Slovenija

Minister za javno upravo se zaveda problema plač, a pogajanj s sindikati ne bo vodil

Ljubljana, 14. 09. 2018 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Ministri in ministrice predajajo delo. Premier Marjan Šarec ne pričakuje, da bo vlada imela sto dni miru. Da se bo nova vlada morala takoj lotiti dela, pa nakazujejo tudi poteze sindikatov javnega sektorja, ki so neposredno po izvolitvi ministrske ekipe pozvali k takojšnjim pogajanjem. Novi minster za javno upravo se je na to že odzval.

Po imenovanju vladne ekipe so novi ministri večinoma opravili primopredaje s svojimi predhodniki in prevzeli vodenje resorjev. Marjan Šarec je od dosedanjega premiera Mira Cerarja posle prevzel že včeraj, vlada pa je na prvi seji imenovala državne sekretarje na večini ministrstev.

Pivčeva je zagotovila, da se bo zavzemala za vse tisto, kar so na ministrstvu v preteklih letih uvedli in zastavili, saj misli, da je bilo delo v preteklih mandatih dobro.
Pivčeva je zagotovila, da se bo zavzemala za vse tisto, kar so na ministrstvu v preteklih letih uvedli in zastavili, saj misli, da je bilo delo v preteklih mandatih dobro. FOTO: Aljoša Kravanja

Pivčeva se bo najprej lotila priprav na skupno kmetijsko politiko v 2021–2027

Posle sta predala nekdanji minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in nova ministrica Aleksandra Pivec. Dejan Židan je na Twitterju sporočil, da ministrici želi na novem delovnem mestu vse dobro, dosedanjim sodelavkam in sodelavcem pa se je zahvalil za sodelovanje, ki se ga bo vedno spominjal s hvaležnostjo in tudi ponosom.

Pivčeva je zagotovila, da se bo zavzemala za vse tisto, kar so na ministrstvu v preteklih letih uvedli in zastavili, saj misli, da je bilo delo v preteklih mandatih dobro. Tudi na podlagi gradiv, ki jih je že pregledala, lahko to potrdi. Kjer bo možno še kaj dodati ali popraviti, bodo pod njenim vodstvom delovali v smeri nadaljnjega razvoja, je dodala.

Kratkoročno najpomembnejše opravilo, ki ga bodo na ministrstvu začeli že v ponedeljek, pa so priprave na izvajanje skupne kmetijske politike v naslednjem večletnem proračunskem obdobju EU 2021–2027.

"Čaka nas več in še bolj odgovorno delo kot v preteklosti, saj je z reformo več dela in pristojnosti preloženih na države članice, zato bomo morali pripraviti svoje okvirje in strategije," je ugotavljala nova ministrica, ki prihaja iz kvote DeSUS.

Primopredaja poslov med Milojko Kolar Celarc in Samom Fakinom.
Primopredaja poslov med Milojko Kolar Celarc in Samom Fakinom. FOTO: Aljoša Kravanja

Primopredaja poslov na ministrstvu za zdravje

Posle sta predala tudi nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in novi minister Samo Fakin

Kot je po primopredaji dejala Kolar Celarčeva, je Fakinu, s katerim se poznata že dolga leta, predstavila najbolj žgoče tekoče zadeve, ki se jih bo moral lotiti takoj. Predala mu je primopredajno poročilo in tudi vso pripravljeno zakonodajo.

Fakin o problemih danes ni želel govoriti. Pojasnil je, da dve leti ni bil aktiven na področju zdravstva in bo potreboval nekaj časa, da bo lahko podal dovolj korektne izjave. So pa problemi po njegovih besedah znani in prioritete bolj ali manj jasne. Če pa niso, "se bodo že same izkristalizirale v obliki sindikalnih pogajanj, čakalnih vrst in vseh ostalih akutnih problemov".

Povedal je le, da Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni zaenkrat ostaja v takšni obliki, kot je. Se bo pa pogovoril s pristojnimi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in upa, da bodo skupaj našli "pot za korist otrok, ne za medsebojno prepiranje".

