Slovenija

Golob: Prizadeti občani bodo do konca novembra prejeli predplačila za sanacijo domov

Žalec, 21. 10. 2023 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Robert Golob je v okviru obiska savinjske regije na srečanju z župani, gospodarstveniki in predstavniki nevladnih organizacij v Žalcu zatrdil, da bodo prizadeti občani v avgustovski ujmi do konca novembra prejeli predplačila za sanacijo stanovanjskih objektov. Vlada bo namreč na današnji seji obravnavala dopolnitev interventnega zakona.

Robert Golob je poudaril, da so občine savinjske regije doslej prejele 20 milijonov evrov predplačil za nujna sanacijska dela. Glede občanov pa je postregel s podatkom, da jih je škodo prijavilo 6000. Dejal je, da bo vlada skupaj s stroko pripravila seznam stanovanjskih objektov, ki niso več varni za življenje, lastnikom teh objektov pa bodo zagotovili nadomestno gradnjo.

Po njegovi oceni obstoječa zakonodaja stroki onemogoča, da bi izvedla stvari, ki bi bile potrebne za čim manjšo škodo po ujmi. Zato se vlada loteva spremembe zakonodaje.

Izpostavil je, da je država prvič v zgodovini nase prevzela poplačilo intervencijskih stroškov in predplačila občinam ter gospodarstvu. Glede predloga zakona o obnovi in razvoju, ki ga pripravlja vlada, pa je dejal, da bo šel v razpravo tudi na Skupnost občin Slovenije.

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je ocenil, da so nekateri ukrepi v obstoječem interventnem zakonu pomanjkljivi, in da bo treba sprejeti nove ukrepe za zagotavljanje nastanitev za ljudi, ki jim je ujma poškodovala stanovanjske objekte. Meni tudi, da je treba v prihodnje komunikacijo z župani še nadgraditi.

Vodja državne tehnične pisarne Blaž Dolinšek je povedal, da bodo tehnično pisarno za Savinjsko dolino kmalu odprli na Ljubnem ob Savinji.

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je spomnila, da je bilo treba po ujmi več kot 500 kilometrov cest usposobiti za promet. Glede vodotokov pa je ocenila, da bi morala biti sanacija hitrejša in celovita, zato bodo prihodnji teden določili, kaj je treba še narediti do konca leta. Dejala je, da je na vodotokih 110 delovišč že zaprtih, kar pomeni, da so dela tam končana. 

Alenka Bratušek na popoplavnih deloviščih
Alenka Bratušek na popoplavnih deloviščih FOTO: Vlada RS

Gospodarski minister Matjaž Han, ki je skupaj z zunanjo ministrico Tanjo Fajon obiskal nazarski podjetji BSH hišni aparati in Jeroplast, družbo KLS Ljubno in Industrijsko cono Prebold, je izpostavil, da je škodo po ujmi v višini 409,8 milijona evrov prijavilo 1173 podjetij. Savinjski gospodarstveniki so ob tem opozorili, da bo sanacija dolgotrajna, potreben bo usklajen pristop z opredelitvijo jasne časovnice in finančnega okvirja. Skrbi jih, da bi vlada prizadeto gospodarstvo še dodatno obremenila.

Član sveta vlade za obnovo po poplavah in vodja sveta za vode Rok Fazarinc je povedal, da če bi z nasipi in drugimi ukrepi preprečevali poplave v Zgornji Savinjski dolini, bi bile razmere navzdol še bistveno hujše, kot so danes. Predstavil je tudi nekatere ugotovitve za konkretna območja, ki jih bodo predstavili tudi na zborih krajanov. Točne datume zanje še usklajujejo.

Sicer pa je država po poplavah prizadetim prebivalcem na območju Centra za socialno delo savinjsko-šaleške regije doslej razdelila 13,6 milijona evrov izredne pomoči, je ob obisku mozirskega centra povedal državni sekretar na ministrstvu za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan. Kot je dodal, so se prišli predvsem seznaniti s tem, kako se je center za socialno delo odzval na potrebe prizadetih prebivalcev. Ugotovili so, da so bili zelo učinkoviti, ter da so dobro sodelovali z občinami. Ob tem je vse, ki so utrpeli škodo, spomnil, da imajo še do konca leta čas, da oddajo vlogo za izredno denarno pomoč.

Skupaj z državnim sekretarjem na ministrstvu za solidarno prihodnost Klemnom Ploštajnerjem sta obiskala še občini Ljubno ob Savinji in Rečica ob Savinji. Kot je dejal Ploštajner, je bila ključna tema v vseh občinah zagotavljanje nadomestnih gradenj in predvsem zemljišč, kjer imajo občine najpomembnejšo vlogo.

