Slovenija

'Zdravnik postaja delavec za tekočim trakom'

Ljubljana, 21. 12. 2018 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vse večje administrativne preobremenitve po opozorilih zdravnikov vplivajo na njihovo delo. "V slovenskem zdravstvu je preveč birokracije, ki uničuje odnos med zdravnikom in njegovim pacientom," že dalj časa poudarjajo družinski zdravniki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Birokracija pred zdravjem
    02:51
    Iz 24UR: Birokracija pred zdravjem
  • Davorina Petek o kompleksnosti obravnave pacientov
    01:05
    Davorina Petek o kompleksnosti obravnave pacientov
  • Antonija Poplas Susič o nesmiselnosti naročilne knjige
    01:44
    Antonija Poplas Susič o nesmiselnosti naročilne knjige
V slovenskem zdravstvu je preveč birokracije, ki uničuje odnos med zdravnikom in njegovim pacientom, že dalj časa opozarjajo družinski zdravniki.
V slovenskem zdravstvu je preveč birokracije, ki uničuje odnos med zdravnikom in njegovim pacientom, že dalj časa opozarjajo družinski zdravniki. FOTO: iStock

Družinski zdravniki in pediatri so na novinarski konferenci danes znova opozorili na nevzdržno in naraščajoče administrativno obremenjevanje, ki po njihovi oceni negativno vpliva na strokovnost in varnost dela osebnega zdravnika pri delu z bolniki. Kot so podarili, morajo vse več časa, ki bi ga sicer posvetili bolnikom, nameniti izpolnjevanju birokratskih zahtev.

Družinski zdravniki izpostavljajo preveliko breme birokracije in papirologije, s katerim se morajo vsakodnevno soočati. "Administracija obremenjuje vse zaposlene v osnovnem zdravstvu," poudarjajo.

S podobnimi težavami se po besedah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Zdenke Čebašek-Travnik sicer soočajo vsi zdravniki v osnovnem zdravstvu, v zdravstvenih domovih pa se borijo tudi z velikim pomanjkanjem ginekologov in radiologov.

"Skozi to konferenco izražamo podporo vsem zaposlenim v zdravstvu, ki so preobremenjeni z vsakovrstno administracijo, za katero pa nihče ne ve komu ali čemu služi, strokovni in varni obravnavni bolnikov zagotovo ne" je uvodoma dejala Čebašek-Travnikova.

'Borimo se s šiframi in porabljamo ogromno časa'

"Stvari pišemo dvakrat - na računalnik in v karton, 'borimo' se s šiframi, za to pa porabljamo ogromno časa. Te stvari so tako same sebi namen, da človeka jezijo," pravijo tudi v Slovenskem zdravniškem društvu.

"Na te težave smo opozarjali v zadnjih letih - tako strokovno javnost, kot politiko. Ne gre za to, da bi želeli višje plačilo," še pravijo v Zdravniški zbornici Slovenije in dodajajo, da želijo opozoriti tudi na to, da bodo nekateri zdravstveni domovi z novim letom ostali brez radiologov.

Zdravnik v ambulantah postaja delavec za tekočim trakom. Naše poslanstvo je pomagati, naše poslanstvo je zdraviti in to želimo početi v urejenem zdravstvenem sistemu. Antonija Poplas Susič, Slovensko zdravniško društvo

V zadnjih desetletjih je sicer obravnava bolnikov na primarnem nivoju zaradi staranja populacije, ki prinese več diagnoz hkrati, postala bistveno bolj kompleksna, pa je izpostavila zdravnica Davorina Petek iz Slovenskega zdravniškega društva. Osebni zdravniki po njenih besedah v ambulantah obravnavajo vrsto težav, kar pa zaradi časovne stiske, ki jo povzročajo visoke glavarine in birokratske obremenitve, vse težje počnejo kakovostno in strokovno. Zmanjkuje jim tudi časa za obiske na domu, ki so izrednega pomena, a jih zaradi premalo časa "ne moremo izvajati tako pogosto, kot bi bilo treba".

