Slovenija

Prisilno delo: kako hitro bi vi našli pot ven?

Ljubljana, 18. 10. 2018 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
25

Predstavljajte si, da se znajdete v pasti izkoriščevalskega delovnega razmerja. Bi znali poiskati izhod? Kruto realnost marsikaterega delavca lahko v teh dneh izkusite na lastni koži, v obliki trenutno zelo priljubljene zabave - sobe pobega. Le da je realnost vse prej kot zabavna.

18. oktober je mednarodni dan boja proti trgovini z ljudmi. Čeprav jo ponavadi povezujemo s prodajanjem deklet za namene spolnega izkoriščanja, je oblik več. Letos zato želijo krepiti zavedanje o drugih pojavnih oblikah trgovine z ljudmi, predvsem o prisilnem delu in delovnem izkoriščanju.

Amir je ostal brez dela, odhod v tujino se je zdel rešitev. "Obljubljali so devet evrov na uro, redna izplačila, govorili so, da je v Nemčiji veliko dela in da ne bo problemov. V resnici pa so tam razmere grozne. Delavce na veliko ožemajo, spijo v kontejnerjih, jesti nimajo kaj, delajo pa po 15 ur na dan," se spominja. Še danes mu je delodajalec, ki ga je napotil, dolžen denar.

Šofer tovornjaka je dve leti vozil pri slovenskem avtoprevozniku. Dajali so mu tehnično neustrezne tovornjake, celo takšnega, ki mu niso delale zavore. Delodajalec ga je silil, da je vozil brez zakonsko predpisanih odmorov, in mu postavljal nemogoče roke. Kazni je moral poravnati iz lastnega žepa. Ko je od delodajalca zahteval, naj mu vrne denar za kazen, ki jo je dobil zaradi njegove napake, mu je zagrozil s smrtjo.

Delavec iz Bosne se je prijavil na oglas ljubljanske verige restavracij. Iskali so kuharje, natakarje, pomočnike v kuhinji, picopeke in slaščičarje. Obljubljali so, da jim bodo uredili vse dokumente. V Sloveniji je tri mesece delal brez dovoljenj. Ko je vprašal za vizum, so ga poslali domov. Za 400 ur dela je dobil okoli 700 evrov plačila.

Delavka v čistilnem servisu je čistila vsak dan, vključno z vsemi vikendi, po osem ur. Za 400 evrov na mesec. Ko je zbolela, jo je delodajalec odpustil. 

To so resnične zgodbe resničnih ljudi. Zgolj peščica, delovnega izkoriščanja in njegove hujše oblike prisilnega dela, oboje je oblika trgovine z ljudmi, je namreč ogromno.  

In medtem ko drži, da so najbolj ranljiva skupina ljudje, ki prihajajo iz tujine, torej migrantski delavci, pa je dejstvo, da se v boju za preživetje s potencialnim izkoriščanjem lahko sreča vsak od nas. 

Čeprav najprej pomislimo na prodajo deklet za namene spolnega izkoriščanja, izraz trgovina z ljudmi zajema več kot to. Ena od pojavnih oblik je tudi prisilno delo in delovno izkoriščanje in prav temu je namenjena osrednja pozornost ob letošnjem 18. oktobru - svetovnem dnevu boja proti trgovini z ljudmi. 

Pobegnite iz krempljev izkoriščanja 

V čevlje ljudi, omenjenih na začetku, lahko stopi vsak od nas. V Ljubljani bo namreč do 27. oktobra odprta Soba pobega (Escape Room), ki se dotika prisilnega dela oziroma njegove milejše različice izkoriščanja delavcev.

"Soba pobega simulira tipične bivanjske in delovne okoliščine, v katerih se delavci znajdejo, in skozi mehaniko sobe pobega obiskovalce soočamo s temi okoliščinami in jih spodbudimo, da najdejo rešitev in pot iz sobe," je pojasnila Tanja Rudolf Čenčič iz Združenja DrogArt, ki se podpisuje pod projekt. 

