Slovenija

Pritiski, grožnje, napadi ... postajajo novinarjev vsakdan

Ljubljana, 03. 05. 2020 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Fokus, Tina Kristan
Komentarji
632

Danes je dan svobode medijev; o pomenu svobodnega in neodvisnega opravljanja novinarskega dela danes govorijo institucije in novinarji po vsem svetu. Pred nekaj meseci smo v redkciji 24ur Fokus/24ur Inšpektor objavili prispevek o pritiskih, grožnjah, napadih na novinarje in novinarke na Balkanu, danes, torej na praznik svobode medijev, se bomo ozrli tudi po Sloveniji. Kaj se je v zadnjih letih in zadnjem času spremenilo glede tega v Sloveniji? Kako se spreminjajo pritiski in grožnje na novinarke in novinarje v Sloveniji? Kakšni so vzroki? Kakšne posledice? Pričevanja, opozorila ... je zbrala novinarka Tina Kristan.

Tatjana Pirc, dolgoletna novinarka Radia Slovenija denimo v prispevku med drugim pravi: "Ti primitivni napadi, verbalni večinoma, ki jim zeleno luč prižgejo neke vidne javne osebnosti, politiki in potem grda, umazana dela dokončajo množice anonimnežev, ki se kobalijo po svetu in spletu. In njihove ideje razglašajo neka medijska trobila. Seveda se je treba tu vprašati, ali se ljudje, ki so na pomembnih položajih, nosilci oblasti, ki take ideje tvitajo, žaljivke, sovražne misli, ali se zavedajo odgovornosti, kaj s tem sprožajo. Vsi vemo, da so se najhujši zločini človeštva začeli z sovražnimi besedami."

 V zadnjem mesecu so bile ekipe RTV deležne kar nekaj incidentov, eni ekipi so celo prerezali gume. Spomimo se tudi primera izpred dobrega leta in pol, ko je voznik v Novi Gorici namenoma zapeljal v novinarko in snemalca Televizije Slovenija. Sodišče je napadalca obsodilo na pol leta pogojne zaporne kazni.

Novinarji slovenskih medijev, zelo različnih medijev, tudi novinarji naše TV hiše, so (smo) deležni v zadnjih letih vse več pritiskov, sovražnosti, groženj ... "Gre pa seveda tudi za  zelo neposredne grožnje. Naša novinarka Branka Bezjak se je s tem soočala. Na njen pregon  je prišlo do sodnega procesa, do obsodbe, do prepovedi približevanje, ampak novinar mora za to imeti absolutno neko odločnost, trdnost, pokončnost, voljo da se tega loti, ti procesi tudi psihično niso nenaporni," pojasnjuje odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik.

Kakšna je tu sodna praksa? Zelo različna, v prispevku pojasnjuje odvetnik Emil Zakonjšek, ki je zastopal že mnoge slovenske novinarje. O še enem načinu pritiska na novinarje – za poskuse ustrahovanja s tožbami, pred objavo ali po njej, da se novinarji z neko temo ne bi več ukvarjali – pa govori odvetnik novinarjev POP TV Cene Grčar. "Seveda pa take grožnje, opomini, predolgi odvetniški dopisi z raznimi zahtevki, abotnimi tudi, imajo zastraševalen učinek pri manjših medijih. Enako velja za tožbe, ko se večja količina tožb v določenem časovnem obdobju skoncentrira zoper en tak medij ali zoper enega novinarja – je ta novinar zagotovo pod takim pritiskom, da si mogoče misli, zakaj bi pa jaz to delal."  Pomembno je, pravi Grčar, da sistem takšne tožbe in grožnje s tožbami sfiltrira, da jih medijski  sistem preprosto ne jemlje resno, da novinarji svoje delo opravljajo dalje ...

