Slovenija

Železnica znova odprta: izkopali več kot 160 kubičnih metrov materiala

Koper, 29. 06. 2019 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
228

Po torkovem zaprtju železniške proge Divača-Koper zaradi iztirjenja tovornega vlaka pri Hrastovljah je proga znova odprta za promet. Te dni je na progi pričakovati okoli 100 vlakov dnevno. Prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes ocenjuje, da bo škoda zaradi zaprtja proge znašala med 1,5 do dva milijona evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Proga Koper-Divača znova odprta
    02:46
    Iz 24UR: Proga Koper-Divača znova odprta
  • Proga Divača-Koper ponovno odprta
    01:30
    Proga Divača-Koper ponovno odprta
  • Direktor SŽ Dušan Mes po odprtju železnice po nesreči
    01:09
    Direktor SŽ Dušan Mes po odprtju železnice po nesreči

Promet po železniški progi Divača–Koper je ponovno stekel. Kot je v izjavi za medije ob odprtju proge v Hrastovljah dejal direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, so ponoči izkopali ogromno dodatnega materiala. "Trikrat smo morali kopati. Večinoma je bilo to do globine dveh metrov, skupno smo izkopali nekje med 160 in 170 kubičnih metrov materiala, skupno na dolžini od 50 do 60 metrov," je pojasnil.

Mes: Ob prvem deževju bo treba najti rešitev, kako uloviti vodo

Izkopana zemljina je trenutno na vagonih, Slovenske železnice pa se bodo z Arsom dogovorile, na katere deponije jih bodo odpeljali. Ker je bilo treba kopati zelo globoko, je tudi utrjevanje železniške proge potekalo dlje od prvih predvidevanj. Danes bodo, tako Mes, še izvajali monitoring proge, saj bi se ta lahko posedala. "Vmes se bo proga verjetno še enkrat regulirala, tekom jutrišnjega dne pa se bo promet normaliziral," je ocenil.

Vlak na progi Divača-Koper po odprtju proge po nesreči
Vlak na progi Divača-Koper po odprtju proge po nesreči FOTO: 24ur.com

Ob prvem deževju bo po Mesovih besedah treba najti rešitev, kako uloviti vodo, da bo ta v čim manjši meri pronicala v tla. Ker gre za predor, ki je vkopan v živo skalo, mehanske rešitve ni, med tiri bo treba zvrtati vrtine in izčrpati vodo. Verjetnost za kakšne dodatne količine kerozina v zemljini je sicer po Mesovem prepričanju minimalna.

Promet bo v teh dneh potekal na približno enakih ravneh kot prej, ko je bila proga med Divačo in Koprom že precej zasedena. Mes je pojasnil, da je sicer nekaj manj potniških vlakov, tudi po notranjosti države, tako da bo zmogljivost od Divače dalje večja. Dnevno je pričakovati od 75 do 80 tovornih vlakov, ki jim je treba prišteti še vožnje praznih vlakov, kar dnevno skupaj nanese od 100 do 110 tovornih vlakov.

"To je nek maksimum glede na počasno vožnjo. Zaradi ogroženosti več ni smiselno," je opozoril in dodal, da je sicer julij mesec, ko v povprečju tudi sicer beležijo manj tovora kot v ostalih mesecih.

Direktor Rižanskega vodovoda verjame, da so kraj nesreče ustrezno sanirali

Iztirjenje vlaka pri Hrastovljah in razlitje kerozina je poleg ohromitve železniškega prometa iz koprskega pristanišča razkrilo tudi ranljivost vodnih virov v Sloveniji. Zaradi izlitja kerozina bi bilo namreč lahko ogroženo vodno zajetje Rižane.

