Slovenija

Prodanih za 48 mio evrov vinjet

Ljubljana, 22. 08. 2008 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dars je že prodal za približno 48 milijonov evrov vinjet. Pričakujejo, da bodo do konca leta prihodki od cestnine višji od prejšnjega leta za 14 odstotkov.

Na Dars pričakujejo, da bodo do konca leta prodališe 400 tisoč vinjet.
Na Dars pričakujejo, da bodo do konca leta prodališe 400 tisoč vinjet. FOTO: Kanal A

Družba za avtoceste RS (Dars) je do vključno prejšnjega konca tedna prodala približno 1,65 milijona šestmesečnih vinjet za leto 2008, kar se skupaj z do zdaj ocenjeno prodajo vinjet za dvosledna vozila znaša v neto prihodkih približno 48 milijonov evrov, so povedali na Darsu.

Višji zaslužek Darsa

V prvem polletju letos, ko so bila osebna in tovorna vozila cestninjena na klasični način, so neto prihodki od cestnine znašali 88 milijonov evrov, do konca letošnjega leta pa na Darsu pričakujejo od klasičnega cestninjenja tovornega prometa in predornine (Karavanke) skupno še približno 50 milijonov evrov neto prihodkov od cestnine. Na Darsu tako ocenjujejo, da so v tem trenutku "pobrali" sedem odstotkov več cestnine kot v letu 2007 (lani 174 milijonov evrov neto, letos pa do druge polovice avgusta približno 186 milijonov evrov neto).

Na Darsu pričakujejo, da bodo do konca leta prodali še približno štiristo tisoč vinjet za osebna vozila, kar pomeni, da lahko do konca decembra pričakujejo dodatnih 12 milijonov evrov neto prihodkov; to pa pomeni skupno okrog 198 milijonov evrov neto prihodkov od cestnine v letu 2008, kar je približno 14 odstotkov več kot v predhodnem letu.

Cestninski nadzorniki Darsa so v tednu od vključno 11. avgusta do vključno 17. avgusta izdali 934 plačilnih nalogov (teden prej 1054); skupno so od 1. julija do minule nedelje izdali 4674 plačilnih nalogov.

V omenjenem tednu so največ nalogov, 328, izdali na dolenjskem avtocestnem kraku skupaj z ljubljanskim cestnim obročem, sledi primorski krak skupaj z odcepom Razdrto-Vrtojba, in sicer 322. Na štajerskem avtocestnem kraku so cestninski nadzorniki v zadnjem tednu izdali 240 plačilnih nalogov, na gorenjskem pa 44.

Obratovanje brez dovoljenja?

Na Darsu so se odzvali tudi na pisanje današnje izdaje Dnevnika, ki navaja, da je cestninska postaja Darsa na novoodprtem cestnem odseku Beltinci-Pince v Pomurju brez uporabnega dovoljenja ter da naj bi vlada "pozabila" na cestninjenje pomurske avtoceste.

Kaj pa cestninjenje pomurske avtoceste?
Kaj pa cestninjenje pomurske avtoceste? FOTO: POP TV

"Načrtovano je sicer bilo, da bomo po torkovi predaji prometu avtocestnega odseka med Lendavo in Pincami začeli cestniniti tovorna vozila na začasni cestninski postaji Dolinsko, vendar se to ni zgodilo, saj nismo uspeli do tega dne pridobiti odločbe o začasnem obratovanju objekta," odgovarjajo na Darsu.

Po navedbah Darsa začasna cestninska postaja Dolinsko ima gradbeno dovoljenje, pred začetkom obratovanja pa je treba pridobiti še omenjeno odločbo. Potrebno dokumentacijo za izdajo odločbe, med drugim geodetski posnetek, bo nadzorni inženir dopolnil in jo predvidoma še danes ali najpozneje v začetku prihodnjega tedna posredoval okoljskemu ministrstvu. Šele po pridobitvi odločbe bo Dars začel cestniniti tovorna vozila na avtocestnem počivališču Dolinsko.