Danes je dan svobode medijev.
Danes je dan svobode medijev. FOTO: Shutterstock

Novinarka Tina Kristan, ki je pripravila tokratni Fokus, poudarja isto kot njeni sogovorniki – da novinarstvo seveda ni poklic za mevže, "novinarji moramo biti – in tudi smo – pripravljeni na ostro, argumentirano kritiko, a kaj ko smo namesto tega, kot ste slišali, deležni celo napadov, groženj in pogosto žaljivk. To se dogaja že dlje časa, a zdaj je tega več kot kdajkoli." Veliko so k temu prispevali družbeni mediji, pa tudi splošna klima v družbi, izjave politikov ...

Primož Cirman, raziskovalni novinar iz Necenzurirano.si pravi: "V zadnjem desetletju so prevladovali ekonomski pritiski predvsem na medije, ne toliko na novinarje neposredno, bolj na urednike; obstajala je vedno večja vrsta podjetij, o katerih je bilo težko karkoli pisati, vendar pa zdaj, ne samo jaz, ampak tudi kolegi opažamo, da se od 2018 naprej tendenca počasi premika spet k bolj političnim pritiskom, pri čemer pa je to v zadnjih nekaj mesecih dobesedno eksplodiralo." Kakšne so izkušnje medijev in novinarjev? Kakšnih pritiskov, groženj, celo napadov so deležni zgolj zato, ker opravljajo svoje delo?

In dogaja se vse bolj tudi to, kar so na začetku leta v našem posebnem Fokusu o novinarstvu na Balkanu dobro opisali novinarji iz BiH, Srbije, Hrvaške  – diskreditacije in osebni napadi na novinarje, stampedo žalitev, pritiskov, osebnih razvrednotenj ... "Jaz razumem velikokrat neke reakcije, ampak te reakcije so ušle izpod vseh proporcev, so postale to nek načrtni mehanizem, načrtna organizirana dejavnost, ki jo vodijo določeni centri moči, politične stranke, verjetno tudi kapitalski centri, zato da v bistvu novinarja načrtno diskreditirajo kot novinarja in človeka," dodaja Stepišnik.

Možnosti, kako utišati kritične novinarje in medije, je seveda še veliko več – od spremembe zakonodaje, zmanjševanja ali prerazporejanja javnih sredstev, neoglaševanja državnih podjetij v določenih medijih, različnih pritiskov na lastnike in še in še, do neposrednih pritiskov na novinarje, groženj, napadov, o katerih je  govora v tem prispevku. Ne gre samo za novinarstvo. Govorimo o tem, v kakšni družbi želimo živeti. Tudi o tem govorijo sogovorniki ...

V pozabo pa prav gotovo ne sme 28. februar 2001, ko je Slovenijo pretresel brutalen napad na takratnega novinarja Večera Mira Petka. Tožilstvo je takrat celo ocenilo, da je šlo za poskus umora.

