Slovenija

Prevolnik Ruplova dobila zeleno luč odbora DZ za zdravstvo

Ljubljana, 10. 10. 2023 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.Ž.
Komentarji
85

Kandidatka za ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je s svojo predstavitvijo prepričala odbor DZ za zdravstvo. Predstavitev ekonomistke je kot ustrezno ocenilo 11 članov omenjenega odbora, kot neustrezno pa pet. V predstavitvi je poudarila, da si je kot prioritete zastavila dostopnost, kakovost, neopredeljene in košarico pravic.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Predstavitev nove kandidatke
    03:18
    Iz 24UR: Predstavitev nove kandidatke
  • Iz SVETA: Kadrovska stiska
    01:18
    Iz SVETA: Kadrovska stiska

Prevolnik Ruplova je danes na predstavitvi pred odborom DZ za zdravstvo podala analizo interventnega zakona, sprejetega v času ministra Danijela Bešiča Loredana, ko so bile v določenem obdobju v javni zdravstveni mreži vse opravljene zdravstvene storitve plačane po realizaciji.

Poudarila je, da je bil ukrep uspešen pri posegih, ki so zaključni, denimo pri operaciji krčnih žil, kjer so se čakalne dobe skrajšale. Pri storitvah, kjer obravnava ni zaključna, denimo pri prvih kardioloških pregledih, pa se je s plačevanjem po realizaciji število nedopustno dolgo čakajočih zelo povečalo, je povedala. Posledično so tudi družinski zdravniki začeli izdajati več napotitev s stopnjama nujnosti hitro in zelo hitro, kar je po njenih besedah še dodatno pospešilo število nedopustno dolgo čakajočih. Dodala je, da bodo spodbujali predvsem prve preglede, saj "ta pacienta potegne v sistem".

Kandidatka za ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel si je med prioritetami zastavila dostopnost, kakovost, neopredeljene in košarico pravic, je povedala na predstavitvi pred odborom DZ za zdravstvo.
Kandidatka za ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel si je med prioritetami zastavila dostopnost, kakovost, neopredeljene in košarico pravic, je povedala na predstavitvi pred odborom DZ za zdravstvo. FOTO: Bobo

Pripravljajo zakon o kakovosti, razmišljajo o neopredeljenih

Opozorila je, da v Sloveniji trenutno ne vemo, kakšne so razlike v izidih zdravljenja med zdravstvenimi izvajalci, saj tega ne merimo. Imamo veliko kazalnikov kakovosti, a izide zdravljenja lahko trenutno merimo le prek umrljivosti. To je pomembno, a bolniku je po operaciji pomembno več kot le dejstvo, da je preživel, je dejala.

Tako tudi ni mogoči spodbujati produktivnosti pri izvajalcih, ki delajo na pravi način, je poudarila. Vse to bodo na ministrstvu v sistem poskušali pripeljati na podlagi strategije kakovosti in varnosti, pripravljajo pa tudi zakon o kakovosti, ki bo podlaga za ustanovitev agencije za kakovost.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel FOTO: Bobo

Spomnila je, da je v Sloveniji okoli 140.000 oseb brez izbranega družinskega zdravnika, med katerimi po njenih besedah prevladujejo tujci, in dodala, da se je v tako imenovane ambulante za neopredeljene prijavilo le malo ljudi. Meni, da je rešitve na tem področju smiselno prilagoditi vsaki občini posebej. V nekaterih občinah namreč prihaja do primerov, ko se je družinski zdravnik upokojil, v ambulanti pa ga nadomeščajo specializanti in upokojeni zdravniki, a so na papirju bolniki v takih ambulantah neopredeljeni. V evidencah za neopredeljene veljajo tudi prijavljeni v ambulantah za neopredeljene.

Košarica pravic: So nenujni prevozi enako pomembni kot prvi kardiološki pregled?

