Slovenija

Pritožniki po bančnih izbrisih niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva

Ljubljana, 14. 09. 2021 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V primeru razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice bank v Sloveniji je prišlo do kršitve 1. člena dodatnega protokola h konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ugotavlja ESČP. Vlagatelji niso imeli na voljo učinkovitega pravnega sredstva, s katerim bi lahko izpodbijali izredne ukrepe Banke Slovenije.

Omenjeni člen navaja, da ima vsaka fizična ali pravna oseba pravico do mirnega uživanja svojega premoženja. Nikomur ne sme biti premoženje odvzeto, razen če je to v javnem interesu, v skladu s pogoji, ki jih določa zakon ter ob spoštovanju splošnih načel mednarodnega prava.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je zapisalo, da morajo imeti vlagatelji dostop do pravnih sredstev, ki jim omogočajo učinkovito izpodbijanje odločitve o odvzemu premoženja. Tak dostop mora biti v praksi zagotovljen, "kakor hitro je to mogoče".

ESČP je menilo, da bančne delnice in obveznice pomenijo premoženje. "Šlo je za nadzor nad uporabo premoženja v smislu drugega odstavka 1. člena protokola številka ena. Odločbe Banke Slovenije z decembra 2013 in 2014 so temeljile na določbah slovenskega prava, zlasti zakona o bančništvu. ESČP ugotavlja, da so te določbe ustrezne z vidika dostopnosti in predvidljivosti," so zapisali v državnem odvetništvu.

Država mora uporabiti ustrezne splošne in posebne ukrepe, s katerimi bo pritožnikom zagotovila pravice, ki so jim bile kršene. "Ukrepi morajo biti sprejeti tudi glede vseh drugih, ki so v enakem položaju kot pritožniki," so sodbo ESČP še povzeli v državnem odvetništvu.

Sodišče je menilo, da Republika Slovenija - vlada in sodišča - od leta 2013 do danes vlagateljem ni zagotovila kakršnega koli učinkovitega sredstva, s katerim bi lahko na sodiščih izpodbijali izredne ukrepe Banke Slovenije. Po izračunih Banke Slovenije naj bi šlo pri razlaščenih delnicah oz. obveznicah za ničvredno premoženje, ESČP pa je presodilo, da je treba o tem presoditi v ustreznem postopku.

Pritožniki po bančnih izbrisih niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva, je odločilo ESČP.
Pritožniki po bančnih izbrisih niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva, je odločilo ESČP. FOTO: Shutterstock

Ob tem se sodišče ni spuščalo v podrobnosti pravnega sredstva iz zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, sprejetega leta 2019, ker je ta zakon trenutno v postopku ocene ustavnosti pred ustavnim sodiščem. Prav tako se ni spuščalo v to, ali so bili izredni ukrepi v splošnem interesu in ali je bilo vzpostavljeno pravično ravnovesje med zahtevami splošnega interesa skupnosti in varstvom pravice pritožnikov do mirnega uživanja njihovega premoženja.

Ker ima država obveznost zagotoviti pritožnikom učinkovito izpodbijanje ukrepov in uveljavljanje zahteve po povrnitvi škode, ESČP pritožnikom ni prisodilo premoženjske škode. Prisodilo pa jim je nepremoženjsko škodo. "Pojasnilo je, da je pritožnikom to, da niso mogli zahtevati povračila škode in so bili v negotovosti glede pravnega sredstva, ki bi jim to omogočilo, povzročilo stisko," so pojasnili v državnem odvetništvu.

Sodišče je v danes objavljeni sodbi državi naložilo tudi, da tožnikom Jožetu Pintarju, Tadeju Kotniku, Luki Jukiču ter Andreju in Ireni Jesenko plača po 3000 evrov za nematerialno škodo, Jožku Peterlinu pa 1000 evrov.

Prve tožbe leta 2014

Prve tožbe so prizadeti na ESČP vložili leta 2014. Postopek proti Sloveniji v povezavi z bančno sanacijo pa je ESČP uvedlo novembra 2018. Na izredne ukrepe, v katerih niso prejeli odškodnine, se je pritožilo sedem slovenskih državljanov, ker niso imeli možnosti učinkovitega pravnega varstva in ker menijo, da ukrepi niso bili upravičeni.

Primer tako naslavlja vprašanja, povezana z zagotavljanjem ustreznih pravnih sredstev razlaščencem v izrednih ukrepih, ki jih je ob sanaciji bank izrekla Banka Slovenije. Naslavlja pa tudi vprašanja pravice do spora pred registrskimi sodišči in do upravnega spora glede ukrepov Banke Slovenije, do katerih so upravičene le banke.

V tem postopku je državno odvetništvo v imenu države spomladi 2019 odgovorilo na vprašanja ESČP glede okoliščin sprejetja izrednih ukrepov, odločb ustavnega sodišča ter zagotavljanja možnosti sodnega varstva. Nato so pritožniki lahko opredelili zahtevek za pravično zadoščenje oz. denarno odškodnino, država pa je imela možnost vložiti odgovor na njihovo vlogo.