Celotni prispevek 24UR Fokus si lahko ogledate na Voyo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (632)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endva
31. 05. 2020 17.22
+5
V Sloveniji se imajo novinarji še vedno za družbenopolitične delavce. Raziskujejo samo afere določene politične opcije, afer opcije, ki jim je po godu, pa NE!!!.. Mogoče jih ne smejo.... Najbolj šokantno pa je, da si vsi novinarji prizadevajo za to, da jih plačuje ( tudi) država iz proračuna ali s prispevki... Krog družbenopolitične vloge je tako sklenjen... DEJSTVO PA JE, DA SO VSI VEČINSKI MEDIJI (RAZEN POP TV, 24 UR IN POŽAREPORT) PRED BANKROTOM.
anakondabox
24. 05. 2020 19.06
+1
Tudi mediji morajo dati svobodo razmišljujočim posameznikom, da objavijo strokoven članek. Vsaj za sebe lahko trdim, da se mojim člankom ogibajo kot hudič križa. To ne bi bilo nič narobe, a objavijo mnogo slabše članke od mojih. Ne vem zakaj, ker nimajo niti toliko etike, da bi mi odgovorili. Dobesedno prezirajo me. Ker mi strokovno, kot literarno ustvarjanje predstavlja posebno veselje; so mi vzeli tudi ta smisel, cilj. Sploh v zadnjih letih. In ne vem zakaj? Sem bila predrzna, premalo direktna? Vsaj to mi povejte, če že nimate dovolj ravne hrbtenice in ostalih pritiklin, da bi me povabili na razgovor. #rekvijem
Marcelo Malani
04. 05. 2020 20.20
+1
Potrebno je dopolnit zakonik da z vsako neresnico ko novinar z lažmi in brez dokazil prizadene osebo ali inštitucijo mora sam odgovarja finančno in moralno.Tisti ki pišejo nepristransko jih nobeden ne priganja,tiste pa ki bodo namerno škodovali brez realne osnove jih pa ne bo nobeden obvaroval.ko novinarju grozijo z ubojem je cel halo ko grozijo politikom sedanje vlade pa ne pišejo in pokažejo in se jim zdi vse normalno.kje je vaš novinarski bonton,vprašajte se potem pa na druge kažite s prstom
France Korosec
04. 05. 2020 19.12
+7
Ko ravno omenjate g.Petka - kako to, da njega nič ne vprašate in objavite njegovo mnenje? Hudiča, ja, a ubit so ga hoteli? Kdo pa, ste že raziskali / kdaj boste ? Samo Stepišnik, pa Cirman, pa taki njima podobni, a nede????? NA DAN SVOBODNEGA NOVINARSTVA JE RED DA OBJAVITE MNENJA RAZLIČNIH, a ste pozabili?
FAUSTOS1
04. 05. 2020 16.14
-5
dejstvo da posebej sedajna vlada vrši izredni pritisk na medije saj hoče s tem utišati kritiko njenega strahovladnega sistema ala orban,sedajna pod krinko pandemije krši temeljne zakone in pravila demokracije ter zato vsako kritiko takoj utiša z raznimi komunisičnimi fintami
France Korosec
04. 05. 2020 19.12
+3
vinogradnik33
04. 05. 2020 11.00
+0
Novinarstvo je plemenita zvrst , dokler je v službi resnice in deluje proti vsem vrstam kriminala , korupcije , zatiranju vseh vrst , diktaturi in izkoriščanju in prav ta zvrst novinarstva je najbolj zatirana in preganjana , ker razriva resnice tvorcev vseh vrst odklonov ! Vodilni ( vladujoči in lastniki kapitala ) pa si želijo " njihove resnice ", zato ustanavljajo svoje medije , ki iznakazijo vse , kar ni v kontekstu lastnikov in se ne sramujejo LAŽI in POTVARJANJA ! Novinarji znotraj teh institucij so v službi kapitala in so slabi pisuni ! Pri nas je novinarstvo podvrženo šikaniranju , poniževanju , blatenju in grožnjam s strani sedaj vladujoče stranke SDS in njenega liderja !
Uporabnik1080493
04. 05. 2020 08.35
+28
