Slovenija

Prisotnost legionele potrjena

Ljubljana, 10. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Inštituta za varovanje zdravja RS so sporočili, da so laboratorijske preiskave vode v Hotelu Koper potrdile prisotnost legionele, zaradi katere je konec minulega meseca umrl starejši nemški turist.

Hotel Koper bo do nadaljnega zaprt
Hotel Koper bo do nadaljnega zaprt FOTO: POP TV

Kot je za 24 ur radijske novice povedala višja svetovalka republiškega Zdravstvenega inšpektorata, območne enote Koper, Janka Jeraša, je današnja meritev vode v hotelu je pokazala, da je temperatura prenizka, zato je Inštitut za varovanje zdravja dal zdravstveni inšpekciji predlog, da ta hotel ponovno zapre. Janka Jeraša, ki je bila dopoldne na kraju samem, je potrdila, da so inšpektorji upoštevali predlog inštituta za varovanje zdravja in do nadaljnjega prepovedali uporabo hotelskih prostorov. Trenutno namreč obstaja nevarnost za okužbo z bakterijo legionele.

Ukrep bo veljal toliko časa, dokler inšpekcija ne dobi novega mnenja Inštituta, v katerem bo potrjeno, da je voda v hotelu zdravstveno ustrezna, je še povedala Jeraša.

Renata Martinčič, članica uprave Term Čatež, ki so lastnik hotela Kope, je za 24 ur povedala, da sta bila po nalogu inšpekcije že od petka zaprta hotelska trakta B in C, po čiščenju vodovodnega omrežja z dezinfekcijo in toplotnim pregrevanjem pa so trakta v sredo ponovno odprli.

Ker pa so pristojni iz zavoda za zdravstveno varstvo in inšpekcije so ob današnjem preverjanju temperature vode ugotovili, da je le-ta nižja od predpisanih 60 stopinj Celzija, je inšpekcija hotel danes ponovno zaprla.

Predstojnica centra za nalezljive bolezni Alenka Kraigher na podlagi epidemioloških podatkov in rezultatov ocenjuje, da se je starejši nemški turist, ki je konec julija za legionelo umrl v izolski bolnišnici, okužil v omenjenem hotelu.

Kot je znano, je pokojni nemški turist, ki je bival v Hotelu Koper, zdravniško pomoč poiskal 27. julija, zdravnica pa ga je napotila na pregled v Splošno bolnišnico Izola, kjer je 30. julija zaradi legionarske bolezni, ki jo povzroča bakterija legionela, umrl. S smrtonosno bakterijo legionelo se je okužilo tudi šest nemških turistov, ki so potovali skupaj s pokojnim in so bivali v istem traktu Hotela Koper.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja