Slovenija

Prometni kolaps: 'Za smučanje potrebujemo smučarsko, za vožnjo pozimi pa zimsko opremo'

Ljubljana, 17. 01. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
52

Dars je kljub pravočasnim napovedim vremenoslovcev, da bo proti jutru začelo snežiti, v ponedeljek sneg znova presenetil. To so bili najpogostejši komentarji ob jutranjem prometnem kolapsu na avtocestah. Marsikje seveda tudi na lokalnih, ki so bile v jutranji konici povsem nesplužene. A Dars krivdo vali na voznike tovornjakov, ki da niso imeli ustrezne opreme. So za kolaps res krivi oni ali je Dars začel ceste posipati prepozno?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na cesto brez zimske opreme
    02:26
    Iz 24UR: Na cesto brez zimske opreme
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo je kriv za prometni kolaps?
    03:08
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo je kriv za prometni kolaps?

Na Darsu ob ponovnih kritikah zaradi snega in težav na številnih cestah odločno odgovarjajo, da je razlog za zastoje na avtocestah vsaj 30 zdrsov tovornih vozil, ki niso imela ustrezne opreme. Ter da je zaradi njih obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom.

Kdo je kriv za ponedeljkov jutranji prometni kolaps, smo v oddaji 24UR ZVEČER vprašali vodjo Darsove vzdrževalne službe Damijana Jaklina, ki je koordiniral delo Darsa na avtocestah, ter predsednika Sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Petra Piška, ki je Dars že zjutraj opozoril, da prejemajo številne klice o neočiščenih voziščih na celotnem avtocestnem križu in jih pozval, da čim prej omogočijo nemoten pretok vozil.  

Obe strani s prstom kažeta ena na drugo. Dars na slovenske in evropske voznike tovornih vozil, ki so zaradi neustrezne opreme na zasneženih cestah zdrsnila in ustvarila zastoje, celo takšne, da Darsova vozila niso mogla nadaljevati s pluženjem, Obrtno-podjetniška zbornica pa na Dars, ki bi moral poskrbeti, da snega na cestah ne bi bilo ter tako tudi zdrsov ne bi bilo. "Smešno je, da Dars obsoja slovenske oz. evropske prevoznike. Če bi bilo očiščeno pravočasno, ne bi prišlo do zdrsov in zastojev," pravi Pišek.

Priznava, da so nekateri vozniki sicer res vozili brez ustrezne zimske opreme. A ob tem poudarja, da so vremenarji že več dni opozarjali na obilne snežne padavine, zaradi česar bi moral biti Dars pripravljen. "Dars je dobro opremljeno podjetje, z dobro zimsko službo, vendar pa jo je aktiviral prepozno, zaradi česar je tudi prišlo do zastojev. Telefoni v naši zbornici so pregorevali," poudarja.

Pišek: Slovenske avtoceste so drage, za pot čez Slovenijo bi nam lahko pogrnili rdečo preprogo

A Jaklin zagotavlja, da Dars ni prepozno aktiviral svojih služb ter da je bilo že ponoči aktivnih več kot 180 ljudi in več kot 120 vozil. Odgovarja, da so se zavedali nevšečnosti, ki se lahko zgodijo na slovenskih cestah. "Do 11. ure smo porabili 3300 ton soli, več kot 100.000 litrov natrijevega klorida, čez 4000 litrov kalcijevega klorida. Naredili smo ogromno obhodov. A stotine vozil nam ne koristijo, če zdrs zapre vse vozne pasove in mi ne moremo skozi," dodaja.

Pluženje cest
Pluženje cest FOTO: Aljoša Kravanja

Takoj po polnoči so sicer po celotni trasi avtoceste izvajali preventivne posipe, s prihodom snega pa so nato izvajali tudi pluženje, pove. Ter da so težave nastale zaradi verižnih reakcij na prvi zdrs vozila. "Ob zdrsu pa so se vozila obrnila tudi na prehitevalni pas, naše plužne ekipe pa tako niso mogle priti skozi. Tu nam je uspelo s koordinirano akcijo skupaj s Policijo zagotoviti, da smo spustili avtovleke do ujetih vozil, prav tako pa tudi plužna vozila, da smo v čim krajšem možnem času znova zagotovili pretočno cesto. Izločanje, ki smo ga vodili, pa je bil preventivni ukrep, da ne pride do kolapsa," pojasnjuje.

A Pišek poudarja, da Dars že več let prst usmerja v prevoznike, vedno ko "Darsova zimska služba zataji". Prizna pa, da je Dars v zadnjem letu ali dveh organiziral dobro vlečno službo, ki v primeru zdrsov in zastojev zadeve hitro rešuje.

Vendar pa ob tem dodaja, da ima Dars dovolj sredstev, da v primeru prešibkih ekip,le-te okrepi. "Slovenske avtoceste so ene najdražjih v EU, slovenski in evropski prevozniki to plačujejo. Malo za šalo, malo zares v teh razmerah bi nam lahko pot čez Slovenijo pogrnili rdečo preprogo. Dars torej ima denar in kapacitete. Če vidi, da zaradi prešibkih ekip ne uspe reševati težav, mora to rešiti in jih okrepiti," je jasen.

