Slovenija

Bi mladi lahko prišli do lastne hiše za le 50 tisočakov – in kaj o tem menijo župani?

Ljubljana, 21. 09. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
526

Kako pereča je stanovanjska problematika (mladih) v Sloveniji, kaže tudi odziv na projekt, ki so ga pripravili na Inštitutu BTTV. Njihova ideja zajema naselje s 50 montažnimi hišami v velikosti od 65 kvadratnih metrov, ki jih bodo lahko kupile mlade družine po ceni približno 50.000 evrov za hišo. Pa je to sploh izvedljivo? Župane občin, kjer je povpraševanje po stanovanjih še posebej visoko, smo prosili za mnenje – ta pa so precej različna. Medtem ko v Ljubljani pravijo, da takšen projekt "ni sprejemljiv", so v Domžalah avtorje ideje povabili na razgovor, da jim jo tudi osebno predstavijo.

V Sloveniji mlade družine izjemno težko pridejo do lastniškega stanovanja, zato jim na pomoč želijo priskočiti na Inštitutu Back To The Village (BTTV) s projektom Hiše za mlade družine. Realizacija bi zajemala tri faze: občina uredi ustrezno zemljišče, ki se ga odstopi za namen reševanja stanovanjske problematike, z evropskimi sredstvi, donacijami, državnimi razpisi in dobrodelnimi prireditvami se plačajo komunalna infrastruktura in dovozne poti, na zemljišču pa se nato postavi naselje približno 50 hiš, površine približno 65 kvadratnih metrov, kjer bi vsaka stala približno 50.000 evrov, kar bi bila po besedah Ernesta Škrjanca z Inštituta BTTV končna cena za družino.

V zvezi s projektom smo se obrnili na več županov občin, kjer je stanovanjska problematika (mladih) še posebej pereča in je povpraševanje po stanovanjih posledično zelo visoko, cene pa temu primerno prav tako.

V Ljubljani menijo, da je javni denar treba vlagati v najemna stanovanja

V Mestni občini Ljubljana (MOL) so naša vprašanja posredovali tamkajšnjemu Javnemu stanovanjskemu skladu (JSS) in nam posredovali njihov odgovor. Na JSS Ljubljana ocenjujejo, "da usmerjanje javnih sredstev v projekte, katerih cilj je prodaja nepremičnin, ni sprejemljivo". Po njihovih besedah je eden od temeljnih ciljev stanovanjske politike namreč odprava primanjkljaja najemnih stanovanj.

Najemniški trg je v Sloveniji popolnoma neurejen, obrok kredita pa je navadno nižji kot mesečna najemnina. Ljudje so ob nereguliranem, črnem najemnem trgu, na katerem so pogosto nezaščiteni in brez pravic, praktično prisiljeni v nakup stanovanja, tudi ko to zanje ni prva oziroma najboljša izbira.

"Ob upoštevanju dejstva, da je v Sloveniji prisoten zelo visok delež zasebnih stanovanj, je edino sprejemljivo, da se javna sredstva usmerja v projekte, s katerimi se povečuje fond javnih najemnih stanovanj," so zapisali. Namesto zagotavljanja dodatnih novih zasebnih stanovanj pa je, kot menijo, najprej treba poskrbeti za sprejem ukrepov, s katerimi se bo spodbudilo oddajo nenaseljenih zasebnih stanovanj. "Reševanje stanovanjskega vprašanja mladih z zagotavljanjem javnih najemnih stanovanje je – v primerjavi z zagotavljanjem lastniških stanovanj – bistveno bolj primerno za ciljno skupino mladih," so vnovič poudarili na ljubljanskem JSS.

Ob tem sicer ni zanemarljivo dejstvo, da je najemniški trg v Sloveniji popolnoma neurejen in da je obrok kredita navadno nižji kot mesečna najemnina. Kot so nedavno raziskali novinarji rubrike 24UR Inšpektor, so ljudje ob nereguliranem, črnem najemnem trgu, na katerem so pogosto nezaščiteni in brez pravic, praktično prisiljeni v nakup stanovanja, tudi ko to zanje ni prva oziroma najboljša izbira.