Državni sekretarji, ki mu bodo pomagali pri delu na ministrstvu, še niso znani. Kot je povedal, se s kandidati še ni pogovarjal, pogovore z njimi načrtuje v prihodnjem tednu. "Želim počasi in tehtno sestaviti ekipo, ki bo kos tem problemom," je pojasnil. O imenih pa zaenkrat ni želel govoriti.

Ključni projekt za Alenko Bratušek tretja razvojna os

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob prevzemu poslov od predhodnika Petra Gašperšiča med ključnimi projekti njenega mandata ponovno izpostavila tretjo razvojno os, drugi tir med Divačo in Koprom ter dopolnitev energetskega koncepta. "Ti so pripeljani so faze, ko jim bomo lahko začeli realizirati," je napovedala.

Bertoncelj po primopredaji v pripravo sprememb proračuna 2019

Dosedanja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in novi minister Andrej Bertoncelj sta med predajo poslov izrazila zadovoljstvo, da je resor v dobri kondiciji, javne finance pa zdrave. "Na ministrstvu bomo nadaljevali in nadgrajevali zastavljene aktivnosti," je napovedal Bertoncelj, ki se bo takoj posvetil pripravi sprememb proračuna 2019.

Minister se bo takoj lotil priprave sprememb proračuna za prihodnje leto, saj so roki za to "zelo kratki oz. do konca meseca", je spomnil. Pri tem bodo ključni sprostitev varčevalnih ukrepov na področju plač v javnem sektorju, hitrejše črpanje evropskih sredstev ter učinki večjih transferjev na področju sociale. V ospredju pa bodo tudi zahteve sindikatov javnega sektorja, ki so v četrtek takoj po imenovanju vlade znova aktivirali stavko v šolstvu in vlado pozvali k nadaljevanju pogajanj.

Dosedanja ministrica za delo Kopač Mrakova predala posle svoji naslednici Klampferjevi

Odhajajoča ministrica za delo Anja Kopač Mrak je predala posle novoimenovani ministrici Kseniji Klampfer in ji zaželela veliko sreče pri delu. Izrazila je željo, da se bodo dober socialni dialog in dobri odnosi s socialnimi partnerji nadaljevali tudi v prihodnje. Klampferjeva je zagotovila, da si bo prizadevala, da nadaljuje dobro delo predhodnice. Klampferjeva o podrobnostih svojega dela danes ni govorila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pikalo se bo najprej lotil pregleda priprave zakonodaje

Novi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je ob današnjem prevzemu poslov od dosedanje ministrice Maje Makovec Brenčič med prvimi nalogami, ki se jih namerava lotiti, izpostavil pregled, kako daleč sta pripravi zakona o visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti. Pri delu mu bo vodilo predvsem koalicija pogodba, je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novi minister za kulturo Prešiček prevzel posle od svojega predhodnika

Tudi novi minister za kulturo Dejan Prešiček je prevzel posle od dosedanjega ministra Toneta Peršaka. V izjavi po primopredaji je dejal, da se zaveda, kako široko področje prevzema. V kulturi je veliko odprtih vprašanj, za katere pa verjame, da jih bo z dialogom, dobrim delom, zastavljenimi prioritetami in cilji možno realizirati.

Napovedal je, da se bo v prvi vrsti zavzel za postopen dvig proračunskih sredstev za kulturo, s čimer bi "imeli malo več manevrskega prostora". V koalicijski pogodbi je zapisana namera, da bi jih do leta 2020 postopno dvignili na 0,5 odstotka BDP, s tem pa bi prišli na raven, ki je bila kulturi namenjena v letu 2009. To je tudi leto, ko so začela sredstva za kulturo padati.

