Slovenija

Podaljšan praznični konec tedna prinaša povečan promet

Ljubljana, 19. 04. 2019 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ti.Š. / V.Š.
Komentarji
172

Zaradi prometnih nesreč, jutranje prometne konice in prihajajočih velikonočnih praznikov so bili že zjutraj daljši zastoji na primorski, štajerski, dolenjski in gorenjski avtocesti. Zaradi velikonočnih praznikov in začetka počitnic je pričakovati povečan promet in daljše zastoje, promet pa bodo še dodatno zgostile delovne zapore.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kilometrske kolone
    02:50
    Iz 24UR: Kilometrske kolone
  • Iz SVETA: Gneča na cestah in v trgovinah
    04:48
    Iz SVETA: Gneča na cestah in v trgovinah

Pred nami je podaljšan praznični konec tedna, ko bo na naših cestah gostota prometa močno povečana.

23-letni Moldavec povzročil prometno nesrečo pred Vipavo

Zjutraj nekaj pred osmo uro se je na hitri cesti med Razdrtim in Vipavo zgodila prometna nesreča, ki jo je povzročil 23–letni voznik kombija. Državljan Moldavije je na odseku, kjer se cesta zoži zaradi izvajanja dela na cesti, začel prehitevati pred seboj vozeč tovorno vozilo, ki ga je vozil 56-letni Romun.

Moldavec je s prednjim desnim delom vozila oplazil levo stran priklopnega vozila tovornega vozila, nato pa trčil v odbojno ograjo. Zatem je kombi odbilo pred tovorno vozilo, ki je vanj trčilo. 23-letni voznik kombija in 36-letni sopotnik sta se lažje poškodovala, voznika pa so reševalci odpeljali v šempetrsko bolnišnico. Prejel je globo v višini 120 evrov.

Zaradi nesreče na primorski avtocesti 12-kilometrski zastoj

Na primorski avtocesti med priključkoma Logatec in Vrhnika, v smeri proti Ljubljani, se je zjutraj zgodila prometna nesreča, zaradi česar sta bila dalj časa zaprta prehitevalni in vozni pas, promet je potekal po odstavnem pasu.

Nesreča na primorski avtocesti.
Nesreča na primorski avtocesti. FOTO: 24ur.com

Nastal je daljši, skoraj 12 kilometrov dolg zastoj, ki je segal skorajda do priključka Unec. Potovalni čas se je podaljšal za dobro uro. Gost promet z zastoji je bil tudi na vzporedni regionalni cesti Logatec–Vrhnika.

Zastoji so bili na primorski, štajerski in dolenjski avtocesti; podobno se pričakuje tudi za popoldne. (Slika je simbolična.)
Zastoji so bili na primorski, štajerski in dolenjski avtocesti; podobno se pričakuje tudi za popoldne. (Slika je simbolična.) FOTO: POP TV

Prometna nesreča se je zgodila tudi na štajerski avtocesti, med počivališčem Polskava in priključkom Slovenska Bistrica sever proti Ljubljani. Zaprta sta bila vozni in prehitevalni pas, promet je potekal po počasnem pasu. Nastal je približno štirikilometrski zastoj, potovalni čas se je podaljšal za 25 minut.

Vozniki v zastojih naj med kolonama vedno pustijo dovolj prostora za prehod intervencijskih vozil, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru.

Zaradi dveh prometnih nesreč, v katerih je bilo več oseb poškodovanih, je bila dalj časa zaprta tudi polovica vipavske hitre ceste, med razcepom Nanos in Vipavo proti Vrtojbi, Italiji. Promet je bil preusmerjen na regionalno cesto Razdrto–Vipava.

Precej obremenjena tudi dolenjka

Še zmeraj je zaradi odstranjevanja posledic včerajšnje prometne nesreče na dolenjski avtocesti pred zaporo med priključkoma Šmarje–Sap in Cikava zaprt prehitevalni pas proti Novemu mestu.

Zastoji so tudi:

- na dolenjski avtocesti pred zaporo pri počivališču Zaloke proti Hrvaški, potovalni čas se podaljša za približno 20 minut;

- na primorski avtocesti na posameznih odsekih med Uncem in Brezovico proti Ljubljani, potovalni čas se podaljša za približno 15 - 20 minut;

- na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški.

Dars pred velikonočnimi prazniki opozarja na zgoščen promet

Ob začetku počitnic in velikonočnih praznikov v večini evropskih držav pa tudi na Darsu voznike opozarjajo na povečan promet z daljšimi zastoji in močnejše jutranje prometne konice. Domačim voznikom se bodo ob tem bolj množično pridružili tudi tuji. Promet bodo še dodatno zgostile delovne zapore.