Pred obiskovalci je 26 izzivov, vsak je neposredno povezan s problemom izkoriščanja in zasnovan eksplicitno za ta projekt. Z vsakim izzivom se dotakneš enega delčka te problematike. In vsak nazadnje, tudi s pomočjo moderatorja, najde pot ven. 

Escape Room Izkoriščanje delavcev bo odprt do 27. oktobra v prostorih Četrtne skupnosti Moste na naslovu Ob Ljubljanici 36a.

Termin rezervirajte na escape@drogart.org. Obisk je brezplačen, imeli pa boste eno uro časa za rešitev zagonetk.

Izkoriščanja delavcev vse več, a razsežnosti ostajajo prikrite

V sobi pobega so poskušali simulirati dejanske delovne in bivanjske razmere ljudi, ujetih v pasti izkoriščanja.
V sobi pobega so poskušali simulirati dejanske delovne in bivanjske razmere ljudi, ujetih v pasti izkoriščanja. FOTO: Miro Majcen
Trgovina z ljudmi je vsaka oblika rekrutiranja, prodaje ali prenosa ranljivih posameznikov ali skupin (znotraj ali izven države) z namenom izkoriščanja (izkoriščanje v obliki prostitucije ali drugih oblik spolnih zlorab, prisilnega dela, suženjstva, služabništva in prisilnega izvajanja kaznivih dejanj). Temelji na plačilu ali drugem nadomestilu ter na uporabi fizičnega ali drugega nasilja, prevari, goljufiji, čustveni zlorabi, zlorabi socialne ranljivosti, tako, da se doseže soglasje ali nadzor nad žrtvijo.

"Dejstvo je, da trgovina z ljudmi za namen prisilnega dela in delovnega izkoriščanja narašča in po uradnih podatkih v državah EU predstavlja skoraj četrtino vseh žrtev. Vendar pa prave razsežnosti problema večinoma ostanejo prikrite," je povedala Tjaša Škreblin iz medresorske delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi. Odkrivanje, prepoznavanje, predvsem pa dokazovanje je namreč izjemno zahtevno. 

"Če so se še pred nekaj leti kazniva dejanja trgovine z ljudmi izvajala ob prisotnosti fizičnega nasilja, omejevanja osebne svobode, nezakonitega bivanja in dela v državi, pa strokovnjaki v zadnjih letih ugotavljajo, da storilcem ni treba več izvajati nasilja in prisilnih metod, metode izkoriščanja ljudi namreč še posebej na področju prisilnega dela in delovnega izkoriščanja postajajo vse bolj prefinjene," je pojasnila.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je opozoril tudi na težave uradnih organov pri odkrivanju in kaznovanju storilcev. "Delavec je pred dvema letoma padel z gradbenega odra, poškodoval se je, postal je invalid paraplegik in v vsem tem času se po celotni verigi nadzora njegovega delodajalca ni našlo. Inšpektor za delo ga ni našel. Policija ga ni našla. Na koncu je tožilec zavrgel predlog ovadbe, ker ni bilo delodajalca, ker se ga ni našlo. Zanimivo je pa to, da smo mi to osebo našli v enem dnevu," je povedal.

Ob tem je zanimiv podatek, da v Sloveniji doslej še v nobenem primeru ni bilo ugotovljeno kaznivo dejanje trgovine z ljudmi za namen prisilnega dela, čeprav podatki raziskovalcev kažejo, da se je v zadnjem desetletju število kaznivih dejanj kršitev pravic delavcev in delovnega izkoriščanja močno povečalo.  

Kako se posameznik ujame v past izkoriščevalcev? 

