Slovenija

Prisluškovanje po novem pravilniku

Ljubljana, 15. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z Marjanom Antončičem, vodjem Centra za zaščito podatkov pri Generalni policijski upravi, smo se pogovarjali o spremljanju elektronske pošte državljanov in snemanju telefonskih linij.

Marjan Antončič, vodja Centra za zaščito podatkov pri generlani policijski upravi
Marjan Antončič, vodja Centra za zaščito podatkov pri generlani policijski upravi FOTO:

Nadzorovanje, prisluškovanje, to vedno vzbuja neprijetne občutke - zakaj policija ne poskrbi, da bi državljani vedeli kdaj snema, kaj snema in kakšne pravice imamo pri tem?

Namen pravilnika je ravno v tem, da uvedemo seznanjanje vseh tistih, ki bodo klicali na to številko (številki 112 in 113 – op. p.). Je pa res, da smo komaj leto sprejeli zakon o telekomunikacijah, ki je uredil snemanje na številkah 112 in 113. Sam zakon pa je opredelil, da kakšno posebno obveščanje ni potrebno.

Ali ne bi zadostovalo že, da bi, ko pokličemo 113, avtomatska tajnica opozorila, da se pogovor snema?

Se strinjam, odločili smo se, da bomo obvestilo o pogojih pri klicanju na številko 113, o tem, da se pogovori snemajo, objavili v telefonskem imeniku. Za samo opozarjanje ob klicu pa menimo, da bi to lahko odvrnilo obveščanje s strani državljanov.

Kaj je z anonimno linijo, ali snemate tudi to?

Ne, načeloma se ne snema. Sam pravilnik pa omogoča, da če obstojajo utemeljeni razlogi, lahko snemamo tudi to. Bi pa v tem primeru moral na liniji biti odzivnik, ki bi klicočega opozoril na snemanje.

Torej ne obstaja možnost, da bi tisti, ki kliče na policijo, ostal anonimen?

Dejstvo je, da sodobni telekomunikacijski sistemi koncipirani tako, da – z določenim naporom – lahko izsledimo klice. V takih primerih je potrebna odredba sodišča, pa tudi sodelovanje telekomunikacijskih operaterjev.

Pravilnik določa, da direktor odredi snemanje telefona in nadzor elektronske pošte - brez odredbe sodišča. Ali niso s tem kršene ustavne pravice tistega, ki kliče in ne ve, da je telefon pod nadzorom?

Sam pravilnik predvideva, da bodo vse številke – razen 113 – imele odzivnik, ki bo klicočega opozoril, da je linija snemana, tudi če bo šlo samo za interno komunikacijo med policisti, ali pa komunikacijo med patruljami, če govorimo o radijskih zvezah. Enako velja za elektronsko pošto, se pravi, da bodo vsi, ki bodo pošiljali pošto na predal, ki je pod posebnim nadzorom, o izvajanju te kontrole posebej opozorjeni.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA