Slovenija

Priporočila učiteljem: izogibajte se ocenjevanju s pisnimi preizkusi

Ljubljana, 17. 11. 2020 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za izobraževanje je konec preteklega tedna osnovnim šolam poslalo usmeritve in priporočila Zavoda RS za šolstvo, povezana s poukom na daljavo, med drugim tudi priporočila o ocenjevanju. Ta presojo, ali bo ocenjevanje znanja vrednotil z oceno, prepušča učitelju, ki mu tudi priporoča, naj se izogiba ocenjevanju s pisnimi preizkusi. Otroci iz prilagojenih in posebnih programov se bodo prvi vrnili v šolo, so napovedali na ministrstvu.

V priporočilih za osnovno šolo, ki so posodobljena priporočila iz prvega vala epidemije, je zapisano, naj učitelji ocenjujejo le znanje, ki je bilo ustrezno obravnavano, utrjeno in z različnimi oblikami ter metodami predhodno preverjeno.

Kako naj bi potekalo ocenjevanje?

Učitelj naj se izogiba ocenjevanju s pisnimi preizkusi znanja, pri ocenjevanju naj raje uporabi načine, s katerimi so se učenci seznanili že v okviru preverjanja, kot so npr. likovni, tehnični, praktični in drugi izdelki, ustni odgovori, seminarske naloge, projektno delo in nastopi učencev. Učitelj naj pri tem tudi sam presodi, ali bo cilje, ki so jih učenci dosegali v obdobju izobraževanja na daljavo, vrednotil z oceno ali ne.

Za namene ocenjevanja v času izobraževanja na daljavo naj "učitelji določijo (prilagodijo) kriterije ocenjevanja znanja in z njimi seznanijo učence še pred začetkom ocenjevanja", je zapisano. Učitelj mora učencem tudi zagotoviti možnost popravljanja ocen, če za to izrazijo željo.

Šolanje od doma
Šolanje od doma FOTO: Shutterstock

V posameznih šolah so sicer po neuradnih informacijah STA učitelje že pozvali, naj začnejo učence počasi spodbujati k učenju in ponavljanju snovi in ne zgolj k opravljanju obveznih vsakodnevnih nalog, ker da počasi prihaja tudi čas, ko bo treba začeti ocenjevati.

Posebna priporočila je Zavod za šolstvo podal tudi za način izvajanja pouka za učence do vključno 5. razreda osnovnih šol. Zavod razrednim učiteljem priporoča, naj preverijo, ali imajo vsi učenci in starši možnost dostopa do spletnih okolij in kanalov. Izvajanje pouka na daljavo, ki se ravna po urniku, ki ga izvajajo v šoli, zavod odsvetuje, za dolžino dejavnosti pa priporoča, naj jih učitelj prilagodi bioritmu učencev razredne stopnje, še posebej v prvih razredih. "Zato je izvajanje pouka po urniku v obsegu pet do šest ur dnevno preko videokonference nesprejemljivo," je zapisano.

Učitelji morajo tudi upoštevati, da vsi starši niso doma ali na voljo učencem, ker nekateri delajo tudi na daljavo, ter dejstvo, da starši ne morejo nadomestiti učitelja. "Zato je treba posebno pozornost nameniti izbiri gradiva za aktivnost učencev. Zlasti v prvem tednu pouka na daljavo naj bodo aktivnosti pripravljene tako, da jih lahko učenci v največji možni meri samostojno izvajajo," je zapisano. Navodila za pouk naj tudi ne bodo le prenos informacij o tem, katere strani v delovnih zvezkih naj učenci rešijo, med drugim še priporoča Zavod za šolstvo.

Otroci iz prilagojenih in posebnih programov se bodo prvi vrnili v šolo

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport razumejo, da so starši in njihovi otroci iz prilagojenih in posebnih programov zaradi zaprtja šol v zelo težkem položaju, "toda žal za zdaj ne gre drugače". Kot pravijo, je zaenkrat predvideno, da bi se ti otroci vrnili v šole in zavode prvi in to takoj, ko bo to mogoče.

S tem so se na ministrstvu odzvali na novico, da je ustavno sodišče prejelo pobudo za oceno ustavnosti vladnega odloka, ki je zaradi zajezitve novega koronavirusa zaprl tudi šole s prilagojenimi in posebnimi programi, odloku pa je nato sledil sklep o pouku na daljavo.

