Slovenija

'Nerazumljiva in nesprejemljiva poteza'

Ljubljana, 21. 07. 2009 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hinko Privšek, ki naj bi bil kot šef odgovoren za "založitev" avstrijske depeše o Patrii, je spet na Interpolu. Gre za 'nerazumljivo in nesprejemljivo' potezo, je prepričana protikorupcijska komisija.

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Pavel Jamnik
Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Pavel Jamnik FOTO: 24ur.com

Na Interpol se vrača Hinko Privšek, ki je bil v času Janševe vlade premeščen zaradi depeš v zadevi Patria. Kot vodja oddelka Interpola naj bi bil poleg še enega uslužbenca, ki so ga takoj odpustili, odgovoren za založitev ključne depeše avstrijskega Interpola. Zato je bil za tri mesece premeščen na postojnsko policijo, a se je zdaj vrnil nazaj na Interpol, vendar ni več vodja, je potrdil pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Pavel Jamnik.

Založitev depeše preiskuje tudi tožilstvo

Proti Privšku je bil sicer sprožen disciplinski postopek, vendar je zastaral, saj se ni udeleževal disciplinskih obravnav. Na vprašanje, kako je možno, da postopek zastara, če se nekdo ne udeleži obravnave, so nam na ministrstvu povedali, da je tako zapisano v zakonu. Hkrati pa tudi ne obstaja instrument prisilne privedbe na zaslišanje.

Patria na Pohorju
Patria na Pohorju FOTO: Jani Dolinšek

Njegovega podrejenega so po "založitvi" depeše takoj odpustili (izredna odpoved delovnega razmerja), brez disciplinskega postopka. Najverjetneje zato, ker je bil njegov prekršek hujši od vodje, ki je za "založeno" depešo nosil le objektivno odgovornost.

Zoper oba, ki sta bila za "založitev" depeše odgovorna pa zaradi suma storitve kaznivega dejanja poteka tudi postopek na državnem tožilstvu.

Mate: Dokaz, da je bila afera Patria politično motivirana

Nekdanji minister Dragutin Mate meni, da Privškova vrnitev "ni sprejemljiva". "To je še en dokaz več v vrsti sumničenj in domnev, da je bila cela afera Patria skonstruirana in politično motivirana," pravi. Depeše so bile po njegovem mnenju založene namerno.

Mate trdi, da je zadeva "skrajno nenavadna". Notranji nadzor je po njegovih besedah pokazal, da sta bila za založitev depeš odgovorna dva policista v Generalni policijski upravi na področju Interpola - šef Interpola in uslužbenec, ki je delal neposredno na depešah. Iz nadzora se da po njegovem tudi jasno videti, da so bile depeše označene kot nepomembne in da naj se dajejo na stran. O tem je presojal šef Interpola, medtem ko je podrejeni policist samo sledil navodilu nadrejenega. "In sedaj je ta podrejeni policist ostal brez službe, tistemu, ki je odrejal takšne naloge, pa se ni zgodilo nič - še več - vrača se ga na področje dela Interpola," je opozoril Mate, ki meni, da je šef Interpola to počel namerno.

Spomnil je še, da so ukaz za založitev depeš najprej očitali njemu. A notranji nadzor je nedvoumno pokazal, da ne direktor kriminalistične policije ne generalni direktor policije in ne minister niso imeli dostopa do njih. Šele ko so predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in mediji pričeli govoriti o depešah, je bil s strani ministrstva odrejen neodvisen nadzor "od zgoraj navzdol", je povedal Mate. In ta nadzor je nedvoumno pokazal, kdo je komu kaj ukazoval in tudi to, da je navodila, naj se depeše dajejo na stran, podpisoval Privšek.

"Sedaj smo priča ravno obratnemu postopku," je opozoril. Vrh policije trdi, da je delo potekalo nemoteno oziroma da zaradi tega ni prišlo do škode v samem postopku, hkrati pa osebo, ki je to zagrešila, postavljajo nazaj na področje dela Interpola, je dejal. "Predstavljajte si, kako bodo uslužbenci Interpola, zadolženi za Slovenijo v Lyonu, reagirali na to, da nekdo, ki je naredil takšno napako, ponovno dela z njimi in sprejema depeše," je še dejal nekdanji notranji minister.

Nerazumljiva in nesprejemljiva poteza

Protikorupcijski komisiji se zdi dejstvo, da se Privšek vrača na Interpol, "nerazumljiva in nesprejemljiva" poteza. Matejeve izjave, da je vrnitev Privška eden v vrsti dokazov, da je bila afera Patria politično motivirana, so za komisijo "cenen poskus odvračanja pozornosti od zaukazane nesposobnosti policije" v času Matejevega ministrovanja.