Anton Peršak in Dejan Prešiček - stari in novi minister za kulturo
Anton Peršak in Dejan Prešiček - stari in novi minister za kulturo FOTO: Bor Slana / STA

Poklukar: Prevzemam resor v dobri kondiciji

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je prevzel posle od svoje predhodnice Vesne Györkös Žnidar in jo ob tem pohvalil, da mu resor prepušča v dobri kondiciji. Tako namerava nadaljevati in nadgrajevati njeno delo.

Migracijska problematika bo tudi njegovo prioritetno področje, je napovedal Poklukar in izpostavil še boj proti kriminaliteti in druge varnostne izzive. "Tudi v mojem mandatu želim, da Slovenija ostane varna," je poudaril.

Tako se namerava soočiti s kadrovsko podhranjenostjo policije, ki je po njegovem mnenju resen problem. Izboljšanje opremljenosti in usposobljenosti je dosedanja ministrica po njegovem prepričanju že zelo dobro zastavila, delo pa je treba še nadaljevati. Med izzivi, ki ga čakajo, je Poklukar izpostavil tudi digitalizacijo in poenostavitev postopkov na MNZ in policiji.

Erjavec na zunanjem ministrstvu predal posle Cerarju

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dosedanji zunanji minister in novi obrambni minister Karl Erjavec je danes na zunanjem ministrstvu predal posle svojemu nasledniku, bivšemu predsedniku vlade Miru Cerarju. Erjavec je Cerarju zaželel uspešno delo na čelu slovenske diplomacije in na kratko povzel svoj mandat, novi zunanji minister pa je orisal svoje načrte na novem položaju.

Cerar je v izjavi za medije po primopredaji poudaril, da se je Slovenija v zadnjih letih po izhodu iz gospodarske krize znova uveljavila v Evropi in svetu kot pomemben mednarodni dejavnik, kot odgovorna in zanesljiva država. "Čeprav smo po obsegu in številu prebivalcev med manjšimi državami, se našega mednarodnega vpliva ne more meriti kot vpliva majhne države, ker smo članica Evropske unije, zveze Nato in OECD," je dejal.

Ocenil je, da svet danes ni tako stabilen, kot bi si želeli, Evropa in naša okolica sta pod nenehnimi varnostnimi grožnjami in pod pritiskom nezakonitih migracij. Napovedal je kontinuiteto na področjih, na katerih je bilo opravljeno dobro delo, kjer se bodo pojavili novi izzivi, pa obljubil, da si bo skupaj z ekipo na zunanjem ministrstvu po najboljših močeh prizadeval za koristi Slovenije in njenih prebivalcev.

Lebna po prevzemu vodenja ministrstva že čaka sestanek glede odpadkov

Naša glavna naloga je, da dvignemo zavedanje pomembnosti ministrstva za okolje in prostor v vseh drugih politikah resorjev v državi, je ob prevzemu poslov od predhodnice Irene Majcen povedal novi minister Jure Leben. Prepričan je, da se bomo le tako kot družba lahko razvijali.

Leben je med prvimi nalogami, ki se jih bo lotil, napovedal, da ga že danes čaka sestanek na temo odpadkov. Prihodnji teden bo v ospredju Celjska kotlina "in nato naprej z vsemi odprtimi zadevami, ki so v teku," je pojasnil in dodal, da je treba rešiti tudi problem v Mežici.

Irena Majcen je posle predala novemu ministru za okolje in prostor Juretu Lebnu.
Irena Majcen je posle predala novemu ministru za okolje in prostor Juretu Lebnu. FOTO: Ministrstvo za okolje in prostor

Česnik ob primopredaji napovedal večjo pozornost zamejcem in mladim

Peter Jožef Česnik je od Gorazda Žmavca prevzel vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Novi minister brez listnice je napovedal, da se bo pri vodenju urada posvetil Slovencem v zamejstvu in mladim, zahteval pa je tudi več finančnih sredstev za urad. Odhajajoči minister je Česniku čestital in mu zaželel uspešno delo.