Sanacija železniške proge po nesreči vlaka
Sanacija železniške proge po nesreči vlaka FOTO: Slovenske železnice

Direktor Rižanskega vodovoda Koper, ki Obalo in njeno zaledje oskrbuje s pitno vodo, Martin Pregelj verjame, da so kraj nesreče ustrezno sanirali. Arso mora, kot je dejal, zdaj še naprej izvajati monitoring voda, prav tako monitoring izvajajo v Rižanskem vodovodu. Voda je za zdaj varna, je zagotovil Pregelj. "Maksimalno odkupujemo vodo od sosednjih dveh vodovodov, razliko pa črpamo iz podtalnice. Če bi na njej prišlo do onesnaženja, jo bomo zaprli," je dejal. Ob tem je pojasnil, da imajo za primere izrednih razmer, kot sta suša in onesnaženje, razdelane scenarije.

Odprtje železniške proge je pospremil tudi koprski župan Aleš Bržan. Dejal je, da so na občini z izvedenimi ukrepi zadovoljni, upajo tudi, da se bodo vsi potrebni ukrepi, ki so predvideni za v prihodnje, izvajali. "Na koncu upam, da bomo vsi zadovoljni in da ne bo prišla niti ena kapljica kerozina do našega vodnega vira. Vprašanje je, če bomo do tega res prišli," je dejal.

Bržan je še dodal, da na Obali čakajo na drugi tir, ponovno pa bo treba odpreti vprašanje, kdaj bodo imeli drugi vodni vir. "To je zdaj pomembnejše vprašanje kot drugi tir. Tudi ko bomo imeli drugi tir, ta še vedno ne bo rešil tega vprašanja v celoti, še vedno bo prihajalo do nesreč. Vodni vir pa je še vedno samo eden," je poudaril.

Luka Koper: Ne pričakujemo dolgoročnega vpliva na poslovanje

Odzvali so se tudi v Luki Koper in zapisali, da so pripravljeni na sprejem vlakovnih kompozicij, ki so v minulih dneh obtičale na slovenskem in tujih železniških omrežjih.

"Prav tako je 36 kompozicij naloženih s tovorom, ki so ostale v Kopru, že pripravljenih za pot. O tem smo danes nemudoma, ko smo prejeli informacijo o ponovnem odprtju proge Koper-Divača obvestili naše poslovne partnerje v Sloveniji in v tujini ter jim razložili razloge za nekoliko zakasnelo odprtje proge," je pojasnil tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik.

V Luki Koper pričakujejo, da bo vlakovni promet, ki je sicer še nekoliko oviran zaradi nižjih hitrosti vlakov na območju nesreče, postopoma normalno stekel. Do jutri zjutraj naj bi tako v pristanišču sprejeli oziroma odpremili skupaj približno 20 do 25 vlakovnih kompozicij.

"Računamo, da bomo zamude nadoknadili v naslednjih dneh, pri čemer bomo angažirali vse razpoložljive resurse. Spomnimo, da smo že takoj po nesreči omogočili delo na tovornjakih tudi ponoči in skupaj s Sekcijo za promet pri GZS dali pobudo za odpravo prepovedi vožnje za tovornjake ta konec tedna. Opažamo sicer, da se stranke niso množično odločale za uporabo kamionskega prevoza, kar je verjetno posledica dejstva, da je bila napovedana zapora proge le nekajdnevna," so še dodali. Prav tako nimajo informacij, da bi se katera stranka odločila za preusmeritev v druga pristanišča, a hkrati poudarjajo, da ni nujno, da taka informacija pride do njih. 

Zaključili so, da se podobni izredni dogodki dogajajo tudi v drugih pristaniščih in da ne pričakujejo dolgoročnega vpliva na poslovanje. Ob koncu so se zahvalili še vsem, ki so "vlagali nadčloveške napore v reševanje nesreče in odpravljanje njenih posledic".

Izkopali so več kot 160 kubičnih metrov materiala

Kot so danes sporočili z Arsa, so Slovenske železnice pod strokovnim vodstvom agencije izvedle odstranitev onesnaženega materiala, kot jim je bilo naloženo v dopolnilni odločbi in s tem realizirale ukrepe za maksimalno zmanjšanje okoljske škode. Dopolnilni ukrepi so bili nujno potrebni, saj se je pri pregledu kraja nesreče našla še precejšnja količina materiala, onesnaženega s kerozinom, so še navedli v agenciji.