Med panogami, kjer je izkoriščanja največ, so gradbeništvo, gostinstvo in turizem, trgovina, avtoprevozništvo, gozdarstvo, čistilni servisi, agencije za varovanje, gospodinjska pomoč na domu.
Med panogami, kjer je izkoriščanja največ, so gradbeništvo, gostinstvo in turizem, trgovina, avtoprevozništvo, gozdarstvo, čistilni servisi, agencije za varovanje, gospodinjska pomoč na domu. FOTO: Miro Majcen
V Sloveniji v okviru pojava trgovine z ljudmi prevladuje izkoriščanje žrtev za namen spolnih zlorab, redkeje pa so prepoznane druge oblike izkoriščanja. Lani je bilo v Sloveniji prepoznanih 66 žrtev zlorab, vse žrtve trgovine z ljudmi za namene spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja. Tjaša Škreblin, medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice se z zgodbami, kakršne so zgornje, srečuje vsak dan in vsak dan več jih je. Vsem, pravi, je skupno to, da so na začetku želeli zbežati iz zelo slabe ekonomske situacije. In posredniki se tega zelo dobro zavedajo. Kadrovanje, ugotavlja, se začne v neformalnih socialnih mrežah, pogosto  na Facebooku, kjer v zaprtih skupinah kroži vrsta dezinformacij. "V Sloveniji voznik dela na kilometer (cent na kilometer), v gradbeništvu delavec dela na uro (štiri, pet evrov na uro) ... To je na Facebooku na vseh teh socialnih omrežjih že skorajda dejstvo," je povedal Lukić. 

Delavcu se zdi, da je našel pot na zeleno vejo, a ko pride v Slovenijo, se mu, tako Lukić, odpre "ta mali svet izkoriščanja, za katerega je sprva še vesel, da je dobil možnost, da je padel vanj".

Sledi preskok iz virtualnega v realni svet. Najprej posrednik zahteva 400, 500 evrov, da mu uredi papirje. Čeprav je po slovenski zakonodaji to strošek delodajalca. "Zadnje čase delavci sploh več ne govorijo o tem. Ne zaradi tega, ker tega ni, ampak zato, ker se jim zdi normalno Popolnoma normalno se mu zdi, da plača par sto evrov za papirje, za katere bi moral plačati delodajalec," je svoje izkušnje delil Lukić. 

S tem korakom se začne zadolževanje. Od par sto evrov na začetku do nekaj tisoč in še več na koncu zgodbe.

Dela se na efektivo, kar pomeni, da delavec ne dobi plačano, če gre na dopust, če dežuje in ne more delati ... "Če se zgodi plačilna lista, če se zgodi direktno nakazilo na račun, potem se dostikrat zgodi tudi to, da delodajalec od delavca zahteva, naj mu vrne razliko od efektivnega dela do plačilne liste. Pojdi na bankomat in mi nazaj vrni denar," je izkušnje delavcev delil Lukić. Enako, pravi, se zgodi z regresom. Delodajalec ga nakaže, a ga mora delavec vrniti. "Najprej plača, da dobi dovoljenje, zdaj že plačuje nazaj delodajalcu, da sploh lahko dela."

Slovenska piramida izkoriščanja

To se dogaja na nivoju posameznika, firme. A težave so sistemske. Na sistemskem nivoju, pravi Lukić, imamo model piramide. "V Sloveniji imamo velike sisteme, ki zelo skrbijo za svoj imidž. Velike poslovne sisteme v gradbeništvu, v storitvah ... Ti so vrh piramide. Ti dajo delo izvajalcem storitev, torej podizvajalcem. Teh je ogromna veriga, nihče ne ve, koliko je teh podizvajalcev. Moramo vedeti, da gre za zavestno izgradnjo takšne piramide," je opisal Lukić. Na vrhu je naročnik, ki ohranja lep obraz, glavno problematično jedro pa je spodaj. "To je v bistvu super za glavnega izvajalca, za vrh piramide, ker reče, mi nimamo nič s tem, in super za tiste spodaj, ker izginejo v vseh teh verigah."