Vlada je na današnji redni seji v Žalcu ob vladnem obisku Savinjske regije začela z razpravo o vsebini novele zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, ki je bil sprejet avgust letos. Ministrice in ministri so razpravljali o izvrševanju ukrepov, predvidenih za prebivalstvo, ki so ga prizadele avgustovske poplave. Namen novele zakona je, da bodo prizadeti občani v avgustovski ujmi čim prej prejeli predplačilo za sanacijo stanovanjskih objektov, so sporočili iz Ukoma.

Direktor CSD za območje savinjske in šaleške regije Marko Verdev je dodal, da so na območju celotne regije skupaj prejeli 2433 vlog, doslej pa so odločili že v skoraj 85 odstotkih oddanih vlog. Po njegovi oceni je bilo kar 40 odstotkov vsega denarja, ki ga je država namenila za izredno socialno pomoč, razdeljenega v njihovi regiji.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v sklopu vladnega obiska obiskal policijsko postajo v Mozirju ter občino Gornji Grad. Kot je povedal, ga je vodstvo policijske uprave Celje ob tem seznanilo z varnostnimi razmerami na območju regije. Po tem, kar je izvedel, je nekaj težav le s poškodovanimi cestami.

Boštjan Poklukar v občini Gornji Grad
Boštjan Poklukar v občini Gornji Grad FOTO: Vlada RS

Nova ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je obiskala Nazarje in Žalec ter med drugim prisluhnila predlogom Zdravstvenega doma Žalec glede mreže nujne medicinske pomoči in poudarila pomen kakovosti v zdravstvu. Tema pogovorov je bila tudi psihosocialna pomoč po ujmi.

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Eva Knez je obiskala močno prizadeti kmetiji v občini Ljubno ob Savinji ter se sestala s člani območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki so ji predstavili škodo v kmetijskem sektorju in izzive, s katerimi se trenutno soočajo.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer se je skupaj z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh pri predstavnikih Elektra Celje seznanil s stanjem sanacije in vzpostavitve omrežja po ujmi, ob tem pa sta si ogledala utrditev vodotoka Klančnica v Šoštanju ter soteske in vodotoka Velunja, dva velika plazova, ob obisku pa sta govorila še o dostopnosti signala na omenjenih območjih.

