Slovenija

Pripomb na izračunane vrednosti precej, a rok zanje se izteka

Ljubljana, 15. 11. 2019 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
32

Ste preverili poskusno izračunano vrednost svoje nepremičnine? Če se z njo ne strinjate, potem imate le še danes čas za oddajo pripomb. V oktobru so na Gursu prejeli več kot 2700 telefonskih klicev in 500 dopisov lastnikov nepremičnin, na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin pa so zabeležili več kot 90.000 obiskov.

Zainteresirani lahko še danes svoji občini in Geodetski upravi RS (Gurs) pošljejo mnenja in pripombe na predlagane modele vrednotenja nepremičnin. Gurs bo podlagi pripomb pripravil končni predlog modelov za sprejetje na vladi, sledilo bo novo množično vrednotenje, ki mora biti po zakonu opravljeno do konca marca 2020.

Gurs je predlog novih modelov vrednotenja pripravil v okviru spremembe sistema množičnega vrednotenja nepremičnin.
Gurs je predlog novih modelov vrednotenja pripravil v okviru spremembe sistema množičnega vrednotenja nepremičnin. FOTO: Thinkstock

Gurs je 1. oktobra na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin objavil predlog modelov vrednotenja in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin. Predlogi modelov so bili po občinah javno razgrnjeni do konca oktobra, lastniki nepremičnin pa lahko še danes v občini njihove nepremičnine oddajo pripombe glede vpliva vrednostne ravni in cone. Splošne pripombe na modele je mogoče prav tako še danes na posebnem obrazcu posredovati Gursu.

Baza ostaja dosegljiva

V bazo poskusnega izračuna bo mogoče vpogledovati tudi po poteku roka za oddajo pripomb vse do končnega pripisa posplošenih vrednosti. Prav tako bodo tudi po današnjem roku za vprašanja lastnikov na Gursu dosegljivi na telefonski številki 080 2009, elektronskem naslovu vrednotenje@gov.si in na poštnem naslovu Geodetska uprava RS - Vrednotenje, p.p. 35, 1001 Ljubljana, so v sredo sporočili iz uprave.

Gurs je predlog novih modelov vrednotenja pripravil v okviru spremembe sistema množičnega vrednotenja nepremičnin, ki je bila sprejeta leta 2017, da bi se skladno z odločitvijo ustavnega sodišča lahko pripisane vrednosti nepremičnin uporabile tudi za davčne namene.