Absolutno je potrebno braniti neodvisno in objektivno novinarstvo. Samo problem je v tem, da je takih novinarjev pri nas zelo malo. V glavnem niso objektivni in pišejo pristransko. Svojih napak ne priznavajo. To je tudi eden izmed problemov - novinar lahko piše kar hoče, kakor hoče, napada itd... in ne odgovarja, če se izkaže, da ni pisal po pravici. Tudi kakšen novinar bi moral izgubiti službo, če se izkaže, da je pisal laži. Novinarjevo pisanje je svoboda govora, kritika novinarju pa oni imenujejo napad, pritisk, onemogočanje svobode medijev!!! Ne vem če je to glih pošteno.
Millady
04. 05. 2020 08.47
+12
Smalcat
04. 05. 2020 19.05
+2
Nimaš prav geforce. Novinarji ki so dobri bodo vedno napadani da so neobjektivni in pristranski in ne vem še kaj. Zato morajo biti vse novinarji zaščiteni. Ta nekvalitetne izločijo uredniki, če jih pa ne pa nekvalitetne medije izločijo bralci/gledalci.. .
motorist_mb
04. 05. 2020 08.06
+15
Nimate jajc da bi bili nevtralni tak da ste lahko samo tiho!
Ricketts
04. 05. 2020 08.01
+18
Tudi Edi Pucar "novinar in voditelj" POPtv dnevnika je skočil na glavo v prazen bazen. Po famoznem skoku je ugotovil, da GOSPODARSTVO NI V KRIZI.
Ricketts
04. 05. 2020 08.02
+9
Ježek Moli Moli
03. 05. 2020 21.59
+32
Največja slabost medijev je, da nimajo popolnoma nobene odgovornosti, imajo pa velik vpliv. Če objavijo lažne nepreverjene informacije je to medijska svoboda in za posledice ne odgovarjajo.
Pepe Bolcev
03. 05. 2020 21.58
-15
Na javni rtv ze cel teden gledamo reklamo za pricevalce, ko nek model razlaga, da je komunizem strup itd ... da ubija cloveka itd...
puspan
04. 05. 2020 08.30
+15
Pepe, očitno ti še marsikaj manjka, ampak še največ v glavi, zato kakšnega pametnega odgovora niti ne potrebuješ. Zate bi bile najboljše oddaje Bacek Jon in Ribič Pepe. Glede Pričevalcev in Spominov pa je prav, da obstajajo, čeprav to niso oddaje za tupaste glave, kot je tvoja.
Belabreza
03. 05. 2020 21.57
-16
Na Nori24 nobenemu od dveh novinarjev ne grozijo, ker so prvi v službi resnice in ker nobeden ne gleda tega skropucala od SDS.
Pika111
03. 05. 2020 21.56
+14
Novinarji vcas res nardijo vec skode kot koristi. Prvega okuzenega s korana virusom v Sloveniji so skor pribil na kriz,saj bi ga najbrz,ce bi dobili informacijo o imenu in priimku. Pa se vprasam,zakaj niso npr.en teden porocal o tem,kdo je stoti okuzen,kolk je star,kje se je gibal itd. Tolk o teh novinarjih
NPCL
03. 05. 2020 21.56
+11
levim medijem še kipe postavljajo
Škrinca
03. 05. 2020 21.56
+0
tale mi je ena izmed najljubših hahahaha..........Kljub izključitvi iz zveze komunistov je bil Janša nekaj časa še ponosen na svoje komunistične prijatelje. Ko se je februarja leta 1985 prijavil na mesto odgovornega urednika časopisa Pavliha, se je v življenjepisu pohvalil s številnimi funkcijami. »Opravljal sem vrsto funkcij v ZSMS, ZK (Zveza komunistov, op. a.), SZDL (Socialistična zveza delovnega ljudstva, op. a.) in delegatskih skupščinah ... med drugim sem bil član komisij pri občinskem komiteju ZKS (Zveza komunistov Slovenije, op. a.),« je zapisal leta 1985...............
BobbyP
03. 05. 2020 21.55
+12
Google translate in politični aktivizem za povratne usluge nista novinarstvo. Da o pojmih neodvisno in objektivno niti ne izgubljam besed. 🙄
Bolfenk2
03. 05. 2020 21.53
+21