Na ljubljanski občini na vprašanje, kako sicer rešujejo stanovanjsko problematiko mladih, odgovarjajo, da imajo trenutno oddanih 36 namenskih najemnih stanovanj za mlade, ki so pravico do najema pridobili z uspehom na 1. javnem razpisu za mlade iz leta 2017 ter 14 namenskih najemnih stanovanj za mlade po 2. javnem razpisu iz leta 2020. "Tovrstni razpisi so naša stalnica in jih bomo objavljali predvidoma na dve leti. Na dve leti je predvidena tudi objava javnih razpisov za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem, na katerih prav tako lahko kandidirajo mladi,"  še dodajajo.

"Finančna konstrukcija gradnje ne more temeljiti na donacijah, razpisih, evropskih sredstvih in dobrodelnih prireditvah" 

Na Mestni občini Koper pa poudarjajo, da bodo, "če bo šlo vse po načrtih", na območju nad Dolinsko "v kratkem začeli gradnjo stolpiča s 75 neprofitnimi najemnimi stanovanji, republiški sklad pa bo v neposredni bližini zgradil še blok s 47 javnimi najemnimi stanovanji za mlade družine in mlade". Na tem območju v prihodnje načrtujejo še gradnjo dodatnih dveh stolpičev, v katerih bi uredili 45 javnih najemnih stanovanj in 30 oskrbovanih stanovanj za starejše občane. V okviru OPPN Barka pa nameravajo zgraditi tudi novo stanovanjsko sosesko, "ki bo pomembno zmanjšala razkorak med ponudbo in povpraševanjem po novih stanovanjih v občini".

Kot obljubljajo, bodo "reševanju stanovanjskih stisk mladih tudi v prihodnje namenjali posebno pozornost in sodelovali z investitorji, ki so pripravljeni zgraditi in na trgu ponuditi družinam primerna in cenovno dostopna stanovanja". O projekt Inštituta BTTV pa pravijo, da "je vsekakor zanimiv, vendar v tem trenutku še preveč nedodelan, saj finančna konstrukcija gradnje ne more temeljiti na 'donacijah, razpisih, evropskih sredstvih in dobrodelnih prireditvah'". Bodo pa razvoj tega projekta, kot so zapisali, spremljali in ne izključujejo možnosti sodelovanja, "če bo investitor v prihodnosti predstavil bolj oprijemljiv način njegove realizacije".

V Kranju bi potrebovali "bolj konkretno pobudo"

Tudi na kranjski občini menijo, da "primanjkuje zlasti javnih najemnih stanovanj, ki so dober odgovor za reševanje stanovanjskega problema mladih, socialno ogroženih ali samskih ljudi z nizkimi dohodki".  

Glede pobude Inštituta BTTV pa: "Potrebovali bi konkretno pobudo investitorja oziroma lastnika zemljišča kot predlog za vključitev v prostorski akt. Konkretna zasnova namreč ni zadostna podlaga za vključitev v spremembe prostorskega akta. Potrebovali bi arhitekturno urbanistično zasnovo ter konkretno lokacijo posega od lastnika zemljišča oziroma investitorja, saj naša občina trenutno nima primernega območja za tovrstno gradnjo." Kot so še zapisali, bi bila za tak projekt potrebna sprememba občinskega podrobnega načrta (OPN), mogoče v določenem delu tudi zakonodaje. "Podatkov je premalo, potreben bi bil podrobnejši pregled projekta," menijo.

Vprašanja o projektu Inštituta BTTV in stanovanjski problematiki mladih smo poslali tudi na mestni občini Maribor in Celje ter na občine Mengeš, Komenda, Vrhnika, Brezovica, Škofljica in Ig, a nam v zakonskem roku, to je 8 dni, niso odgovorili.

V Kranju sicer nameravajo ustanoviti Javni stanovanjski sklad Mestne občine Kranj "ter z učinkovitim upravljanjem, odkupi in novogradnjami zagotoviti večje število najemnih stanovanj". Nov stanovanjski zakon bo namreč občinskim stanovanjskim skladom omogočil večje zadolževanje, in sicer do 50 odstotkov vrednosti svojega premoženja, kar je že dovolj za začetne investicije v nova najemna stanovanja, pojasnjujejo.

Za Kranj to pomeni, da bi novogradnjam lahko namenili približno 20 milijonov evrov. "Javni stanovanjski sklad bi potem tudi prevzel upravljanje nad obstoječimi in novimi stanovanji, z njegovo ustanovitvijo pa se bodo odprle tudi možnosti za odkupe raznih stavb in zemljišč," pravijo na kranjski občini.

