvid oziroma register pri pristojnem ministrstvu, pa tudi nekaj sprememb na področju financiranja.

Po številnih aferah pri raznih zasebnih izvajalcih varstva predšolskih otrok - zadnji medijsko odmevnejši primer je bil lansko jesen, ko so odkrili številne nezakonitosti – je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravilo predlog sprememb Zakona o vrtcih, s katerimi med drugim uvaja prepoved opravljanja dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok vsem fizičnim in pravnim osebam, ki niso vpisane v razvid oziroma register pri pristojnem ministrstvu. Poleg tega predlagana novela prinaša spremenjen obseg višine sredstev, ki pripadajo zasebnim vrtcem s strani občin. Občina bo lahko v določenih primerih sama odločala, ali bo zasebnemu vrtcu zagotavljala 85 odstotkov sredstev na posameznega otroka ali manj.

Predlagana novela Zakona o vrtcih je objavljena na spletnem portalu eDemokracija, in sicer vse do 12. junija letos.

Lansko jesen je javnost pretresla zgodba o krutem ravnanju z otroki v zasebnem zavodu Kengurujčki.
Lansko jesen je javnost pretresla zgodba o krutem ravnanju z otroki v zasebnem zavodu Kengurujčki. FOTO: POP TV

Inšpektorji evidentirali kršitve, ukrepati pa niso mogli

Ko je lansko jesen odjeknila novica o številnih nezakonitostih pri zasebnem izvajalcu varstva otrok na Vrhovcih, se je Inšpektorat RS za šolstvo in šport pri nadaljnjih nadzorih sistematično osredotočil na zasebne izvajalce in ponudnike storitev varstva predšolskih otrok. Nadzori so pokazali številne kršitve veljavne zakonodaje, za katere pa inšpektorji po veljavni zakonodaji nimajo na voljo ukrepov, ki bi kršitelje prisilili k takojšnji vzpostavitvi zakonitega stanja oziroma jih že vnaprej odvrnili od kršitev veljavne zakonodaje.

Kršitve so bile ugotovljene tako pri zasebnih vrtcih, kot tudi pri varuhih predšolskih otrok na domu. In sicer so ugotovili prekoračeno dovoljeno število otrok v oddelkih vrtcev in pri varuhih, napačne registracije dejavnosti, izvajanje varstva otrok s strani tretje osebe, izvajanje varstva na lokacijah, ki niso bile registrirane in podobno. Še hujše kršitve pa so bile ugotovljene pri izvajalcih, ki dejavnost varstva otrok prikrivajo tako, da registrirajo druge dejavnosti (različne animacije) in se s tem izognejo predpisanim postopkom za vpis v razvid izvajalcev javno veljavnih programov oziroma v register varuhov, opozarjajo na ministrstvu. Omenjeni primeri predstavljajo ne le nezakonito prakso in vprašljivo varnost predšolskih otrok, temveč tudi nelojalno konkurenco vsem tistim izvajalcem, ki izpolnjujejo vse pogoje in so vpisani v razvid oziroma v register pri pristojnem ministrstvu.

Osnutek predloga novele zakona bo v javni razpravi do 12. junija 2019. Ministrstvo bo zatem skrbno proučilo vse pripombe in komentarje, ki jih bo v tem času prejelo od zainteresirane javnosti ter pripravilo predlog končnega predloga besedila zakona, ki bo najprej predložen v obravnavo vladi in nato še v sprejem državnemu zboru.

Prav zato so osnutek predlagane novele Zakona o vrtcih med drugim vsebuje posebno določbo, s katero se prepoveduje opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok vsem fizičnim in pravnim osebam, ki niso vpisane v razvid oziroma register pri pristojnem ministrstvu. Obenem se določajo stroge sankcije za kršitev te prepovedi, in sicer takojšnja prepoved opravljanja dejavnosti ter globa v višini od 5.000 do 10.000 evrov.