Spregovorila je tudi o svoji napovedi, da bo treba prevetriti košarico pravic. Pojasnila je, da so bile ob uvedbi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nekatere storitve označene za manj pomembne in so bile posledično v večji meri financirane iz te oblike zavarovanja. Bolj pomembne storitve so bile prav tako financirane iz dopolnilnega zavarovanja, a v manjšem deležu, v večinskem pa iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Ker je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) omogočal plačevanje "do plana", zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zavarovanje, pa po realizaciji, je število nenujnih storitev naraščalo, denimo število opravljenih nenujnih reševalnih prevozov. Ob preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja se bo zato postavilo vprašanje, ali želimo res v enaki meri kriti nenujne prevoze, "varčevati" pa denimo pri prvih kardioloških pregledih - zato bo potrebna redefinicija košarice pravic, je pojasnila.

Med drugimi pomembnimi področji je izpostavila pomanjkanje kadra, pa tudi nujno medicinsko pomoč. Na ministrstvu po njenih besedah urejajo sistem prvih posredovalcev, vzpostavili bodo tudi satelitske urgentne centre. Po njenih besedah je za zdaj izbranih deset satelitskih urgentnih centrov, njihovo vsebino pa bo še treba določiti.

Dotaknila se je tudi upravljanja zdravstvenih zavodov. Po njenih besedah se s tem področjem ukvarja ena od skupin oz. podskupin strateškega sveta za zdravstvo, ki se je med drugim ukvarjala z možnostjo združevanja javnih zdravstvenih zavodov v druge organizacijske enote, poskušali so pripraviti dvotirni sistem upravljanja javnih zdravstvenih zavodov. Razmišljanje podskupine je šlo v smeri zagotavljanja večje avtonomnosti menedžmenta izvajalcev javnih zdravstvenih zavodov, ki bi bili po predlogu tudi zavezani k javnemu poročanju računovodskih izkazov.

Pa zakon o psihoterapiji in evtanazija?

Opozicijske poslance je ob današnjem svetovnem dnevu duševnega zdravja predvsem zanimalo, kako se bo kot ministrica lotila zakona o psihoterapiji. Prevolnik Rupel je dejala, da doslej tega področja ni pokrivala, zato se še ni opredelila do argumentov obeh strokovnih polov. Dodala je, da si bolj kot hitrega sprejema zakona želi, da bi ta reguliral področje, da se s psihoterapijo ne bi mogel ukvarjati nekdo, ki za to ni usposobljen.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel FOTO: Bobo

Po njenih besedah predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja potrebuje širok družbeni konsenz in široko razpravo. "Vsaka hitra poteza je izjemno tvegana," je opozorila in dodala, da nasprotuje, da se zakon sprejme po nujnem ali skrajšanem postopku.

Na vprašanje o absentizmu je povedala, da trenutno v Sloveniji trajanje bolniškega staleža ni omejeno in da ni kapice, ki bi omejila bolniški stalež navzgor. Kakor je bilo razumeti, se pripravlja nov interventni zakon, ki bo opredelil tudi ti dve področji.

Zagotovila je, da bo pri izbiri članic in članov svetov zavodov upoštevala njihove kompetence, to so strokovnost, poznavanje zdravstvenega sistema in poznavanje financiranja zdravstva.

Pričakovati je, da bo kandidatka ob podpori koalicijskih poslancev uspešno prestala zaslišanje pred matičnim odborom za zdravstvo, nato pa bo o njeni kandidaturi v petek odločal DZ. Tudi tam večjih zapletov ob podpori koalicije ni pričakovati.