Kot primer administrativne preobremenjenosti so navedli tudi nov sistem elektronskih napotnic. "Ko sistem deluje, je super. A napotnice po 14 dneh ni možno več obnoviti in je treba vse pisati znova," je dejala Petkova.

Birokratsko delo, ki "nima nikakršne dodane vrednosti ne za bolnike ne za zdravniški tim", pa je Antonija Toplak Susič iz zdravniškega društva izpostavila naročilno knjigo. Za vpisovanje vrste podrobnih osebnih podatkov bolnikov in razlogov za njihov obisk v ambulanti na dan porabijo tudi do 50 minut, ki bi jih sicer lahko namenili pogovoru z bolniki.

S kadrovskimi vrzelmi se soočajo tudi pediatri

Na poseben segment težav pa je na novinarski konferenci opozorila predstavnica pediatrov Katja Dejak Gornik. V Sloveniji je namreč hudo pomanjkanje primarnih pediatrov, večina pa jih je starih nad 60 let. "Poleg tega v naših ambulantah zelo veliko podatkov beležimo. A teh podatkov nihče ne analizira. Na tak način pa bi se lahko ogromno naredilo na preventivi zdravja otrok in mladostnikov. Veliko težav bi lahko na tak način sistemsko rešili na državni ravni," pravi Dejak Gornikova.

Pediatri sicer skrbijo za petino najmlajših bolnikov v državi, ob tem pa s soočajo s kadrovskimi vrzelmi v njihovih vrstah in visokim deležem starejših zdravnikov, ki obravnavajo otroke in mladostnike.

Tudi pediatre pri delu z bolniki ovirajo po njihovi oceni nesmiselne administrativne zahteve. Ravno te so po oceni Dejak Gornikove krive, da mladi zdravniki izgubijo zagon za specializacijo na tem področju in se za delo na primarni ravni odločajo vse redkeje.

Nasploh pa tudi zanimanje mladih zdravnikov za to vrsto specializacije upada, hkrati pa vse pogosteje odhajajo v tujino. "To ni vlak, ki bo odpeljal, ampak, ki se že pelje," pravi predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina"Poleg tega je Avstrija pripravila posebne programe za slovenske zdravnike, ki želijo delati pri njih," pa je dodala Čebašek-Travnikova.

Slovensko zdravniško društvo in Zdravniška zbornica Slovenije sta na temo administrativnega obremenjevanja družinskih zdravnikov pripravila novinarsko konferenco.
Slovensko zdravniško društvo in Zdravniška zbornica Slovenije sta na temo administrativnega obremenjevanja družinskih zdravnikov pripravila novinarsko konferenco. FOTO: POP TV

"Naj nam dovolijo, da si sami organiziramo svoje delo," je pozval Komadina. "Kolegi iz vseslovenskih regij sporočili, da tako ne gre naprej. Ne gre za to, da bi zahtevali več denarja za manj dela, ampak želimo opozoriti, da je ogrožena strokovnost in varnost strokovnega dela na primarnem nivoju," je še dejal.

Čebašek-Travnikova je še opozorila, da vse več zdravnikov odhaja iz zdravstva, bodisi v zgodnejši pokoj bodisi na druga manj zahtevna področja dela. Ob tem je opomnila tudi na zdravnike, ki so zaradi hudih obremenitev na delovnem mestu bolniško odsotni. "Če zdravnike preobremenjujemo, je do njih krivično, da jih potem za napake, ki se dogajajo v vseh poklicih, obravnavamo na isti strani črne kronike s storilci kriminalnih dejanj," je bila še kritična.

Vse manj časa za bolnika, vse več birokracije

"Prisiljeni smo preglede opravljati kot po 'tekočem traku'", so pred dnevi opozorili tudi Mladi zdravniki Slovenije in dodali, da je čas za pregled bolnika izjemno skopo odmerjen in ne omogoča poglobljenega strokovnega dela z bolniki.