Ukrepi, sprejeti v sanaciji šestih bank, so razlastili več kot 100.000 lastnikov podrejenih obveznic oz. delnic teh bank v skupni vrednosti 960 milijonov evrov. Tisti, ki so jih takratni postopki prizadeli, še vedno nimajo zagotovljenega ustreznega pravnega varstva.

V sporu glede ustavnosti ene od podlag za to razlastitev je ustavno sodišče jeseni 2016 ugotovilo, da ta ni bila v skladu z ustavo v delu, ki ni omogočal učinkovitega sodnega varstva. Rešitev države s konca 2019 je vnovič pod ustavno presojo. V njej se je ustavno sodišče tako kot v prvi presoji z vprašanji obrnilo na Sodišče EU in do njegove odločitve postopek prekinilo.

Banka Slovenije je medtem angažirala skupino strokovnjakov, ki kot najbolj primerno rešitev za odprta vprašanja glede pravnega varstva razlaščencev vidi vzpostavitev povrnitvene sheme, kjer bi finančno breme prevzela država. Za delovanje sheme bi bilo treba spremeniti zakon in imenovati poseben organ za tak način reševanja sporov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravičnež
15. 09. 2021 10.48
+1
No KUL!Sedaj pa kar ostro nad plegiatorko.Kdaj bo nujna seja.Ali boste zahtevali šiviljin odstop.KOLIKO VAS JE V HLAČAH?
Principat
15. 09. 2021 10.44
+2
zaščiteni so ponovno skorumpirani ljudje , preračunljivci in predvsem , ki so izkoristili notranje informacije , človek z zajamčeno plačo in morda kaj nekaj več , ga med temi špikolanti ne najdeš , ker on je delal in ni imel časa šarati in malverzirati
jodr
15. 09. 2021 08.51
+1
Alenka Bratovšek nam je to storila. Sedaj je gotova in SAB tudi.
JApajaDAja
15. 09. 2021 10.06
nič ni gotova-že danes je glasno in ponosno napadla pozicijske ministre-to je zanjo ednina rešitev, da obstane :-)
Walter Pravicek
15. 09. 2021 08.44
+3
KO JE NOVA KREDITNA BANKA MARIBOR DALA V JAVNOST ,DA SE SMEJO KUPITI NJIHOVE DELNICE PO 27 EVROV,SO LJUDJE JEMALI KREDIT,KUPILI TA PAPIR,POZNEJE Z IZJEMNIM PADCEM VREDNOSTI OB NAKUPU,A KREDIT SE JE NJIM ODTEGOVAL Z NJIHOVIH RAČUNOV!NISEM IN NE BOM NIKOLI NIKJER DELNIČAR!SEDAJ DAJEM PODPORO VSEM MALIM DELNIČARJEM,KATERE SO BREZSRČNO IZBRISALI,TER NAJ DOBIJO SVOJ DENAR POVRNJEM,TER MOŽNOST TOŽBE TISTIH OSEB,KI SO TO NEUMNOST POVZROČILE.KOLIKO SE JIH JE ZAKREDITIRALO?PROPADLA NJIHOVA IMOVINA?OBRT?KOT REČE FRANČEK:Z PUNO RITJO JE LAHKO SRATI-ALI GOSPODARITI Z TUJIMI PENEZI!BARABINI!
Principat
15. 09. 2021 10.50
+1
vlagatelji certifikatov v TNP (Triglavski narodni park ) sploh nismo dobili delnic , enostavno so nas izbrisali KD in tudi pod nosom smo se le lahko obrisali , pa nič !
pa dobr no
15. 09. 2021 08.26
+2
uh, celega jurja dobi. To ni niti za potne stroške bančnega direktorja v enem mesecu ali pa malo covid dodatka v javni upravi. To se jim pa res pozna. Krasno sodstvo.
anjerd
15. 09. 2021 08.23
-2
No , pa se ima levica priliko izkazati, povrniti vso škodo, ki so jo s prikrito krajo izvedli. Odprite svoje denarnice in poravnajte dolg, da ga ne bomo spet vsi plačali, za zdravljenja pa zbirali prostovoljne prispevke. Novinarji, naredite seznam kdo je kaj zamočil in za koliko, da se bomo lažje odločali na volitvah. Najbrž novinarji RTV SLO, ne bodo mogli sodelovati, za njih tudi plačujemo, ne prostovoljno.
Andreja Stepec
15. 09. 2021 08.17
+3
Same Koprive tu komentirate. Ali niste pomislili, da lahko ta drobiž poplačajo same banke, glede na to, da imajo sedaj ogromne dobičke?
Ponosno na DESNO
15. 09. 2021 08.39
-1
Aja ... in krade se naj naprej, in narod se naj naprej nateguje, ... pa kaj pol, sej lohk to banke same plačajo - ZAKAJ PA NEB TO BRATUŠKOVA PLAČALA, ki je vse skupi zakuhala ???
zajebant2
15. 09. 2021 08.02
+3
Obstaja sploh kakšno dejanje, da v vladavini levih niso oškodovali Slovencev
marker1
14. 09. 2021 16.53
+5