Je pa tudi res, da v Sloveniji nimamo nepristranskih in objektivnih novinarjev. Vsi so v službi nekoga. Vsaka politična opcija ima svoje novinarje, ki brutalno napadajo nasprotno opcijo in hujskajo narod.
Zmaga Ukrajini ...
03. 05. 2020 21.56
-14
Govori zase in za svojo NoroTV. Nacionalka ni in ne bo "v službi nekoga". Če se sektaška vlada ustreli v koleno je to njena krivda, ne krivda novinarjev!
bibien
03. 05. 2020 21.57
+5
Naj ostane tako. Sej vsaj vidi, kdo je pismen, kdo retardîran...
Uporabnik1080493
04. 05. 2020 10.03
+11
mesečev sij to, da nova24 pristranska vemo vsi in je itak o tem brezpredmetno govoriti, je pa hkrati tudi dejstvo, da se je objektivnost rtv zmanjšala - včasih sem z veseljem gledal dnevnik, sedaj si ne bi upal dati roko v ogenj, da so vsi prispevki narejeni objektivno. Novinarjeva naloga je, da podaja dejstva, da predstavi vse plati zgodbe, ne pa, da vsiljuje kar je po njegovem mnenju resnica. Ali bo neki stvari verjel ali ne se gledalec sam odloči. Če bo novinar dejstva predstavil objektivno naloga za gledalca ne bo težka.
Zmaga Ukrajini ...
03. 05. 2020 21.53
-2
Neverjetna "nepristranskost" naših sektašev, ki tako kritizirajo domnevno neobjektivnost novinarjev na nacionalki, sami pa v svojem strankarskem trobilu natrosijo cel kup abotnih lažnih novic. Samo en primer: pred časom so se na Gorenjskem stanovalci zbudili v jutro, ko so ugotovili, da je nekdo podrl njihovo kapelico. Seveda so hiteli obtoževat to "satansko" delo, ki so ga gotovo storili brezbožni imigranti in kako se moramo upreti islamizaciji, ... skratka cel kup mizoksenega pljuvanja, sovraštva, itd., nakar se po dnevu ali dveh izkaže, da se je nekdo ponoči, po nesreči zaletel v škarpo, na kateri je bila kapelica, ki se je zato podrla. No, to je samo en, tipičen primer "poročanja" tega neumnega trobila. Prepovedati bi ga morali že zato, ker lahko pride do hude mentalne okužbe, kar se je pri mnogih očitno tudi že zgodilo, sodeč po nekaterih spodnjih komentarjih.
Malinha
03. 05. 2020 21.56
-2
Zmaga Ukrajini ...
03. 05. 2020 21.59
-7
Spomnim se še enega "eklatantnega" - ko so v Iranu izvedli umetniško instalacijo, pri kateri je ustvarjalec pustil z visokega dvigala viseti ljudi. NoraTV je seveda poročala o pobijanju ljudi, krutem ravnanju, itd., brez, da bi se vsaj za trenutek potrudila preveriti dejstva.
Ježek Moli Moli
03. 05. 2020 21.51
+25
Politični aktivizem ni novinarstvo.
fNovak
03. 05. 2020 21.51
+3
Kaj napadate to čudovito, pošteno in najsposobnejšo vlado na celem svetu. Oni so zrihtali da ni bilo 900000 mrtvih v Sloveniji. Počivalšek je s temi slabimi ventilatorji rešil ogromno življenj, tunina mama ni lepa Nataša, Peterle je preko svoje hčere le želel pomagati Sloveniji, Pečečnik je sam plačal predrag prevoz in napačne maske, saj ko kradeš nimaš časa preveriti robe, podobnik je tudi pritiskal, da izberejo mizarstvo za posrednika, ker znajo delati čudovite stvari, tudi Gobčeva je ukazovala naj izberejo točno tiste firme, ki jih osebno pozna in ve, da poceni in hitro pripeljejo maske iz celega sveta, tudi 100% avanse so dajali samo tistim firmam, ki so najboljše in tudi najdražje in tudi rade delijo provizije. Zlagali so se, da je v Sliveniji zakon, da je nujno imeti posrednika, ker jih ja Šarec naoel, da je to zakon.
štrekeljc
04. 05. 2020 11.12
+2
Jep, če nas Veliki Vodja dr. I.J.J. ne bi zaprl v občine, bi bilo v Sloveniji vsaj 3.000.000 mrtvih! Večna Mu slava!