A Jaklin mu odgovarja, da Dars prsta ne usmerja v prevoznike, temveč v tiste, ki se tudi v skladu z njihovim dogovorom niso pripravili na zimske razmere. "Ko gremo smučat, vzamemo smučarsko opremo. Ko gremo v zimi na cesto, moramo imeti zimsko opremo," ponazori. Zanika tudi kritike, da je prišlo na avtocesti do prometnega kolapsa. "Šlo je za kontrolirano izločanje vozil, ki je bilo usklajeno s Policijo, ravno zato, da ne bi prišlo do kolapsa. Ko smo sprostili vrhniški klanec, smo začeli kontrolirano spuščati tovorna vozila. Če pri vsej količini tovornih vozil upoštevamo, da je prišlo do le 30 zdrsov, je teh voznikov z neustrezno opremo zelo malo," dodaja. Tako je spremembe treba uvesti le pri njih.

Zgodilo pa se je tudi, da je voznik osebnega vozila zapeljal v šentviški predor, kjer je vozilo ustavil, ga očistil snega ter nato nadaljeval pot. "Tu apeliram predori niso primerni kraji za čiščenje vozil," opozarja Jaklin.

Sneženja pa medtem še ne bo konec. Vremenoslovci napovedujejo nestabilno vreme vse do konca tedna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mate08
17. 01. 2023 13.20
Odstavni pas kjer sparkiraš kamjone za tistih nekaj ur sneženja na leto je čisto dovolj varna rešitev.
kritika1
17. 01. 2023 10.51
+2
Najbolj me jezi, ko nasedate tem jamračem, ki so prepričani, da morajo imeti suho cesto od doma do službe in to vseh 12 mesecev. Če bi šli z ekipami na cesto bi lahko ugotovili, se nalastne oči prepričalo s kakšno opremo se vozijo tovornjakarji,a vtobusi in seveda osebni avtomobili. Preden se usedeš v avto preveri kakšne so razmere in vsi smo vedeli, da bo sneg na cestah, da bo močno snežilo ampak razvajena raja je pričakovala, da bodo ceste suhe, saj imamo zimsko službo, mar ne? Kje ste naravovarstveniki, veste koliko svinjarije se je zmetalo na ceste, polivalo .., da so lahko razvajenčki prišli na delo? Povejte koliko vozil ste videli z verigami na vozilu? Tudi tisti ljubitelji letnih pnevmatik, ki imajo verige v prtljažniku v večini primerov sploh ne vedo kaj naj z njimi, kako jih na montirati in seveda kako se z njimi vozti! Ja, zime so res skope s snegom, tako, da večine sploh ne ve več kako se je peljati po celem snegu a nekoč s tem nismo imeli težav, šlo je, res da počasi ampak je šlo. Povsem druga zgodba so vozniki tovornih vozil, predvsem tranzit na primorski AC ...! Ha avtocestno policijo so ukinili in spte smo tam kjer smo bili, mi do meje naprej sosednja policijska enota? Ob sneženju se tovorni promet proti Ljubljani začne urejati že na Primorskem ne na Lomi in proti Primorski že v Prekmurju in ne na Vrhniki! Nihče v tej državi nima resne strategije, kako bi te stvari urejali ampak dejstvo je, da nimamo niti ene same točke ob AC, kjer bi lahko začeli z izločanjem tovornih vozil iz katere koli smeri! Dars dobro ve, kaj se zgodi, ko tovorno volio obstane, zasede oba pasova in rešitve ni, sneg naredi svoje, obstanejo tudi tisti, ki bi lahko varno nadaljevali pot in zmešnjava je tu! Razumeti in dojeti, da se to ne rešuje na delu AC, ki je že zasnežen ampak mnogo prej, je verjetno težko in to, da naj se voznik sam izloči, ja to so samo mokre sanje, ki jih sanjate že desetletja! Ja, krivda za nastale ni samo na voznikih ali upravljalcih cest ampak je skupna in vsak mora prevzeti svoj del odgovornosti. Da v pravilniku piše, da je so letne pnevmatike in verige zimska oprema je norost prve vrste in dokler bodo take določbe, se bomo ob vsakem sneženju gledali podobne prizore. V Nemčijo zimske pnevmatike niso predpisane kot pri nas ampak če vas bodo zalotili v zimskih razmerah z letnimi pnevmatikami, pozabite na letni dopust, plačali boste za komplet zimskih pnevmatik, pa odvoz vozila ... in enako bo sledilo, če imate pnevmatike s premajhnim profilom, kazen in odvoz vozila! No ja, naša milica je pač milica!
mate08
17. 01. 2023 13.20
+0
Odstavni pas kjer sparkiraš kamjone za tistih nekaj ur sneženja na leto je čisto dovolj varna rešitev.