Šivilja Alenka nam je skuhala to maslo in nam najela več kot 10 milijard kredita z visokimi obrestmi, da je preprečila prihod EU trojke, ki bi brez kreditov uredila naše finance tako, da bi odklopila vse parazite prisesane na države jasli in izpeljala po pravilih EU nujne strukturne reforme za bolj zdrave finance v Slo. Mi žal nimamo tako močne vlade, da bi to uredila, saj se temu upirajo večinski levičarski paraziti, ki že leta udobno živijo na račun države in davkoplačevalcev.
Andrew16
14. 09. 2021 16.31
+2
Kaj pravi na to Institut 8.marec, ki se bori kao za pravicno druzbo. Bodo zmogli komentirati ali bodo organiziral kaksen protest proti levi falangi? Sam vprasam?
Andrew16
14. 09. 2021 16.29
+4
A bo Jenullcek v petek kolesaril za Bratuskovo in Jazbeca.
šavrin
14. 09. 2021 16.26
+3
Dobro na je zaštrikala tale naša šivilja, bojo Kul-ovci pokrili iz svojih članarin.
inet
14. 09. 2021 16.05
+2
Kdo bo odgovarjal VSI. Bilo bi fajn ker bi bil strankarskii bazen lepo očiščen. A nebo ker so tudi tožilci in sodniki del igre saj se spomnimo zabav. 😎 Ne vejami in živi po svoje. Sonceeee
Mother Russia
14. 09. 2021 14.53
+1
Tukaj pa je imela prste vmes kar Bratuškova. Delničari NKBM jo imajo v "lepem" spominu, pa to...
muci007
14. 09. 2021 14.49
+3
Eda izmed četverice apokalipse iz KULa je razkrita. A celodnevne kure o tem ne poročajo.
larionov
14. 09. 2021 14.21
+7
Dejmo raziskovalni novinarji, imena in priimke odgovornih oseb, če lahko objavite
icekpicek
14. 09. 2021 14.23
+6
Alenka Bratušek, Bostjan Jazbec.... Kaj pa ti bodo imena
Berenika
14. 09. 2021 14.21
-1
Pod tem člankom 99% komentatorjev belčkov, teh, ki tako jamrajo o delu in vrednosti dela na prostem trgu. Torej, ali ste belčki absolutni lenuhi na sociali, ali pa vas plačuje "po vrednosti dela na prostem trgu" vaš Janezek.
muci007
14. 09. 2021 14.52
+1
Kaj si pa ti, rdeč formaldehid ženskega spola. Diplomantka in prof. neuporabnih ved in bedarij. Jajotu zamerim, ker vam je toliko denarja neupravičeno razdeval. Za lenuhe.
Berenika
14. 09. 2021 15.13
-2
Hočeš potrditi, da je tvoja neuporabnost vrednosti dela na prostem trgu resnično nična, neuporabna, zato služiš forinte na portalu? Bela kri brezspolneža.
pravičnež
14. 09. 2021 14.11
+4
Ali bo plagijatorka kaj odgovarjala.Takoj je treba sklicat nujno sejo DZ in to brezmadežno Alenko razkrinkat.Ona ni sposobna da bi vodila šiviljski tečaj,ne pa vlado.
knap11
14. 09. 2021 14.05
-1
Berem da menite, boljše rečeno trdite, da sta Alenka Bratušek in miro Cerar zaplenila in razlastninila vlagatelje in delničarje šestih bank in ne Banka Slovenije, guverner, mogoče tudi s sodelovanjem takratnega finančnega ministra itd? Sicer pa je za mene poglavitno vprašanje, kdo so krivci za takratne bančne luknje in zakaj krivci nikoli niso odgovarjali za propad bank, torej zakaj niso odgovarjali za pokradene milijarde?
icekpicek
14. 09. 2021 14.24
+2
Vprasaj Alenka, ona ima ogdovore na vsa tvoja vprasanja
muci007
14. 09. 2021 14.47
+3
problem se je povečal, ker so precenili luknjo v banki in veliko preveč milijonov porabili za saniranje. Kasneje je ta denar ostal finančnemu skladu, kateremu je bilo praktično podarjeno več 100mio.€. Nagrada je sledila Jazbecu.... Alenka bi morala za pomoč pri ropu dobiti komisarko mesto, a je zavozila svojo predstavitev. V pravicnem svetu bi Alenka in Jazbec bila zapornika.
puspan
14. 09. 2021 14.56
+0
Alenka je preveč butasta za odgovore. Ne more nekdanja lavfarce pri Bajuku kar naenkrat biti razgledana funkcionarka. Je pa malo manjkalo, da ji ni uspelo pri nekdanjem pijančku v Bruslju postati njegova metresa.
muci007
14. 09. 2021 14.01
+4
Pristranski članek, ki ne pojasni vzrok te situacije. Alenka je naša zaveznica iz KUL.