Na Slovenskih železnicah so medtem danes povedali, da so na kraju nesreče skupaj izkopali 160 kubičnih metrov materiala, po neuradnih informacijah pa naj bi izkopali tudi del materiala, kjer so bili vzorci na prisotnost kerozina negativni.

Nesreča vlaka pri Hrastovljah
Nesreča vlaka pri Hrastovljah FOTO: Bobo

Če bi prišlo do pronicanja vode skozi strop ali stene predora na razdalji 50 metrov na vsako stran od onesnaženega odseka, bodo Slovenske železnice v skladu z usmeritvami Arsa in Geološkega zavoda Slovenije zagotovile, da se ta voda zajame in odvede iz predora, so še navedli v Arsu.

Železniška proga Divača–Koper je zaprta od torka popoldne, ko se je v predoru pri Hrastovljah iztirilo šest vagonov tovornega vlaka, ki je prevažal kerozin. Ena od cistern se je poškodovala in iz nje je izteklo okoli 10.000 litrov tega goriva.

Zaradi nesreče oz. zaprte železniške proge so ta konec tedna izjemoma dovoljeni prevozi težkih tovornih vozil v in iz koprskega pristanišča. Povečan promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, je mogoče pričakovati na območju celotne Slovenije, še posebej proti in iz Luke Koper.