Kot so navedli v odzivu, se na ministrstvu zavedajo, da je izobraževanje na daljavo stresno tako za otroke kot za starše in strokovne delavce. Še posebej so po njihovih navedbah v stiski otroci s posebnimi potrebami, ki potrebujejo terapevtsko pomoč, dnevno šolsko rutino in stabilno ter vzpodbudno okolje, in njihovi starši.

Staršem takih otrok na ministrstvu predlagajo, da se čim bolj povežejo s šolo ter jo sprotno seznanjajo o otrokovih potrebah in težavah, kot tudi o morebitnih stiskah. Razrednik pa bo tudi presodil, kako v delo z otrokom vključiti pomoč šolske svetovalne službe, kot tudi pomoč s strani drugega strokovnega ali celo zdravstvenega delavca, so zapisali.

Napovedali so, da si bodo na ministrstvu še naprej prizadevali, da bi se otroci s posebnimi potrebami in najmlajši otroci čim prej vrnili v šole in zavode. "Zaenkrat je predvideno, da bi se otroci v prilagojene in posebne programe vrnili v šole in zavode prvi in to takoj, ko bo mogoče. Takšno pobudo smo pred časom tudi uradno že posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje. Do takrat pa pomagamo z dodatnimi pojasnili, računalniško opremo, pogovori tako šolam in zavodom kot staršem po najboljših močeh," so zapisali.