V Trzinu in Kamniku skeptični, v Domžalah so predstavnike inštituta povabili na sestanek

Peter Ložar, župan občine Trzin, meni, da je projekt "v osnovi zanimiv, razmišljanja so že potekala v podobno smer, je pa morda nekoliko nerodno predstavljen". Kot je poudaril, govori o objektu, velikem 65 kvadratnih metrov, na tlorisu pa je objekt, velik 105 kvadratnih metrov. "Vprašljiva se nam zdi tudi realizacija v okvirih, ki so predstavljeni. Občina Trzin je prostorsko zelo determinirana občina. Najboljša kmetijska zemljišča na eni strani in gozdovi ter bogata hidrologija na drugi strani zelo omejujejo površine za stanovanjsko gradnjo, ki cene zemljišč, ki so primerna, dvigujejo visoko," je dejal Ložar.

Trzinski župan je skeptičen tudi glede finančne izvedbe projekta: "Glede na trenutno stanje zakonodaje, ki določa tudi gradnjo ničenergijskih hiš, in siceršnji dvig cen v gradbeništvu, se nam porajajo dvomi, ali bi objekt imel zadostno kvaliteto ob predlagani ceni oziroma ne daje garancije, da ta na koncu ne bi bila precej drugačna," izpostavlja Ložar. Po njegovih besedah občina Trzin dovolj velikega stavbnega zemljišča za tak projekt nima v lasti. Stanovanjsko problematiko mladih pa rešujejo predvsem v okviru bonus točk za mlade družine pri razpisih za neprofitna stanovanja.

Stiska mladih vse večja: obsojeni na drag najem ali bivanje pri starših

 

Po oceni stanovanjskih skladov v Sloveniji primanjkuje 10.000 stanovanjskih enot, ta primanjkljaj pa se z leti le še povečuje. Novogradnje, ki se pojavljajo na trgu, so za iskalce stanovanj predrage in po funkcionalnosti ne odgovarjajo njihovim potrebam. Predvsem mladi si težko zagotovijo lastno stanovanje, saj nimajo dostopa do posojil in so zato obsojeni na drag najem ali bivanje pri starših. V Sloveniji so se leta 2018 cene nepremičnin zvišale za 15,1 odstotka (največ v EU), kar je v primerjavi z evropskim povprečjem, ki za isto leto znaša 4,3 odstotka, ogromno. Obenem v Sloveniji gradimo premalo stanovanj, da bi lahko zadostili potrebam in tako znižali tudi njihovo ceno. Kar je v izgradnji danes, so največkrat le večini nedostopna luksuzna stanovanja. 

Na kamniški občini medtem pravijo, da so takšni projekti "vsekakor zelo dobrodošli, zato z naklonjenostjo gledamo nanje". A, kot dodajajo, "je pri tem treba upoštevati veljavno zakonodajo in finančne zmožnosti vseh vpletenih partnerjev".

Tudi sami sicer zaznavajo perečo stanovanjsko problematiko, "saj v zadnjih desetih letih ni bilo narejenih večstanovanjskih objektov". Posledično povpraševanje presega ponudbo "in so cene primerljivo (pre)visoke, kar še posebej obremenjuje mlade družine ter družine z nižjimi dohodki". Kot opažajo, "je Občina Kamnik za življenje privlačna zaradi svoje lege ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp, dobrih prometnih povezav in možnosti, ki jih nudi". Dodali so, da pripravljajo prostorske dokumente, da bi bila čim prej možna gradnja večstanovanjskih objektov v tako imenovani Utokovi Jami in ob Ljubljanski cesti.

V zadnjih desetih letih v Kamniku niso gradili večstanovanjskih objektov, tudi na občini sami priznavajo, da so cene stanovanj zato posledično (pre)visoke.
V zadnjih desetih letih v Kamniku niso gradili večstanovanjskih objektov, tudi na občini sami priznavajo, da so cene stanovanj zato posledično (pre)visoke. FOTO: Dreamstime

Kot zagotavljajo, se aktivno lotevajo te problematike tudi na način zagotavljanja neprofitnih stanovanj. "Občina Kamnik je lastnica 161 neprofitnih stanovanj, ki jih med drugim zaseda 12 mladih družin (ob tem je potrebno navesti, da je bila ta številka oz. delež seveda v času same dodelitve stanovanj bistveno višji)," so še povedali.