Po potrditvi v DZ bo sedanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in članica strateškega sveta za zdravstvo na čelu zdravstvenega resorja nasledila Bešiča Loredana, ki je s funkcije odstopil julija. Ministrstvo bo tako po treh mesecih, ko je resor začasno vodil premier Robert Golob, dobilo vodstvo s polnim mandatom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
12. 10. 2023 13.55
+2
So dali soglasje tudi neprištevni uličarji.😀😀😀
jodr
11. 10. 2023 14.18
+1
Ta oseba bo ministrovala smo do konca krompirjevih počitnic.
kiropraktik
11. 10. 2023 12.46
+1
Zdaj bo vse rešeno! Čakalne vrste, dostop do zdravnika, specialista,..... Pa še napotnice bodo ukinili! Vsi na urgenco!
Castrum
11. 10. 2023 10.35
+0
Ne pozabimo: Golobova vlada je podelila (podarila) zdravnikom za plače dodatnih 150 milijonov € in spremenilo se ni popolnoma nič!
Japa Jade
11. 10. 2023 10.53
-1
Hvala, nismo pozabil, kaj bi mi brez SDS oglasne deske.
Castrum
11. 10. 2023 10.33
-1
No, me zelo veseli da Ruplova ne uporablja populizma kot je "30 dni do specialista" in "reforma zdravstva".....
Julijann
11. 10. 2023 10.18
Naredila bo toliko kot ji bo dovoljeno, nič več in nič manj.
Kristjan Rebec
11. 10. 2023 08.40
-1
RUplovi gre tudi malo na smeh kot vsem Golobovim bo pa pokazal čas zakaj.
Semek
10. 10. 2023 21.59
+1
Drug teden jo bo ze zamenjal 🤪
NoviceResnice
10. 10. 2023 21.58
+1
Pol leta pa adijo...strici dajo tok
Potouceni kramoh
10. 10. 2023 21.42
+2
Samo ko vidim Valentino vem,da bo naslednje leto ta čas v zdravstvu vse drugače.
brabusednet
10. 10. 2023 21.40
+4
Jenul se spozna na zdravstvo,zakaj njega ne dajo.Pa toliko je pripomogu,da golobarji vladajo.Pa samo kazni so mu odpisali za uslugo.
apodgra
11. 10. 2023 08.06
-1
Ni samo Jenul edini rešitelj našega zdravstva . V SDS-u imajo najbolj vsestransko učiteljico fizika g. Godec in v NSI- ju tudi enkratno Dimičevo. Ob skupaj, bi kar če noč odpravile vse težave v zdravstvu in vsi bi dobili v pravem času zdravstveno nego. Če te nege ne bi dobili vsi Slovenci , pa bi jo prav gotovo dobili podpornik strank SDS in NSI. Ne vem zakaj omenjeni straniki nista predlagali teh dveh čudežnih poslank , da bi prevzei vlogo ministra in sekretarja v zdravstrvu , ko so bili na vladi. Nobeena zdravstvena reorfma , ne bo samo po sebi rešila težav v zdravstvu, dokler ne bodo spotili na prste vsem tistim, ki se okoriščajo vse prisesane pijavke in te ljudi za vedno odtranili iz zdravstva, najhujše tatove pa postavii v zapor. Poslanci stranke SDS in NSI so pričakovano glasova proti in s tem pokazali, da bodo nadaljevali ustaljeno praksa , rušiti delo te vlade ozirma ministra za zdravstvo. Bog ne daj , da bi katerikoli drugi stranki uspelo urediti stanje v našem zsravstvu. Če bi se to zgodilo, bi vodjo največje opoziicjske stranke zadela srčna kap.
Japa Jade
11. 10. 2023 10.54
Rožle Patriot
10. 10. 2023 21.36
+3
Ta vlade bi morala že 5x odletet ... ne pa vedno znova in znova ministre menjat .... Pri vsaski menjavi je rezultat vedno novi polom
Dragica Cegler
10. 10. 2023 21.34
+2
Največ 3 mesece ji dam,pol bo pa odletela s pernato druščino vred.
Japa Jade
11. 10. 2023 10.56
Velja, al vlada 11. januarja al pa ti letiš s komentiranja dol.
Infiltrator
10. 10. 2023 21.32
+4
Bla,bla,bla in se enkrat bla....
pekoči paradižnik
10. 10. 2023 21.22
-5
