Slovenija

Pripravljeni, pozor ... zdaj!

Ljubljana, 10. 09. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Z današnjim dnem se je začela volilna kampanja za lokalne volitve 2010, kandidati za županske stolčke in mestne svetnike pa se že predstavljajo javnosti. Morda že imate svojega favorita?

Hkrati z volitvami županov in volitvami v občinske svete bodo potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti, ki jih razpišejo župani.

Že 9. avgusta so začeli teči roki za volilna opravila. Kandidati in njihovi podporniki imajo polne roke dela, priprave na vložitev kandidatur za županske funkcije in mesta v občinskih svetih pa so v polnem zagonu. Kot pravočasno vložene se bodo štele vse kandidature, ki jih bodo občinske volilne komisije dobile do 15. septembra, in sicer do 19. ure. Ostale bodo zavrnjene kot prepozne, ne glede na to, ali bodo pravilne ali ne. Sicer pa je na lokalnih volitvah mogoče nastopiti kot strankarski kandidat ali pa kandidat s podporo volivk in volivcev.

Ob tem se stranke morajo držati nekaterih rokov in opravil: najprej so morale sklicati svoje organe in kandidate določiti s tajnim glasovanjem. Kot je pojasnil tajnik Državne volilne komisije (DVK) Marko Golobič, politične stranke kandidate določajo prek svojih članov v posamezni lokalni skupnosti po postopkih, ki jih določajo njihova pravila, a obvezno s tajnim glasovanjem. Drugih posebnih pravil pa zanje zakon ne določa, je dodal.

Ste že podprli svojega kandidata?

Za neodvisne liste in posameznike, ki niso strankarsko vezani oz. želijo na volitvah nastopiti kot neodvisni kandidati, je treba zbrati podpise podpore. Na upravnih enotah je do 15. septembra možno podpisovati obrazce podpore kandidatom za župane in občinske svetnike, pa tudi za predstavnike pripadnikov romske, italijanske in madžarske narodne skupnosti v občinskih svetih.

Koliko podpisov potrebuje kandidat?

Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, vložijo do 7. oktobra zahtevo, da želijo glasovati na svojem domu.
Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, vložijo do 7. oktobra zahtevo, da želijo glasovati na svojem domu. FOTO: Jani Dolinšek
25. septembra bodo javno objavljeni seznami potrjenih kandidatur ter list kandidatov. V državni volilni komisiji pa opozarjajo, da lahko državljani do tega dne tudi zahtevajo popravek volilnega imenika. To lahko storijo ustno ali pisno.

Po zadnjih lokalnih volitvah se je zakon spremenil tako, da je zahtevano število podpisov podpore sedaj manjše in je vezano na število volivcev, ki so glasovali na predhodnih lokalnih volitvah.

Da se bo nekdo lahko potegoval za sedež v občinskem svetu, ga bo moral (oz. listo, na kateri bo kandidiral) v njegovi volilni enoti podpreti najmanj odstotek od števila volivk in volivcev, ki so v tej volilni enoti glasovali na zadnjih rednih volitvah v občinski svet (a ne manj kot 15 in za listo ne več kot 1000).

Pri županskih kandidatih je prag za vstop v volilno tekmo nekoliko višji: dva odstotka tistih, ki so na zadnjih volitvah v občini glasovali v prvem krogu županskih volitev. Tudi tu je določena spodnja meja 15 volivk in volivcev in zgornja 2500.

Tisti, ki bodo želeli kandidirati s podpisi podpore, bodo torej na občinski volilni komisiji morali najprej pridobiti podatek, koliko volivk in volivcev je v občini oz. volilni enoti, kjer želijo kandidirati, glasovalo na volitvah 22. oktobra 2006 in koliko obrazcev podpore potrebujejo.

Ker so občine po velikosti zelo različne, je težko govoriti o povprečju, a po Golobičevih besedah je kar precej občin, kjer bo potrebno zbrati več kot 100 podpisov.