Že v petek je občino Luče obiskal vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Šefic, ki se je sestal s krajani Strug. Po obisku je ocenil, da bi se zaradi grozečega plazu morali prebivalci zaselka Struge preseliti na začasne lokacije, saj je plaz zelo nevaren.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
22. 10. 2023 17.11
-1
Hvala Golob.yi poplavljenih imajo sreči,da imajo tebe.janšusyi bi jim pokradli še to,kar jim je ostalo
Important notice
22. 10. 2023 11.31
+1
Pri denarju se vse ustavi. Občine, ki so prejele denar, bi morale denar prenesti na račune oškodovancev. PIKA! Točno vedo kdo so to in kakšno škodo imajo. Če so razdelili že 13,6 MIO pomoči, se to odšteje od zneska ocenjene škode in razlika nakaže. Nekaj bodo dobili še od zavarovalnic in to je to. Kaj komplicirajo? Posamezniki naj si nehajo basat žepe, pa bo za vse dovolj.
bazilika555
22. 10. 2023 13.43
+0
Aja? Potem bodo občani zgradili ceste in mostove? Od zavarovalnic ne bo nič; Le 30% jih je imelo zavarovane hiše, od tega pa le 30% za primer poplave ali plazu. Taka je realnost. Ne vem,koga imaš v mislih, da si bo plnil žepe?
jodr
22. 10. 2023 10.54
+1
Minister Obljuba je zopet delil obljube vsepovprek, čeprav do danes ni praktično še nobene izpolnil.
martin celin
22. 10. 2023 10.30
+11
En podjetnik postavi most v 2 dneh! Ena država pa v 2 letih naredi študijo kje je most stal? V naslednjih20 letih pa ga zgradi!
bazilika555
22. 10. 2023 13.45
+1
Si spregledal, da je marsikateri most začasen...A kdo bi najpametnejšim kaj dopovedal...
Slovenecsem
22. 10. 2023 10.16
+6
Same obljube, denar mečejo pa nevladnikom pa 2 mio za film kjer je tepina zraven.
Jaz Knif
22. 10. 2023 10.22
+3
Zanima me kje oz.v katerem žepu bodo končale miljarde eurov,če dajajo samo po 200-300 miljonov?Je treba varčevati,da bodo lahko več pokradli.Lopovska država.Za po.......t
dule100
22. 10. 2023 10.11
+6
Še kaj lepega jim bo obljubil! Saj nič ne stane!
Julijann
22. 10. 2023 10.10
+7
Potem pa vlada jamra zaradi zakinov. A jih jaz predlagam in sprejemam, da so postopki hitri? Sonce vam presvetlo! Neumnosti ste sprejemali po nujnem postopku, ki velja za vojno stanje in elementarbe nesreče. Sedaj pa ne znate več, ko je tukaj res naravna nesreča.
bazilika555
22. 10. 2023 13.46
+2
A tako, kot so na hitro dovolili naslitev ob "potočkih" in pod hribi, da še okoli hiše ne moreš, tako blizu...
Akuster
22. 10. 2023 10.04
-1
Fizične osebe bodo dobile le kakšnih 20 do 30 tisoč EUR na svoj račun in nič več..
bazilika555
22. 10. 2023 13.47
+2
Kdo pa je tebi dal toliko denarja, če se kdaj kot mlad začenjal iz nič? Meni žal nihče.
matt82
22. 10. 2023 09.56
+1
Kje je denar od eu ki ga je obljubila von der....? 3.2 mlrd eur ki jih lahko dobimo, ga naša vlada ni sposobna zrihtat.
Banion
22. 10. 2023 09.23
+9
ljudje bodo šele sedaj nekaj dobili, kam je šel ves prostovoljno zbrani deanar je vprašanje. Tiste tehnične pisarne tudi odpirajo kot da je to jedrski inštitut, birokracija dela počasi in na dolgi rok da ji ne zzmanjak dela in da je zelo pomembna. Pol jih nagnat in se bo vse naredilo, morda kdaj malo počasneje a bo bistveno ceneje. Da se spravijo pogledat nek plaz rabijo dva meseca. Jaz bi jih nastanil prod plaz in da vidimo kako dolgo bo trajal ogled in sanacija
Jaz Knif
22. 10. 2023 10.27
+0
Za sanacijo bi bilo dovolj denarja o vseh donacij in miljard od Europe. 9 miljard pa bodo pokradli of premierja do ta zadnjega pometača v parlamentu in na ministerstvih
mr.poper
22. 10. 2023 10.55
-2
Marinček
22. 10. 2023 08.56
+11
Gospod Golob spet se je malo pokazal za potrebe poplav da malo se ljudem da obljub samo da se spet malom tema ker po svetu se dogajajo marsikatera sranja z migranti ki so dobili ukaz svete vojne za celotno Evropo ampak Golob kot komisija EU o tem ne govorita to je prepovedana tema
bazilika555
22. 10. 2023 13.48
+2
In če ne bi priošel, bi nekateri spet pljuvali..Pa razumi, kdor lahko!
Delavec_Slo
22. 10. 2023 08.54
+12
In kaj vidite na sliki- nič en .....
krisbatagelj
22. 10. 2023 08.52
-8
Za nekatere ni pomembno koliko dobrega naredite, ne zato, ker tega ne vidijo, temveč ker niste njihov! Kljub temu pa večina vidi in vam je hvaležna!
štajerski janezek
22. 10. 2023 08.57
+5
Jaz Knif
22. 10. 2023 10.28
+0
Jaz Knif
22. 10. 2023 10.29
+1
Tami69
22. 10. 2023 10.31
+0
maksi54
22. 10. 2023 10.55
+2
Eni ne spremljajo nobenih novic, imajo pa neizmerno voljo kritizirat kar počez brez argumentov.
bazilika555
22. 10. 2023 13.49
+2
Kaj češ, število omejenih je neomejeno.
misterbin
22. 10. 2023 08.41
+0
Oni polizani Šefic stoji kot ,da bi ga pes poscal
SEJBOBOL
22. 10. 2023 08.41
+19
A ni reku Golob da do zime ne bo nobeden ostal na hladnem ....
Razmisljajoc
22. 10. 2023 09.45
+2
"SEJBOBOL" , ja reku je ampok to nic ne pomeni ..........................
boslo
22. 10. 2023 10.10
+2
Svobo-ne
22. 10. 2023 08.40
+17
Je šel gor pojesti dnevnico in ljudem natrositi novih lazi in bedarij.
Voz in ljudje
22. 10. 2023 08.38
+8
Prizadet pomagajo prizadetim.
Jaz Knif
22. 10. 2023 10.31
+1
umsko priźadeti ,pomagajo sebi polniti pepe
Julijann
22. 10. 2023 08.17
+14
Pa če ne bi bilo tolk korupcije, bi bilo življenje v državi lepše . Komisija za preprečevanje korupcije se lahko kar ukine, velikih rib tako ne lovijo.
mario7
22. 10. 2023 08.41
-13
Res je. Pod vlado pukla ,v času prehlada je bilo tega še 1000x več.
Julijann
22. 10. 2023 08.16
+16
Pa če bi nevladnik Muki vrnil denar, ki ga je dobil septembra, bi tudi bilo za eni hišo.
Julijann
22. 10. 2023 08.14
+12
Če ne bi Šarec snemal šova, bi bilo lahko zgrajenih, koliko hiš za 2 milijona? Za 300 tisočakov se zgradi kar dobra hiška.
štajerski janezek
22. 10. 2023 08.58
+5
Problem je da polovica teh his ni bila vredna polovico od tvoje vsote:)