Katičeva napoveduje nadaljevanje odprtih projektov v pravosodju

Dosedanji minister za pravosodje Goran Klemenčič ter nova ministrica Andreja Katič sta opravila uradno primopredajo poslov. Kot je povedal Klemenčič, sta se v zadnjih dneh večkrat srečala. Katičeva je napovedala, da bodo nadaljevali z vsemi odprtimi projekti, kar se tiče že pripravljene zakonodaje pa, da jo bodo znova vložili v postopek.

Novi minister za javno upravo se zaveda problema plač v javnem sektorju, a pogajanj s sindikati ne bo vodil

Novi minister za javno upravo Rudi Medved je ob današnjem prevzemu resorja kot enega od perečih problemov izpostavil plače v javnem sektorju. Napovedal je, da bodo z delom na tem področju začeli že ta mesec, saj želijo ta problem v soglasju s sindikati čim prej rešiti. Obenem pa je pojasnil, da sam ne bo vodil pogajalske skupine. 

Po Medvedovih besedah ga niso presenetile poteze sindikatov, ki so vlado neposredno po četrtkovi izvolitvi pozvali k takojšnjim pogajanjem, šolski sindikat Sviz pa je Šarca obvestil, da je stavka v šolstvu znova aktivna.

"To je bila popolnoma pričakovana gesta z njihove strani, da nas opozorijo, da so tu, da ne pozabimo nanje, in da ponovno povedo, da naj bo to ena izmed prvih prioritet vlade. In vlada seveda to razume," je poudaril novi minister.

Kot je pojasnil, težko napove datum ali uro, kdaj bodo s sindikati prvič sedli za pogajalsko mizo. Zatrdil pa je, da bodo z delom na tem področju začeli že ta mesec. Obenem je izrazil veselje, "da prihajajo neki signali, da so se sindikati pripravljeni vsi skupaj pogajati za pogajalsko mizo z vladno ekipo". "Seveda pa bomo nekaj dni vendarle še potrebovali, da vdihnemo in se tudi sami opremimo s podatki," je dodal.

Pogajalska skupina se bo po njegovih besedah najprej dodobra seznanila z dosedanjim potekom pogajanj in njihovo vsebino, saj nihče izmed članov pogajalske skupine na pogajanjih ni sedel že doslej.

"Ker se zelo ugiba, kdo bo v tej pogajalski skupini, vam lahko povem, da je sklep tako predsednika vlade kot tudi na ravni celotne vlade, da ne bo minister za javno upravo tisti, ki bo v prvi bojni črti na teh pogajanjih, ampak da bo to kompetentna pogajalska skupina," je pojasnil.

Bandelli usmerjen v uspešno koriščenje evropskih sredstev

Nekdanja ministrica, odgovorna za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Alenka Smerkolj je predala posle novemu ministru Marku Bandelliju. Ta se bo usmeril v 100-odstotno koriščenje evropskih sredstev iz obdobja 2014-2020 in v novo finančno perspektivo. "Ta bo bolj kruta za določene regije, zato bo potreben kompromis," je poudaril.

Posebej slovesna primopredaja se je zgodila med dosedanjo ministrico za obrambo Andrejo Katič in novoimenovanim ministrom za obrambo Karlom Erjavcem

Šarec prepričan, da bo vlada učinkovita

Po prevzemu poslov pa se za nove ministre začenja delo za uresničitev predvolilnih obljub. Kot je v prvi izjavi po izvolitvi svoje vlade dejal Marjan Šarec, je bilo besed veliko, mestoma tudi preveč, zdaj pa je čas, da začnejo delati. Prepričan je, da bo nova vlada pod njegovim vodstvom učinkovita, operativna in se bo znala ob morebitnih krizah tudi hitro in odločno odzvati.

Vlada se bo morala takoj lotiti dela

Premier ne pričakuje, da bo vlada imela sto dni miru. Da bo temu tako, so napovedali tudi v opoziciji. Da se bo nova vlada morala takoj lotiti dela, pa nakazujejo tudi poteze sindikatov javnega sektorja, ki so neposredno po izvolitvi ministrske ekipe pozvali k takojšnjim pogajanjem. Šolski sindikat Sviz pa je Šarca celo obvestil, da je stavka v šolstvu znova aktivna.

