Slovenija

Kandidata za ministra Props in Novak uspešno prestala zaslišanje v DZ

Ljubljana, 05. 12. 2023 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kandidat za ministra za javno upravo Franc Props je s svojo predstavitvijo prepričal odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Kot ustrezno jo je ocenilo devet članov odbora, kot neustrezno pa šest. Med prednostnimi nalogami je naštel urejanje plač v javnem sektorju, izboljšanje delovnih pogojev in ohranjanje kadrov. Pred odborom je bil zaslišan tudi kandidat za ministra za naravne vire in prostor Jože Novak. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je ocenilo devet poslancev, pet jih je bilo proti.

Kandidat za ministra Props: Moje prioritete bodo plače v javnem sektorju in ohranjanje kadrov

Kandidat za ministra za javno upravo Franc Props meni, da mora javna uprava za hiter servis in ustrezne storitve v ospredje delovanja postaviti uporabnike svojih storitev. Optimizacija javnega servisa pa po njegovih besedah vključuje različne vidike, kot so učinkovitost, preglednost, odzivnost in kakovost storitev.

Med koraki za optimizacijo storitev je naštel analizo potreb, postavitev standardov in merjenje kakovosti, pospešitev digitalizacije ter uvedbo tehnoloških rešitev. Dejal je, da mora biti javni sektor zavezan k transparentnosti in odprtosti podatkov ter da je treba v procese odločanja vključiti tudi državljane.

Poudaril je, da se je treba zavedati tudi ključnega dejavnika želene učinkovitosti, to so kadri. "In ravno področje kadrov v sistemu javne uprave je področje, ki bo na različne načine definiralo moj mandat ministra, če mi ga bo ta zbor podelil," je dejal.

Franc Props
Franc Props FOTO: Bobo

Ob vprašanju kadrov je spomnil tudi na plače. Po njegovih besedah so pogajanja med sindikati in vlado kompleksna, pogajanja pa bo gradil na dogovorih, ki jih je začela nekdanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Meni, da je cilj sindikatov, ki si želijo boljše pogoje za zaposlene v javnem sektorju glede plač, delovnih pogojev in socialnih ugodnosti, legitimen, a da je "potrebno v obzir vzeti javno-finančne danosti, ki so v tem trenutku v Sloveniji".

Meni, da bo njegov mandat definiralo tudi kadrovsko vprašanje v javnem sektorju. "Reševanje tega problema zahteva celostni pristop. To vključuje spodbujanje izobraževanja in usposabljanja za poklice v javnem sektorju, izboljšanje pogojev zaposlitve, ki bi povečali privlačnost teh delovnih mest, ter spodbujanje inovativnosti in fleksibilnosti v javnem sektorju," je ocenil.

Po njegovih besedah je treba javne uslužbence v čim večji meri razbremeniti birokratskega balasta s katerim se soočajo in jim ponuditi konkurenčno plačilo za njihovo delo. "Glede na to, da v javni upravi trenutno slabih 15 odstotkov zaposlenih prejema minimalno plačo, nam mora biti vsem jasno, da moramo na tem področju nekaj spremeniti," je poudaril.

Nadgradnje in poenostavitve zahteva tudi zakon o upravnem postopku. Zaradi zakona se namreč srečujejo z dolgotrajnostjo in nepreglednostjo postopkov, z zastarelostjo nekaterih predpisov ter neenako obravnavo strank. Pojasnil je, da ne načrtuje krčenja števila upravnih enot, ampak se bodo ukvarjali z izboljšanjem organiziranosti in poenostavitvijo postopkov.

Zaslišanjem Propsa in Novaka v DZ
Zaslišanjem Propsa in Novaka v DZ FOTO: Bobo

Dotaknil se je tudi financiranja občin in dejal, da je pomembno iskanje soglasja med različnimi združenji in interesi. Gradil pa bo na dogovoru o povprečninah, ki so ga dosegli predstavniki občinskih združenj in minister za finance Klemen Boštjančič.

Tudi uvedba pokrajin ne bo ena od prioritet ministrstva, saj za regionalizacijo trenutno v družbi ni zaznati političnega soglasja. "Namesto o številu pokrajin in njihovih mejah ter imenih, se moramo pogovarjati o njihovih nalogah, razmerju med občinami in državo ter seveda o ustreznem modelu financiranja," meni.