Praznični zastoji

Na Darsu opozarjajo, da bo tudi danes promet močno povečan predvsem med Avstrijo in Italijo proti Hrvaški, na obalnih cestah ter mejnih prehodih s Hrvaško Gruškovje, Obrežje, Jelšane, Sečovlje in Dragonja. Zaradi omejitev med prazniki se bo pred koncem tedna predvsem na avtocesti med Italijo in Madžarsko povečalo tudi število tovornih vozil.

Na velikonočni ponedeljek in tudi v torek bo močno povečan promet popoldan, zlasti iz turističnih krajev proti urbanim središčem ter od Hrvaške proti Avstriji in Italiji. Največje zgostitve pričakujejo na primorski avtocesti proti Ljubljani, na gorenjski avtocesti do Karavank ter na dolenjski avtocesti proti Ljubljani. Promet se bo dodatno upočasnil in zgostil zaradi delovnih zapor ob odstranjevanju cestninskih postaj.

V četrtek, 25. aprila, je praznik in konec počitnic v Italiji. Že dan prej bo zato povečan promet tovornih vozil na avtocesti od Madžarske proti Italiji.

Zaradi poznega termina velikonočnih praznikov, ki skoraj sovpadajo s prvomajskimi prazniki, Dars do zaključka prvomajskih praznikov ne bo izvajal dodatnih celodnevnih delovnih zapor na prometno najbolj obremenjenih odsekih avtocest. Za zagotavljanje čim večje pretočnosti avtocestnega omrežja tako v prazničnem času ne bo odpirala dodatnih delovišč poleg že obstoječih z obsežnejšimi deli, kjer zapor žal ni mogoče začasno umakniti.

S strpno in previdno vožnjo v praznične dni

Tudi Agencija za varnost prometa (AVP) ob opozarja, da lahko zaradi ugodne vremenske napovedi, ki predvideva sončne dni in višje temperature, na cestah pričakujemo več motoristov, kolesarjev in drugih udeležencev v prometu. Zato vse voznike in ostale udeležence v prometu pozivajo k največji možni stopnji previdnosti in strpnosti.

