Slovenija

Profesor na maturantskem plesu pred dijaki užival kokain, nato dal odpoved

Ljubljana, 21. 04. 2023 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.P., N.L.
Komentarji
0

Dijaki ene od slovenskih gimnazij so na maturantskem plesu v petek posneli profesorja, ki naj bi v straniščnih prostorih užival kokain. Dogodek so nam potrdili tudi na gimnaziji, kjer so za incident izvedeli v ponedeljek. "Profesorja, ki je v resnici preko pogodbe pri nas zaposlen kot naravni govorec, sem takoj poklicala na zagovor in ga predočila s situacijo. Profesor je odpoved podal sam," je povedala ravnateljica.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Incident na maturantskem plesu
    03:05
    Iz 24UR: Incident na maturantskem plesu
  • Iz SVETA: Profesor dal odpoved
    02:45
    Iz SVETA: Profesor dal odpoved

Prelomni trenutek za številne dijake, ko iz otroštva preidejo v odraslost, je postal tudi prelomni trenutek za enega od profesorjev. Na maturantskem plesu so namreč dijaki ene od gimnazij posneli, kako njihov profesor domnevno uživa kokain. Videi s petkove zabave po maturantskem plesu so kmalu zakrožili po spletu, v ponedeljek pa je bila o dogajanju obveščena tudi ravnateljica gimnazije.

"Na dogajanje so me opozorili predvsem razredniki četrtih letnikov," je povedala in dodala, da je do dogodka prišlo po zaključku uradnega dela maturantskega plesa, ki ga organizira šola. Profesorja, ki je na gimnaziji prek pogodbe zaposlen kot naravni govorec, je nemudoma poklicala na zagovor in ga predočila s situacijo. "Profesor je nato odpoved podal sam in od torka ne poučuje več na naši gimnaziji," je povedala. Profesor je sicer na gimnaziji začel delati oktobra lani.

Ravnateljica je kasneje govorila tako s predstavniki dijakov četrtega letnika kot tudi s predstavnikom staršev. "Predstavila sem jim situacijo in jih seznanila z odpovedjo profesorja. Strinjali so se, da smo v primeru postopali korektno," je dejala ter dodala, da je dijakom prav tako zagotovila, da se lahko glede dogajanja na zabavi obrnejo tako nanjo kot tudi na svetovalno službo. S predstavnikom staršev pa sta se dogovorila še, da ravnateljica prek elektronske pošte o zadevi obvesti še ostale starše. Tudi to je že storila.

Profesor, ki je na maturantskem plesu pred dijaki užival kokain, je že podal odpoved.
Profesor, ki je na maturantskem plesu pred dijaki užival kokain, je že podal odpoved. FOTO: 24ur.com

Na Policijski upravi Ljubljana so nam sicer potrdili, da so z zadevo seznanjeni, da pa za zdaj še niso prejeli nobene prijave. "Uživanje prepovedanih drog, na primer kokaina, je sicer prekršek. Od okoliščin pa je odvisno, ali se prekršek razvije tudi v kaznivo dejanje. Če bi na primer oseba omogočila, da kokain uživajo tudi mladoletne osebe ipd.," so nam povedali.

Predsednica društva srednješolskih ravnateljev Nives Počkar je za 24ur.com povedala, da gre za "nedopustno in obsojanja vredno dejanje". Prepričana je sicer, da gre za izjemo in ne za nekaj, kar bi se dogajalo v slovenskem šolskem sistemu. Po njenih besedah bodo z ravnatelji v prihodnje večjo pozornost posvetili preventivi in prepoznavanju odklonskih dejanj.

Med mladostniki najbolj razširjena uporaba konoplje

Na NIJZ uporabo prepovedanih drog med mladostniki preverjajo z dvema periodičnima raziskavama in podatki kažejo, da je med mladostniki v Sloveniji najbolj razširjena uporaba konoplje. Mladostniki iz Slovenije pa se po uporabi konoplje uvrščajo nad povprečje vrstnikov iz drugih držav, kažejo podatki inštituta. 

Konopljo je vsaj enkrat v življenju poskusila petina mladostnikov v starosti 15 let, o dnevni uporabi konoplje pa je poročalo 2,7 odstotka 15-letnikov in 3,7 odstotka 17-letnikov. Skoraj polovica vprašanih mladostnikov je tudi menila, da bi lahko do konoplje prišli v 24 urah. 

Po podatkih raziskave z Zdravjem povezana vedenja iz leta 2020 je konopljo že kdaj v življenju uporabilo dobrih 45 odstotkov dijakov 4. letnikov srednjih šol. 

Raziskava ESPAD o uporabi ekstazija, amfetamina, metamfetamina in kokaina je pokazala, da je katerokoli od teh poživil že uporabilo 6,3 odstotka vprašanih 15- do 16-letnikov. 

LSD ali kateri drug halucinogen je v vsem življenju uporabilo 3,2 odstotka vprašanih slovenskih dijakov, podoben je bil tudi delež tistih, ki so uporabili nore gobe. Zaznana dostopnost drugih prepovedanih drog je v Sloveniji v primerjavi z letom 2015 skoraj pri vseh drogah narasla, še kažejo raziskave.

SDS zahteva sklic nujne seje

SDS zahteva sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje, znanost in mladino, z namenom, da se zaščiti dobro ime in ugled učiteljskega poklica. Razprava bo v pomoč pri pripravi smernic prihodnjega delovanja slovenskega šolskega sistema in zagotovil, da učiteljski poklic "(p)ostane cenjen", so zapisali v sporočilu za javnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja