Črna kronika

V nesreči pri Hrušici umrl slovenski voznik, gorenjska avtocesta spet odprta

Ljubljana / Kranj, 02. 08. 2021 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi prometne nesreče, v kateri je umrl voznik osebnega vozila, je bil dalj časa zaprta gorenjska avtocesta. Moški je z avtomobilom trčil v zaradi kolone ustavljeno tovorno vozilo na voznem pasu avtoceste na Hrušici. Gre za precej nevaren odsek; v zadnjih petih letih je policija tam obravnavala šest nesreč s smrtnim izidom. Avtocesta v smeri Karavank je sicer že odprta.

Zaradi prometne nesreče na Hrušici je bila zjutraj več ur popolnoma zaprta gorenjska avtocesta (med priključkoma Jesenice vzhod– zahod, v smeri proti Karavankam oziroma Avstriji).

O nesreči v cestnem prometu pri Jesenicah, ki se je zgodila ob 5.22, je na spletu poročala tudi Uprava RS za zaščito in reševanje. Kot navajajo, sta na AC (smer Karavanke) pri izvozu za Hrušico (občina Jesenice) trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom izvlekli preminulo osebo iz razbitin vozila, posuli cestišče z vpojnimi sredstvi in nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice, policiji in Darsu.

Nesreča s smrtnim izidom, v kateri je umrl slovenski voznik, se je zgodila ob 5.20. Z osebnim avtomobilom je trčil v zaradi kolone ustavljeno tovorno vozilo na voznem pasu avtoceste. Gre za nalet, je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Kranj Bojan Kos.

Nevaren odsek: zastoj nastane po sprostitvi prometa

Voznik je letošnja šesta smrtna žrtev v prometih nesrečah na Gorenjskem. V zadnjih petih letih je policija na tem odseku obravnavala šest prometnih nesreč s smrtnim izidom, in sicer pet v okoliščinah, kakršne so bile danes, ter eno na avtocestnem priključku. "Večina prometnih nesreč s tragičnim izidom je posledica trka oziroma naleta osebnih vozil v zadnji del stoječega tovornega vozila," dodaja Kos.

Odsek je najbolj nevaren v času od nedelje zvečer do ponedeljka popoldan zaradi nedeljske omejitve prometa tovornih vozil nad 7,5 ton. Na slovenski strani omejitev traja do 21. ure, v Republiki Avstriji pa do 22. ure. Zastoj nastane po sprostitvi prometa. Policija je ves čas zastojev prisotna na tem delu avtoceste. Pred mestom zastoja je postavljena tudi prometna signalizacija, ki voznike opozarja na kolono. Znižana je še najvišja dovoljena hitrost.

Voznike tovornih vozil so ob tem opozarjali, naj ostanejo na avtocesti in na Lipcah nadaljujejo z vožnjo do kraja nesreče – zanje obvoza ni bilo. Za osebna vozila pa je bil obvoz urejen skozi Jesenice, iz prometa so se izključili na Lipcah. Za osebna vozila, ki so zaradi nesreče ostala v zapori na Hrušici, so policisti poskušali ustvariti pogoje za zapustitev zapor, za ostale je veljal obvoz skozi Jesenice in bodisi preko Ljubelja za smer Avstrije.

Ob zastojih upravljavec ceste vsakič poskrbi za ustrezno signalizacijo in označitev odseka. Za Karavanke in današnji dan je bila pred krajem zastoja postavljena prometna signalizacija, ki na več odsekih označuje kolono in znižuje omejitev hitrosti.

Pozivi k vzpostavitvi reševalnega pasu in opozorila voznikom

Ob popolni zapori in zastoju – ta je bil dolg okoli pet kilometrov – so policisti voznike, ki so ostali v zapori, pozivali k strpnosti, hkrati pa opozarjali, naj ne zapuščajo vozil. "Pozivamo k strpnosti. Udeleženci v zapori naj ostanejo v vozilih," so še sporočili s kranjske policijske uprave.

Prometno-informacijski center je medtem voznike, ki so ostali ujeti v koloni, pozival, naj vzpostavijo reševalni pas za intervencijska vozila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V preteklem tednu sta se na slovenskih cestah zgodili dve smrtni prometni nesreči, v katerih sta umrli dve osebi. Letos so slovenske ceste terjale 64 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lanskega leta pa 50 smrtnih žrtev, so sporočili z Generalne policijske uprave.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1