Poudaril je, da ne želi dajati visokoletečih javnih obljub, kaj vse bodo naredili. "Delim prepričanje moje predhodnice, da mora biti javni sektor tisti, ki ustvarja vrednost za vse," je dejal.

Pričakovati je, da bo kandidat ob podpori koalicijskih poslancev uspešno prestal zaslišanje pred matičnim odborom. DZ pa bo o njegovem imenovanju odločal predvidoma na izredni seji v četrtek, ki pa jo mora kolegij predsednice DZ še sklicati.
 

Props in Novak
Props in Novak FOTO: 24ur.com

Jože Novak, ki se bo predstavil odboru DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, je državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor. V preteklosti je že bil državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, med drugim tudi direktor državnega stanovanjskega sklada.

Med perečimi vprašanji resorja so urejanje vodotokov in zagotovitev nadomestnih lokacij po avgustovski ujmi. Akutne so med drugim tudi težave z zvermi, ki napadajo drobnico, ter usklajevanje interesov varovanja narave in kmetovanja. Prejšnji minister Uroš Brežan je odstopil oktobra, potem ko je premier Robert Golob zaradi prepočasnih postopkov glede izplačil po poplavah izgubil zaupanje vanj.

DZ bo o imenovanju Propsa in Novaka odločal predvidoma na izredni seji v četrtek, ki pa jo mora kolegij predsednice DZ še sklicati.

