Slovenija

Prodajali 'aktivno folno kislino' brez folne kisline

Ljubljana, 13. 11. 2020 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L., K.K.
Komentarji
9

Zdravstveni inšpektorat je odredil umik prehranskega dopolnila BetterYou, aktivna folna kislina, ker je bilo z laboratorijsko analizo ugotovljeno, da folna kislina v izdelku ni prisotna. To lahko predstavlja tveganje za ženske v rodni dobi in nosečnice, za katere prehransko dopolnilo predstavlja edini vir folne kisline. Če ste omenjeno prehransko dopolnilo že kupili, ga lahko vrnete na prodajno mesto.

Podjetje SITIS d.o.o. iz Maribora izvaja umik prehranskega dopolnila BetterYou, aktivna folna kislina. Laboratorijska analiza je namreč pokazala, da folne kisline v izdelku sploh ni. Potrošniki, ki so prehransko dopolnilo že kupili, ga lahko vrnejo na prodajno mesto. 

Naziv prehranskega dopolnila: BetterYou, aktivna folna kislina

Poreklo: Velika Britanija

Distributer: SITIS d.o.o., Jocova ulica 3, Maribor

Rok uporabe: 28. 2. 2022

Lot: 02T0190

BetterYou

Zakaj je treba jemati folno kislino in kateri so njeni prehranski viri, si lahko preberete na tej povezavi.

Težava pri prehranskih dopolnilih je, da nam vonj, okus in videz ne povesta nič, zato smo prepuščeni "na milost in nemilost" proizvajalcem oziroma prodajalcem. V problem so zdaj zagrizli na Inštitutu za nutricionistiko, kjer so vzpostavili program preverjanja prehranskih dopolnil, obljubljajo pa tudi objavo seznama preverjenih. Najprej bodo pod drobnogled vzeli vitamin D, pozneje še ostale. "Sistematično bomo vrednotili kakovost prehranskih dopolnil, ki jih bomo kupili v prosti prodaji, jih analizirali in javnost obvestili o izdelkih, ki po svoji sestavi ustrezajo označeni vsebnosti aktivnih snovi. Takšni izdelki bodo objavljeni na seznamu preverjenih prehranskih dopolnil, ki ga bo vzdrževal Inštitut za nutricionistiko," je pojasnil prof. dr. Igor Pravst z omenjenega inštituta. 

Pobude za preverjanje kakovosti lahko posredujejo tudi prebivalci, in sicer z izpolnitvijo ankete o uporabi dodatkov z vitaminom D, ki je dostopna na spletni strani Inštituta za nutricionistiko – http://preverim.nutris.org. Anketa je anonimna.

"Aktivna folna kislina v obliki Quatrefolic® metilfolata, v interakciji z drugimi sestavinami v izdelku spremenila kemično obliko"

"Ni še dokazov, da v izdelku folne kisline sploh ni," medtem sporoča distributer izdelka SITIS d.o.o., od koder dodajajo, da so o umiku izdelka želeli vse uradno obvestiti šele po končanem postopku Zdravstvenega inšpektorata. "V laboratorijski analizi ni bila najdena folna kislina v deklarirani obliki, kar še ne pomeni, da je sploh ni bilo. Vsi postopki še namreč tečejo," pojasnjujejo. 

"Takoj po prejemu rezultatov laboratorijske analize, da izdelek BetterYou Aktivna folna kislina ne vsebuje folne kisline v obliki Quatrefolic® metilfolata, smo, kot distributer za Slovenijo, samoiniciativno naredili umik tega izdelka," sporočajo iz podjetja SITIS d.o.o..

Proizvajalec z obsežno proizvodno specifikacijo, ki so jo posredovali Zdravstvenemu inšpektoratu RS, zagotavlja, da je aktivno snov Quatrefolic® metilfolat dal v spreje. V opravljeni analizi aktivna snov v obliki, ki je bila dodana v izdelek, ni bila zaznana. Po njegovih zagotovilih ni nikakršne možnosti, da bi sprememba kemične oblike folne kisline povzročila kakršno koli škodo, pravijo.

"BetterYou posluje po najvišjih standardih dobre poslovne prakse (GMP). Proizvajalec redno preverja kakovost svojih izdelkov v akreditiranih laboratorijih in je zagotovo med najbolj testiranimi podjetji na trgu. Redno sodeluje z znanstvenimi institucijami, s katerimi izvaja klinične raziskave in je prejemnik številnih mednarodnih priznanj," zagotavljajo. 

Poudarili so še, da tu "ne gre za malomarnost ali kaj podobnega" in dodali, da proizvajalec še raziskuje kaj se je zgodilo. "A vse kaže na to, da je aktivna folna kislina v obliki Quatrefolic® metilfolata, v interakciji z drugimi sestavinami v izdelku spremenila kemično obliko. Po strokovnih zagotovilih je možna sprememba kemične oblike folne kisline, ki zato pri analizi ni zaznana, a je v izdelku še prisotna. Šele v analizi in vivo, ki jo bo proizvajalec izvedel, bo to možno dokazati," pojasnjujejo.

"Zaradi te napake bo proizvajalec še skrbneje in dalj časa preverjal nove izdelke ter bo še bolj zanesljiv in vreden zaupanja," so še sporočili.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
13. 11. 2020 21.37
+1
.zakaj pa ni nikogar , ki bi že pred prodajo le to prepovedal ?
RamzesII
13. 11. 2020 16.53
+0
Oralni sprej je prehransko dopolnilo. Skratka kar se prehranskih dopolnil tiče, naj ljudje raje pravo hrano. Prehranska dopolnila so zgolj dodatek industrijski hrani, ki je namenoma osiromašena istih snovi. Česar industrijska hrana nima, namenoma, se prodaja kot prehranska dopolnila. Dojamete za kaj gre.
jafalical
13. 11. 2020 16.46
+2
kako je to mozno, da sploh upajo prodajat kaj od tega, kar ni? Kaj so si domislili, dokler gre, gre tudi ce ne vsebuje folno kislino?A se ne da te izdelke prej v kotrolo/analize, ali pa se tja poslje vsak 10 artikel v analizo in se je nekdo zmotil pri stetih vzorcih?Te njihovi izdelki niso ravno poceni...pa tudi ce bi ze bili. Ni folne kisline v njemu in pika.
Heretik1
13. 11. 2020 12.08
+1
Najboljše prehransko dopolnilo je en šnopc na tešče!
dr.dare
13. 11. 2020 11.44
-3
tako nam prodajajo ukrepe ki to niso... kam jih lahko vrnemo?
depresiven
13. 11. 2020 11.29
+14
Potrebno jim je izdat astronomsko kazen !!!!!!!!!!!!!
Uporabnik215111
13. 11. 2020 11.28
+12
Ne razumem. A kdo odgovarja zaradi teh odpoklicev? Pokvarjeno meso, neprimerni materiali, reklamirano živilo, ki to sploh ni. Samo obvestilo in nikome ništa😕?
slim386
13. 11. 2020 11.31
+9
Odgovarjajo ja.. lih tolk ko počivalšek za svoje golfe in bele elastike
ribi?1
13. 11. 2020 09.53
+13
A dej no, saj ne moreš verjet. Folna kislina brez folne kisline. Me zanima kako je pa z drugimi BetterYou izdelki.