Domžalski župan Toni Dragar pa nam je sporočil, da jih je ekipa BTTV že kontaktirala in da bodo v kratkem izvedli sestanek, na katerem mu bodo podrobneje predstavili, kakšna je idejna zasnova projekta. 

V Grosupljem projekt idejno podpirajo, a za njih ni ustrezen

"Projekt idejno podpiramo, žal pa za nas ni ustrezen, saj primernih zemljišč nimamo na voljo," pa odgovarjajo na grosupeljski občini. "Reševanje stanovanjske problematike občanov je sicer ena izmed prednostnih opredelitev občine, še zlasti mladih družin," trdijo.

Mladim se skuša pomagati do stanovanja "tudi z racionalnim prostorskim načrtovanjem", so navedli, kaj točno to pomeni, pa niso pojasnili. "V okviru javnih razpisov za oddajo neprofitnih stanovanj mlade družine izpostavljamo kot prednostno skupino," še dodajajo.

Najbolj pogosta oblika reševanja stanovanjske stiske mladih družin je tudi v naši občini urejanje stanovanj v nezasedenih zgornjih nadstropjih ali mansardah družinskih hiš v lasti staršev, gradnja prizidkov k obstoječim stanovanjskim hišam ali gradnja novih hiš na zazidljivih zemljiščih v družinski lasti. Trg najemnih stanovanj je v naši občini dokaj nerazvit oziroma se počasi razvija v zadnjih letih. Matej Osolnik z Občine Medvode o tem, kako pri njih rešujejo stanovanjsko problematiko mladih

Matej Osolnik z urada župana na občini Medvode, pa je preračunal, da "zasnovani model predpostavlja, da občina sodeluje z vložkom v obliki primernega zemljišča za gradnjo v velikosti približno 15.000 kvadratnih metrov". Kot že nekaj sogovornikov pred njim, je tudi on izpostavil, da v njegovi občini tako velikega zemljišča nimajo v lasti. "Hkrati pa so državni organi, ki podajajo mnenja o načrtovanih širitvah poselitvenih območij, postali zelo strogi pri širitvah naselij. Zelo težko bi jih verjetno prepričali v takšno širitev obstoječih naselij, saj je v naši občini še vedno zelo veliko nepozidanih zemljišč ob obstoječih stanovanjskih gradnjah, ki so razpršena po območju celotne občine," je dejal predstavnik medvoške občine.

"Najbolj pogosta oblika reševanja stanovanjske stiske mladih družin je tudi v naši občini urejanje stanovanj v nezasedenih zgornjih nadstropjih ali mansardah družinskih hiš v lasti staršev, gradnja prizidkov k obstoječim stanovanjskim hišam ali gradnja novih hiš na zazidljivih zemljiščih v družinski lasti," ugotavlja sogovornik. "Trg najemnih stanovanj je v naši občini dokaj nerazvit oziroma se počasi razvija v zadnjih letih," je še zaključil Osolnik.

BTTV: "50.000 evrov je magična meja, ki je ne želimo spreminjati"

Po prejetih odzivih smo se še enkrat obrnili na Ernesta Škrjanca z Inštituta BTTV, ki ostaja optimističen. "Po objavi vašega članka pred nekaj dnevi se nam je javilo več projektantov in arhitektov, ki jih zanima sodelovanje z nami," je dejal.

"Po zagotovilih projektantov, s katerimi sodelujemo, in tudi že nekaterih pridobljenih predračunih, bi 50.000 evrov za 70 kvadratov veliko hišo moralo zadostovati," vztraja Ernest Škrjanec z Inštituta BTTV.
"Po zagotovilih projektantov, s katerimi sodelujemo, in tudi že nekaterih pridobljenih predračunih, bi 50.000 evrov za 70 kvadratov veliko hišo moralo zadostovati," vztraja Ernest Škrjanec z Inštituta BTTV. FOTO: Dreamstime

Kot pravi, se že "zelo konkretno" pogovarjajo z več občinami, sicer z bolj obrobnih predelov Slovenije, kjer bi ideja lahko zaživela tudi v praksi. "Utopija je, da bi vsaka občina imela za takšen projekt primerno zemljišče. Dejstvo pa je, da vsaj 10 odstotkov slovenskih občin takšno zemljišče ima," meni Škrjanec.