Iz komisije za preprečevanje korupcije so še sporočili, da bi bilo normalno, da v primeru, da bivši notranji minister Dragutin Mate "razpolaga s kakršnimi koli podatki, ki bi lahko pripomogli k razjasnitvi zadeve Patria, le-te sporoči najbližji policijski enoti ali državnemu tožilstvu".

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Granitna_kocka
21. 07. 2009 20.42
alterego, 21.07.2009, 20:35 14:21
alterego
21. 07. 2009 20.35
sem sam vprašu, če je bil človk bolan, da se ni mogu udeležit disciplinske, pa mi je admin zbrisu
zahod.west
21. 07. 2009 19.43
rdeči kos poje udbomafija ole, ole, udbomafija ole, ole, udbomafija ole, ole, udbomafija ole, ole,
enaneza
21. 07. 2009 19.22
Pa če še bolj hočem - ne morem verjet v tako vlado! Pismo pa kako je to mogoče? Kresalka očitno misli, da smo vsi tako neumni, da sploh ne vidimo kaj delajo. Zaradi tega bo prav kmalu postala komet - v bistvu še preden je sploh zasijala...
zahod.west
21. 07. 2009 18.20
je kdo videl pritlikavca?
zahod.west
21. 07. 2009 18.19
udbomafija ole, ole, udbomafija ole, ole, nekateri se veselijo.....
brez_faksa
21. 07. 2009 18.02
Jamnik je pa po jamah vohljal. Zanimiva produkcija afer: UDBA.net, pa nek rov, pa arožje na letališču, pa hobotnica, pa neka fdisketa na Delu, pa poroka, pa ... Brez afere mi živeti ni, kaj živeti, na ablast se ne da ker folk potem misli.
brez_faksa
21. 07. 2009 18.00
Kje že vse zastara. U santa Barbari? Ne, pri B. Barbari! Barbarsko!
zahod.west
21. 07. 2009 17.56
manco-capac
21. 07. 2009 17.52
Mala riba dobi knjižico, šefu se ne zgodi nič. Kar je za nunca, ni za junca, so rekli Rimljani in še kako drži.
FrancRozman
21. 07. 2009 16.39
Letos bom poskusil z zastaranjem mojih davkov. Še nobenega nisem plačal. Priporočenih pošiljk ne bom dvigoval, na sodišče ne bom šel. In bom prihranil 1000EUR. Potem bom najbrž še dobil nagrado od Turka, a ker sem skromen človek, se ji bom odpovedal v korist društva ljubiteljev prava divjega zahoda.
Meri.m
21. 07. 2009 16.07
Črni ptič vodi naše kriminaliste (kriminalce) še od pred Depale vasi naprej. Zaradi nezakonitega prisluškovanja je moral formalno zapustiti mesto vodje kriminalistov. Drnovškova vlada ga je za zvestobo nagradila z ustanovitvijo protikorupcijske komisije na čelo katere ga je postavila. V ozadju je pa njegov edini veliki mali šef. Neformalno še vedno vodi del partiji zvestih kriminalistov. Od kod črnemu ptiču informacija o založeni (skriti) depeši avstrijskega Interpola pred ministrom in tožilstvom. Kdo je financiral potovanja črnega ptiča na finsko – sam, malo »morgen« Tisti, ki imate malo spomina in neobremenjene logike si ostale konstrukte lahko razložite sami.
kritika@email.si
21. 07. 2009 15.46
V Sloveniji je vse na glavo postavljeno. Namesto, da si kaznovan, ko narediš nekaj narobe, si nagrajen in obratno. Laž in kraja so vrednote, dobrota in prijaznost šibkosti.
niresto
21. 07. 2009 15.46
pa to ne mores verjeti...ker se ni hotel udeleziti zaslisanja je postopek zastaral Ta drzava je v riti! Ce pa bi za kak prometni prekrsek ne sli k sodniku za prekrske pa bi placali da bi bil joj!
pepar
21. 07. 2009 15.26
Še en kamenček v mozaik "UGLEDA" Slovenije v svetu. Bananeeeeeeeeeeeeee!
smod.lak
21. 07. 2009 15.24
Tatovi mi kradeste komentarje. Glupa fora. Če ni šel na zaslišanje je hujša kršitev delovne disciupline in zrel za odpoved delovnega razmerja. Zaradi tega bi lahko še koga kam premaknili.
Jan Valuk
21. 07. 2009 14.53
Itak je bil sam grešni kozel. Krivdo je nosil sigurno nekdo z vrha.
Tonček Balonček
21. 07. 2009 14.40
A je Cvikel nategnil tudi Interpol?
wertex
21. 07. 2009 14.39
kresalova se pa upa
3atlon
21. 07. 2009 14.37
Ne morš verjet kaj se grejo. To pa počasi presega že vse meje.