Samo trenutek nepozornosti in življenje se lahko za vselej spremeni

"Človeški faktor je ključen in obenem izjemno nepredvidljiv. Odločajo stotinke sekunde, dovolj je že hiter pogled na mobilni telefon, utrujenost, objestna vožnja, alkohol, neprilagojena hitrost ali nepripetost z varnostnim pasom. Vse to so dejavniki tveganja, ki lahko prispevajo k prometnim nesrečam, tudi tistim z najhujšimi posledicami," opozarjajo na AVP. Zato svetujejo, da se v praznične dni podamo s strpno in previdno vožnjo, ki naj bo prilagojena cestno prometnim predpisom in razmeram na cesti. "Za varnost v prometu smo namreč odgovorni vsi skupaj," še dodajajo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
20. 04. 2019 09.13
+1
Najlepse je doma kako drevo posadis, regrat naberes, pa sprehod na bliznji gric z otroci v naravo piknik, posedim na terasi opazujem naravo... ampak brez sunke raje jajca imajo isto beljakovine kot sunka ki te gleda. Ostali pa se cvrite v plocevini in prenazirajte potem pa cela familija tablico v roke prfekt oddih bruhaha
Nimasmisla
19. 04. 2019 21.22
+2
najlepše je doma potica se peče šunka se kuha jajce barvamo hren imamo in to je to
Uporabnik960530
19. 04. 2019 21.17
+3
Danes ob 10h je bila ograj že nova pri Šmarju Sap... Sem peljal iz Vrhnike za Dolenjsko, od Vrhnike do Viča non stop zastoji, brez razloga,,, potem Malence, se je ata z golfom peljal 50 na uro, priključek na tunel prazen....ampak od Viča dol pa Rudnika, zastoj za po...s...rat… Ker se Jugo-Švaba ne znajde, pa ne gleda tabel...čez Višnjo goro je bila dirka, potem pa do NM ko da ni nič...Po radiu pa so cel dan nabijali kakšni zastoji so na Šmarju Sap.. ob 10h so menjali samo še ograjo proti Ljubljani... Pa folk se vozi ko...prvič na cesti....Katastrofa je...
Uporabnik960530
19. 04. 2019 21.23
+3
Sem imel dostavo nujno... Da ni bilo nujno, sploh ne grem od doma.... Imam skrinjo 200l , noter dosti hrane, tudi kruh, ki ga odtajam, pa pujska, piščanca, zelenjavo....solato na vrtu...nabavim ko so trgovine prazne... Kamioni so danes ob 14h imeli zaporo - prepoved vožnje, tako da...ne nabijat o kamionih.... Raje se u izi z motorjem zapeljem....briga me za avtoceste pa zastoje... grem tam ko je normalen promet, ne pa na morje...sploh pa ne HR...
giiinem
19. 04. 2019 17.44
+7
Veste koliko bi prihranili energije in maj onesnezavali okolje,ce bi se enkrat odlocili in ostali doma...je res treba rinit nekam od doma.Imate tako grdo parcelo/okolico?
Dejan13
19. 04. 2019 18.02
-2
kaj boš pa jedu v torek ko bojo izropane trgovine
giiinem
19. 04. 2019 18.34
+0
A ti zaradi hrane dol/gor rines?Svasta... jaz imam doma 100kg krompirja.200l zmrzovalnik polen packa,purana in piscanca. Solatka in ostalo mi pa raste v gredi. Aja ,ti samo trgovine poznas? Bos bogi ko bo vojna
Uporabnik960530
19. 04. 2019 21.25
scipio
19. 04. 2019 17.38
-4
Pripeljal dans v Istro kot gospod brez zastojev nervoze in sranja.
Franci Luzar
19. 04. 2019 17.25
+11
če neplačaš vinjete se voziš po stari cesti,nimaš gužve,vidiš nekaj od Slovenije po Vrhu pa še prišparaš živce in denar.
Polis123
19. 04. 2019 17.11
+5
Svinjska gneča!!
Zentrum
19. 04. 2019 17.07
+17
Ravnokar prispel s (prazne) severne obvoznice. Folk, dajte nam vsem uslugo narest in pejte večkrat ob enih domov. Res, brez heca, noben vas ne bo pogrešal.
flatearth
19. 04. 2019 17.21
+0
Acidic
19. 04. 2019 17.03
+1
Nemci gredo na morje? :)
flatearth
19. 04. 2019 17.19
+10
Acidic
19. 04. 2019 17.34
+5
scipio
19. 04. 2019 17.37
+3
Ni res, bvsanc mora zdej gor v dojču devat, da gre lahko herrnfolk za Osterferien v Poreč ali na Hvar. In v Montego Bay.
tron3
19. 04. 2019 16.58
+10
To itak ni novica, to se itak ob vsakih praznikih pa od maja po do konc septembra, plačaš vinjeto, da se gužvaš in čakaš v koloni.
Banion
19. 04. 2019 16.44
+16
Za tovornjake bi morali zapreti ceste že od včeraj popoldne do torka zjutraj. Naše avtoceste so preobremenjene s tovornim ptometom, saj je na levi vedno neskončna kolona tovornjakov.
Acidic
19. 04. 2019 17.06
-2
Če nisi uspel razbrati, so tokrat za zastoje krivi bosanci, jezi se na njih
Acidic
19. 04. 2019 17.08
+4
Tokrat so za zastoje krivi "nemci ki gredi na dopust", jezi se na njih, ki rinejo tja, kjer jim ni mesto.
mariomandzukic
19. 04. 2019 16.43
-9
namest drugih,tretjih tirov,boljs denar vlozit v avtoceste..preko Slovenije bi trebalo speljat vsaj 3-4 sestpasovnic..eno preko primorske,drugo preko Ljubljane,tretje preko stajerske in 4. preko prekmurja..ker prometa bo vedn vec..Hrvaska pocasi postaja Evropska Turisticna Velesila,Slovenija pa postaja Evropska tranzitna velesila...
