Slovenija

'Na demonstracije pridite trezni'

Maribor, 17. 05. 2010 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sreda se približuje, z njo pa tudi ljubljanske ulice, polne nezadovoljnih študentov in dijakov. ŠOS pa jih je pozval, naj gredo na ulice trezni.

Pogovori so bili neuspešni, zato gredo študenti in dijaki na ulice.
Pogovori so bili neuspešni, zato gredo študenti in dijaki na ulice. FOTO: Blaž Garbajs

Študenti in dijaki ne počivajo. Dan, ko se bodo odpravili na ulice in s tem pokazali svoje nestrinjanje z zakonom o malem delu, se hitro približuje, priprave na demonstracije pa so v polnem teku. Danes so mariborski študenti napovedali, da bodo v sredo na ljubljanskih ulicah korakali tudi oni. Številke kažejo, da se bo demonstracij udeležilo med 1000 in 1500 mariborskih študentov, je dejal predsednik Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) Žiga Schmidt.

Poskrbeli so za brezplačen avtobusni prevoz v prestolnico, zbirno mesto pa bo pred Študentskim kulturnoprireditvenim centrom ŠTUK ob 10. uri. Na demonstracijah bo poskrbljeno za varnost, pri avtobusnih prevozih pa bo organizirano spremstvo, pravi Schmidt in dodaja, da bodo dijaki v času demonstracij opravičeni odsotnosti pri pouku.

Demonstracije ali Lampiončki?

Med študenti je zaznati veliko zanimanja za udeležbo na demonstracijah, saj vsi odločno nasprotujejo predlaganemu zakonu, vendar pa je dejansko udeležbo zelo težko napovedati, saj bodo na predvečer demonstracij v Mariboru tradicionalne študentske igre Lampiončki, pravi Schmidt. Naročili so 30 avtobusov, če bo potrebno, pa jih bodo priskrbeli še več, dodaja.

'Demonstracije so neizogibne'

Kot ugotavljajo v ŠOUM, je socialni položaj dijakov in študentov čedalje slabši, ob tem pa neurejena zakonodaja na področju visokega šolstva še dodatno poglablja težave študentov.

Po trditvah Schmidta so demonstracije neizogibne, saj študentske organizacije vladi niso mogle drugače dopovedati, da "rešitve, ki so predvidene v zakonu o malem delu, položaja študentov v Sloveniji ne rešujejo celostno in predstavljajo enostranski grob poseg v edini socialni korektiv, ki ga študentje v Sloveniji še imamo".

'Trezno in resno pred Državni zbor'

Organizatorji pa študente in dijake pozivajo, naj se demonstracij udeležijo trezni. "Vzdržite se konzumiranja alkoholnih pijač pred in med demonstracijami,“ so zapisali v sporočilu za javnost. O neprimernosti, da uporabljajo dialog ulice, so dejali, da "lahko tudi slovenski dijaki in študenti vzorno ter z vso resnostjo uporabijo svojo legitimno pravico do izražanja mnenj in sprejemajo odgovornost za prihodnost že v sedanjosti“.

"Pozivam vse udeležence demonstracij, da poskrbijo za osebno varnost in primerno obnašanje v skladu s pravili. Predvsem pa pozivam vse udeležence, da se vzdržijo konzumiranja alkoholnih pijač pred in med demonstracijami,“ je dejala predsednica študentske organizacije Katja Šoba.

ŠOS je pozval vsa podjetja in reprezentativno organizacijo gostincev, ki prodaja alkoholne pijače, da naj na dan demonstracij okrepijo nadzor pri preverjanju prodaje alkoholnih pijač mladoletnim osebam. O dogodku so natančno informirani policisti ter vsi državni organi, organizator pa bo poskrbel za prisotnost večjega števila predstavnikov organizatorja med udeleženci. Na širšem prostoru demonstracij organizator ne bo prodajal alkoholnih pijač.

Zakaj na ulice?