Usodni drugi krog

Volivci, ki lahko glasujejo po pošti, morajo do 30. septembra vložiti zahtevo za glasovanje po pošti.

Med županskimi volitvami in volitvami v občinski svet pa je še ena pomembna razlika, da pri volitvah županov odloča drugi krog, če v prvem noben od kandidatov ne dobi večine glasov.

Drugi krog razpiše DVK, zakon pa določa, da mora biti izveden najpozneje v treh tednih po prvem krogu volitev. Ker se bo 21-dnevni rok iztekel 31. oktobra, na državni praznik, bo drugi krog potekal predvidoma 24. oktobra.

So v sorodu s kandidatom?

Imate že svojega favorita?
Imate že svojega favorita? FOTO: Dare Čekeliš
Predčasno glasovanje

Državna volilna komisija priporoča občinskim volilnim komisijam, da določijo v navedenem roku kot dan predčasnega glasovanja sredo, 6. oktobra 2010, najmanj med 9. in 17. uro, za torek, 5. oktobra, in/oziroma četrtek, 7. oktobra, pa glede na krajevni običaj oziroma potrebe.

Stranke pa so imele do 18. avgusta pravico, da predlagajo člane volilnih odborov. Tu pa je bila letos vpeljana pomembna novost. Vsak predlagatelj je namreč moral priskrbeti pisno izjavo kandidatov, da soglašajo z imenovanjem v volilni odbor, pa tudi njihovo pisno izjavo, da bodo najpozneje tri dni po javni objavi kandidatur oz. list kandidatov občinsko volilno komisijo obvestili, ali je kateri od kandidatov z njim v sorodstvenem razmerju, ki ga navaja zakon.

Računi so že odprti

Do 26. avgusta so morali v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji organizatorji volilne kampanje odpreti tudi posebne transakcijske račune za volilno kampanjo. Prav tako so občine že objavile pogoje za brezplačna plakatna mesta za čas volilne kampanje, ki bodo na voljo organizatorjem volilne kampanje za osnovno predstavitev. Plakatna mesta morajo biti enakopravno zagotovljena vsem organizatorjem volilne kampanje, na posamezni občini pa je bilo, kolikšno število mest je določila. Ob tem lahko omogoči tudi plačljiva plakatna mesta.

Kdaj bodo uradno znani kandidati?

Kdo vse se poteguje za županske položaje in mesta v občinskih svetih, bo dokončno znano 21. septembra, ki je zadnji rok za izdajo odločb o potrditvi oz. zavrnitvi kandidatur. Štiri dni zatem, 25. septembra, pa bodo seznami potrjenih kandidatur in list kandidatov tudi javno objavljeni.

Dan D bo hitro tu

Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, vložijo do 7. oktobra zahtevo, da želijo glasovati na svojem domu. Volivci, ki želijo glasovati na posebnem volišču, ki je dostopno invalidom in ne na volišču, kjer so vpisani v volilni imenik, morajo do istega datuma to svojo namero sporočiti občinski volilni komisiji.

8. oktobra ob polnoči se zaključi javna volilna propaganda, sledi volilni molk, nato pa 10. oktobra volitve.

11. oktobra do 12. ure morajo volilni odbori predati volilno gradivo občinski volilni komisiji. Takoj po tej uri začne občinska volilna komisija ugotavljati izid glasovanja po pošti.

