Slovenija

Priprava alternativnih predlogov volilnih okrajev

Ljubljana, 27. 03. 2000 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Skupina strokovnjakov za oblikovanje volilnih okrajev, ki deluje v okviru komisije DZ za volilni sistem in ustavne spremembe, je pripravila dva alternativna predloga volilnih okrajev - ti naj bi bili kot priloga sestavni del novega zakona o volitvah po dvokrožnem večinskem sistemu - in jih danes že poslala v parlament.

Kot je povedal vodja skupine Marjan Ravbar z inštituta za geografijo, prva različica temelji na načelu enakomernega zastopanja volivcev, druga različica pa je nastala na podlagi amandmajskih pripomb parlamentarnih strank. Komisija za volilni sistem in ustavne spremembe naj bi se do predlogov opredelila predvidoma konec tega tedna.

Prvo različico predloga volilnih okrajev je Ravbar predstavil že na zadnji seji komisije DZ za volilni sistem in ustavne spremembe pred dvema tednoma. Ta predlog volilnih okrajev temelji na načelu enakopravnega zastopanja volivcev oziroma prinaša najmanjša odstopanja pri številu volivcev v vsakem od 88 volilnih okrajev. Ravbar je pojasnil, da je skupina pri tem upoštevala odstopanje 10 odstotkov navzgor ali navzdol od povprečja v ''idealnem'' volilnem okraju. Po tem predlogu naj bi bilo v najmanjšem okraju približno 16.000 volivcev (Kočevski volilni okraj), v največjem pa nekaj pod 20.000 volivcev (Kamniški volilni okraj).