Poleg tega so se v Sloveniji in večjem delu Evrope ta teden začele počitnice, zaradi česar se jutranje in popoldanske konice med tednom prevešajo v dopustniške konice ob koncih tedna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marzo
29. 06. 2019 19.48
-1
Danes od Kopra do razcepa Gabrk nisem srečal niti enega samega kamiona. Toliko o preprečevanju neposredne nevarnosti za premoženje. Ministrica bi morala za ta fikasko leteti
Miriyam
29. 06. 2019 19.20
+6
Ne vem zakaj niso peljali po Italijanski strani čez Avstrijo to progo so posodobili Mađari, Italijani, Avstrijci skoraj v Celoti z Evropskim denarjem, je pa problem zakaj Marija Terezija ni izgradila hitrejše proge ??
Miriyam
29. 06. 2019 19.22
+7
Ko je že Slovencem predpisala, da naj dvignejo lene RITI naj sadijo krompir, in se učijo Slovensko, ne pa da pametujejo o ((( komunizmu KER BO VSE VZEL HUDIČ..??
Smesni Desni
29. 06. 2019 19.15
-2
Kaj pa je s tem onesnazenim materjalom ? Verjetn u prvo hosto pa nikom nista
ecnarf
29. 06. 2019 19.38
+0
flojdi
29. 06. 2019 19.46
-2
.al pa na letališe. bojo pobral ven kerozin da bo coon lohk vZletel../au
kurimebolac
29. 06. 2019 19.10
+13
Tisti razni pametnjakovici ki govorite o raznih teorijah zarote se lahko pod nosem obrisete. Take stvari se dogajajo, ampak za njih ne izveste v medijih, tokrat imate sreco da je bil kerozin, da je ogrozena voda. Vsi tisti ki mislite da je to zdaj neka zarota ste trceni, tisti ki tukaj delamo vemo da to ni nic posebnega, pac iztirjenje, izredni dogodek.. Nic novega nic kar nebi ze bilo in se bo. Drugace nebi nic vedeli niti v javnosti ce nebi tale kerozin cistili. Pred dobrim mescem so trije vlaki zabili tovornjak na prehodu, brali ste pa le o enem potniškem pri LJ.. Tako kot ne izveste o vseh samomorih in povozenjih in ostalih incidentih. Ne izveste vsega in to ni nobena zarota. Proga je stara, dnevno se prevozi prevec prometa, 2. Tir je itak ze 30 let prepozen, tisti ki pa stenkate kako je enostavno zgraditi novo progo teh 30km, pa si pojdite v crnotice pogledat teren kje ta proga gre, in ko boste zrli v prepad ter si ogledovali trst v daljavi potem da vas slisim kako bi vi tole "na hitro" speljali za dzabe.
ecnarf
29. 06. 2019 19.15
+2
a vam je treba gradit na najtežjem terenu speljite jo malo okrog po lažjih terenih ,saj obstajajo še druge variante ne vi tovariši boste gradili po naježjih
kurimebolac
29. 06. 2019 19.22
+5
2 tir se dela na ze planirani trasi, zakupljeni zemlji in ne tam kjer je vodovarstveno obmocje. Ne gradi se 2 tir direktno vstric z staro progo. Ampak problem je cas, saj ce bodo sedaj iskali se neko tretjo lokacijo, bomo cakali se 20 let. Naj zacnejo graditi, kjer je bil planiran, pa naj cimprej koncajo. Z kaksnimi idejami ala Duhovnik z kavlji in zicami pa mi sploh ne hodite ven, ker se bo vsak strojevodja ki tu vozi smejal iz takih naivnezev.
ecnarf
29. 06. 2019 19.35
+2
je že dolgo možnih več variant samo pri nas se izbere najtežja in najdražja. Kje pa je sedanja proga na vodovarstvenem območju.Če bi izbrali na javnem razpisu bi gradil tujec in cena bi bila takšna kot bi se zmenili na začetku
dho
29. 06. 2019 19.37
+2
Kako so jo pa pod staro Avstrijo speljali iz Kozine v Trst, a je bilo takrat lažje. Kdor nekaj noče narediti, mu vsak izgovor prav pride. Tržaško pristanišče je bilo pod Avstro Ogrsko monarhijo povezano s tremi progami. Toliko za osvežitev spomina.
kurimebolac
29. 06. 2019 20.33
+1
Saj pa proti trstu bo sel 2 tir ker je tam lažje, ne pa cez cel crni kal in pa proti hrvaski... Vcasih se ni toliko kompliciralo koliko stane, kdo bo gradil, komu bo kaj slo v zep in ostale stvari. Ppglej samo karavanke kaksen fiasco imamo, podobno je bilo lani na sentilju, ko so imeli Avstrijci zaporo bi nasi tudi lahko zrihtali, pa opet nekomu ni pasalo da ni prisel do korita. Meni je ze prav vseeno koliko ta 2 tir stane, rabimo mo ga pa glede na to koliko smo ze zadolzeni za razne bedarije, ki niso nikomur nic prinesle, bo vsaj tale 2 tir omogočil boljso pretocnost/gospodarstvo, se bo ze pokrilo samo s casom.
ne rabimo predsednika
30. 06. 2019 11.07
kako dolgo je Avstroogrska gradila bohinjsko progo pred 100 leti , s tedanjo opremo?