Ustanovitelj Inštituta BTTV vztraja, da je, glede na to, kako je projekt zastavljen, torej ob izdatni pomoči občine, donatorjev ali denarja od države oziroma EU, cena 50.000 evrov, ki bi jo morala plačati mlada družina, realna za postavitev hiše v velikosti 70 kvadratnih metrov. "Projektanti, s katerimi se pogovarjamo, pa še bolj preferirajo vrstne hiške. V tem primeru bi se ta kvadratura lahko še nekoliko povečala," pravi Škrjanec. Postavljene cene pa ne bi dvigovali. Kot je dejal, je teh 50 tisočakov "magična meja, ki bi se je radi držali".

Na očitek, da sam projekt ni dovolj oprijemljiv, da bi ga občine lahko izpeljale, pa na Inštitutu BTTV odgovarjajo, da tudi konkretni pogovori z donatorji že tečejo, prav tako intenzivno preverjajo evropske razpise, prek katerih bi lahko počrpali sredstva za izvedbo projekta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (526)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaba67
09. 06. 2023 12.48
zakaj ravno hiša toliko hiš rabi precej večji prostor kakor neke normalne soseske nekaj nadstropnih blokov seveda s podzemnimi garažami ipd.
kapetan
21. 10. 2022 14.14
Taka stanovanja so v nasprotju z interesi nepremičninskih posrednikov in lastnikom nepremičnin kateri te oddajajo. Še banke bi bistveno manj od kreditov zaslužile. V Sloveniji vlada fovšija in sem skoraj da recem skepticen, če bo to šlo skozi. Pa ne zaradi denarja ampak višjih interesov peščice katerim je tak projekt trn v peti.
oježeš
19. 03. 2022 17.54
Mene pa nekaj zanima. Medtem ko nekateri pravijo, da '"Finančna konstrukcija gradnje ne more temeljiti na donacijah, razpisih, evropskih sredstvih in dobrodelnih prireditvah." A razni stolpi, mostovi, ki jih gradijo občine pa lahko uporabljajo vsa našteta sredstva? Kaj ni prioriteta, človeku zagotoviti stanovanje in ko ni več problemov, se pa lahko preusmerijo v druge gradnje, če so potrebne. Zaradi dveh glav v občini, ki bi radi imeli svoj spomenik, se pa lahko koristijo kakršna koli sredstva? Občina naj si raje zagotovi predkupno pravico s povrnitvijo vseh stroškov, ki jih je občina imela, za odkup hiše v kolikor je kdo želi prodati, saj vemo, da bodo tudi taki poizkusi oziroma izigravanja.
kmet#1
24. 01. 2022 17.31
+1
50jurju ti je sam parcela taka mal bl da ne ščiješ že na sosedov
Andrej Keše
23. 09. 2021 11.51
Murgle so bile tako zastavljene, zdaj pa kao elitna soseska.... A pod Murglami največja svinjarija v Ljubljani....
picolin
22. 09. 2021 11.59
-5
veliko je upokojencev ki zivijo v hisah katere bi zadostovale za 2 druzini ,ampak ne oni ne dajo z rok do smrti ,pa se tako so nemarni da nemorejo napisat oporoke da se moras se po njihovi smrti vlacit po sodiscih
revolucija_mb
22. 09. 2021 12.30
+7
Hahahha, kaj pa naj dajo ?! Komu ? Lenuhom ? Saj so si ustvarili, naj uživajo. Gam at nevoščljiva.
picolin
22. 09. 2021 12.34
+0
problem je v tem ker se ne da starejsim vec nc dopovedat. veliko jih misli da bodo bajto in celo posestvo odnesli sabo v grob.tudi pri nas je enako. rad bi kaj doma naredil ,obnovil dozidal itd... ,ampak mama tega ne dovoli nikakor. pac mora bit vse po njeno . pol pa bodi pameten ce si lahko
revolucija_mb
22. 09. 2021 12.38
+3
Pa ok, imaš osebni problem, ne tlači vse noter. Zakaj bi morali podpirat mlade lenuhe in jim šenkavat. Človek se razvija ko sam nekaj ustvari...zato NI dolžnost.
picolin
22. 09. 2021 13.04