Medtem pa ostaja izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja, saj Golob predloga kandidata v DZ še ni poslal. Vodenje kmetijskega ministrstva naj bi sicer zaupal Vojku Adamiču. "Nov kmetijski minister bo imenovan, ime bo isto", je ob robu sprejema za predstavnike invalidskih organizacij ob mednarodnem dnevu invalidov skopo komentiral Golob. Kdaj bo ime kandidata poslal tudi v DZ, pa ni razkril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AleksanderS
06. 12. 2023 14.03
+0
Porazno vse skupaj s to vlado. Ali lahko gremo se nizje ….. kje je podn ?
Kaliopa
06. 12. 2023 10.04
+1
Props je bil direktor SPL. Sokriv je za lupljenje in zlorabo denarja iz rezervnih skladov desettisočev etažnih lastnikov. Za ministra imenuete dolgoletnega koruptivneža, ki je hkrati še vedno delničar SPL iun se še naprej okorišča na račun navadnih ljudi. Zdaj je tudi jasno, zakaj se
supergigi
05. 12. 2023 21.56
+1
Ojoj! Tema dvema ze po faci vidis kam spadata 🤣🤣
+1
Najbolj nesposobna in kradljiva vlada vseh časov.
ThorStorm793
05. 12. 2023 21.43
+1
Dol z to nesposobno levo vlado že enkrat
pekoči paradižnik
05. 12. 2023 21.31
-3
Samo da nam ne vlada janšizem,.... vse drugo bomo z lahkoto sprejeli in preživeli.
2fast4
05. 12. 2023 21.12
+6
Propast sploh ne ve kaj bo počel v službi...
alenka.NN
05. 12. 2023 21.17
+6
drži....le zakaj se nihče ne vpraša tole : za podjetje spl ni bil primeren in je moral proč, za državno JU bo pa (ne)primeren....ampak to je vse res, samo tolk sem napisala, da tisti, ki berete, veste v kaj drvimo.....sem prepričana, da tudi DZ ve in tukaj je zgodbe konec....
Defragment
05. 12. 2023 21.00
+8
Dokler ta dva modela Nika Kovač ne požegna ne bo nič! Računi brez krčmarke so tole. Samo, da se potem ne boste izgovarjali, ko bosta kaj zašuštrala. Če Nika ne reče ta zadnje, ne bo vredu. Vam rečem.
alenka.NN
05. 12. 2023 21.21
+4
od kje in kod pa naj Nika ve o sposobnostih teh dveh modelov....to bo čisto nekaj drugega posredi, da ne bo tako, kot s smreko sredi LJ....
Rožice so zacvetele
05. 12. 2023 20.47
+17
Pa ta 2 vesta, zakaj sploh gre v njunih novih resorjih ali tako, kot ostali, ki pojma nimajo, zakaj so ministri, razen za to, da vlečejo denar in nas državljane še globlje v brezno?
alenka.NN
05. 12. 2023 21.31
+6
no za tega iz spl sem skoraj prepričana, da ne ve prav dobro, ker ni ravno blestel v firmi s cca 150 zaposlenimi.....
4556
05. 12. 2023 20.17
+12
O levakih in o njihovi pameti nima smisla komentirat že to ,da so volili Goloba ,ki je pred volitvami obljubil odstranitev ograje kar je sprožilo pravi migrantski cunami in s tem za vse ćase posalbšalo varnostno stanje v državi --pa kaj ti butli nič ne vidijo kaj se dogaja v zahodnih evropskih državah --
4556
05. 12. 2023 20.10
+17
Sta uspešno prestala zaslišanje in to bo edinih uspeh nesposobne vlade spokajte totalni nesposobneži še to ne veste kako bi glasovali --M.Lamut se napihuje kot žaba kako je glasoval proti po nekaj dneh pa za isti zakon vsi za --ti so slabši od Boleka in Loleka.
Fomin
05. 12. 2023 20.10
-12
Ne kletarij je preveč lepo ime za kletarje ki u kleti vino pridelajo in salame sušijo.. za vas bi blo lepo ime rovariji ali podzemniki
Infiltrator
05. 12. 2023 20.02
+17
vračajo se sami stari lopovi ...
Perivnik
05. 12. 2023 20.29
+8
Fomin
05. 12. 2023 20.00
-8
Ha ha kletarji ne bo vam nikoli več uspelo nikoli..
M_teoretik
05. 12. 2023 19.50
+12
Pa glih, ko so misli, da bo vlada odstolila. Zdej pa tolele!?
2mt8
05. 12. 2023 19.47
+12
Vsi lewaški komentatorji sanjate o kleteh, pingo sokovih, jajotu....zdaj pa povejte, kaj je ta vaša vlada naredila za dvig standarda in blagostanje slovencev ???
mackon08
05. 12. 2023 19.52
-5
2mt8 pa mi povej katera vlada je kaj naredila za dvig standarda in blagostanje Slovencev. Nobena in tudi nobena ne bo.
Fomin
05. 12. 2023 20.03
-10
zajfa
05. 12. 2023 20.27
-11
NI fora kaj je naredila, ni naredila še večje škode, kar vedno naredi desna vlada ko pride na oblast.
Groucho Marx
05. 12. 2023 20.34
+14
Škode je veliko. Vsi novi zakoni so strel v prazno, zadnji primer štemplanje. Pri dodatnem zavarovanju smo prišli z dežja pod kap. Zdravstvena reforma je propadla. Itd itd.
Fomin
05. 12. 2023 19.45
-15
Sami kletarji tu gor ne kletarij sami polni izobraženi ljudje ki razmišljajo popolno ..saj z takimi ljudmi ni opravka to je že moja babica rekla in se prav je imela..ljudje ki imajo možgane in glavo samo zato da jim dež u vrat ne pada,pusti pri miru,jih ne obrneš res je nikoli jih ne obrneš,zakaj zato ker ...glava je je na vratu ker tam mora bit..
Perivnik
05. 12. 2023 20.32
+10
fomin - hočete reči, da je bila vaša babica pametna ženska? Mogoče res. Ampak slovenščine vas pa ni naučila? Če bi znali postavljati vejice, bi bil vaš komentar mogoče še razumljiv??? Tako je pa "kr neki", neki besede nametane brez pomena.
Andrej Lon?ar3
05. 12. 2023 19.43
+17
Res morata biti zelo uspešna,da za to vlado zastavita svoje ime in dostojanstvo , če ga sploh imata.
alenka.NN
05. 12. 2023 21.35
+2
Con-vid 1984
05. 12. 2023 19.38
+19
Ne morem jaz tok hitr spodnje gate menjat, kot se menjajo ministri v vladi.
Fomin
05. 12. 2023 19.31
-19
In j,j pripadniki kr dajajte minuse jih imate preveč ja,ker vaše glave ne razmišljajo temveč kimajo..uživajte u življenju vašega vsemogočnega lp