Ministrsko ekipo nove vlade Marjana Šarca je državni zbor potrdil s 45 glasovi podpore.

24UR Fokus
24UR Fokus FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
14. 09. 2018 22.57
+5
torej v Sloveniji z novo vlado nič novega, namesto da bi že na začetku pogovarjali, kako bomo več ustvarjali, se bomo menili, kako bomo več delili že itak priviligirancem.
komarec
14. 09. 2018 21.57
+2
Za nekatere bodo 4 leta zelo dolga.
glava2
14. 09. 2018 18.49
+2
violeta se bi lahko pogajala s štrudljom...
sodelujem
14. 09. 2018 18.39
+2
Saj se nima kaj pogajati, Minimalca pa gotovo.!
tron3
14. 09. 2018 18.37
+3
Čestitam na iskrenosti Medveda, kr takoj že na začetku prvi dan, je povedal, da pričakuje, da naslednje 4 lete ne bo nč delal. Edin v Vladi, ki ima organ, da pove resnico, ostali se pa derejo, kako bo delal.
Uporabnik113089
14. 09. 2018 18.16
+8
Kdor je pameten bo vsak trdo prigaran evro spravil v tujo banko... Obdavčitev večletnih prihrankov bo kar konkretna. Pohitite, da ne zamudite...
TOX6
14. 09. 2018 17.56
+11
glavno da se v javni upravi zavedajo da jih je 50% preveč, rešitev je na dlani!!!!!!!!!!!
JurijLovsin
14. 09. 2018 17.32
+1
Seveda ne, zmenil se bo Milan z očetom svojega vnuka, se pravi Štrukljem...
minkica91
14. 09. 2018 17.07
+2
kaj bo pa potem počel, se ne bo pogajal s sindikati. potem pa ministra ne potrebujemo, lahko le spomenik zmage tam stoji. Še Koprivnikar se je pogajal in matral, zato ga pa ta javni sektor ni maral, ker jim ni vseh želja izpolnil. Ker neizmerni so njihovi apetiti po več plačah pa manj dela, oz. nič dela.
minkica91
14. 09. 2018 17.01
+4
enim pač nikoli ni dovolj in ne bo dovolj pravljic in neresnic. Lahko jih fotra vsak, tudi tisti iz gledališča, ki ga nihče več noče poslušat. Kolkor pa vem in poznam pri nas v gledališče hodijo le še dementni, saj drugače tam ne moreš biti.
mackintosh
14. 09. 2018 17.05
-5
daj minka oglej si janezov samogovor na tubi. je zaigran? janez zgleda iskreno užaljen ahahahaha
mackintosh
14. 09. 2018 17.14
-1
to tisti janez ki naredi kar reče ahahahahaha res je dec. fuj in fej.
poper00
14. 09. 2018 17.30
-2
Pa kaj je z vami.Ste dvojćki velikega vodje.Pustite ,da sploh začnejo delati.Že en mesec pljuvanja v naprej za vsaki slučaj. Kaplar bo spet probal minirati vsako potezo vlade sploh ,če bo dobra.
Christi Miles
14. 09. 2018 16.57
+4
Lasač Štrukljov je že dobil košarico. Noben ne mara tega tipa. Naj se enkrat že spelje nekam, da ga ne gledamo več
prašek
14. 09. 2018 17.09
-2
Mislim, da se motiš ! Za šolnike (pa jih ni malo) so nad njim navdušeni. Je zelo dober pogajalec !
prašek
14. 09. 2018 17.11
-2
Če ti odkrito povem, vsem delavcem , ki skoraj brez plačila delajo xy ur dnevno, bi privoščil, da jih zastopa Štrukelj !!
prašek
14. 09. 2018 17.12
-3
SVIZ pod njegovim vodstvom je zelo močan in vedno doseže .....
poper00
14. 09. 2018 18.12
+2