O pripisanih vrednostih boste obveščeni po pošti

Del sprememb je tudi javna razgrnitev predloga modelov vrednotenja po občinah, s čimer naj bi imeli lastniki več vpliva na vzpostavitev novega sistema. Več možnosti za lastnike prinaša tudi sprememba, da bodo lahko uveljavljali posebne okoliščine glede nepremičnine, ki pomembno vplivajo na njeno vrednost, pa jih modeli ne zajemajo. Tovrstni ugovori bodo mogoči po končnem pripisu vrednosti nepremičninam - rok za sprejetje modelov vrednotenja in pripis vrednosti nepremičninam je 31. marec 2020. Po pripisu vrednosti nepremičninam bodo lastniki o tem prejeli obvestilo po pošti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
15. 11. 2019 17.13
+4
Slovenci, do 00.00 pošljite izpolnjene obrazce "Pripomba na predlog modelov vrednotenja za vrednostno cono in vrednostnomraven" na svoje občine...obrazec je na spletu, izpolnite da se z vrednostno tavnjo ne strinjate zaradi onesnaženosti od prometa, industrije in kurilnih naprav...in to najmanj da so za 3 razrede previsoki vsi! Podpišite papir na kocu in poslikano pošljite na uradni e-naslov svoje občine. To je edini vzvod, ki so nam ga dali...tehtni predlog, več jih bo bolj bodo vedeli da grešijo!
TistoPravo
15. 11. 2019 16.16
+6
Drug hakelc pa je, da sedaj razmerje med dejansko uporabno vrednostjo in skupnimi neto površinami vseh zdelanih notranjih prostorov po odštetih stenah, nima več dejanskega vpliva na izračun vrednosti. Trenutno je pomembna samo lokacija, letnica, skupne neto površine in dejanska namenska raba...torej na izgubi vsi lastniki stsrejših objektov, ki so bili glede prostorov zgrajeni manj racionalno. Novi objekti pa z registriranimi zunanji garažami po raznimi drugimi šiframi brez vrednosti, stare hiše pa z celomi štuki garaž. Pravica ???
TistoPravo
15. 11. 2019 16.09
+3
Glavna težava so vrednostne cone, ki so nekako nelogično določene...naj pa bi bistveno vplivale cene in količina realiziranih poslov v mestih, krajih in vaseh...seveda je lokacija važna, samo trenutno imamo kraje enako 30 km oddaljenostjo od Ljubljane v bistveno različnih vrednostnih conah in sicer od 9 do 12! To se nikakor ne da upravičit, sploh pa ni pošteno da realizirani novejši posli z nepremičninanmi določajo statimmbajturam cene!
fortunas
15. 11. 2019 14.38
+11
Če se ne bomo uprli, nam bodo pobrali še tisto od česar smo že plačali vse davke, tako enostavno je to.
brabusednet
15. 11. 2019 14.31
+9
Zame je vsak davek,ki ni pravično in pošteno odmerjen kraja države brez primere.Mislim,da bi tu moralo ustavno sodišče stvari preverit.Saj tem našim uradnikom polini korupcije ni za verjet.
Transformerji
15. 11. 2019 14.11
+26
Živim v mafijski, korupcijski državi! Torej bomo stari ljudje s starimi hišami, brez vseh adaptacij, s 45 let starimi strehami, svinčenimi cevmi v hiši, dostop do hiše po tuji zemlji, parcela v hribu, ki ga še kositi ne moreš - taki bodo plačevali. Kajti tisti pri koritu, pa tudi tisti, ki korito na daleč vohajo, tisti bodo poskrbeli, da bodo plačevali manj davka.
brabusednet
15. 11. 2019 13.39
+20
V tistih popisih nepremičnin pred leti je bilo toliko neresničnih podatkov,da je to vse neverodostojno.Poznam primere,ki so bili takrat še dostopni so nekateri ogromne vile navedli manj kvadratov,kot je moja.Pravilni popis bi bil,da pride uradna oseba,ki se na to spozna in z lastnikom izmeri in pregleda vso nepremičnino.Jaz osebno nimam pri tem nobenih zadržkov.Pošteno je treba davke pobirat in to na vseh področjih.Samo v tej koruptivni državi to ne bo nikoli mogoče.
Transformerji