Pravna podlaga za cestninjenje je v dopolnjeni uredbi o cestninski cestah in cestnini, ki jo je vlada izdala konec julija letos, v njej pa za cestninske določila novozgrajene odseke pomurske avtoceste, še pišejo v Darsu. Po dograditvi celotne prekmurske avtoceste na njenem preostalem delu med Lenartom in Vučjo vasjo, predvidoma konec oktobra letos, se bo cestninjenje te avtoceste za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, izvajalo na novozgrajeni cestninski postaji Dragotinci na odseku med Cogetinci in Vučjo vasjo, začasna cestninska postaja Dolinsko pa se bo opustila, zaključujejo v Darsu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
23. 08. 2008 08.25
lazycocos čudno,ane lahovnik je z svojimi parametri kar izginil,kaj bo zdej privlekel,linearne funkcije--morda pa novega kaj--lihe-sode parametre----vse je možno
Buena Vita
23. 08. 2008 06.57
Rotty hvala ti,kaj nismo plačevali vse življenje za dosti stvari,pa smo jih rabili,včasih ja včasih ne,potem pa pride bolezen,operacija ki stane recimo 10-15 tisočakov,kje sedaj vzeti--če nisi plačeval-ali bolje vprašanje-zakaj dati tistemu ki ni plačeval pri nas v ljubi naši domovini je navada da klamfajo neumnosti predvsem tisti ki so vedno živeli na veliki nogi,na račun drugih--nas davkoplačevalcev,sedaj imajo malček spodrecana dobrokoristja pa cvilijo kot hudič,jst pravm,vse ob svojem času vsak dolg se vrne,če ne materijalno pa v naravi-mati narava se nikoli ne zmoti,nič ne pozabi
chemtrail
22. 08. 2008 16.58
Še dobro, da smo tranzitna država. Pa da ima že v povprečju vsaka družina že po 2 avtomobila, ki se vsaj enkrat na teden peljjo po ˇavtocestˇ. Petek je....
Prvo Borec
22. 08. 2008 16.53
lazycocos no malo se brzdaj !! Če bodo prodali vinjete, potem bo mogoče plus, ker oni rečejo hop, pa sploh še ne vedo , koliko bodo zaslužili, ampak domnevajo. Turistične sezone je konec in kdo bo še kupil vinjeto ??
lazycocos
22. 08. 2008 15.56
kje so pa tisti, ki so govorili kako bo zdej DARS in SLOVENIJA v minusu ker se nebo dovolj denarja pobralo z vinjetam? Lahovnik, Golubić in podobna jajca, ki so se oglašala pred uvedbam vinjet, bojo sedaj verjetno nekaj drugega našli stoko seljaćka
trac
22. 08. 2008 15.55
A ni bil pred enim mesecem tule članek, kako ne bodo mogli doseči predvidenega prihodka?
fuksel
22. 08. 2008 15.33
uuuuuuuuuuu to še za tretjno šentvida ni!!!!:)
4evercvicek
22. 08. 2008 15.32
...kar pomeni biti v pravem času na pravem mestu...
Uroš Palhartinger
22. 08. 2008 14.48
Nekateri so večni neregači, iščejo dlako v jajcu in se smilijo samemu sebi češ da so oškodovani. Pa naj neregači izkoristijo vinjeto in gredo dvakrat v pol leta na izlet na Gorenjsko ali pa Primorsko...
Ro-Zy-YoZi
22. 08. 2008 14.48
BRAVOOOOOOOOO in nesšposobno vodtvo DARSA je zagotovilo toliko sredstev, da likvidnost same inštitucije hvala bogu ni več vprašaljiva. Če bi bla stvar obrnjena bi bila SDS vlada prva na svetu, ki je uspela potopiti (finančno) lasten institut znotraj države, ki je nadzorno povezovalni organ med vlado in gospodarskimi družbami....... UUUUUUUUUUUUUspeh ane?????
jurjur
22. 08. 2008 14.30
Na vsak način jim bo višji zaslužek prišel prav. Da si bo vodstvo povečalo že sedaj prav neverjetno visoke plače... Poleg prihodka od vinjet so verjetno "pozabili" na strošek za nakup avtomobilov in z njimi povazane stroške, z katerimi lovijo tiste brez vinjet.
Rotty
22. 08. 2008 14.17
Ali pa da jaz plačam 500€/leto za zdr. zavarovanje, pa ne grem po 10 let k zdravniku! Ne išči dlak v jajcu! Za večino je ta način ugoden, če greš pa ti 2x v Lj pa pojdi po stari cesti!
Konrad 001
22. 08. 2008 14.14
A bomo dobil nazaj kakšen dnar od vinjet, ker ne moremo koristit šentviškega predora, se gužvat na viaduktu Tržiška bistrica, se svaljkat na Podtaboru, da denar od ABC tablc sploh ne omenem. Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Marija Krebs
22. 08. 2008 14.10
Tudi na račun nas, ki namesto 5,5 za 2 vožnji do Ljubljane 35 eur oz. 8 eur namesto 55 (pri letni vinjeti).