Slovenija

Pripravljeni na nedeljo

Ljubljana, 02. 08. 2007 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gostinci so na določbe novele o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki prične veljati v nedeljo, dobro pripravljeni.

V večjih nakupovalnih središčih so uprave najemnike prostorov o spremembah, ki jih prinaša novela, povečini že obvestile oziroma bodo to storile do konca tedna. Gostom bodo lokali, kjer ta možnost obstaja, uredili prostore za kajenje na prostem. Za uvedbo kadilnic se nekateri gostinci še odločajo, medtem ko so drugi že odločeni, da teh ne bodo uvedli.

V hotelih je kajenje dovoljeno v posebej za kadilce določenih prostorih.
V hotelih je kajenje dovoljeno v posebej za kadilce določenih prostorih. FOTO: Reuters

Direktorica ljubljanskega nakupovalnega središča BTC Maja Oven je poudarila, da bodo zakon spoštovali. Zaposleni so z novelo seznanjeni, kljub temu pa jih bodo do nedelje o začetku njene veljavnosti še posebej obvestili, enako pa bodo storili tudi z najemniki prostorov.

V nakupovalnem središču City Park bodo najemnikom prostorov poslali okrožnico o začetku veljavnosti novele. Direktor Marko Kovač meni, da so najemniki in zaposleni že obveščeni o začetku veljavnosti novele in njeni vsebini. Uprava kadilnic ne bo uvedla, lahko pa to storijo najemniki posameznih prostorov.

Zaradi morebitnih nejasnosti, ali se bo v hotelskih sobah po uveljavitvi novele še lahko kadilo, so na ministrstvu za zdravje pojasnili, da je kajenje dovoljeno v posebej za kadilce določenih prostorih nastanitvenih obratov in drugih ponudnikih nočitev, kot to določa 16. člen novele.

"Zakon kadilskih sob v hotelih ne določa, ampak le dovoljuje, zato je odločitev o njihovi uvedbi odvisna od posameznega hotela. To pa ne pomeni skupnih prostorov, ki bi bili namenjeni kadilcem, ampak zgolj omogoča, da lastnik, najemnik ali upravitelj nastanitvenih obratov in drugih ponudnikov nočitev v njih določi nastanitvene sobe, ki so lahko kadilske," so pojasnili na ministrstvu.