Potouceni kramoh
17. 01. 2023 10.36
+1
Sam ta šef vzdrževanja Damjan Jaklin iz NSI pa res spada v to stranko saj je vceraj zelo lepo manifestiral na vso svoje kmečko znanje in prezenco.
Uporabnik1536341
17. 01. 2023 10.35
-1
Vse,ki nimajo zimske opreme kaznovat,pa bo bolje...
ssbobo
17. 01. 2023 10.13
+2
Zamenat šefa pa podšefa pa vse priležnike...... nesposobne v kavč zavalene
periot22
17. 01. 2023 09.56
+1
Zdaj gredo plužiti ko neha sneg desetletja nazaj so pluzili sredi noči!
periot22
17. 01. 2023 09.47
+5
Kriv je DARS in vozniki! Ob pol sedmih zjutraj ni bila spluzena na Celjskem nobena glavna cesta !
LocoCoko
17. 01. 2023 09.32
+2
Kriv je sneg...
Rožice so zacvetele
17. 01. 2023 09.30
+2
Kdo je kriv? Šoferji, nihče drug.
ssbobo
17. 01. 2023 10.14
+1
aple2014
17. 01. 2023 09.14
+6
Vazno da imate nove avte, da se hvalite pred sosedom za zimsko opremo pa zmajnka. Ali pa ste pametnjakovici, ki ste mnenja, da snega nebo kot ga ze ni bilo nekaj let in ne potrebujete zimskih gum potem pa vedno krivi delavci, sluzbe.... ostali ki pa to vse imate ste pa totalno nesposobni vozniki! Ce pa bo kdo pameten pa naj povem, da sem vceraj potoval na tirolsko kjer je najmajn med 30-40 cm snega, ceste slabse kot pri nam ampak je šlo brez kritiziranja kako se nic ne pluzi.
mucek4
17. 01. 2023 10.07
+1
Brez kritiziranja pri nas. Kolega iz Avstrije me sprašuje, če pri nas tudi kritizirajo zimsko službo. Povsod je isto :)
Jaka Jack
17. 01. 2023 09.01
-7
Poleg opreme potrebujemo tudi dobro cestno službo. Podpiram zakon, ki bi cestna podjetja močno oglobil, če v določenem roku ceste niso urejene. Včeraj jih je večina cestnih služb očitno začela delati šele ob 6.uri? Danes je bilo malenkost bolje.
mucek4
17. 01. 2023 09.05
+9
Jaz sem bil včeraj ob 4:30 na cesti, pa so bile AC večinoma dobro očiščene. Večinoma. Bili so odseki, ki niso bili, določeni pa v tip-top stanju. ampak tako je. Ne morejo plužne skupine voziti pred vsakim avtom.
mackon08
17. 01. 2023 09.00
+4
Js Pišek kako so jokali, ko je gorivo bilo 1,8 Evra pa dvigovali cene prevozov, ko pa se je cena znižala na 1,3 Evra pa niso cene spustili. Navadni mešetarji, ki bi samo ugodnosti.
Zdene Iskra
17. 01. 2023 08.56
+2
No jaz bi rekel, da potrebujemo predvsem denar. Pameti, ti tako ne more nihče dat.
Banion
17. 01. 2023 08.53
+4
pišek je tudi eden tistih ki mu je v sloveniji vse predrago zraven pa kar naprej hoče pomoč države. Ja slovenija je majhna država, politika se obnaša kot velesila s kupom diplomacije in administracije in to je drago, a nihče nam je ni silil, sami smo si jo nardili
hsds
17. 01. 2023 08.49
+6
Prepoved vstopa tovornim vozilom v državo brez ustreznih zimskih gum bi večini teh prometnih težav odpravilo 🤣
proofreader
17. 01. 2023 08.48
+4
Dokler ne pričnejo z enomesečnimi odvzemi tovornjakov, ki naredijo zastoj, ne bo nič bolje.
Svobo-ne
17. 01. 2023 08.47
+1
Tovornjaki prevozijo celo europo in ko pridejo v tole banano se zgodi zdrs....samo pri nas pada tako drsec sneg ....
mucek4
17. 01. 2023 08.57
+9
Samo pri nas, pa včeraj še v Avstriji pol cest zaprtih zaradi zdrsov tovornih vozil, pa Italiji, pa .... Samo pri nas.
Svobo-ne
17. 01. 2023 08.45
+7
Na smuciscih potrebujemo teptalce na cestah potrebujemo pluge !!!
?ebula
17. 01. 2023 08.42
-1
Darsu bi morali to napoved posredovati že lani avgusta - potem verjetno presenečenja ne bi bilo.
Omas1313
17. 01. 2023 08.32
+11
Eni ne smučamo , ker nimamo 5000€ plače. Včasih se zgodi da ni za hrano. Zimske gume so za nekatere pravi luksuz😜. Prejšnje leto je bil najcenejši kruh 1€ , letos je 2€. Plača pa ista😕
mackon08
17. 01. 2023 08.46
+0
Če nimaš za zimske gume se ne vozi ko sneži simpl.
Maxx365
17. 01. 2023 08.47
+0
Razbit avto ti pa ni strošek, pa za kazni tudi imaš?
Omas1313
18. 01. 2023 08.56
Kdo pravi da se vozim🫣… eni ste res občudovanja vredni važno , da imate povne riti in taki so se ceppili , ker so solidarni do drugih😂. Ne znajo pa nič drugega kot obtoževati!