Slovenija

Pripravljeni na skok v kratke rokave? Konec tedna nas bo razvajalo sonce

Ljubljana, 13. 04. 2018 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zima vlada le še v gorah, kjer je debelina snežne odeje med rekordnimi. Za rekordne temperature pa bo ta konec tedna poskrbelo sonce. V nižinah se bo namreč ozračje ogrelo nad 20, na Primorskem pa bo celo okoli 25 stopinj Celzija. Sončno bo vse do nedelje!

S skokom v kratke rokave se začenja tudi sezona piknikov.
S skokom v kratke rokave se začenja tudi sezona piknikov. FOTO: Thinkstock

Pred nami je skoraj poletni konec tedna, saj se bodo temperature povzpele nad 20 stopinj Celzija. "Po bolj kislem četrtku, ko so se skozi ves dan pojavljale padavine, se je vreme že ponoči izboljšalo. Oblaki se bodo dopoldne povsod umaknili in dali prostor toplemu soncu, izjema so le hribi severne Primorske in Posočje, kjer bo dopoldne predvidoma še ostalo bolj oblačno vreme s kakšno ploho. Popoldne se bo tudi tu delno zjasnilo. Marsikje se bo spet prebudil jugozahodni veter in temperature pognal precej visoko," napoveduje naš hišni prognostik Rok Nosan.

Najbolj se bo sicer ogrelo na Štajerskem in v Prekmurju, kjer bo tudi veter najmočnejši. "Tu pričakujemo tudi malo nad 20 stopinj Celzija. Drugod po državi bo večinoma med 15 in 19 stopinj Celzija. Okoli 13 stopinj Celzija pričakujemo na skrajnem severozahodu države," še pojasni Nosan.

Že tako tople današnje temperature pa se bodo konec tedna še okrepile. Da je pred nami obdobje toplega vremena, so namreč potrdili tudi na Agenciji RS za okolje (Arso). Po njihovi napovedi bo najtopleje na Primorskem, kjer se bo ogrelo do okoli 25 stopinj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Na Kredarici je še več kot pet metrov snega.
Na Kredarici je še več kot pet metrov snega. FOTO: Sandra Milič

Vladavina zime v gorah

Po ohladitev se bo treba odpraviti malo više. "V nasprotju z nižinami, ki se v teh dneh oblačijo v svoja najlepša oblačila, je v gorah še prava zima, ki se še ne bo poslovila. Po navadi najdebelejšo snežno odejo v visokogorju izmerimo prav v aprilu. Na Kredarici ta danes zjutraj sega dobrih 5 metrov visoko, kar je ena najvišjih snežnih odej sploh," še izpostavlja Nosan. V zadnjih 40 letih je bilo več snega na 13. april namreč le leta 2001, in sicer kar 630 centimetrov.

Meja sneženja je bila ta teden visoko, sneg je večinoma zapadel nad okoli 2100 metrov, ponekod tudi nekoliko nižje. V Julijcih je zapadlo do 50 centimetrov snega, drugod do okoli 20 centimetrov ali manj.

Po podatkih Arsa je nevarnost snežnih plazov trenutno znatna, 3. stopnje. Zaradi novih padavin se je sneg pod mejo sneženja dodatno razmočil in tudi kopnel, zato so tam še možni plazovi mokrega snega. Višje, nad okoli 2100 metrov nadmorske višine, se lahko s strmih pobočij plazi nov sneg.

Novi sneg je po višjih vrhovih suh, nižje pa moker. Stara snežna odeja je razmočena od dežja. Zaradi šibkih plasti in slabe sprijetosti s podlago so možni tudi spontani plazovi. Ob današnjih padavinah, ki jih sicer ne bo veliko, bo meja sneženja na nadmorski višini okoli 1600 metrov. Višje lahko zapade do okoli 10 centimetrov snega. 

V soboto in deloma še v nedeljo bo zaradi vpliva sonca večja možnost za plazenje na prisojnih pobočjih visokogorja od sredine dopoldneva dalje. Ponoči bo sneg pomrznil le v visokogorju, nižje pa zaradi precej tople zračne mase manj verjetno. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi spet zmanjševala. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
13. 04. 2018 14.53
"kratkih rokavov" bo ostala Urvacka, ki računa , da gre drugo leto v šengen!
13klu?
13. 04. 2018 11.00
+1
potem počasi prihaja čas tud za kratke gate
ssbobo
13. 04. 2018 10.43
+1
sam zakaj ima pa mati na sliki zlomljen levi komolec........ je to moderno sedaj.........al kwa
olimpija35
13. 04. 2018 10.18
+5
cerarja oblečte v kratke rokave in kratke hlace..da vidimo to čudo