Prisluhnili tudi varuhom otrok

Ministrstvo je pri pripravi novele sledilo tudi nekaterim predlogom varuhov predšolskih otrok, ki so opozorili na težaven položaj njihovega statusa, predvsem zaradi vprašanja nadomeščanja varuha predšolskih otrok v času njegove upravičene odsotnosti. Osnutek predloga novele zakona prinaša določbo, ki določa pravila za nadomeščanje odsotnega varuha, tako za krajšo kot tudi daljšo odsotnost. Za utrditev odgovornosti varuha za varstvo otrok pa je v predlaganih zakonskih spremembah predvidena določba, ki bo varuhe zavezovala k sklenitvi pogodb s starši in k vodenju evidence otrok, ki jih varujejo na domu.

Spremembe tudi na področju financiranja

Ministrstvo pa je sledilo tudi opozorilom občin, da se v javnih vrtcih v določenih okoljih že kažejo spremenjene okoliščine glede prostih kapacitet, ki jih kaže upoštevati in ustrezno prilagoditi sistem financiranja zasebnih vrtcev. Zakon sedaj omogoča, da se zasebni vrtec financira na podlagi koncesije in na podlagi zakona, če izpolnjuje predpisane pogoje za financiranje. Zasebnemu vrtcu pripadajo sredstva v višini 85 odstotkov na posameznega otroka. Osnutek predlagane novele vsebuje predlog določbe, ki bi omogočala občini v primeru, ko ima na svojem območju v javnih vrtcih zagotovljena prosta mesta za vse otroke, ki se želijo vanje vključiti, da sama odloči, ali bo zasebnemu vrtcu zagotavljala 85 odstotkov sredstev na posameznega otroka ali pa bo sredstva zagotavljala v nižjem obsegu. Na ta način bi se zagotovila racionalna poraba javnih sredstev, saj je občina dolžna kriti stroške prostih mest v javnih vrtcih in hkrati financirati zasebni vrtec v obsegu, ki ga določa zakon, to je 85 odstotkov na posameznega otroka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
21. 05. 2019 17.08
+2
Saj je bilo tudi sedaj opravljanje dejavnosti "mogoče" le za tiste, ki so vpisani v razvid. Sploh ne vem, kaj ta novela res novega prinaša. Vedno je problem v ilegalnih vrtcih oziroma v inšpekciji, ki ne opravlja svojega dela. Ilegalni vrtci oziroma opravljanje varstva otrok v "vrtcih", ki to niso, pa je razvito tam, kjer starši svojih otrok ne morejo vpisati v javne vrtce. Zato je NUJNA gradnja novih enot, da pač ne pride do tega, da naše otroke čuvajo šarlatani in sociopati. Zaradi pomanjkanja prostora oziroma mest v vrtcih. Škoda, ker vlada ne zagrize v to problematiko in pogleda kakšne so možnosti, da bi bila predšolska vzgoja ustavna pravica ..., kot je osnovna šola. Vsaj od dopolnjenega tretjega leta starosti do vstopa v šolo. To bi bilo potem nekako opredeljeno kot priprava na tisto pravo šolo, seveda skozi igro in dejavnosti na prostem. Porodniške pa bi se podaljšale na tri leta ... Torej prvih 12 mesecev ob polnem nadomestilu, naslednjih 24 mesecev pa ob 50-odstotnem nadomestilu, ob tem da bi imela mamica, ki bi se odločila za to, da bo doma z otrokom do tretjega leta starosti krito zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. S tem bi se izognili temu, da bi bili dojenčki v jaslih. A država resno misli s povečanjem natalitete. Potem naj mlade "prisili" z mehkimi ukrepi in spodbudami, da naj gredo v načrtovanje družine.
JApajaDAja
21. 05. 2019 15.59
+1
zakaj pogojnik "naj se ne bi več"....ne morejo se, ne smejo se več dogajati!