Bivši komunisti, danes pa borci s križem na prsih, ki se razglašajo za brezmadežne, so največja rak rana današnje Slovenije. Oni razdvajajo slovenski narod s ponarejanjem zgodovine in prilaščanjem nekih zaslug, ki pa jim jih državljani ne priznavamo.
4556
10. 10. 2023 21.31
+2
Rak rana našega časa je ta vlada in posledično tisti ,ki protestirajo proti izgonu nezakonitih migrantov
Rožle Patriot
10. 10. 2023 21.38
-2
Lepo si to povedal bivši komunisti .... Nekaj so bivši komunisti, drugo so pa današnji novodobni komunisti .. kateri so vsi v Holob - Hoaliciji .. njih se je za bati .. ! Pa ne mi spet tisto ta zjahano foro ponucat .. " 1x KOMUNIST, VEDNO KOMUNIST!"
apodgra
11. 10. 2023 08.19
-1
Pekoči. Vsi ti o katerih razmišljaš so zelo dementni in tvojih pravilnih ugotvitev ne morejo sprejeti, kaj šele razumeti , dobro pa se zavedajo , da so oni tisti, ki so napravili največ gorja in se potihoma morali mirno umaknili v pozabo zgodovine. Osamosvojitelj je lepo poskrbel za svojo 32 letno udobno življenje , ampak, ker je neskromen in požrešen rine še kar naprej in nikoli mu ni dovolj . Nedolžne njegove ovčke se sploh ne zavedajo , kdo jih pazi in vodi na pašo. Tu pa tam kakšna izgine ,zato pa so krivi volkovi.
apodgra
11. 10. 2023 08.26
+3
Halo Rožle Patrot . Lepo si rekel ,da priseženi komunist ostane vedno komunist . Janša po statusu še vedno komunist , barva kameleona , pa ga uvšča med druščino s pravtako zelo umazano preteklostjo. To kar je počel kler v preteklosti , se ne more primerjati z početjem komunistov. So prave nedolžne ovčke proti volkovi.
4556
10. 10. 2023 21.16
+9
Prav je ,da ji damo možnost ,ampak o obljubljenem letu reform ni ostalo nič še obljub se izogibajo -torej kaj lahko pričakujemo tokrat.--vse skupaj ena velika žalost in katastrofa za narod.
Rožle Patriot
10. 10. 2023 21.39
+1
.... a niso imeli teli že preveč priložnosti ?
apodgra
11. 10. 2023 08.43
+1
4556 Ne bodi naiven in ne pričakuj , da se bo kaj spremenilo, tudi , če jutri sprejmejo tako opevano reformo. Vse bo ostalo samo na papirju , papir prinese vse, v praksi , se ne bo nič spremenilo. Odstraniit je treba vse krvosesne pijavke iz sistema , nekaj teh postaviti tudi pred roko pravcie ( malo strahu v kosti) in potem počasi graditi novi sstem na osnovi poštenosti in pravičnosti. To pa je v današnjem času , v dobi pohlepa in korupcije zelo težko. Imamo že toliko zakonov in predpisov v tonah , pa se ni nič stanje izboljšalo. Vsak nov zakon prinaša nekaj kg več pisane materije , s tem pa tudi nove zaplete pred obširnostjo materije. Kdo bere vso to zakonodajo in kdo obvladuje vso to gradivo. Ni človeka ,da bi obvaladal vso to črkobralstvo. Najenostavnejši računalniški programje je običajno najbolj učinkovit in prinaša najmanj napak. Bolj ga kompliciramo, večja je možnost napak in tudi težje ga je razumeti.
Con-vid 1984
10. 10. 2023 21.13
+7
In kaj naj bi tale reva postorila? V Afriki so fental par predsednikov, ker niso hotl izvajat plandemične ovčjereje. Zdravstvo se lahko rihta samo še s puško v roki.
Arguss
10. 10. 2023 21.13
+5
Ona pa Šarec sta tam tam
Dragica Cegler
10. 10. 2023 21.08
+8
A ni bil tudi Loredan najboljši?Sicer pa se ena od nesposobnih z dvema priimkom,ki bo kmalu odletela,s pernatim kokosnjakom vred.
Japa Jade
11. 10. 2023 11.00
Jernej Sekirnik
10. 10. 2023 21.06
+5
Izgleda kot postarana Sanja Ajanović Hovnik
mr.poper
10. 10. 2023 21.10
-5
Slabiči kakšne komentarje premorete da vas ni sram .
Dragica Cegler
10. 10. 2023 21.34
-1