Prav tako se strežba gostom, ki v taki sobi prebivajo, z novelo zakona izrecno ne prepoveduje. "Da ne bi bili zaposleni, ki delajo v teh prostorih, izpostavljeni tobačnemu dimu, se lahko v okviru pravil o hišnem redu določi, da se v času prisotnosti zaposlenih v sobi ne kadi," so še pojasnili na ministrstvu za zdravje.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
04. 08. 2007 15.55
kresnička buci buc Kaj Ti dolj visi ? Pa ne že v teh letih, no ja. Rajši gledam p...., če te že zanima. Al smo vsi bedaki, ker se kregamo zaradi neumne vlade. Lepo bi se imeli, pa bi blo, ne pa tako. V 15 letih, da je vlada nekaj pametnega naredila za del državljanon. Sprašukem Vas, kaj pa je naredila za vse državljane pameten.
kresni?ka
04. 08. 2007 15.35
komore naj jim postavijo in naj notri stojijo in kadijo, dokler ne bodo čisto zeleni...potem bi jim pa jaz šele odprla...da vidijo kako tole drugim smrdi....prav pustila bi jih noter eno uro in naj jim pihajo v glavo....prav tako, da jim zraka zmanjka...nadloge kadilske....
muvimen
04. 08. 2007 15.34
kresnička - fuga si ti in to zelo široka :))
kresni?ka
04. 08. 2007 15.32
Komaj čakam, da se ne bo smelo v lokalih kaditi. Vsaj ne bomo prismrdeli domov kot prekajeni..... Najbolj pametna poteza, kar se je naša vlada zmislila. Sigurno me bodo zdaj napadli ampak mi dol visi....važno je, da bomo sedaj lahko umiru sedeli, pili kavico in se pogovarjali, ne pa da mi pihajo v glavo. Prav srečna sem, da so se oziroma, da se bodo kadilci spelal. Folk bo verjetno začel zvečiti tobak (tako imenovane fuge) naj škodijo sebi meni ni treba. Ni mi treba zdaj napisati, naj pa ne grem v lokal. ZAKAJ? Čikarji na ne gredo. A veš kaj jih gleda? k.....
Prvo Bore
04. 08. 2007 14.47
muvimen ali ti ne čitaš kompletne poste. saj taki ste tmlad Ja , moja mama pa že ima 71 letz, pa bo še zdržala. Hvala za vprašanje. Vic ali pa resnica vseeno Vse ženske so ku**e, toda moja mama ni ku**a, toda mama tudi Ti si žena. Kje so me zbrisal
muvimen
04. 08. 2007 14.36
Prvo Borec - HA HA, zdej so te pa čist zbrisal p.s. : A tvoja mama ? :))
Prvo Bore
04. 08. 2007 14.15
muvimen še enkrat reč tstar. Mama mi naj pride na obisk, pa boš vidu, kdo je star malo za****cije !! Ja grem 20.8 v UMAG, ampak bom vzel notebook hahaha. Klobase, ja no ceno če pogledam, pa avstrijske niso bile švoh, pa še malo zelenjavnih začimb, ne niso bile švoh. Boljš, kot pa katera naša
muvimen
04. 08. 2007 14.05
Prvo Borec - Ej stari a ti nimaš privat življenja, cele dneve visiš tle gor, pejt mal v prikolco da si eni oddahnemo od tvojih komentarjev. A so ble dobre klobase ?:))
Prvo Bore
04. 08. 2007 13.54
eastpa123 a češ stajersko ikebano ? Pa nauči se štet več od tri.
eastpa123@gmail.com
04. 08. 2007 13.50
Ti kar verjamem, pozna se ti namreč, da preveč govoriš ter da veliko modruješ po "gostilniško". :P
Prvo Bore
04. 08. 2007 13.41
boskopetek ženske ne potrebujejo nedolžnih fantov ampak odrasle romantične tipe. Zgleda nekako tako : Kakšen moški pa si, če še nimaš ženske ? Boljši letalo, kot pa kadilnice ! Z letalom se pokaže, kako dobro živi država in tudi kobajagi državljani te države. Več ko Ti sem hodil in hodim po lokalih. Še po Slovenjskih Konjicah so me poznal. Najboljša je tista gostilna iz desne strani , če prideš izZreč. Dobre amlice in gostoljubni ljudje
Nina Fišer
04. 08. 2007 11.06
boskopetek: meni ni problem, ne kadim in ne pijem kave:) samo hočem povedat, da nekateri preveč poudarjate, da vam dim smrdi, namesto da bi se bolj osredotočili na zdravje.
Bostjan Petek
03. 08. 2007 21.18
Pa kakšno letalo ? kadilnice kolk bodo koštale nas !! Kaj hočeš s tem rečt? Da bodo kadilnice več koštale kot Uno letalo? Pa da bodo za kadilnice bolj vrgli denar stran k so ga za uno letalo? limonca4 dej tegale Borca malo v roke vzam no men se ne da več. Nč se mu ne da dopovedat kr neki svoje melje.... Ej malo heca malo pa zares veš Borec "Sploh ne vem kaj vidite v bifejih, razen dobrih kelnerc" Ej ka boš zdej reku da nisi b bifeje hodu? Ali je to sam izgovor ker zdej ne boš mogu več kadit pa ti ne bo več zanimiv? muvimen hehehe vežde točno. Kak si vedu? Ej Borec pa kaj morš okol tvezit da mam punco no... hehehe
muvimen
03. 08. 2007 20.45
Se mi mal dozdeva na vse te debate do sedaj, da bodo nekadilci /ke začel svoje rilce vihat še ko bomo zunaj kašnega prcinl.
Prvo Bore
03. 08. 2007 20.40
boskopetek končno Mi kadilci pa v hosto z limonca4 , donna20 in da ne pozabim na ostale, pa se bomo fejst imel, pa vsi se bomo lepo spoštovali in imeli. Sploh ne vem kaj vidite v bifejih, razen dobrih kelnerc Boško mi boš povedal, kako je bilo v Nedeljo na štajerkem, pa nič ne laži. Boško Ti si mlad in imaš mlado punco, nikar ne osvaji. Pa kakšno letalo ? kadilnice kolk bodo koštale nas !!
limonca4
03. 08. 2007 20.26
Komaj čakam, da bo nedelja, ko bom lahko hodila v lokale s "čistim" zrakom ... Da ne bom več ven hodila kot prekajena šunka ... Uh, kakšno olajšanje!!!!! ;-))
Bostjan Petek
03. 08. 2007 20.21
Hehehe donna20 te povabim u nedeljo v en lokal na eno kavo pa se bova tam kej zmenla. A si za? No če boš hotla pa kadit boš šla pa ven v naravo pa mir! Lp.
Nina Fišer
03. 08. 2007 20.10
nekadilci, ki se jim gre za svež zrak, itak nimajo kaj hodit v zapre prostore!!! ven v naravo, pa mir!
Bostjan Petek
03. 08. 2007 20.00
Borec ti men pravš naj se neprezračenih lokalov izogibam. Lepo te prosim! Sej zdej je ta zakon kar na mestu tako da se mi ne bo treba izogibat. Ja naj se izogibam...a misliš da se nisem. Samo je prekleto malo takih lokalov. No zdej vidiš kako je. Mi nekadilci, ki s tem našim početjem, ki smo prišli v lokal na kako kavico nismo nobenga okoli nas onesnaževali z dimom, in zdaj nej se izogibamo neprezračenih prostorov. Vidiš zdej to. Namesto da bi bili kadilci ovidevni do nekadilcev, saj vi ogrožate sebe in druge okoli vas, ugasnili cigareto ali šli ven skadit svoje, se mormo mi prilagajat No ja smo se moral. Kako nima veze, če bomo dali denar za tiste kadilnice po ministrstvih. lahko bi kaj pametnega nredil. Borec sej veš za kaj so naši pametni ministri že vse trošli denar ampak po res neumni presoji, pol so pa ugotovili da pa tiste stvari mogoče sploh ne bodo rabli ( ZNAMENITO LETALO )! in še ogromno drugih stvari. To bo kr pametna stvar tako da ne vem kaj se buniš. Zdej bom vsaj šev v kterkoli lokal na kavo ne da bi smrdel po čikih k bom pršu domov. Pa še neki zdej smo se po eni strani nekadilci izogibali lokalov ki so bili zakajeni, in s tem POSREDNO kadilcev, zdej bo pa tako k more bit Obratno. Saj vi škodujete sebi in drugim okoli vas, pol se pa vi izogibajte ne pa mi. civitasstain Prav maš Zdej pa glejte kak me bo Borec spluval hehe Ti me kr spluvej sej ne zamirim povej svoje pa je. js sm svoje pridem čet neki časa da vidm kaj napisu pol pa kontra vsekam hehehe Lp.
Prvo Bore
03. 08. 2007 19.40
civitasstain prižgi enga preden neumnost ven butneš. Pojdi braniti RKC , ker jo pljuvajo in trgajo, da je joj. Perje kar frči