Da ima zdravnik vse manj časa za bolnika, ker se ukvarja z vse več birokracije, opozarjajo tudi pri Zdravniški zbornici Slovenije. "Čeprav vemo za prizadevanja ministrstva za zdravje, da bi naredil izboljšave na področju osnovnega zdravstva, pa pravih in odločnih korakov v tej smeri še nismo zaznali. Za začetek bi lahko ukinili naročilne knjige in omejili kreiranje vedno novih pravil s strani ZZZS," še pravijo.

Kaj bo storilo ministrstvo?

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu na opozorila družinskih zdravnikov iz več slovenskih regij v minulih dneh sicer zagotovili, da se stanja zavedajo in da nekatere ukrepe za izboljšanje že izvajajo, druge pa še načrtujejo. Med drugim napovedujejo tudi prenovo modela financiranja primarne ravni zdravstvene dejavnosti, načrtujejo pa tudi ukrepe, s katerimi bi zmanjšali administrativne obremenitve zaposlenih.

Kot so na ministrstvu zapisali v današnjem odzivu, bodo pripravili načrt za zmanjšanje administrativne obremenitve zaposlenih. Med drugim v zvezi s tem pripravljajo spremembo zakona o pacientovih pravicah.

Prav tako so napovedali povečanje števila razpisnih mest specializacij iz družinske medicine, pediatrije ter ginekologije in porodništva, zagotovitev pogojev za sistematičen razvoj stroke ter nenehno spremljanje in izboljševanje kakovosti, pa tudi okrepitev sodelovanja na sekundarni ravni za bolj povezano obravnavo bolnikov in hitrejši pretok informacij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
24. 12. 2018 19.05
+1
Birokracija nam pač ni v ponos
nedelja30
23. 12. 2018 13.27
+1
13klu?
22. 12. 2018 18.17
-3
niso tako prezasedeni zdravniki ampak neučinkoviti. Ko sediš v čakalnici in vidiš koliko imajo nepotrebnega letanja okoli in koliko imajo med tem efektivnega dela z pacienti se vprašaš zakaj so sploh prišli v službo.
kr--en
21. 12. 2018 22.09
+8
Zaradi nepotrebnega birokatiziranja ima zdravnik vedno manj časa za bolnika. Hecno je kako si uporabniki predstavljajo delo zdravnika. Ni nam rešitve.
nikhrast
21. 12. 2018 22.21
+4
V Sloveniji je verjetno problem birokracija, drugače pa vidim da tu v Severni Ameriki zdravnik samo prilaufa v sobo, se usede za komputer, začne spraševati, tipka pa hitreje kot ti govoriš, pa konec, odide v drugo sobo pogledati naslednjega pacienta. Vse pa že prej naredijo medicinske sestre in tajnice, nov datum ti dajo če ga želiš, uredijo tudi napotnice za specialiste, recepti pa že tako laufajo po internetu v tvojo farmacijo. Če zdravnik reče da je v enem dnevu opravil 30 katerakt operacij, potem veš da more biti vse lepo organizirano.
Neprijatelj
21. 12. 2018 18.13
+11
Od vseh, se mi zarosijo oči, ko pomislim na dr.Kuštrina.
Ni Vazno
21. 12. 2018 16.53
+15
Samo ne po placi
ChuckNoris
21. 12. 2018 16.14
+9
Seveda jih ena napnotnica vrže iz tira, če pa so računalniško nepismeni. Glede na sto vrst specializacije pa bi lahko znali napisat nekaj vrstic o ugotovitvah. Sicer pa skoraj vse izvide piše administracija iz posnetih diktatov ali pa admin. oz. sestra v ambulanti. Poznam delo iz prve roke.
Zaj?ekbine
21. 12. 2018 16.53
+3