Pahor na Škisovi tržnici
Pahor na Škisovi tržnici FOTO: Blaž Garbajs

Glavni razlogi za demonstracije so potencialna uvedba malega dela za dijake in študente, neurejena štipendijska politika, premalo študentskih postelj, problem subvencioniranega prevoza in plačevanje zdravstvenega zavarovanja. Z novim zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev pa vlada ukinja državne štipendije za mladoletne dijake, otroške dodatke za polnoletne dijake in študente ter ne nazadnje tudi 100-odstotno subvencionirano dijaško prehrano, pojasnjujejo v ŠOUM.

Današnji Dnevnik pa povzema besede predsednika Kluba evropskih študentov Jana Škoberneta, ki pravi, da sedanji sistem študentskega dela ščiti privilegirane. V sedanjem sistemu so namreč privilegirane predvsem študentske organizacije, ki svoje proračune polnijo iz fiksnih prihodkov in iz koncesijskih dajatev. Poudarja tudi, da sistem financiranja študentskih organizacij, kakršnega imamo v naši državi, ne obstaja nikjer v Evropi. Povsod so namreč študentske organizacije prostovoljne in nimajo stalnih virov financiranja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intervent
20. 05. 2010 05.10
nina1987nina
19. 05. 2010 12.58
pjani bomo k mambe!
M-teorija
18. 05. 2010 20.50
Če se študentje jezijo zaradi uvedbe malega dela, kako bi se šele odzvali, če bi se uvajalo veliko dela.
kimg
17. 05. 2010 21.40
Podpiram demonstracije in sem proti malemu delu, ker se mi zdi da se je vlada lotila problema narobe in na repu. Potrebno bi bilo najprej urediti naš razpadel in star šolski sitem, socialni položaj študentov šele nato urediti trg dela za študente v času študija. Dejstvo je da je zelo veliko študentov, ki v času študija potrebujejo dodatna sredstva in prav je da delajo. Če bi obstoječi sistem malce bolj uredili, da bi bil transparenten in nadzorovan, bi bilo vse lepo in prav. Upokojencem in brezposelnim pa naj uredijo zakon in stvar je rešena. Samo očitno na vladi sedijo nesposobni ljudje...
sport_man
17. 05. 2010 18.19
Če bi pa čisto preprosto razmišljali v vladi ne bi bilo treba pretirano spreminjat obstoječega zakona o delu, ampak bi ustanovili nek "študentski servis" v sklopu npr. ministrstva za visoko šolstvo ali katero drugo, in bi se ta dobiček od študentskega dela stekal direktno v državno blagajno in bi lahko npr. s tem dobičkom podeljevali štipendije ne pa da služijo neke tretje osebe...
sport_man
17. 05. 2010 18.12
Stavka bo samo zato ker se šou in študentski servisi bojijo da bodo ostali brez mastnih denarcev na račun nas študentov, demonstrirali pa bodo tisti študenti, ki "več delajo kot študirajo" in vedo da verjetno ne bodo izpoljnevali pogojev za državne štipendije.
Cuna_Junior
17. 05. 2010 18.04
Jst se pa ne strinjam ne z vlado in ne s študentskimi organizacijami. Država je že tko **** pa bi najraj pobrala usak cent z davki, študentske organizacije pa tut služjo na račun dijakov pa študentov k poberajo denar za štipendije. Na protestu se zavzemte zase, pa usak nej pr seb razčist a je ta zakon za njega dobr al ni. Prdružmo se ljudstvu, ne pa vladi al pa organizacijam k sam iščejo kje bi še nakradl denar.
M-teorija
17. 05. 2010 18.00
~Na demonstracije pridite trezni'~ TO pa ni ravno poziv, da bi lahko pričakovali množično udeležbo.
1P2L
17. 05. 2010 18.00
Policija le naj se pripravi, in vse izgrednike na Povsetovo spravi.
kikislo
17. 05. 2010 17.59
