Slovenija
Oglas

Primerna osvetlitev doma

Ljubljana, 27. 02. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ste vedeli, da približno 18 % prebivalstva v notranjih prostorih preživi tudi do 21 ur dnevno? Izpostavljenost naravni svetlobi pa se v hladnejših in zimskih obdobjih še zmanjša. Prav iz tega razloga je še posebej pomembno, da poskrbimo za primerno osvetlitev prostora.

Želite svojemu prostoru zagotoviti primerno osvetlitev? Potem ne odlašajte in izberite svetila, ki bodo v vaš prostor pričarala prijetno vzdušje. Kako to storite, boste izvedeli v prispevku. 

Svetila

Kako poskrbeti za ustrezno osvetlitev prostora?

Vsak prostor zahteva določeno količino in intenzivnost svetlobe glede na svoj namen. Tako pisarna potrebuje več svetlobe kot na primer spalnica, kjer načeloma zgolj spimo. Za zagotavljanje prijetnejše atmosfere je treba poskrbeti, da so prehodi med bolj osvetljenimi (pisarna, dnevna soba) in manj osvetljenimi prostori (spalnica) manj izraziti. Dobro je poznati trike, ki pripomorejo, da za vsak prostor izberemo primerno svetilo.

V prispevku z vami delimo napotke za ustrezno osvetlitev notranjih prostorov.

STANOVANJA – ODPRT TLORIS

V zadnjih letih so postali popularni t. i. odprti tlorisi, kjer prevladuje koncept združenosti prostorov. Ta je priljubljen iz več razlogov: omogoča maksimalno osvetljenost prostora, daje vtis večjega prostora ter omogoča druženje. Tudi osvetlitev pripomore k opredelitvi različnih območij bivalnega prostora. Nad jedilno mizo se najbolje obnesejo viseča svetila ter lestenci. Na sredino sobe namestite stropno svetilko, po želji pa lahko dodate še namizna, stoječa ali vgradna svetila. Za vse predele stanovanja je priporočljivo izbrati enako razsvetljavo. 

OSVETLITEV KUHINJE

Kuhinja je prostor, ki potrebuje dovolj svetlobe. Zanjo je idealno izbrati stropne luči ter viseče svetilke. Pomembno pa je, da med kuhanjem ne zasenčite stropne svetilke. Poleg slednje lahko pod viseče omarice namestite tudi svetila, s pomočjo katerih osvetlite delovno površino. Ker v kuhinji preživimo večji del dneva, priporočamo uporabo varčnih LED diod, s čimer poskrbite za nizko porabo energije. Optimalna jakost svetlobe za kuhinjske površine je 35 W/m2.

Če je kuhinjski prostor združen z jedilnico, izberite luči, ki zagotavljajo močnejšo svetlobo med pripravo hrane ter nežnejšo svetlobo med obedovanjem. Nad jedilno mizo namestite visečo svetilko. Ta naj bo pozicionirana približno 60 cm nad mizo. Nad štedilnikom ali pultom pa namestite vgradno luč z ne bleščečo svetilno močjo (min. 500 lux).

OSVETLITEV SPALNICE

V spalnici preživimo skoraj 1/3 življenja, zato je še toliko bolj pomembno izbrati ustrezna svetila. Če vam spalnica služi zgolj za spanje, potem bo zadostovala ena centralna razsvetljava, nepogrešljivi pa sta tudi svetilki na nočnih omaricah. Potrebna količina svetlobe na m2 se giblje med 15 W in 20 W. V primeru, da imate v prostoru garderobne omare, namestite reflektorje v razdalji do 50 cm oddaljenosti od omare. Izberete pa lahko tudi točkovne luči, s pomočjo katerih boste v temi lažje brskali po omari. Za vse bralne navdušence pa so na voljo tudi bralne luči, ki omogočajo premikanje in imajo možnost nastavitve ter prilagoditve moči svetilnosti.

OSVETLITEV DNEVNE SOBE

Dnevna soba je družabni prostor, v katerem počivamo, beremo in se družimo. Tem aktivnostim ustrezno moramo prilagoditi tudi svetlobo. Dnevna soba 20 m2 na primer zahteva, da viri svetlobe skupno zagotovijo 400 W svetlobe. Vedno prava izbira je varčna LED žarnica, s katero boste prihranili tudi do 80 % energije.

Za branje prižgite stoječo svetilko, ki oddaja močnejšo svetlobo. Med gledanjem televizije pa steno za ekranom nežno osvetlite in s tem preprečite naprezanje oči zaradi kontrasta. Namizne in stoječe svetilke z nagibnimi ali vrtljivimi reflektorji ustvarijo prilagojeno osvetlitev prostora. Pri tem je dobro, da luči vklapljate posamično. Da bo atmosfera vašega dnevnega prostora še bolj prijetna, izberite svetilko z načinom zatemnitve.