15. 11. 2019 14.06
+2
Se več kot strinjam +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
brabusednet
15. 11. 2019 13.28
+28
Kaj pa tisti starejši,ki se ne spoznajo na to vašo E upravo.
User1352803
15. 11. 2019 13.31
+22
potem tudi FB ja ne uporabljajo in verjetno sploh ne uporabljajo računalnikov!! taki sploh ne vedo da se kaj spreminja!!! IN SEVEDA NA KONCU NAJDRAŽJE VSE PLAČAJO!!
Simoni?
15. 11. 2019 13.04
+28
"Ko smo pred kratkim pisali o akterjih vplivnega šaleškega lobija, smo naleteli na razkošno vilo ministrice za obrambo Andreje Katič, ki je bila prej dolgoletna direktorica občinske uprave v Velenju. Vila je velika 218 kvadratnih metrov, stoji na parceli, veliki 845 kvadratnih metrov, na Gursu pa so ocenili, da je vredna zgolj 136 tisoč evrov, parcela pa pet tisoč evrov. Ker je imela Katičeva kot direktorica občinske uprave plačo nekaj nad dva tisoč evrov neto, partner Roman Podlesnik pa tudi nima izjemnih dohodkov kot tehnik v Gorenju, nas je zanimalo, od kod jima denar za vilo. Po besedah ministrice družinska hiša še ni dokončana, financirala pa sta jo s pomočjo kreditov, z osebnimi dohodki in prihranki." No, meni so stanovanje v izmeri 116 m2, gursovi asi ocenili na 266.000 evrov, drugega v izmeri 70m2 pa na 146.000 evrov. Ma, banda komunistična, zatlačite si nekam to vaše množično ocenjevanje. In to kar množično!
Transformerji
15. 11. 2019 14.31
+8
Potem pa bomo preverili, kolikšen je njen davek - ti poznaš naslov, država pa je dolžna, da imamo vpogled do čisto vsake nepremičnine v Sloveniji - naslove se pa lahko najde! Potrebujemo vse poštene, ki bodo napisali nepremičnine bogatih.
0OO7
15. 11. 2019 12.47
+18
Zadeva je dobro premišljena - seveda v plenilsko smer. Pritožili bi se naj tisti, ki so ugotovili, da imajo prijavljenih preveč kvadratnih metrov, kar posledično pomeni večji davek. Kvadratura je manjša, ker si izračunal. Se pritožiš. Potem pa imaš iz tega naslova divje stroške zaradi napake nekoga drugega. Tako da - krasno. Država te obere na vsak način. Domače...
0OO7
15. 11. 2019 12.48
+7
To je logična resnica, ki ne zahteva IQ-ja, višjega od sobne temperature, zato me tudi brisati ni treba.
kritika1
15. 11. 2019 12.45
+12
Vse skupaj je navadna komedija. Pred leti so nekatere lokalne skupnosti začele s popisom nepremičnin zaradi plačila nadomestila na stavbno zemljišče in imeli so nemalo težav, pa so stvari reševali na lokalni ravni, ko je lahko uradnik stopil ven in se prepričal za kaj gre. Tokrat je že ne vem kateri poskus države, da nekaj ovrednoti in spet to počne po napačni poti od zgoraj navzdol. Ko bo imel GURS zanesljive podatke o nepremičninah, potem zadeva ni več problematična. Pogledal sem podatke, spet jim nekaj striže, res se mi ne da več ukvarjati s te,, da nekomu razlagam, ta del stavbe je klet, to je kopalnica ...., to je moje, to ne?? Vse te podatke sem z uradniki na občini uskladil, uredil, a GURSU spet nekaj ni jasno. Pristop je napačen in problemov tako ne bodo rešili, sploh pa ne na način, poglej v evidenco ... vi obvestite vse, kjer menite, da nekaj ni prav in povejte kaj je treba narediti - seveda preko lokalne skupnosti, kjer naj se to ureja!!!!!
Brabus
15. 11. 2019 12.31
+8
Ha,ha,ha, v urbanem urejenem naselju z ravno 400m2 parcelo, vredna po Gursu 1200€.
Transformerji
15. 11. 2019 12.05
+31
Veste kaj pričakujem in bi bilo to tudi odgovorno; da imamo v pogled v vrednost nepremičnin, pa tudi vseh nepremičnin državljanov Slovenije. Tako bomo lahko videli, kako ste nepravično ocenili reveževe bajte in rezidence, pa vikende bogatih! Da ne bo tako kot v Alenkinih časih: revež je zaradi cenitve hiše brez fasade naredil samomor, uboga celjska sodnica je imela svojo graščino ocenjeno manj kot reveževa hiša.