Po navedbah ministrstva je Zavod RS za šolstvo pripravil posebna priporočila za strokovne delavce tudi za delo z otroki s posebnimi potrebami.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
17. 11. 2020 21.42
Bog ne daj da zmanka toka, že drug dan bi se šola začela
Uporabnik483970
17. 11. 2020 20.06
+1
Ministrstvo za šolstvo je največji polom tega covida v SLO!!!! Videokonferenca na videokonferenco zato, da upravičijo prfoksi svoj poln delovni čas...Katastrofa!!!
Slobodan Cvijetinovic
17. 11. 2020 19.51
+2
Podebilite jih,s temi vašimi inovacijami Bada
mihael ?or?e
17. 11. 2020 18.54
+5
seveda je najlazji napisati priporocila kako pa priti do teh resitev pa naj se ucitelji znajdejo kajne
RamzesII
17. 11. 2020 19.48
-2
Če bi bili učitelji v času in prostoru, priporočil sploh ne bi rabili. Ne vem kaj so počeli zadnja leta. Računalniki, povezljiva tehnika in programi niso prišli ven prejšnje leto.
aleksandar1964
17. 11. 2020 18.52
+1
Vemo da so ucitelji cez leto imeli izobrazevanhe za delo na daljavo. Tudi Arnes je takrat "nekaj"delal da porabi denar drzave oziroma nas davkoplacevalcev. V kolikor zelijo ucitelji ocenjevati na daljavo to ne more biti brez starsev. Mi smo bili z otroci da ne glede na pislano gradivo dodatno razlozimo tematiko. Na oceno mora potem vplivati tudi predlog starsev. Ne govorim da mi vsi hocemo 5 ne to ni realno ampak da mi ucitelj pove zmeraj ko kaj posljem v spletno ucilnico da se vidi da sem to jaz delal je bolano. Pa jaz kot stars sem prvi.ki ne zeli da moj otrok postane bebec, zato vem da 99% starsev poslje ucitelju tisto kar je otrok naredil z svojim trudom.
nikhrast
17. 11. 2020 18.44
Vsakemu učencu, dijaku, pa študentu, se more že na prvi dan dati natančna navvodila kako bo potekalo ocenjevanje, Ustnega ocenjevanja pa zdaj sploh ne vidim nikjer, samo poglej univerze, na tisoče študentov piše izpite na koncu, nekatere univerze imajo posebno poslopje , kot neka arena, tam pa pišejo izpite. No, dobre spomine imam na to.
Et54678
17. 11. 2020 18.34
+11
zakaj je neizvedljivo, da se testi pridejo pisat v šole?? lepo se naredi skupine po 12 učencev in pride ena skupina pisat ob 8-ih, druga ob 10-ih, tretja ob 12-ih...itd. vsi z masko, dovolj razdalje med sedeži, kje je probleeeeeeem? nesposobneži. važno, da se po trgovini lahko drenja...
Et54678
17. 11. 2020 18.35
+8
ko vsaka skupina odpiše in preden pride druga, pa se še dobro prezrači učilnice. zakaj je to neizvedljivo? a zna kdo odgovorit??? uničujete otroke in mladino.
Et54678
17. 11. 2020 18.40
+3
pa da ni isti test, se naredi različice testa, kot je bilo vedno za paralelke, da ni nefer, kao da loh kasnejše skupine zvejo kaj je bilo v testu.
Koronavirusovec
17. 11. 2020 18.43
+1
Odgovor je preprost, ko bo prva skupina pisala se bo test že objavil na fejsbuku in bo naslednja skupina že vse vedela kaj bo v testu in ne bi bilo pravično do prve skupine ko ni vedela kaj jih čaka v testu
Koronavirusovec
17. 11. 2020 18.45
+1
Če pa ni isti test pa ni pošteno do ostalih skupin, saj se navadno zgodi da so nekateri testi težji od ostalih
Cati74
17. 11. 2020 19.15
+3
To smo učitelji, ravnatelji predlagali. Pa tudi to, da bi poklicne šole prišle opravljat prakso v šole- tudi v manjših skupinah pa to, da bi dijaki z odločbo hodili v šolo. In če pravijo, da je neizvedljivo, to ni res! Vse se da. Vsim enake pogoje, ha! Kaj so enaki pogoji? Vprašam: če naši šoli odkrije streho in bomo en teden doma, bodo vse šole zaprle vrata za en teden?
Edx111
17. 11. 2020 19.41
+2
Ma kaj bedarije govoris, da ni posteno, ce niso enaki testi. Kaj pri vas ni bilo A in B testov?
Firnk
17. 11. 2020 17.57
+19
enim profesorjem se že mal blede zahtevajo od učencev osebne izkaznice neke dodatne kamere in podobno. halooo
RamzesII
17. 11. 2020 19.29
+1
To je znak popolnega nezaupanja otrokom, taki potem delajo v šolah. Osebne izkaznice pri dvojčkih, trojčkih itd. nimajo haska. Se vprašam kaj šele v takih primerih počno, da izključijo zamenjavo, če sploh ne zaupajo učencem/otrokom.
truth28
17. 11. 2020 17.26
+0
Kako vam še vedno ni jasno, da je namen tega "bavbav" virusa samo v tem, da se svet resetira ?? To pomeni, da od zdaj naprej NIČ več ne bo, kot je bilo...Pa to ne velja samo v šolstvu, ampak v čisto vsaki panogi, poklicu, delu, itd, itd....na svetu, kar obstaja ! Prej se bodo zadeve "prilagodile" na novo obdobje, boljše bo. Ne zatiskajte si oči....Mediji bodo pa poročali o tistem, kar bo TRENUTNO POMEMBNO, da vam novo zadevo vcepijo v spomin ! Na vas pa je, da se prilagodite na novo obdobje.....
RamzesII
17. 11. 2020 19.32
+1
Itak, veliki reset se pripravlja, a ima tudi slabo stran, primer smo videli na Kitajskem z zelenimi in rdečimi kvadrati, če so imeli rdečega niso smeli nikamor in do ničesar, če so pa imeli zelenega pa so lahko. Prešlo se bo na brezgotovinsko družbo, na e-denar, kar pomeni popoln nadzor potrošnje in denarnih tokov. Malo je treba raziskovati, vse je načrtovano.
denny_crane
17. 11. 2020 17.24
+18
Nima kaj ocenjevati,ce ucitelj sam ne podaja znanja tocno tako,kot bi ga,ce bi predaval v zivo.
matejcaj
17. 11. 2020 17.22
-2
Kaj če bi ocenjevanje in navodila za to prepustili tistim, ki se s tem dejansko ukvarjajo?
prašek
17. 11. 2020 17.23
+4
zmha
17. 11. 2020 17.15
+8
priporocilo vladi vrnite otroke v sole pa bo marsikaj boljse
Banion
17. 11. 2020 17.01
+14
Neumnosti z zapiranjem šol in navodila dajejo tisti ki pojma nimajo, ko bi kak veleum iz zavoda za šolstvo ali ministrstva moral imeti nekaj razredov pri pouku na daljavo in pri napol delujočih programih bi začel malo drugače misliti, seveda če ima še kaj zdrave pameti
abc123def456
17. 11. 2020 16.51
+1
strah pred cirkusom so ta napotila.
medus
17. 11. 2020 16.44
+10
Vsem dat petke pa bo. Tudi študentom 🍻
prašek
17. 11. 2020 17.20
+13
Dvomim da bi se študenti strinjali z petico !!!!!!!!!! ☺☺☺
medus
17. 11. 2020 18.08
+5
Na faksu sem imel toliko petk kot nikoli prej!
KraljKafana
17. 11. 2020 16.12
+6
Priporočila učiteljem zgodovine: Bo treba naučiti Janšiste, da je Titova vloga bila ključna v vojni za povrnitev Primorske.