OSVETLITEV HODNIKA IN PREDPROSTORA

Enakomerno porazdeljene manjše luči so odlična izbira za dolge hodnike. Ker v predprostorih in na hodnikih ne preživimo veliko časa, je smiselno izbrati halogenske žarnice, ki poskrbijo za takojšno osvetlitev. Srednje močna razsvetljava poskrbi za varnost na stopnišču in hodnikih, stenske LED svetilke nad stopnicami pa so lahko prižgane tudi čez noč, saj ne porabijo veliko energije, obenem pa so v pomoč vsem, ki se ponoči sprehodijo do kopalnice.

OSVETLITEV OTROŠKE SOBE

Ko gre za osvetlitev otroške sobe, različne dejavnosti vašega otroka zahtevajo specifično svetlobo. Močnejša svetloba vgrajenih stropnih luči je primerna, ko otrok svoj ustvarjalni in učni čas preživlja za pisalno mizo. Topla centralna luč pride v poštev, kadar želimo zagotoviti razpršeno in ambientalno svetlobo pred spanjem. Izbirate lahko med nočnimi lučmi, ki se ne segrevajo preveč. Na voljo so LED svetilke, ki proizvedejo malo toplote in so različnih oblik ter barv. Za mlajše otroke, ki se bojijo teme, so odlične orientacijske luči, ki oddajajo šibkejšo svetlobo in porabijo malo energije, zato jih lahko pustite prižgane čez noč. 

Se tudi vi sprašujete, koliko svetlobe potrebuje vaš prostor?

 

Z vami delimo formulo za izračun svetlobe: površina tal prostora x 10—15 W

Vrste svetil

Dandanes je na trgu velika izbira svetil, ki omogočajo primerno osvetlitev prostorov. V nadaljevanju si poglejmo najpogostejše vrste svetil. 

LED svetila

Prednost LED luči se skriva v moči, ki je trikrat večja od moči navadnih svetilk. Če želite znižati stroške porabe in zagotoviti daljšo življenjsko dobo svetil, so LED luči prava izbira. 

Prednosti LED luči:

- energetsko varčne,

- okolju prijazne,

- cenovno ugodne, 

- prihranijo do kar 85 % električne energije,

- primerne za prostore, ki zahtevajo veliko svetlobe oz. kjer luči pogosto prižigamo ali ugašamo (na primer hodnik).

Svetila

LED trakovi

LED trakovi služijo kot dekoracija sten ali dnevnih regalov. Po njihovih celotnih površinah so razporejene LED diode. LED trakovi so prilagodljivi, režemo jih lahko po dolžini in jih tako enostavno prilagajamo svojim željam. Uporabljamo jih za dekorativno ali kombinirano osvetlitev z drugimi svetili. Trakove pritrdimo s samolepilnim trakom ali uporabimo aluminijast profil za LED trak, zato je namestitev uporabniku prijazna.

Vgradna svetila

Prednost vgradnih svetil je njihova funkcionalnost – uporabimo jih lahko na različne načine. Slednja so poravnana s stropom, lahko so gibljiva, vrtljiva ali navadna. Z njihovo pomočjo lahko dosežemo različne vrste in barve svetlobnih učinkov. 

Stropna svetila

Za enakomerno razsvetljavo poskrbijo stropna svetila, ki se navadno namestijo na sredino prostora. Poznamo tudi viseča svetila, ki jih je nekoliko težje zamenjati oz. namestiti, saj visijo s stropa in so lahko v določenih primerih nekoliko moteča.

Stenska svetila

Stropnim svetilom sorodna so stenska svetila, ki delujejo na podoben način. Edina razlika je ta, da stenska svetila osvetlijo samo del prostora. Montaža slednjih je smiselna v delu prostora, kjer se zadržujemo večino časa (kuhinja, dnevna soba).

Namizna svetila

Kot lahko sklepamo iz imena, se namizna svetila uporabljajo za izvajanje dejavnosti ob pisalni mizi, ko potrebujemo direktno svetlobo. Najpogostejša med namiznimi svetili je pisarniška namizna svetilka. 

Dobro počutje doma mora biti vaša največja prioriteta. Z upoštevanjem napotkov boste lažje izbrali ustrezna svetila in jih prilagodili potrebam posameznega prostora. Pri tem vam bo v pomoč Lesninina ponudba svetil, kjer za vsak okus najdemo ugodno rešitev.

 

Naročnik oglasa je LES-MMS doo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3