Slovenija

Potrjenih 34 primerov. Trije oboleli zaposleni v UKC Ljubljana

Ljubljana, 10. 03. 2020 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji že 34 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. UKC Ljubljana je potrdil, da so med okuženimi trije njihovi zaposleni. Minister Šabeder je napovedal vzpostavitev ad hoc kontrolnih točk na meji z Italijo, premier v odhodu Šarec pa je naročil zaprtje meje po vzoru Avstrije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 34 primerov okužbe s koronavirusom
    02:54
    Iz 24UR: 34 primerov okužbe s koronavirusom
  • Iz 24UR: Strožji ukrepi na Brniku
    02:27
    Iz 24UR: Strožji ukrepi na Brniku
  • Iz SVETA: Simona Repar Bornšek o razmerah v Sloveniji
    02:44
    Iz SVETA: Simona Repar Bornšek o razmerah v Sloveniji
  • Iz SVETA: Incidenti na vstopni točki
    07:19
    Iz SVETA: Incidenti na vstopni točki

V Sloveniji smo potrdili že 34 primerov okužbe s koronavirusom, je potrdil premier v odhodu Marjan Šarec.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šarec je preko Twitterja sporočil, da je naročil ministrstvu za zdravje in notranjem ministrstvu, da "zapremo mejo z Italijo in sicer sledimo Avstriji"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaprtje meje bo veljalo za potniški, ne pa tudi za tovorni promet, ker bi s tem povzročili dodatno gospodarsko škodo. 

Na meji z Italijo je minister v odhodu Aleš Šabeder na novinarski konferenci napovedal tudi vzpostavitev ad hoc kontrolnih točk, na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Danes so vzpostavili tudi delovno skupino, skupaj z notranjim ministrstvom, Civilno zaščito in Rdečim križem Slovenije, ki bo določila natančnejše ukrepe na meji z Italijo. Velja tudi začasna prepoved letenja oziroma pristajanja vseh zrakoplovov iz italijanskih letališč, prepovedano je tudi pristajanje letal iz Kitajske, Južne Koreje in Irana. 

Večina primerov v Ljubljani 

Epidemiologinja Eva Grilc iz NIJZ je potrdila, da je večina primerov še vedno prinesenih iz tujine, imamo pa že 14 t. i. sekundarnih primerov. 15 okuženih imamo v Ljubljani, 10 na Dolenjskem, tri na Štajerskem, enega v Portorožu, za dva okužena pa še nimajo podatka. "Verjetno gre za Zdravstveni dom Metlika," je dodala Grilčeva. 

Zgolj na Infekcijski kliniki v Ljubljani se trenutno zdravi 18 ljudi, pet pa jih bodo danes zaradi blažjega poteka bolezni odpustili domov. Še naprej pa bodo pod strogim zdravniškim nadzorom, pa je dejala predstojnica klinike za infekcijske bolezni Tatjana Lejko Zupanc. Vsi oboleli so v stabilnem stanju, nekoliko težji poteki bolezni so se pojavili zgolj pri bolnikih nad 60. letom starosti. 

Za vse obolele veljajo standardna pravila za bolniški stalež. Vse osebe, ki morajo biti v karanteni in ne morejo delati od doma (gre za osebe, ki so zdrave, a so bile v stiku z obolelo osebo), pa potrebujejo odredbo o karanteni, na podlagi katere so upravičeni do povračila polovice plače. Ta je za zdaj strošek delodajalca, je dejal Šabeder in napovedal, da na ministrstvu za delo pripravljajo interventni zakon, v skladu s katerim bo del bolniške (predvidoma 40 odstotkov) pokrila država. 

Med okuženimi trije zaposleni na UKC Ljubljana 

Že včeraj je UKC Ljubljana sporočil, da je s koronavirusom okužen tudi eden izmed njihovih zaposlenih – danes na novinarski konferenci je tudi epidemiologinja Eva Grilc iz NIJZ potrdila, da je okužen zdravnik iz UKC Ljubljana in zatrdila, da je bil pravočasno umaknjen iz delovnega procesa ter da ni bil v stiku z bolniki. Potrdili so tudi, da je v UKC Ljubljana okužena še ena oseba, ki pa ni zdravstveni delavec. Okužena naj bi bila še tretja oseba, a teh informacij na novinarski konferenci niso želeli komentirati. 