Hulk Zalepi
29. 06. 2019 19.04
+1
kaj pa je to zaena starina na sliki
ecnarf
29. 06. 2019 19.02
-2
Dobr ste tole zrežiral da upravičite gradnjo drugega tira .
inside1
29. 06. 2019 18.36
+7
dejstvo je, da je proga v slabem stanju, verjetno tudi drugod....pa tega ne bodo priznali..... saj se samo tera in vozi, da se čimveč zaslužka obrne.....nesreč bo verjetno še kaj.....
prašek
29. 06. 2019 18.52
+6
In kaj bi ti storil, če bi te v Luki čakalo nešteto kompozicij ?????? Sama ušesa so me !
ecnarf
29. 06. 2019 19.05
-1
kučkin medo < do tebe na barje bi levaki naredili kanal da bi ladje pripeljale banane direkt v zokiland, saj tam na barju v glavnem samo od banan živite ,no malo belega praška je tudi vmes
DeBill
29. 06. 2019 18.32
+2
160m3 materiala je nekje 20 velikih kamionov (ne priklopnikov) peska. a za to so rabili toliko časa.
inside1
29. 06. 2019 18.46
-1
to so bolj normalni kamioni, torej niso nič kaj velik kopal, pa saj pravijo, da je živa skala. potem bi bilo bolje kopati na vsak strani tunela in vse polovit, preden gre dalje ob prvem dežju..... sicer pa so strokovnjaki za to....
Drzni17
29. 06. 2019 21.39
+1
Probaj ti izkopavat v takem ozkem predoru, pa da vidimo, če ti bo ratalo hitreje.
korintos23
29. 06. 2019 18.27
+2
Cyber…, vidim da te prašek uči osnove računstva? Hahahaha
brabusednet
29. 06. 2019 18.25
+0
O vzroku nesreče pa še nič.Tisti,ki nabijate drugi tir res mislite,da se tam nesreča ne bo zgodila.Še hujša,ker bodo višje hitrosti vlaka.
korintos23
29. 06. 2019 18.26
+3
disorderliness
29. 06. 2019 18.30
+5
Hitrost vlaka bo večja? Katastrofa! Za koliko pa? Ta se je peljal 18 kmh.
dho
29. 06. 2019 18.24
+2
Zelo na grobo narejen tunel. Bolj poceni, se ga verjetno ni dalo narediti.
korintos23
29. 06. 2019 18.26
+2
Drzni17
29. 06. 2019 21.40
+3
Za tiste čase, ko so ga vrtali, je vrhunski...
Miriyam
29. 06. 2019 18.20
+4
Mi kdo lahko pove, kako so v gnili Jugoslavijo 100 km proge Brčko Banoviči izgradili v 242 dneh ali drugi tir Šamac Sarajevo otroci v manj kot 230 dneh, ko je za Slovenijo 27 Kilometrov proge v 7 letih in milijardah velik uspeh to da so pobrali cisterno pa znanstveni DOSEŽEK.
kurimebolac
29. 06. 2019 19.01
+2
Pojdi na teren no, pa se potem glasi.. Ko boš zrl v prepad čez crnotice.. Mi bos ti razložil kako bi ti tole speljal "na hitro".
Drzni17
29. 06. 2019 21.42
+2
Prvo je treba denar pokrast (TEŠ6), nato ga pa za samo izvedbo zmanjka in se zato dela zavlečejo in podražijo.
dho
30. 06. 2019 08.19
Razlika je v kvaliteti. Niso gradili samo mladi ljudje, po tvoje , otroci. Med drugimi, je bilo na tisoče nemških vojnih ujetnikov. Pišeš tako, kot nekdo, ki ne ve nič.
Oliguma
29. 06. 2019 18.17
+5
Kaj so izkopali..vse je zemlja popila..ko se bo pa na vodi..kaj pokazali..bo pa..smo naredili vse kar je bilo v naši moči..samo nakladanje in farbanje folka..neprestano.
spam1
29. 06. 2019 21.17
+1
flojdi
30. 06. 2019 14.17
butalistan
29. 06. 2019 17.58
-4
Bravo tovariši. Ste kopali z krampi. Glede na cas in material ki ste ga izkopali ste carji.
rumbijas
29. 06. 2019 17.51
+0
GOSPOD MES,AMPAK TREBA JE UKREPAT ZDAJ NE OB PRVEM DEŽJU!!!!!!
kokicas
29. 06. 2019 17.43
+10
Ravno sem se vracov iz Italije in sem vsakodnevno na naših avtocestah ampak toliko kot je danes tovornjakov pa že lep čas ne. En minister ali pa tisti ki zavira izgradnjo proge naj gre na avtocesto pogledat kaksno je potem stanje pa ne z modrimi lučmi da se mu vsi umikajo. Namesto da bi se borili za čim več tovora in ogromno služili naši dano jamrajo.
marzo
29. 06. 2019 19.49
+1
Ti tovornjaki, ki si jih danes srečal, nimajo nobene zveze z Luko Kp
scipio
29. 06. 2019 17.19
+2
Pazimo raje na to progo do zgraditve 2tira in tudi po tem kot na punčico svojega očesa, bolje še kot na popkovino za vzdrževanje urejene transportne ekonomije v tej državi slovenskih delavcev in kmetov, ki je tudi sama (država)še v embrionalnem stanju zaradi trajnega delovanja raznih stricev tipa vili.
butalistan
29. 06. 2019 17.03
-1
Gledam kako se gradi podn.....
butalistan
29. 06. 2019 17.03
+3
V butalah vse traja.
korintos23
29. 06. 2019 17.16
+3
zvizi
29. 06. 2019 16.20
+6
10*10*2(globina)..…200m3. Kaj tukaj ni jasno