Oprosti lahko poznaš delo iz prve roke, samo ... napotnica ni več samo napotnica ampak moraš prav naredit al pa človeku ne nardijo tistga kr bi mogli.... včasih so ble zelene u izi ja ... zdej morš pa ugotavlat kam napotit ... ni vsega v sistemu oziroma je pod kakimi čudnimi imeni itd,da ne naštevam naprej
trdovrat
21. 12. 2018 17.59
+4
Bom še enkrat, hkrati pa sprašujem brisalca, proti kateremu pravilu sen se pregrešil, če povgem človeku o delu iz prve roke!Izbrisan komentar: Chuck, iz tvojega prispevka se že zdaleč vidi, da poznaš delo iz prve roke v bližnji beznici!
ggargamell
21. 12. 2018 16.06
-2
pač treba bo šparat za privat dohtarje
gongash
21. 12. 2018 16.05
+27
slovenija birokratski bananistan 2 mio prebivalcev preko 200 občin..... že 5 ali manj bi jih zadostovalo
nikhrast
21. 12. 2018 16.01
+5
Pa saj imajo zdravniki tajnice, pa medicinske sestre, da jim pomagajo. zdravnik samo laufa od sobe so sobe, tam pogleda pacienta, pa naprej. Vse napotnice pa tako uredi tajnica, vse ostale datume tudi, pa račune pošilja....
godzila
21. 12. 2018 15.46
+1
ubogi revčki vsi ti naši dohtarji in šolniki .kako trpijo in garajo res se mi smilite božčki zgarani pa skozi mesec tudi težko shajate mate vedno premalo denarja za vaše needelo.............
willhelmtell
21. 12. 2018 15.33
+2
1983, studij, pripravnistvo, strokovni izpit so sele zacetek kariere enega zdrvnika. Mladi zdravniki se morajo se zelo veliko uciti in delati na raziskovalnih podrocjih, da bi lahko potem pomagali ljudem. Numerus clausus se ne pomeni, da ste strokovnjaki!!!!
mladjo866
21. 12. 2018 15.21
-4
strasno mi jih je zao :D nevem a da se smejem al da grem na drug sport po imenu jok
assassin911
21. 12. 2018 15.04
-1
Zdravnik postaja delavec za tekočim trakom, ampak z direktorsko plačo!
siFBI
21. 12. 2018 14.42
+40
Zdravnik postaja orodje zdravstvenih lobijev. Nasrkajo pa tako sposobni, človečni zdravniki in pacijenti, ki se ne želijo drugega kot zdravja in korektne obravnave za kar mastno plačajo. Denar si pa razdelijo mafijsko lopovske združbe v zdravstvu. Če pa že hočete t.i. lobiji.
medvedJEkriv
21. 12. 2018 14.41
+6
No ja......mogoče bodo zdaj razumeli vsaj tiste, ki res delajo kot za tekočim trakom.
rekof
21. 12. 2018 16.52
+3
Ma kje,.. to je zanje fraza, bolj stvar socialnega snobstva kot razumevanje,..
devlon
21. 12. 2018 14.26
-6
ne gre za visje place...ampak,da se vsakemu dodeli še strojepisko
devlon
21. 12. 2018 14.26
-7
ne gre za visje place...ampak,da se vsakemu dodeli še strojepisko
SloG pavelšek
21. 12. 2018 14.04
-6
da nebi blo res bogovi v belem...ne ponizujte delavce za trakom in se ne primirjat z njimi ker jim ne sezete niti do kolen
trdovrat
21. 12. 2018 14.33
+3
Slogovni, za začetek bi ti priporočil kakšno otročjo risanko, z velikim trudom pa mogoče poskusiš prebrati kakšno pravljico! Pa ne obupaj, če bo prvo leto težko!
Kamikaza1985
21. 12. 2018 13.54
+22
dragi moji...ce bi vsi delali kot delavec za tekocim trakom bi vse bilo postimano v tej drzavi
trdovrat
21. 12. 2018 14.04
-8
Ado, s takimi težavami razumevanja, te ne morem porabiti niti za pometanje delavnice! Da ti še prišepnem, pred mnogimi leti, so mi jo pometali otroci, ko so hodili v tretji razred OŠ!