Je pa to potrdil sam UKC v popoldanskih urah. Na Twitterju so zapisali, da so do 16. ure imeli potrjene tri primere med zaposlenimi. "Drugi dve potrjeni okužbi sta povezani s prvo osebo." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oboleli tudi trije zaposleni v Domu za ostarele Metlika 

Iz Doma za ostarele Metlika pa so danes sporočili, da "so do danes trije zaposleni pozitivni". "Tudi vsi ostali zaposleni, ki imajo znake, značilne za okužbo s koronavirusom, so doma in v stiku z zdravnikom." Odvzeli so tudi brise treh stanovalcev, en bris je negativen, na izvida ostalih dveh pa še čakajo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poziv vsem posameznikom, naj upoštevajo navodila 

Šabeder je komentiral tudi "izredni dogodek" v ZD Koper, ko sta v zdravstveni dom vstopila dva pacienta. "Zopet gre za nespoštovanje navodil. Spet pozivam in prosim prebivalstvo, da se držijo navodil in ne prihajajo okuženi ali z vidnimi znaki koronavirusa v zdravstvene domove ali bolnišnice."  

"Apeliramo na vse, da upoštevajo navodila. Če sumijo na okužbo, naj pokličejo izbranega zdravnika in naj nenajavljeni ne hodijo v zdravstvene ustanove," pa je dejala Grilčeva in na novinarsko vprašanje o morebitnih ukrepih zoper osebe, ki navodil ne upoštevajo, dejala, da kazenski zakonik, če gre za ogrožanje zdravja zaradi malomarnosti, predvideva tudi kazni – sankcije naj bi sledile predvsem v primeru hujših kršitev. 

Ob prihodu v Slovenijo vas bo pričakalo SMS-sporočilo 

Od danes naprej bo vsak posameznik ob vstopu v Slovenijo prejel tudi SMS-sporočilo, ki se bo glasilo: "Ob vrnitvi iz tujine bodite pozorni na svoje zdravje. Če se slabo počutite, kašljate in imate vročino, ostanite doma in po telefonu pokličite svojega osebnega zdravnika." Aplikacija že deluje pri Telekomu, pri drugih operaterjih pa bo vzpostavljena tekom današnjega dne. 

Prepoved ne velja za poroke, pogrebe, nakupovalna središča, verske obrede 

Glede uredbe, ki prepoveduje dogodke z več kot 100 ljudmi v zaprtih prostorih, je poudaril, da ta velja tudi za kinodvorane, v katerih se nahaja več kot 100 gledalcev. Uredba pa ne velja za nakupovalna središča, manjše lokale, poroke, pogrebe, verske obrede. 