a ti sploh razumes point pri meni in nasplosno v clanku ? zgleda da ne . niso vsi taki kot jaz opisujem ,ampak na zalost je marsikje tako
Novi uporabnik
22. 09. 2021 21.04
Ma ja stari, v socializmu je cela familija skupaj gradila hišo. Še sosedje so pomagali. Danes si pa razvajen če nimaš plače 2000€+ da pokriješ najemnino. Dej malo se zamisli nad sabo prosim.
Andrej Keše
23. 09. 2021 11.53
Zakaj pa bi moral kupit staro luknjo za 100k in več, pa še renovirat in še kaj... Meni je sprejemljivo....
oježeš
19. 03. 2022 17.59
Pa kaj se razburjaš, saj imajo sami in sami plačujejo stroške. So pač gradili v pravem času. Hja, kakršni so medsebojni odnosi take so potem posledice. Poznam veliko ljudi, ki niso imeli nobenih problemov s starši, ki so jim brez problema in brez nagajanja prepustili hišo. Samo na to je treba misliti že zgodaj, ne šele ko se obeta hiša.
kekko
22. 09. 2021 11.48
+4
Tukaj je zdaj povsem vse jasno: če ne gre po žepih se ne splača, ni dobro, se ne da, ali kakršen koli izgovor že samo da je izgovor. Briga jih za mlade in otroke, samo za svoje žepe in svoje prijatle jih. Za kozlat!!! KAPO DOL AJDOWŠNI IN ŽUPANU! EDINI V SLOVENIJI KI MU JE MAR IN NE GLEDA NA SVOJ ŽEP! BRAVO!
lajfjesmeh
22. 09. 2021 11.07
+7
zanime me kdo bo bil vpravičen do teh hišk? želim vsem vse dobro in da vsak pride na svoje, seminezdi pa fer da se pomaga vedno tistim z 4 otroki in oba na socialni. Nekdo ki pa je mlad, zaposlen z solidno plačo, dela, špara in ni naredil otroka pri 20 ker se zaveda da za otroka je dobra imet kej poštimano taki smo za odpis..
kekko
22. 09. 2021 11.50
+2
Tukaj se strinjava, uradno slovensko državljanstvo, otrok, da jih je težko preštet in dobijo vse na pladnju. Mogoče bi bil lahko kakšen zakon o minimalni kvadraturi tukaj v prid majhnim družinam... mogoče. Hišice za max. 4 osebe npr.
Andrej Keše
23. 09. 2021 11.54
A tako, pol mate dobre plače, da lahko še šparate...
taurus111
22. 09. 2021 10.42
+0
Za ta denar bi lahko zgradili več hišk, če bi mladi znali vihtet kramp ,lopato in mešalec itd. Krivi so starši ker jih niso nič naučili, dopustijo neskončno fehtanje !
FMI1203
22. 09. 2021 10.00
+7
Če pogledam trg 10 -15 let nazaj, si lahko hišo zgradil in se vselil z 150.000€ in govorimo o zelo lepi in veliki hiši. Danes pa dobiš za 1 dvojčka, ki i ma 150m2 350.000€ + DDV - in še to je v podaljšani 3. fazi. Ne razumem. Če država ne bo poskrbela, da strezni nepremičninarje, bomo mladi primorani iskat službe v tujini, kar pomeni da se bomo morali tudi izseliti iz Slovenije. Vse bolj razmišljamo o tej smeri, ker s tako nizkimi plačami si lahko privoščimo kredit do 100.000€ in še to odplačuješ 30 let. To pomeni, da ko podpišeš kredit, ti poleg podarijo tudi štrik.. grdo ampak tako je.
oježeš
19. 03. 2022 18.02
-1
Kaj pa ti bo velika hiša, ko na stara leta ostaneš sam v njej? Zakonec umre, otroci se odselijo, lastniku pa ostanejo kar precejšnji stroški, čiščenje in preveč sob.
Emtisunce
22. 09. 2021 09.55
+10
Takšne hiše bi morali zidati za upokojence, ki bi mlajšim odstopili svoje velike hiše in stanovanja.
soncarica84
22. 09. 2021 10.23
+4
Se strinjam. 65 kvadratov je za upokojenca cisto zadosti.
pizzamargerita
22. 09. 2021 10.26
+4