Občinska volilna komisija do 16. oktobra sestavi poročilo o izidu glasovanja in ga pošlje županu, državni volilni komisiji ter predstavnikom kandidatur oziroma list kandidatov.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sajba2010
24. 09. 2010 13.13
hrcekmuri
11. 09. 2010 19.19
kaj bo spet slinastih
alexx4
10. 09. 2010 20.33
volil bom vola
marcone
10. 09. 2010 14.00
vem koga ne bom volu...ma grem na te k volitve in res grem volt tistga klovna od jazbinška kaj me briga, so pač kilavi protikandidati ampak folk neki se mormo zavedat, ta gnjus nas je lublančane zakrediteru za naslednih 50 let, tko da tud nasledni župani nas ne bojo mogl z dreka zvlečt
jerox
10. 09. 2010 13.05
volite mene bom ko Tito kradu od vseh almak tuda dal kaj naprej
SEBASTI
10. 09. 2010 12.44
Res nihče ne bi smel na katerekoli volitve, pa bi mogoče kdo začel razmišljat s svojo glavo in ne z žepi !
Brabus
10. 09. 2010 12.38
Ojoj, spet same sladke besede.Kandidati me bodo kar čez cesto vabili in silili na kozarček in samohvaljenje, pa me še pozna ne.. Kaki hinauci.Vse v imenu denarja in moči. BLJAK in FUJ
mali_M
10. 09. 2010 12.32
Nestrinjanje s politiko je treba nagraditi vsaj z oddano neveljavno glasovnico. Najslabše pa je, če se ne gre na volitve. Saj politiki imajo vse izgovore že vnaprej naštudirane. Če dobi en glas več, govori da ima večino. Če je majhna volilna udeležba se zgovarja da so volitve vseeno legitimne. Politikom lahko damo misliti samo tako, da je 10% ali več glasov neveljavnih neglede na udeležbo.
jurimuri1
10. 09. 2010 12.16
pa bo prišlo nekaj novih h koritu, eni so se že nažrli, drugi, k mislijo da še nimajo zadost bojo še vztrajali, novinci pa se bojo hitro učili kako polnit žepe
am_staff
10. 09. 2010 11.59
Da se ve, Mariboru vlada DUPLEK. HURA!!!!
bemtisunac
10. 09. 2010 11.51
kanglera bom volo v maribori ker je naš človek...seljak pravi..he he
vinadap.
10. 09. 2010 11.49
vinadap. 10.09.2010, 11:39 1 ....ko sem pogledal vobraze večine kandidatov, me kje prešinilo, da morda kandidira tudi Hilda Tovšak.... Glede na to, kake kriterije (glede na prisotne) naj bi kandidat izpoljneval, jih namreč po mojem mnenju krepko premaga..... Krasti zna, lagati zna, podmazovati politike in sodno vejo očitno tudi, zasluži si Borštnikov prstan zaradi odličnih vlog - predvsem komičnih s solzami, največji talent pa je ta - zna vsakokrat na isti način naplahtat rajo... Torej - SUPERŽUPANJA bi lahko bila. Metlo bi ji pa lahko posodila Marjetica. .....če se ne bi glih tisti čas na njej vozila.....
CtrlDelete
10. 09. 2010 11.03
bojadrag10.09.2010, 09:01 6 Pravijo da New York ni Amerika, tudi Ljubljana ni Slovenija. ...seveda da ni Slovenija, ker je Ljubljana Laibach, Maribor skoraj nemška dežela, Koper=Capodistria...in ne vem v čem je zdaj problem!? No, pa se zbija nacionalizem...TO NI FAJN!
vertex
10. 09. 2010 11.00
v ljubljani je že odločeno,kako je kaj v drugih mestih
Korvin
10. 09. 2010 10.30
vsinaboljsem.si Za lepšo slovenijo! Da bomo res vsi na boljšem!
kolcamož
10. 09. 2010 09.37
dol mi visijo volitve,ker to ni več demokracija...
Maček2
10. 09. 2010 09.24
izbira je res slaba o tem ni dvoma a vseeno mislim,da se bo treba za nekoga drugega odločit,ker janko bananko maora it
imenik
10. 09. 2010 09.23
komunista zihr ne bom volil
armand_hammer
10. 09. 2010 09.22
zoran jankovič seveda
pravicnez@gmail.com
10. 09. 2010 09.21
Voliti koga - slabega od slabšega, lažnjivca od lažnjivca? No way - škoda 20 min. za te ljudi. Ne bom volil.