Študentje! Pljuvate v lastno skledo, ko se boste želeli zaposliti. Ne razmišljate izven škatle in nimate pojma za kaj se borite. Sama sem študentka in sem proti temu kar se borite, obstajajo toliko boljši pogajalski diaolgi, da se vam sploh sanja ne. Sami nesposobneži!!! P.S. Zakaj se sploh pogovarjamo o študentskih servisih, ko pa je tu problem veliko globji!!!
Capi-22
17. 05. 2010 17.54
ne pjan bom:D
dori_
17. 05. 2010 17.44
Toliko bonitet kot jih imajo slovenski študentje nimajo nikje drugje po svetu. Samo naj grejo malo ven pogledat, že v kako Avstrijo recimo, pa se ne bo več noben pritoževal:)
pepar
17. 05. 2010 17.26
jokerka113 17.05.2010, 15:05 Glej,spoštujem ljudi kot si ti in verjamem, da je res kar si napisala o sebi,svojem študiju in potrebah. Pa vendarle,če imaš 130 evrov štipendije(vem da država pri kadrovskih sofinancira bivanje ali prevoz) in če bi s tako imenovanim malim delom zaslužila še eno štipendijo,je to že precej več kot pol plače mnogih delavcev.Verjemi pa da poznam primere ko "študent"zasluži po 700 in več na mesec.TO SE MI PA NE ZDI PRAV,oziroma naj za tako vsoto plača davek in prispevke,kot vsi zaposleni.Stem denarjem si gotovo ne rešuje najnujnejših zadev. Drugač pa, kar se tiče bogatih staršev,moja otroka jih prav gotovo nimata,je pa res da je treba večkrat naredit dva šihta,da lahko kolk tolk normalno živimo. Pa uspešen zaključek študija ti želim,verjamem da si zaslužiš.
Jožajoža
17. 05. 2010 16.47
ste videli, kako lahko je narod nahujskat. ti študentje sploh ne vedo, zakaj so na ulicah. če jih vprašaš, odgovorijo, da zaradi zabave.
24kur1
17. 05. 2010 16.30
naslov: Na demonstracije pridite trezni, spodaj pa reklama za sarajevsko pivo???? kak gre to skup???
Misija1
17. 05. 2010 16.22
@ jokerka113: Te razumem, popolnoma. Taksnim kot si ti bi mroali povecat pomoc ali kako drugace pomagat, ali pa taksnim dodelit vecje stevilo ur ki jih lahko delas preko stud. servisa. Po drugi strani pa je tako - vsak, cisto vsak, ima moznost studirat IZREDNO. TOrej, zaposli se, studiraj izredno in ne bos imela omejitev ur. Razumes poanto? Ne more student delat mesecno za 500 eurov in vec (kot jih veliko), ter RESNO studirat. To vem s prve roke, ker vem kaksni so bili in so moji sosolci (nekateri). To je to. Spremembe so nujne, tako da mene ne bodo vidli na teh protestih. Aja pa se nekaj kar dokazuje PODLOST studentskih organizacij. Prijatelj ki ze 1 leto ni vec student, je danes dobil SMS na mobilni telefon, naj se udelezi protesta. In to iz studentskega servisa. Toliko o teh poziralcih denarja.
carpathian
17. 05. 2010 16.13
QueerAsYou 17.05.2010, 15:03 Proti čemu pa protestirajo? A ne bodo lahko z malim delom zaslužili 6000 eur letno? --------------------------------- to je samo pesek v oči. isto kot da bi rekel, da s trenutnim študentskim delom lahko zaslužiš miljon na leto. samo v teoriji... proti čemu protesti? če že podpirate zakon o malem delu (torej so vaši starši bogati, ste leni, ali pa ste zgolj zadrti), pa je kljub temu še vedno veliko razlogov za protest. vendar jih ne moreš poznat če niti do predzadnjega odstavka ne prebereš...
sandolino
17. 05. 2010 16.10
S tem zakonom bo jo stvari samo se poslabšali!Vse več bo dela na črno, kraje in še marsikaj!! Naj raje uvedejo zakon za največjo možno plačo do 2500€ in najmanjšo 1000€ ne pa po 10,000€ !!Ni čudno da smo v finančni krizi, če pa naši tajkuni in ostali,ki so na oblasti vse pokradejo banda skorumpirana, lopovska!!!Živela revolucija!!
podgana6
17. 05. 2010 16.06
nelika123
17. 05. 2010 16.05
Gvas: smeti bodo pobirani zaposleni smetarji. Ti si tok pameten