vse to bi uredila ustrezna davčna zakonodaja -enako kot na nizozemskem. DAvki za 2 v hiši s 300 m2 so enostavno tako veliki, da se vsi starejši preselijo v manjša stanovanja/hiše ter se tako velike hiše sprostijo za druzine. Tako tudi ni enormnega pritiska na pozidavo vedno novih zelenih površin.
Dooo
22. 09. 2021 11.13
+1
Soncarics v 65 kvadratih smo ziveli kot druzina mi 4 clani tko da ce bi vsaka druzina rada 100 plus kvadratov pac negre pa plecih drugih!!! Tko da 65 kvadratov je za 4-člansko druzino cisto dovolj!!
Emtisunce
22. 09. 2021 09.52
+8
Kako se bodo pa gradbeniki potem vozili z avtomobili za 200.000EUR in jahtami za več miljonov EUR.
brabusednet
22. 09. 2021 09.50
+2
Te so za migrante premale.Se bodo potem izgovarjali,da ne morejo imet otrok,ker je premalo stanovanje.Mnogi smo v komunizmu z delavskimi plačami zgradili kar velike hiše.Seveda smo vse naredili sami z pomoči prijateljev in znancev.Usluge smo pa seveda vrnili.Samo v času gradnje nismo luksuzirali in počitnikovali.Največji hudič pa je bil,ker ni bilo za dobit gradbenega materjala.Od cementa,električnih kablov,žebljev za ostrešje- dolgih,Keramike in še in še.Pa smo pregurali ta proklet socjalizem.
brabusednet
22. 09. 2021 09.41
+2
Predrago,komunist Kučan je za vilo vredno pol miljona plačal samo 35 tisoč Dojče mark.
1234568
22. 09. 2021 08.58
+10
Sam sem se odlocil za gradnjo hise uro in pol ven iz LJ…do danes sem zapravil okoli 60.000€ za parcelo in papirje na njej pa trenutno se ne stoji nic..
holcar.
22. 09. 2021 08.54
+5
Bravo Domžalčani! V vsakem pametnem mestu (Dunaj, Haag, Oslo, Basel itd) vedo, da je treba postavit stanovanja za mlade. Na ta racun dobijo delovno silo in ta mesta cvetijo. Samo pogoj mora biti: 20 let brez prodaje in obvezno mora iti za mlado druzino. Ce hocete, da Slovenija ne postane Dom za upokojence je nujno, da se odzove tudi Ljubljana in ostala mesta. To ni korak v socializem, ne to je nalozba in v vseh uspesnih drzavah to dobro vedo. Zato so moji prijatli po studiju zdaj v : Stuttgart, Dunaj, Haag, Basel...
soncarica84
22. 09. 2021 10.25
+0
Prvo kupijo za 50.000, nato prodajo za 150.000.
User1958074
22. 09. 2021 08.40
+1
Super priložnost za poceni nakup in potem kasnejšo prodajo po bistveno višji ceni kot se je to počelo že vedno do sedaj.
soncarica84
22. 09. 2021 10.26
+2
To je stalna praksa. Bolj me zanima kvaliteta hise za 50.000.
SabinaZ
22. 09. 2021 08.07
+7
Nikjer tudi ni nobene varovalke, da ne bodo te mlade družine, ki naj bi kupile hiše potem le te prodale za 100.000 ali celo več. torej bi na koncu zaslužili 2 ali več krat.
ribic2
21. 09. 2021 21.27
+7
Take hiše so zgrešene z vidika izrabe prostora, velikosti za mlade družine... Potrebno je graditi hiše najmanj pritličje + nadstropje, da se optimalno izrabo zemlja na kateri hiša stoji. Predlagane hiše so velikosti namenjene upokojenim parom oz starejšim, katerih otroci so se že odselili.
SabinaZ
22. 09. 2021 08.03
+2
Se strinjam. Mlada družina bi bila ob taki hiši omejena na enega otroka. Sploh razporeditev prostora je za moje pojme neprimerna za družino. Bolj morda za upokojeni par.
ParleVuFranse
22. 09. 2021 08.59
-4
"Omejena na enega otroka". Se enga spravit v ta prenaseljen svet, ki drvi v pogubo, je prevec. Da ne omenim egoisticno.
Nebittokbrihtni
21. 09. 2021 21.15
+5
Po njihovih besedah je eden od temeljnih ciljev stanovanjske politike namreč odprava primanjkljaja najemnih stanovanj Sem mislu da je MOL predstavnik prebivalcev ljubljane, ocitno je privat firma lol