Tisti zgoraj se delajo, da z izkoriščanjem delavcev nimajo nič, do tistih spodaj pa skorajda ne moreš priti. Pogosto se izkaže, da imaš opravka s poštnim nabiralnikom ali da tisti, ki so vpisani kot glavne odgovorne osebe, živijo v drugi državi. Tisti, ki dejansko vodijo igro, tako Lukić, niso vpisani nikjer. "Preprosto lovimo fantoma," pravi. A izkušnje so jih naučile tudi dela s "fantomi" ... 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ekomentator
19. 10. 2018 10.09
+5
NAJVEČJA SRMAOTNA PA JE TO DA TE DELAVCE NA TA DELOVNA MESTA NAPOTI ZAVODA ZA ZAPOSLOVANJE.KO PA PRIDE DO PROBLEMA PA REČEJO NISMO VEDELI SMO ZDAJ UKREPALI NE BOMO VEČ LJUDI POŠILJALI K TEMU DELODAJALCU A PRAVICO PA IMA OBJAVITI ZA PROSTO DELAVNO MESTO.TO JE NEUMNO IN NORČEVANJE TUDI OBJAVE MU VEČ ZA NEKAJ ČASA NEBI SMELI PUSTITI PO VEČJIH KRŠITAVH PA TRAJNA PREPOVED OBJAV.ZAVOD NAREDI ZELO MALO ALI PRAKTIČNO NIČ DA BI ZAŠČITIL DELAVCA NJIM JE SAMO VAŽNA STATISTIKA IN POPOLNOMA NIČ DRUGEGA.DELOVANJE ZAVODA JE TREBA PREVITRIT KER TAK NAČIN NI VEČ UČIKNOVIT.
KavčStrokovnjak
19. 10. 2018 07.15
-1
Delavci so si sami krivi. Kaj pa ne prijavljajo kršitev na pristojne službe in dovolijo, da jim kdorkoli skače po glavi. Če se postavljaš v vlogo žrtve boš celo življenje žrtev. Raje povem direktorju kar mu gre in izgubim službo ter naredim prijavo, kot pa dovolim da mi kdorkoli skače po glavi in me na tegu Je. Delaš zase pa se lahko bojiš samo roparske države.
pozzo
18. 10. 2018 22.50
-3
Danes imamo poln zavod za zaposlovanje ljudi, ki dejansko ne želijo zaposlitve, ali ne želijo delati ali pač delajo na črno. V gradbeništvu se slovencev otepajo ker nočejo delat ampak hočejo službo (pa govorimo z nekaj nadurami o 1500€).
KavčStrokovnjak
19. 10. 2018 07.16
+3
Pa ti preživi tvojo družino s 500€/mesec...
flojdi
18. 10. 2018 18.48
+15
.meni jo je kar nekajkrat hitro uspelo najti. še posebej se spominjam neke hude firme, kjer so mi ob sprejemu rekli, da je plača okol 20ega. uspelo mi je raztegnit denarno imetje" za par dni. ampak plača je bila šele sedmega naslednji mesec. drug mesec je bilo podobno. ljudje tam niso že dve leti dobili denarja za prevoz , niti regresa. po treh mesecih poskusne dobe so mi mislili podaljšat, oz me dat za nedoločen čas (zaradi doseganja norme, verjetno). ampak vmes je bil" moj obisk na inšpektoratu. prežalostno mi je opisat doživljen odziv. sledila je moja odpoved . in hitro mi je uspelo najti drugo, neprimerljivo boljše , delo. / preveč TIŠINE je , ljudje !
Infraping
18. 10. 2018 19.25
-6
Transformerji
18. 10. 2018 16.51
+7
Pa še to: če si res sposoben za delo, pa pameten, lahko postaneš samostojni podjetnik. Vendar moraš vedeti, da lahko dobiš take davke, da boš spet v primežu izkoriščevalstva, tokrat državnega, če ne boš redno podkupoval davčne uslužbence.
Transformerji
18. 10. 2018 15.53
+14
Kaj pa hočete v resnici sporočati na tem portalu? Bodite zadovoljni s tem, kar imate, drugi imajo še manj - pa nam jih predstavite, hočete verigo pomoči za revne..... Kaj, ko bi nam predstavili, kaj vse imajo naši politiki, sedanji in vsi pretekli, kaj imajo naši zdravniki, kaj imajo dobavitelji zdravniške opreme in ostalega, kaj ima Kučan in Zemljarič, pa vsa ostala banda, ki je pokradla Slovenijo? Še tiste, ki jih je malo potrepljala roka pravice, še tistim se vrača premoženje. Kakšno pa? Vidite, to nas bolj zanima kot revščina, katere del smo tisti, ki pljuvamo po sistemu. Kajti tisti, bogati, na tem portalu prav gotovo ne komentirajo! Bodite vendar pošteni, pa povejte tisto, kar nam zanima in je vzrok naše bede!