joze-j
15. 11. 2019 11.56
+53
Kako moja stara mama lahko karkoli pogleda, kaj šele se ne strinja, če ne uporablja interneta. Ali je že v ustavi zapisano, da moramo uporabljati internet?
Transformerji
15. 11. 2019 12.21
+14
Vidiš, kaj se dogaja pri nas? Neumnosti brez primere - tako kot ob stavki poštarjev - zakaj pa bi plačevali položnice na pošti ali bankah - saj imamo vso sodobno tehnologijo. Kot da živimo vsi na isti ravni! Pa ne moreš verjet, da imajo ravno socialno podpiranci internet! Pa pomisliš, da je upokojencev vedno več s tako nizkimi pokojninami, nekateri interneta sploh nimajo, drugi ga pa plačevati ne bodo mogli.
Kaktus111
15. 11. 2019 11.42
+49
to ni pošteno do tistih ki nimajo ne interneta niti niso bili pozorni pri kakšnih poročilih.
Uporabnik8879
15. 11. 2019 10.47
+26
Sam se strinjam, da je potrebno nadomestilo za mestno zemljišče nadomestirti z nepremičninskim davkom, vendar naj bo to pošteno nekje v realnih okvirih in v višini današnjih dajatev. Mislim, da so problem predvsem evidence, ki niso usklajene. Moral bi biti nek sistem, ki bi povezoval tako zemljiško knjigo , Gurs in ostale evidence na enem mestu. Tako so pa v različnih evidencah podatki različni in zopet bo vsa odgovornost nepravilnosti padla na lastnike nepremičnin.
estelle.r
15. 11. 2019 10.42
+46
Njihovi izračuni so tako kredibilni, da moraš, ko vzemaš kredit na banki, še vedno plačat cenilca...
Chon
15. 11. 2019 10.27
+78
Briga me kaj izračunava neka GURS. Vsi vemo da enostavno ne sme in ne more priti do nekih dodatnih obdavčitev naših domov, ki smo jih zgradili in plačali s prihranki od obdavčene plače, obdavčenega gradbenega materiala in davkov ob nakupu nepremičnine. Naj izračunavajo kaj hočejo, od mene dobijo samo sredinec.
cirenij
15. 11. 2019 10.48
+25
Ja, tudi jaz bi jim pokazal sredinec. Pa pride rubež na že zdavnaj preplačano nepremičnino ali plačo.
fortunas
15. 11. 2019 14.23
+4
Na vse to bi radi še,da plačaš še dodatni davek, če sedaj ne pride do totalnega upora, potem nam ni pomoči in bomo podnajemniki v lastnih stanovanjih.
bodi
15. 11. 2019 10.18
+69
kako se narod enostavno sprijazni s tem davkom pa saj smo ze vsaj 3x plačali davek in vse uporabnine plačujemo pri položnicah.A nihče ne ugotovi da smo najemniki lastnega imetja in sedaj nas zopet obdavčuje kar je pa še bolj noro je pa to da varčnega človeka kaznujejo na ta nacin ko mu vrednotijo izboljšave v hiši ,stanovanju . A smo res take ovce????
cirenij
15. 11. 2019 10.37
+59
bodipameten......Ja, vse smo že preplačali. Garali smo za nepremičnine, marsikdaj ni bilo dopusta, otrokom smo kavbojke sušili na radiatorjih.........In zdaj redimo JS, kjer jih je ogromno preveč, pa preveč 60 poslancev, pa njihovih komisij (kar je stvar organov pregona) pa nevladnih organizacij, pa agencij, pa ........Pošteno plačat gasilce, medicinske sestre, pa tudi čistilke in še koga, ostalo pa prevetrit in odvzet pokradeno, pa bo za vse dovolj. Za zaposlene reveže in penzioniste.
bik730
15. 11. 2019 09.56
+39
Po novem izračunu mi je vrednost stanovanje padlo iz prejšnjih 120 tisočakov na 94 tisočakov, ok bi rekel, bom plačal manj davka...vemo pa , da je trenutna tržna vrednost 160 tisočakov.... ne razumem tega , razen da so verjetno šli zopet neki milijoni za pripravo le teh vrednot.... naj se raje ukvarjajo s stanovanjsko problematiko za mlade in investirajo v ta problem....