Prašek to z drugimi besedami pomeni izsiljevanje.Vse dolžnosti is kolektivne so izpolnjene.Plače so že zdaj30 procentov večje kot v gospodarstvu in po tem smo edini v Evropi.A ja kako se štrajka v gospodarstvu malo razloži.
piu
14. 09. 2018 18.43
+0
Praškovo gosodarstvo je vso v sindikatih....
putinj
14. 09. 2018 16.49
+2
Ljudje so hotli novo vlado ker je prejsna delala slabo.. vsi novi ministri govorijo da bodo delali naprej tisto kar so delali prejsnji! torej kaj je narod dosegel? dosegli so samo nekateri novo bolso sluzbo v vladi in to je vse! slobanija ostaja se naprej slobanija
andrej2004
14. 09. 2018 16.44
+0
A še vedno slo Orban plačuje komentarje? Očitno res.
minkica91
14. 09. 2018 16.29
-4
zgleda da nihče več noče v ta gledališča, zato so ti igralci zasedli vlado. ljudje pa bodo poslušali pravljice, kot so jih doslej.
minkica91
14. 09. 2018 16.27
-4
grozna vlada, kolkor teh modelov poznam, so sami škrici iz javne uprave tako da bodo to tudi podpirali in plačevali za slabo opravljene storitve. seveda pa tudi nlb, pa javna podjetja, kamor bodo filali denar, dokler ga bo evropa posodila, če ne bomo pa spet morali čez mejo po osnovne stvari.
prašek
14. 09. 2018 16.36
+3
»grozna vlada, kolkor teh modelov poznam« ................. Koga pa ti poznaš. Me resnično zanima !!!
mackintosh
14. 09. 2018 16.41
+7
verjetno pozna samo gargamela pa še tega samo s slike :))))
sid33
14. 09. 2018 16.44
-2
mackintosh
14. 09. 2018 16.46
+3
sid ne . zjutraj sem napisal 3 komentarje za ivanove ovcice zdaj imam pa spet nalo časa. preverljivo :))))
prašek
14. 09. 2018 16.49
+1
sid .......... Se mi zdi, da si ti tukaj že od jutra !!!!
sid33
14. 09. 2018 16.52
+0
Ja prašek od jutra malo zalajam pod vsaki post, kot makintosh hahaha, kar preveri...
sid33
14. 09. 2018 16.57
+0
Malo me na majhnega pudeljčka spominjaš, ki na vsakega malo zalaja, tako tudi ti zalajaš malo na vsak post...
MKII
14. 09. 2018 15.53
+0
Ej kok gnarja je v uni škatli na prvi sliki?
MKII
14. 09. 2018 15.55
+0
Animal_Pump
14. 09. 2018 15.48
+21
Bravo Šarec...super poteza je ta, da si za državnega sekretarja in svetovalca za nacionalno varnost postavil pravega domoljuba, pa še edinega pravega desničarja v Sloveniji. Vrhunska poteza...očitno ti res ni vseeno za Slovenijo ;)
butalistan
14. 09. 2018 15.47
+4
Super vlada zame. Bomo kradli naprej . Ovce pa delajte beerrrr
mackintosh
14. 09. 2018 15.58
-3
revše pokvarjeno ti kar. boš kmalu milo na dobu pobiral :)))))
cekin11
14. 09. 2018 16.10
-2
kolbek460
14. 09. 2018 16.44
+1
Nebo kej ukrast saj je janez vse prej počistil vse blagajniške kote ,,
1978D
14. 09. 2018 15.43
+10
4 leta trdega dela...ob predaji poslov pa zgolj en fascikel?
MucaNeGrize
14. 09. 2018 14.34
+6
O ostalih cenenih in podlih podtikanjih z desne " konstruktivne " in cinizmu le teh do drugih mnenj nima niti smisla pisati . Samooklicani demokrati , ki popljuvajo vse in vsakogar , kar ni njihovo . Bljak . In pljuc .