Bott
18. 10. 2018 15.42
+16
delodajalca enega lepega dne ne bi bilo domov.....
spoštovanje ?ast lojalnost
18. 10. 2018 14.50
+0
evo sm si dal še sam en minus da me motivira da drugič bolj napišem. lp
spoštovanje ?ast lojalnost
18. 10. 2018 14.19
-1
sm hotu uno stvar napisat namest viagre k se začne na kamagr pa ne prime ti šment
spoštovanje ?ast lojalnost
18. 10. 2018 14.18
-5
pot ven obstaja samo brazgotine ostanejo predvidevam ti viagra jell pa ne bluzi ker tuki profil človeka ni določen. lp
13klu?
18. 10. 2018 13.32
+23
to so po večini direktorji sumljivega porekla z debelimi verigami okoli vratu in se vozijo z luksuznimi avtomobili ki skoraj ne znajo Slovensko in novačijo svoje zemljake.
JohannDoe
18. 10. 2018 14.23
+17
spoštovanje ?ast lojalnost
18. 10. 2018 13.27
+1
sredin?ar
18. 10. 2018 13.18
+7
To me vedno čudi, ena slovenska druzina “nima kaj za jest” kot pravita dva članka v zadjih 10ih dneh tukaj nanportalu... Nimajo sluzb. Pol pa en iz Bosne dobi sluzbo. Kako je mogoče, da nekdo brez vez v sloveniji, brez da govori naš jezik, brez stanovanja in avta najde sluzbo v sliveniji. Te druzine pa ne? Nekak mi to ne štima. Če moj otrok nebo mel za jest; bom tudi jaz kot ti gradbeni delavci sel delat 15 ur na dna za 700€. Vsaj za 2 meseca dokler ne najdem kaj drugega. Nikoli nisem bil brezposeln. Sodelavec, eno roko ima samo; dela kot pleskar. To da druzine danes nimajo za jest, imajo pa po 3,4 ali 5 otrok... Nevem no kje iskat resitev. Zasluzim malo nad minimalcem, imam 400 kredita za stanovanje. Zivimo “kot kralji”; jemo meso, gremo za 14 dni na morje, pozimi tudi smučat za dan ali dva. Je pa res da sem nehal kadit ko je začelo tanko piskat. Ne razumem revscine v sloveniji. Sodelavec iz srbije je prisel z druzino, spali so v eni najeti sobici; danes imajo dvosobno, on pleska ona dela v trafiki; nebi mogla bit bolj srečna! Nasim druzinam pa to rata, srbom pa rata. Zanimivo.
JohannDoe
18. 10. 2018 14.24
+7
Čakaj, da te na področju pravnega varstva in pravic izenačijo z nekom iz Srbije, ki pride začasno delat, pa boš tudi ti vroča roba.
Pan1
18. 10. 2018 15.46
+9
Perutnina Ptuj odpušča naše in zaposluje Bosance in jim plača celo bivanje. Razumi če lahko. In Kako dolgo še, se sprašujem, bomo to prenašali. Poznam recept, ampak, očitno še ni vrh dosežen.
aist
18. 10. 2018 12.51
+15
Ja prisilno delam že 25 let!
ginem
18. 10. 2018 13.02
+0
//////93
18. 10. 2018 12.37
+32
omenjate tukaj neko Nemcijo... poglejte sebe raje folk dela za 800e praznike vikende nedelje nocne.. izkoriscevalci umazani
fairplayy
18. 10. 2018 12.28
+19
kaj pa industrija bombaža za vaše nove cotike v bangladešu in aziji
sredin?ar
18. 10. 2018 13.24
+4
Sej bi kupoval muro, pa si je nemorem privoscit.
fairplayy
18. 10. 2018 13.37
+3
šmrko res je zato pa treba manj kupovat oz kvalitetno da drzi dolgo ne pa se zgledovat po trenutni modni muhi
Sputnik
18. 10. 2018 12.19
+24
dokler inšekcija nič ne sme je ta članek čisto brez efekta