Na klicni center številni klici zdravnikov in pediatrov 

Na telefonsko številko 080 1404, ki so jo vzpostavili včeraj, so prejeli že več kot 700 klicev. Šabeder pa je ob tem opozoril, da so prejeli tudi številne klice zdravnikov in pediatrov, ter zdravniško stroko pozval, naj ne kličejo na omenjeni klicni center, saj je ta namenjen prebivalstvu in ne stroki, za strokovne službe so odprte druge številke, je poudaril. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil zloženko, ki vsebuje najpomembnejše informacije o koronavirusu za prebivalstvo. Zloženko bodo v prihodnjih dneh prejela vsa slovenska gospodinjstva, distribuirali jih bodo kar 730.000. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vwpasat
11. 03. 2020 21.16
Točno tako.Imajo prevelike osebne dohodke in niso zadovoljni z dopustom v Sloveniji.Treba je it izzivat usodo v Italijo.
beauceron
11. 03. 2020 14.02
+1
Zdej se bojo pa pa zdravstveniki spet oglašal da so oni najbolj izpostavljeni, no jaz bi jih sam spomnim da so oni to tudi prinesli v Slovenijo, tko da lepo tiho
šnajderca
11. 03. 2020 13.53
Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji 47 pozitivnih, v Ljubljanski regiji jih je 27, na Dolenjskem in v Beli krajini 12, na Štajerskem tri, na Primorskem tri in v Murski Soboti dva. Današnji podatki.Vam se očitno ne zdi vredno obnavljati podatkov.Bo treba bolj ažurno delati.
cevljar2
11. 03. 2020 12.01
+2
Nam so na faksu ukinli govorilne ure pri profesorjih, predavanja pa ostanejo nemotena. Kje je logika?
borut_p
11. 03. 2020 11.02
+2
Glede na kdaj so se prvi okužili, bi pričakovali prve informacije o ozdravelih. Zakaj tega ni?
Hellsrael
11. 03. 2020 10.58
+1
V ACRONIJU NA JESENICAH PRVA OKUba ‼️‼️
ggregg
11. 03. 2020 10.32
+18
Čemu in zakaj se tako prikriva prave podatke?? V UKC je okužen predstojnik ginekološke klinike, njegov sin, prav tako zdravnik in glavna sestra na ginekološki. Če drugega ne, imajo ti veliko stika z vodji drugih oddelkov in so uspešno zanesli okužbe na druge oddelke. Zakaj se to prikriva?! Kdaj bodo obveščeni ostali zaposleni, da se začne pravilno ukrepati???
Luna187
11. 03. 2020 10.54
+10
Tudi mene zelo zanima zakaj se skrivajo realni podatki. Nesramnost ne pozna meja
ggregg
11. 03. 2020 10.57
+9
Ne vem, očitno mislijo da bo od prikrivanja kakšna korist? Tu je zgodnje obveščanje in hitro ukrepanje ključnega pomena!
SLOVENEC
11. 03. 2020 10.19
+1
Nebo to dobro.
SLOVENEC
11. 03. 2020 10.17
+0
indal
11. 03. 2020 10.15
+16
Mene zanima koliko jih bo zaradi korone zbolelo na živcih?
lumpimonster
11. 03. 2020 10.11
+1
Ob 12:00 okuzenih ze 100 :)
MACOLAZAKON
11. 03. 2020 09.29
+21
Okuženih je vsaj x5. Preko medijev nam prodajajo bucke o realnem stanju saj se sami ne vedo kako in kaj... Vsakic nabijajo eno in isto samo malo obrnejo besede... Vse poteze, ki jih zdaj izvajajo so prepozne... Aja pa se to, zdravstvenim delavcem ze primanjkuje zascitne opreme... Da ostalo ne nastevam... Edini problem poleg smrtnih žrtev, ki jih ne bom v procente dajal so nadaljni ukrepi ko se to umiri... Gospodarstvo itd, pol se bojo zaceli masakri... Pa ddv pa to ono vmes so ze pokradli par mio. eur, razdelili stolcke... Mi pa civkamo na 24ur
TrixTrax
11. 03. 2020 09.52
+2
bojer
11. 03. 2020 09.28
+6
Aja, na pogrebih, porokah, pri maši,...so imuni na ta virus. Tega še niso potrdili na ministrstvu.
TistoPravo
11. 03. 2020 09.28
+5
Virus valovi proti svetovni populaciji...držite se in pazite na svoje najdražje in bližnje...na vsakega sočloveka...smo na skupni barki
wolfterier
11. 03. 2020 09.25
+16
Ali so dohtarji v Italiji smučali,potem pa v službo v UKC,al kaj.
mertseger
11. 03. 2020 09.16
+8
Upam da je teh 5 doma v strogi izolaciji ker glede na na napovedi trajanja okužbe še zdaleč niso izven tega časa.
Diverzanti
11. 03. 2020 09.03
+19
Ko se bo razlezlo bo cela štala'odrasli bodo okužili otroke oni pa v šolo in vrtec'in takrat bomo vsi doma ali v bolnici. A ne bi bilo bolj pametno šole, vrtece zdaj zapret? 'če jih že daš drugam pazit so vsaj zdravi, kasneje bo prepozno.
rockon
11. 03. 2020 08.44
+36
Danes je v karanteni že pol ginekološke klinike (eden od včerajšnjih potrjenih je predstavnik ravno te klinike) in več tamkajšnjih zaposlenih je danes potrjenih že. Čakamo uradne podatke...
mertseger
11. 03. 2020 09.16
+18
Konec sezone bomo govorili da so slovenski zdravniki povzročili epidemijo v sloveniji.
Uporabnik-1452211
11. 03. 2020 08.38
+9
Ali sedaj vejo kako se prenaša virus iz človeka na človeka ? Ali so se objemali?
fairplayy
11. 03. 2020 08.14
-8
Kolikor mi je znano jih je bilo v mb včeraj 5 okuženih glede na št prebivalcev bo mb kmalu prehitel lj. Štajerci pač mislijo da ker so hlapi alkota še v zraku da so imuni