Hitri Jezek
19. 04. 2019 16.57
-1
yaxscdvf
20. 04. 2019 09.30
+1
Mario, nič ne bo iz tega, ker to ni interes Slovenije. Bodo pa po novem bolj zaostrene kontrole ne mejnih prehodih s Hrvaško.
Malek
19. 04. 2019 16.37
+31
Moldavijec povzrocil prometno nesreco, cesta zaprta vec, kazen pa 120 evrov? A se vi zajebavate? To je diskriminacija, ce bi jo povzrocil nas voznik, predlog sodiku za prekrske je najmanj, ce nebi bilo kazenske ovadbe zaradi nevarne in objestne voznje, ogrozanje ostalih udelezencev v prometu. Pa vi res niste normalni, policija ustavi kombi romunskih oznak, v njem 22 Romunov od zadaj natlacenih, vozniku izrecena globa 60 evrov. Pa mi se Butale nismo, totalna anarhija v drzavi. Sedaj bomo pa se mi skoraj celemu svetu, razen petih drzav pokazali, da nimajo pojma o prometni varnosti, ker imajo zakonsko dovoljeni 0,5 mi ze vemo kaj je prav, ceprav smo Butale. Kaj pa Nemci vejo, pojma nimajo.
Crotop
19. 04. 2019 19.04
+1
Moldavijec je naje...,tovornjak in bagerček so za odpad.
yaxscdvf
19. 04. 2019 16.34
+8
očitno preveč avtomobilov za zmogljivost Slovenije in njenih cest
mariomandzukic
19. 04. 2019 16.54
-3
moral boste pojacat cestne kapacitete...je pa mal zalosno,tolk avtov,kolone,guzve.,.Slovenija pa razn unicenih cest nima nc od tega,saj vsi picijo proti Hrvaski trosit svoje zahodnoevropske denarce..
yaxscdvf
20. 04. 2019 09.32
Nič ne bo s pojačanjem cestnih kapacitet, ker to ni interes Sloveije. Transportne kapacitete si boste moral kar sami povečat
mariomandzukic
19. 04. 2019 16.31
-20
Slovenci ste lahk srecni da imaste,Hrvasko za sosedo..zato ker 90% vasih tujih turistov,pride v Slov zarad Hrvaske..vedn sem ponavljal da je Slovenija odlicna predjed,za tuje turiste,ki potem svojo pot nadaljujejo na Hrvasko,ki je vsem njim Finalna destinacija..pa ce se vsak 30 avto ustavi v Sloveniji,kupi sendvic,natanka auto,ksno urco dve prezivi na Bledu,Postojsnki jami ste zmagal..hvala vam ker tko lepo skrbite za nase turiste..
PanterSLO
19. 04. 2019 16.45
+20
Za 3/4 prometa je tudi hrvaska samo predjed. V tistih dveh mesecih, ko si morajo tvoji predniki zasluzit za celo leto, je razlika malo visja, za vse ostale letne case ste pa samo hladna predjed.
mariomandzukic
19. 04. 2019 16.50
+0
mah kje..Hrvaska je ze Maja nabito polna..drgace pa v vseh Eu Mediteranskih drzavah sezona traja enako..bil pred 2 letoma konc septembra v enem izmed najbol znanih Ita letovisc in vsi hoteli so bli ze zaprti..na Malti,Grciji podobno
mertseger
19. 04. 2019 16.25
+14
V enem dnevu niso uspeli zamenjat 40m ograje. Jao....
fortunas
19. 04. 2019 16.39
-3
flatearth
19. 04. 2019 16.01
+7
Tudi jaz si bom kupil še en avto na kredit,
Tomvojo
19. 04. 2019 16.44
+0
Boš pol z dvema stal v koloni in jih boš počasi premikal enkrat enega drugič drugega. Bravo.
Bigbadjohn
19. 04. 2019 14.48
+13
Kolonizacija Slovenije!
User33
19. 04. 2019 14.00
+20
ostante doma, ne it nikamor, nehite poganjat ta sistem, pustite njihove šihte, pustite njihove trgovine, itak 90 posto folka gre na siht al pa na dopust se spočit iz sihta. treba nehat hranit zver, pa ne bo nobenih zastojov :)
SEJK1
19. 04. 2019 15.21
+8
reakcionar
19. 04. 2019 13.56
+38
Sm vozil ze cez par EU drzav kot so Avstrija, Italija, Nemcija, itd. Nikjer nisem videl take (ne)kulture v prometu in tko agresivnih voznikov kot v SLO. Po nekih lokalnih cestah kjer je ravnica v Avstriji ljudje redko vozijo cez 100/105 km/h. Pri nas pa na nepreglednih in ozkih cestah divljajo kot na reliju, prehitevajo v ovinku, blendajo, se nabijajo na 2m od tebe. Res ne vem.
Misija1
19. 04. 2019 14.17
+27
Sem ti dal plus, ker imaš prav. Ampak na drugi strani pa so problematični tudi tisti, ki cincajo po levem prehitevalnem pasu. Tako določene omike in dedeki vozijo po prehitevalnem pasu s hitrostjo 110 kmh in se, ko prehitijo tovorno vozilo, niti ne umaknejo nazaj na desni pas, ker je 200 metrov naprej spet kakšen kamion. In to lahko traja kilometer ali več dolgo in naredi velik zastoj. Ravno zaradi takšnih voznikov so na avtocesti zastoji, saj se levi pas na veliko uporablja za vožnjo pod tisto dovoljeno hitrostjo 130 kmh.
periot22
19. 04. 2019 16.02
+8
Pa veš zakaj se večina pelje po prehitevalnem? Zato kjer je tam manj lukenj po cesti ker če se pelješ po voznem je v večini tako kot bi se peljal po kolovozu!